Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mircea Cărtărescu: Toți se întreabă cine a organizat protestele. De fapt pe oameni i-a scos Dragnea în stradă

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24 că, atunci „când are loc o amenințare la normalitatea vieții de zi cu zi, oamenii nu pot să stea în casă și să aștepte ca alții să le rezolve problemele”.

El le-a spus jurnaliștilor Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru că Liviu Dragnea a fost cel care i-a scos pe oameni în stradă. „Protestele acestea, toți se întreabă cine le-a organziat. De fapt pe oameni i-a scos Dragnea în stradă. Eu prefer să stau în biroul meu și să scriu ce-mi dă Dumnezeu să scriu în momentele mele de lucru intens. Nu vreau să ies, nu mă interesează, însă sunt și cetățean pe lângă autor. Trebuie să fim cetățeni în fiecare zi”, a arătat el.

Cărtărescu a vorbit despre diferențele dintre protestele de acum și cele care au avut loc în urmă cu 27 de ani, deși în esență este vorba despre același lucru: oameni, chemați de propria lor conștiință care simțeau nevoie să fie împotriva a ceva de nu mergea bine. „S-au schimbat vremurile, generațiile. Oamenii care au ieșit în Piață în februarie sunt altfel, au altă mentalitate, un mod mai neîncrâncenat, relaxat. Nucleul tare rămâne același, protest, dar manifestarea lui a fost foarte diferită”, a spus scriitorul.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, la Digi24, începând cu ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca de obicei, Cărtărescu are o percepție particulară asupra fenomenelor care se întâmplă: actualul protest este altfel decât cele precedente: înverșunării i-au luat locul alte coordonate, aș zice, superioare...
    • Like 0
  • Văd că Negruțiu și Pândaru au început de la o vreme să invite din elite.
    Asta e foarte bine că au reușit să-i scoată din bârlog,căci intelectualii nu sunt genul care aleargă să apară pe sticlă.
    Le recomand chiar cu stăruință,să tot cheme oameni de calibru,oameni care societatea are ce învăța de la ei.
    De abia aștept ora 13,05 pe digi24,cum am așteptat-o și duminica trecută când a fost difuzat marele la propriu și figurat Pleșu.
    • Like 1
    • @ Climenco Robert-Giani
      check icon
      D-l Pleșu, așa mare cum e, a fost Ministrul Culturii în perioada FSN și a făcut pe dracu ghem. Singurul lucru demn de menționat este c-a permis transformarea Editurii Politice (de stat) în Editura Humanitas (care s-a privatizat în 1991) punându-l șef pe Liiceanu, cel mai mare lingător de dosuri, doar doar "o mânca și gura lui ceva".
      Nu-i vorbă, oamenii, "intelectualii" aceștia "știe" să rostogolească frumos cuvinte și concepte, Pleșu fiind cel mai echilibrat dintre ei, dar tot o clică de profitori abjecți sunt.
      • Like 0
    • @
      Eu zic să citești în Adevărul de azi ce a avut de zis Pleșu,chiar pe subiectul care l-ai descris tu acum.Și poate după aceea mai stăm de vorbă.
      • Like 1
    • @ Climenco Robert-Giani
      check icon
      Oamenii ăștia, 'telectualii, activează de 27 de ani, au făcut o grămadă de organizații, comitete și comiții, au fost activiști, au fost contra unora și pro pentru alții, au scos din ei o grămadă de cuvinte și idei, ca și cum storci o portocală și storci și storci, poate mai scurgi o picătură din pulpa aia (de materie cenușie) au studiat "problema României și a românilor", de nu mai rămâne nimic de studiat.
      Rezultatul?
      Uităte-n jurul tău.
      Când tot "activezi" de 27 de ani, când "te lupți cu PCR-ul și cu ciuma roșie de 27 de ani" și noi tot în glod suntem, înseamnă că abordarea e complet greșită.
      De ce? Răspunsul este simplu. Ei se încăpățâează să facă ceea ce fac (fără rezultate) pentru că le este BINE lor așa. Nu-i interesează rezultatul, ci acțiunea. Asta știu să facă, asta vor face.
      Vor lua altă marotă, alt om pe care să-l sprijine ("noi") și alți oameni pe care să-i combată ("ei").
      Vor linge în continuare dosul ăluia care le va promite câte ceva, sau care va cere "dezinteresat" "sprijinul 'telectualilor" și vor "combate bine" pe "ăilalți".
      Jos cu ăla, sus cu ăla.
      Ce crezi că se va schimba?

      • Like 0
    • @
      27 de ani e totuși puțin,iar dacă vrei termen de comparație e simplu,din 47 până în 89 sunt 42 de ani de comunism băgați cu japca,iar eu cred că tot atât trebuie să treacă ca să ne putem debarasa de metehnele și mentalitatea asta distructivă,din păcate,chiar a multora dintre noi.
      Deci,vreo 2 generații,iar tocmai cea de-a 3-a o să fie mult mai curată.
      Așa,că mai vorbim peste vreo 15 ani.
      • Like 0
    • @
      Comentariul dv. este de-a dreptul respingător, potrivit de altfel stilului pe care îl folosiți.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Dezvoltați în ce fel este comentariul meu respingător, că despre stil... fiecare cu gusturile lui.
      V-am atacat "idolii'?
      Este ceva fals și neadevărat în ce am spus?

      Să vă reamintesc ce osanale îi ridica Liiceanu, 'telectualu, lui Băsescu? Da, acel Băsescu, securistul care a stat 10 ani la Cotroceni și care recunoștea că România este un stat mafiot, noroc cu Ghiță infractoru', care a dat din casă și am putut să aflăm și noi părerea preșului, "dă la sursă".

      Luați d-aci, că văd că ați uitat.
      http://www.gandul.info/puterea-gandului/liiceanu-oda-la-voda-12617474

      Mi-e silă!
      • Like 0
    • @
      „Vor linge în continuare dosul...”(v-am citat!) vi se pare atrăgător?
      Desigur, „fiecare cu gusturile lui”(iar v-am citat!).
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Dacă v-a oripilat limba română, nu am ce face. Există expresiile consacrate "a linge în cur", " a pupa în cur" pe cineva, de aici și derivatul "pupincurist". Ceea ce se potrivește de minune, de exemplu, d-lui Liiceanu.

      http://www.dex.ro/text/a+pupa+in+cur
      • Like 0
    • @
      Lăsați în pace limba română și încercați să fiți un utilizator al ei cu ceva mai mult bun simț!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult