Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Transporturilor: Tarom a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea fără contract a nouă aeronave ATR

TAROM

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus miercuri că fostul director general al Tarom, Mădălina Mezei, ar fi acordat un avans de 900.000 euro, pentru achiziţia a nouă aeronave ATR, fără să existe un contract.

„Mezei a semnat un memorandum prin care a acordat un avans de 900.000 de euro (...). A acordat un avans pe baza unui mamorandum. N-am mai văzut aşa ceva. Nu există contract. Nu există niciun contract. Tarom a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea celor nouă ATR-uri fără contract, în baza unui memorandum. Este clar că avem nevoie de o restructurare urgentă a acestei companii”, a spus noul ministru al Transporturilor, potrivit News.ro.

Modul în care a fost administrată compania Tarom, în ultima perioadă, „depăşeşte orice imaginaţie”, consideră Lucian Bode. „Au disponibil în cont 21 milioane euro. Au înregistrat pierderi de 160 milioane lei în 2018 şi se pregătesc să depăşească 180 milioane lei în 2019”, a mai spus ministrul.

Mezei a fost demisă după ce, susține ea, Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, i-ar fi cerut să țină la sol avioane în ziua votului la moțiunea de cenzură.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • daca madam Mezei asculta de Sinistru (CU....M) , bugetul TAROM era mai mare acum . asa ca.....Mezei e vinovata de saracirea bugetului si caderea guvernului PSD(emis).
  • Like 0
 • Cu nici o luna in urma cumpar doua borcane cu ulei de nuca de cocos de la un cunoscut supermagazin. Ajung acasa, surpriza, continutul era ranced, in ambele borcane. Fac poze, trimit email la.....Romania, a doua zi primesc raspuns si un card cadou spre despagubire. Va rog trimiteti poze detaliate pentru a se putea identifica lotul, o fac si pe asta. Doua saptamani mai traziu ajung intr-un magazin uzez de cardul cadou si ma uit de curiozitate in raft, acelasi brand, ulei ranced pete maronii spre negru vizibile prin sticla, fara a mai fi nevoie sa deschizi capacul si sa degusti continutul. Cer sa vorbesc cu un sef ceva din magazin, ai explic pe scurt despre ce este vorba, incearca sa ma intimideze cu formula, ca...Nu ma lasati sa vorbesc, bla, bla, Bine voi scrie in Germania de aceasta data. Plec si revin intamplator a doua zi, acelasi magazin, acelasi produs, nimic schimbat,produsul la raft aceeasi calitate. Intr-o lume cat de cat normala, in Germania spre exemplu, produsul ar fi disparut imediat din magazin. In alienata si perversa lume romaneasca ne miram ca se dau bani fara contract. Asta este diferenta intre "noi" si "ei". Majoritatea vrem ca la "ei" dar sa facem lucrurile ca la "noi". Lasati orice speranta voi cei de aici. Doamne iarta-ne ca santem catastrofe.
  • Like 0
 • Dle nou ministru sa ne spuneti cum actionati pentru sanctionarea si recuperarea prejudiciului de la "fostii competeni"ai TAROM -ului,si totodata poate dati curs la privatizarea companiei,astfel n o sa mai aveti dureri de cap ca se fura in fiecare an TAROM-ul.CE SIMPLU SE POATE REZOLVA !!!!!
  • Like 0
 • Nu cunosc cazul particular al Tarom, dar de obicei în domeniul aviației atunci când îți anunți intenția de a cumpăra niște avioane semnezi un LOI (Letter Of Intent) și pui o sumă de bani în escrow. Abia pe urmă se trece la inspecții tehnice și contracte. Dacă vânzarea se finalizează, suma din escrow se constituie ca avans, dacă nu, se ia înapoi. Așadar, aici vorbim de un avans ori de escrow?
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Cred ca la Zalau e acelasi lucru!
   • Like 0
  • @ Cristian Dogar
   Anyway, intre timp am citit despre cazul asta si la G4Media, unde-s ceva mai multe detalii, inclusiv partea in care decizia de a incheia memorandumul a fost luata de AGA, nu de directoare.
   Si daca consultati Wikipedia, Memorandum of Understanding este un tip de intelegere standard ce se poate incheia intre doua entitati, se foloseste destul de des in mediul de afaceri.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult