Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății vrea să închidă Spitalul de Arşi: „Dacă se întâmplă acum un accident gen Colectiv, trimitem pacienţii în străinătate”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat joi că a luat de trei ori în considerare închiderea Spitalului de Arși, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate face acest lucru, pentru că sunt pacienți care nu pot fi tratați în altă parte.

Ministrul a vorbit de „probleme grave de management”, personal insuficient și probleme de infrastructură.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat joi pe tolo.ro o anchetă la Spitalul de Arși însoțită de o filmare șocantă în care un pacient internat la Spitalul de Arși apare cu viermi pe cap. 

Deocamdată ministrul a decis închiderea unor secții și mutarea pacienților la alte spitale. 

„Atâta timp cât nu ai o instalaţie de climatizare, managmentul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar, ai ochiuri de geam fără plasă şi muşte, ai o problemă majoră”, a declarat ministrul Sănătății în conferința de presă organizată joi.

Întrebat de jurnaliști unde vor fi tratați pacienții în cazul unei eventuale tragedii de tipul celei de la Clubul Colectiv de acum șase luni, ministrul Vlad Voiculescu a spus că pacientii vor fi tratați în străinătate.

„E inacceptabil ca la șase luni după Colectiv să nu învățăm nimic”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul a adăugat că a fost suspendată activitatea Unității de Transfuzii, ceea ce înseamnă că pacienți cu arsuri grave au fost redirecționați. 

„Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit”, a explicat ministrul Vlad Voiculescu, care a adăugat că în prezent la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați.

Oficialul de la Ministerul Sănătății a spus că pacientul care apare în imaginile prezentate de jurnalistul Cătălin Tolontan fusese operat și nu i se făcuse baie terapeutică, adăugând că poliția a deschis o anchetă în acest caz.

Filmarea cu bolnavul cu larve pe cap, cel mai probabil larve de muște, a fost făcută de un doctor de la Spitalul de Arși care a insistat ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale, potrivit tolo.ro.

„Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate, larve de muște”, a spus pentru tolo.ro doctorul de la Spitalul de Arși.

„Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ati auzit de proverbul:
  Omul sfințește locul?
  Cei care lucreaza acolo...nu pot fi numioti oameni!
  Cred ca fac de ras sistemul si meseria de medic!
  Ministrul? Un tehnocrat...care crede ca face voluntariat și aduce medicamente!
  Din străinătate,
  Dar bun simt de unde aduce?
  Cei care lucrează colo mai pot fi numiți oameni?
  • Like 1
 • Diana N. check icon
  E teribil de grea situaţia ministrului Sănătăţii. În acel spital lucrează oameni. Iar aceşti oameni nu au reuşit să pună o plasă de muşte la geam şi să închidă uşa, nici măcar pentru confortul lor, să-i nu-i bâzâie şi atingă o muscă intrată pe geam de afară, de prin gunoaie şi fecale... In orice loc din lume există plase sau măcar tul, ceva, pui un cearşaf azi şi mâine rezolvi dacă-ţi pasă! Vii cu el de-acasă, faci chetă de 2 lei de angajat. Iar apoi ucizi musca, speli, ai grija la uşi... Dar nu, chiar dacă i-ar veni cuiva ideea, nu s-ar respecta igiena şi uşa aia închisă. Aceştia sunt oamenii! Nu le pasă, nu pun mâna, nu nimic! Celebra "aştia sunt, cu ăştia defilăm" e valabilă peste tot. N-ai de unde scoate alţii...
  • Like 0
 • Samsara check icon
  "trimitem pacienţii în străinătate"...Foarte uşor spus. Ne vom vinde şi chiloţii ca să plătim datoriile pe care le-am făcut până acum. Spitalul trebuie dărâmat şi construit altul din nou. Asta-i singura soluţie.
  • Like 0
  • @ Samsara
   Spitalul nu trebuie daramat, doar consolidat in masura in care trebuie, reparat pe unde trebuie si accesorizat cu ce trebuie. Dar e adevarat ca e nevoie de sume importante de bani pentru a adresa probleme de genul asta. Plus ca cea mai grava problema este mentalitatea oamenilor, atat a celor din sistem, cat si din afara lui.
   • Like 0
 • in sfarsit un om cinstit
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult