Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății vrea să închidă Spitalul de Arşi: „Dacă se întâmplă acum un accident gen Colectiv, trimitem pacienţii în străinătate”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat joi că a luat de trei ori în considerare închiderea Spitalului de Arși, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate face acest lucru, pentru că sunt pacienți care nu pot fi tratați în altă parte.

Ministrul a vorbit de „probleme grave de management”, personal insuficient și probleme de infrastructură.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat joi pe tolo.ro o anchetă la Spitalul de Arși însoțită de o filmare șocantă în care un pacient internat la Spitalul de Arși apare cu viermi pe cap. 

Deocamdată ministrul a decis închiderea unor secții și mutarea pacienților la alte spitale. 

„Atâta timp cât nu ai o instalaţie de climatizare, managmentul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar, ai ochiuri de geam fără plasă şi muşte, ai o problemă majoră”, a declarat ministrul Sănătății în conferința de presă organizată joi.

Întrebat de jurnaliști unde vor fi tratați pacienții în cazul unei eventuale tragedii de tipul celei de la Clubul Colectiv de acum șase luni, ministrul Vlad Voiculescu a spus că pacientii vor fi tratați în străinătate.

„E inacceptabil ca la șase luni după Colectiv să nu învățăm nimic”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul a adăugat că a fost suspendată activitatea Unității de Transfuzii, ceea ce înseamnă că pacienți cu arsuri grave au fost redirecționați. 

„Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit”, a explicat ministrul Vlad Voiculescu, care a adăugat că în prezent la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați.

Oficialul de la Ministerul Sănătății a spus că pacientul care apare în imaginile prezentate de jurnalistul Cătălin Tolontan fusese operat și nu i se făcuse baie terapeutică, adăugând că poliția a deschis o anchetă în acest caz.

Filmarea cu bolnavul cu larve pe cap, cel mai probabil larve de muște, a fost făcută de un doctor de la Spitalul de Arși care a insistat ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale, potrivit tolo.ro.

„Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate, larve de muște”, a spus pentru tolo.ro doctorul de la Spitalul de Arși.

„Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ati auzit de proverbul:
  Omul sfințește locul?
  Cei care lucreaza acolo...nu pot fi numioti oameni!
  Cred ca fac de ras sistemul si meseria de medic!
  Ministrul? Un tehnocrat...care crede ca face voluntariat și aduce medicamente!
  Din străinătate,
  Dar bun simt de unde aduce?
  Cei care lucrează colo mai pot fi numiți oameni?
  • Like 1
 • Diana N. check icon
  E teribil de grea situaţia ministrului Sănătăţii. În acel spital lucrează oameni. Iar aceşti oameni nu au reuşit să pună o plasă de muşte la geam şi să închidă uşa, nici măcar pentru confortul lor, să-i nu-i bâzâie şi atingă o muscă intrată pe geam de afară, de prin gunoaie şi fecale... In orice loc din lume există plase sau măcar tul, ceva, pui un cearşaf azi şi mâine rezolvi dacă-ţi pasă! Vii cu el de-acasă, faci chetă de 2 lei de angajat. Iar apoi ucizi musca, speli, ai grija la uşi... Dar nu, chiar dacă i-ar veni cuiva ideea, nu s-ar respecta igiena şi uşa aia închisă. Aceştia sunt oamenii! Nu le pasă, nu pun mâna, nu nimic! Celebra "aştia sunt, cu ăştia defilăm" e valabilă peste tot. N-ai de unde scoate alţii...
  • Like 0
 • Samsara check icon
  "trimitem pacienţii în străinătate"...Foarte uşor spus. Ne vom vinde şi chiloţii ca să plătim datoriile pe care le-am făcut până acum. Spitalul trebuie dărâmat şi construit altul din nou. Asta-i singura soluţie.
  • Like 0
  • @ Samsara
   Spitalul nu trebuie daramat, doar consolidat in masura in care trebuie, reparat pe unde trebuie si accesorizat cu ce trebuie. Dar e adevarat ca e nevoie de sume importante de bani pentru a adresa probleme de genul asta. Plus ca cea mai grava problema este mentalitatea oamenilor, atat a celor din sistem, cat si din afara lui.
   • Like 0
 • in sfarsit un om cinstit
  • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult