Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mircea Dumitru se disociază de apelul naționalist al Academiei Române: „Nu mă regăsesc nici în stilistică, nici în retorică și nici în multe dintre idei”

Academia Română a lansat, în timpul protestelor de stradă de la București, un apel naționalist în care nu pomenea nimic despre încercarea Guvernului de a slăbi lupta anticorupție. Tema lui era în schimb „continua şi alarmanta încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin”.

Cei 84 de semnatari ai apelului se pronunțau „cu tărie tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale” și cereau instituțiilor abilitate ale „Statului Român de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept”. 

Printre semnăturile celor 84 de academiceni și membri corespondenți ai Academiei se afla și cea a rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, fost ministru al Educației.

Într-o postare pe Facebook, Mircea Dumitru se disociază de apelul trimis de Academia Română, spunând că nu se regăsește „nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare”.

„Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu inițiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situația geopolitică a țării. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar și președintele SUA, urmată apoi și de întâlnirea cu președintele Federației Ruse.

Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susținerea unității și a integrității teritoriale și nevoia de a depăși conflictele mari din societatea românească prin dialog activ și cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deși toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervențiilor mele din ultima vreme în spațiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni și m-am declarat de acord cu ele.

Conținutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi.

Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi și să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare.

Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulți colegi din Universitatea din București, și pe care eu l-am inițiat, denunț derapajele grave de la respectarea normelor și a regulilor statului de drept și mă exprim fără echivoc împotriva corupției și a tuturor politicienilor și persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept.

Regret situația creată și cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept și ale democrației”, scrie Mircea Dumitru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Multe pornesc de la respect sau lipsa lui. Autoarea nu ne respectă catalogând pentru noi/ în locul nostru apelul ca "naţionalist", în vreme ce domnul Mircea Dumitru nu a fost respectat de colegi când i-au cerut să figureze ca semnatar al unui apel necitit. Nu mă respecţi dacă îmi ceri semnătură în alb. Dă-mi documentul în forma finală, îl citesc şi îl semnez dacă îmi convine, apoi dă-mi şi o copie a ceea ce am semnat. Aşa, surprizele sunt puţin probabile. De altfel, mi-e greu să cred că nu s-a aşteptat să rezulte ceva care nu e pe gustul lui - sunt generaţii diferite, spirit, valori şi retorică diferite. Şi-a căutat-o, nu e exclus, ca să îndrepte atenţia manifestanţilor asupra Academiei. În sens negativ, of course.
    • Like 0
  • Dna Raluca, dvs nu combateti coruptia, PSD-ul, injustitia, dvs denigrati nationalismul, sub orice forma ar veni el, de academie, de piata, pensionar sau la gradinita. Orice dar nu nationalism ca dauneaza la business. E o prezumtie de mare cretinism asupra noastra si o apetenta pentru risc a dvs. Daca se intorc vremurile ?
    • Like 2
    • @ Ambrus Nemo
      Nu trebuie sa denigreze cineva nationalismul, se autodenigreaza si s a autodenigrat in istorie cu Hitler, Mussolini, Hirohito, Horthy, Ku Klux Klan, Zelea Codreanu, acum neolegionarism, putinism etc. Nationalismul este opera oamenilor fara solutii, dar cu gura plina de... vorbe. Care este politica economica a nationalistilor? Autarhia. Autarhia blocheaza tehnologia, digitalizarea, comunicarea globala, in final se ajunge la saracire generalizata prin blocarea relatiilor libere dintre cerere-oferta de catre statul autarhist. Cum sa fii nationalist in secolul 21 cand tu folosesti mijloacele globaliste pentru a comunica? Du-te nene de suna in corn si bate in toaca, lupta te cu imperialistii cu maciuca intr o mana si tolba cu sageti in spate, dar nu mai folosi internetul si digitatul intru nimic daca nu ti convin, asa esti adeptul acestei cauze de 2 lei. Daca nici asa nu va convine, aveti la dispozitie emigrarea, in Coreea de Nord e un climat prielnic proslavirii dictatorilor nationalisti si inchistarii sociale mult jinduite, deci cale batuta.
      • Like 2
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Raspunsul matale poate fi categorisit ca bors intelectual. Sa bagi in aceeasi oala pe Hitler, Ku Klux Klan si Zelea Codreanu arata cultura facuta la scoala propagandei kominterniste. Nationalismul, opera oamenilor fara solutii? Deci, dupa matale, singura solutie e globalismul progresist, inregimentarea in monopoluri? si asta , intr-o societate a carei propaganda fundamentala se refera la competitie libera si concurenta? Schizofrenie curata!
      • Like 0
  • Hombres y mujeres y viceversa!... Optzeci si ceva de academicieni nu au reusit sa va miste deloc? Astia or fi prosti cu totii? Unul daca s-a dezis de ei, ala era mai marele academicienilor si ceilalti erau niste neica nimeni? Chiar nu realizati ce faceti? Academicienii nu au luat apararea guvernantilor, care intr-adevar au comis-o grav, ci fac apel la revenirea la normalitate, ca mai sunt sperante si solutii... Oamenii aia fac apel la luciditate, la revenirea la ratiune, inainte ca tavalugul istoriei sa ne calce din nou. Ca asta urmeaza fratilor... Pana in ceasul al 12-lea, trebuie sa va treziti. Republicanilor, incep sa nu va mai inteleg intru totul... Si daca voi nu aveti dreptate complet? Credeti cu tarie ca stapaniti singuri adevarul absolut? E clar ca guvernantii urmaresc niste scopuri meschine. Dar despre partea cealalta a baricadei de ce nu se spune nimic rau? Pentru ca ar fi ei cei buni si numai ceilalti rai? Nu mai tineti cont de faptul ca binele unuia poate fi raul altuia si viceversa? Am asteptat cu incredere ca Justitia si DNA-ul sa-si faca deplin treaba si in aripa cealalta... Si acolo sunt corupti, sunt baroni si alti imbogatiti fraudulos. Acolo nu fac nicio "curatenie"... Au ales sa-i matraseasca doar pe aia. Foarte bine, merita, chiar este prea putin ce le-au facut, dar sa vedem ca ii iau pe toti, dar pe TOTI, ca a devenit chiar prea usor. Dovezile ii cheama sa-si faca treaba, nu trebuie sa le gaseasca, sunt evidente. Marile averi dobandite, afisate sunt dovezile si daca astea nu sunt justificate, parvenitii sa raspunda! Este clar ca sistemul este putred si voi ati ales sa aparati pana-n panzele albe o singura parte... O fi cea buna? Sper sa nu cenzurati ceva pe aici...
    • Like 3
    • @ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
      Nici eu nu-i mai înţeleg pe republicani. Se naşte cumva o extremă globalistă? Că naţionalistă nu este. Extrema dreaptă (naţionalistă) are alte principii.
      • Like 1
  • Textul integral Apelului Academiei Române, intitulat "IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI IDENTITATE NAŢIONALĂ", poate fi descarcat folosind adresa: http://www.acad.ro/com2017/apelAR/d0208-ApelAR.pdf




    • Like 2
  • Academia Romana e o institutie retrograda ce ar trebui desfiintata, adevarata Academie Romana si a incetat activitatea in 1948 cand au fost indepartati academicieni, poeti, scriitori, intelectuali de valoare pentru a fi adusi in loc slugi comuniste iliterate cu limba scoasa la ordinul superiorului ierarhic din PCR. Daca vorbim despre "descrieri tendentioase", in manualele de istorie bolsevicul criminal Ion Iliescu le este prezentat copiilor drept "revolutionar", ba chiar "artizan al Revolutiei". Care este parerea acestei grupari de cretinoizi xenofobi si nationalisti in legatura cu acest fapt? Care este pozitia fata de politicul ce a falimentat sistemul sanitar, educational, de transporturi etc? "Jos strainii, pe ei pe mama lor!". In mod firesc ar trebui pusa bombona pe coliva si explicat romanilor ca nici dracu nu le ia pamanturile daca nu le vand cu propria semnatura ca sa aiba bani de niste tuiculite si pomelnice in plus, ca nu le ia niciun strain padurile daca nu ar mai vota la nesfarsit politicieni corupti care sa nu se asigure ca respectivii se incadreaza in niste parametri, ca nimeni nu le ia cultura, valorile si tara, care pot fi doar imbunatatite intr un format supranational federalist, ca dacii ce nu stiau sa scrie care traiau in grote nu s stramosii romanilor si buricul civilizational planetar cum turuie propaganda nationalista etc. Cultura e valoroasa indiferent de originea ei, domnilor cacademicieni.
    • Like 1
  • Tot respectul pentru membrii Academiei Române care au semnat scrisoarea.

    „Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale)”.
    • Like 1
  • Cum remarca mai jos un coleg de forum era frumos sa ne fi aratat si scrisoarea cu pricina (nu doar fragmente) ca sa avem pe ce discuta.
    Ar fi multe de spus aici d-na/d-ra Raluca, dar ca unul care a trait si vazut multe p-acilea prin lumea din jur, pe scurt va pot spune ca "politically correct" e un mare bullshit.
    Da' ma rog, fiecare cu parerea lui :)
    • Like 0
    • @ Sergiu F.
      http://www.acad.ro/com2017/apelAR/d0208-ApelAR.pdf
      Google, 20 de secunde. Dar presupun ca folosirea unei resurse extra-nationale e prea mult pentru unii.
      • Like 0
    • @ Altcineva
      Domnul meu stii cum vine treaba ? eu nu sunt obligat sa caut aiurea dupa scrisoarea cu pricina, pe cand autoarea articolului da.
      Pentru autoare a fost mai importanta lasitatea acestui individ ajuns vremelnic intr-o "fonctie emportanta" de a se disocia de colegii lui care au scris acea scrisoare, decat sa ne arate totusi scrisoarea cu pricina.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Corina check icon
      La mine apare în verde "un apel naţionalist" din rândul al doilea cu link la textul Academiei. Şi cred că aşa a fost de la început.
      • Like 1
    • @ Corina
      Gata, imi fac mea culpa, ma duc pe google si citesc apelul cu pricina :)
      Insa dezaprob in continuare gestul acestui individ pentru care conformismul la pseudovalorile globalismului, la escrocheria moderna numita "politically correctness" sunt mai importante decat a avea "cojonnes" si a fi alaturi de colegi.
      • Like 1
  • Pe cine deranjază acest apel care vine mult prea târziu şi mult prea timid ?
    Toate transformările din România postdecembristă care au intervenit în regimul proprietăţii de stat sub forma privatizării, sa al retrocedărilor nu a avut alt rezultat decât exproprirea naţiunii române şi proletarizarea ei accelerată. Că există o legătură strânsă între patriotismul local sau naţional şi proprietate, ne putem convinge şi din unele ziceri populare. Una dintre acestea am auzit-o în copilărie şi se referea la ţigani, o categorie de oameni defaforizaţi care, în acea vreme, era lipsită de proprietăţi imobiliare. Din cinci familii de rromi stabiliţi temporar în satul meu natal, numai o familie deţinea în proprietate o casă cu terenul aferent. Celelalte patru familii locuiau în nişte construcţii improvizate pe unele margini de drumuri sau pe marginea unui pârâu, nişte terenuri nefolosite şi nerevendicate de nimeni. Zicerea cu pricina era cam aşa; Măi ţigane, îţi arde satul ! Puii mei, mă mut în altul, venea răspunsul într-o expresie mai neaoşă. După ce românii nu vor mai avea aproape nimic în propria lor ţară, imaginaţi-vă răspunsul la un eventual strigăt de alarmă : Măi române, îţi arde ţara ! ...
    • Like 1
  • check icon
    Ați (re)devenit oficină de propagandă?
    Unde este articolul despre apelul Academiei Române? Ca să știm și noi ce dezbatem. Sau nu e important?
    Aaaa, e mai important ce a zis un individ că se "disociază" de scrisoare, ca și cum scrisoarea ar fi un câh, vreun rahat.
    Gata, l-ați catalogat ca "apel naționalist" și la gunoi cu el.
    Adică opiniile a 95 de oameni, membri ai Academiei Române sunt de căcat, că sunt "naționaliste". De ce? Nu sunt "politically correct" sau nu se pupă cu "ordenul pe unitate"?
    Vă informez cu respect că neo-liberalismul "nivelator" global își cam dă sfârșitul și asistăm la o rearanjare de filozofii, "pe baze noi", dar, stupoare, e vorba tot de state și de națiuni și de interesele lor aferente.
    Dacă tot dezbatem, să vedem ce se întâmplă în lume la momentul actual. Ce se întâmplă cu marile puteri economice și militare:
    China - erupe de naționalism - e pe cale să devină economia mondială No. 1, iar puterea militară crește accelerat.
    Federația Rusă - ein reich, ein volk, ein fuhrer - economic nu prea contează, însă militar da, își face mendrele nestingherită în Siria și în Ucraina (la 392 km față de România - 20 de minute de zbor al unui bombardier strategic).
    Marea Britanie - e in brexit, "fuck EU".
    SUA - a intrat în era Trump, America First - un pericol absolut pentru România sau o proptea "provizorie" în funcție de cum cad cărțile la "masa verde", cum se preconizează.
    Israel - îl bag aici pentru că el zice "fuck ONU" și îl doare în bască de rezoluțiile ONU, care-s bune numai pentru făcut războaie în numele anumitor interese, în rest, hârtie igenică, ba încă face în ciudă și politicii americane obamiste, Israel își vede nestingherit de interesele lui colonizând în continuare teritorii ocupate.
    EU - divergentă, cu o Germanie superputernică, care mimează "uniunea", dar care-și promovează propriile interese economice și-și protejează corporațiile corupte condamnate sau "căzute la pace", vezi Siemens - mită și corupție, Daimler - corupție, mai nou Volkswagen - fentări de legi pentru penetrarea pe piață americană.
    Și mai proaspăt Deutsche Bank - spălare de bani pentru Rusia.
    Văd că nimeni nu spune despre Deutsche Bank.
    "Deutsche Bank fined 630 m USD over Russia money laundering claims
    Authorities in US and UK issue fine after saying bank used offices in Moscow and London to move 10 bn out of country"
    O gașcă de "penali". Baba Merkel tace. Și nici un protest pe stradă. E bună corupția, dacă dă de muncă la germani. Dar sunt "penalii" lor, nu-i așa?

    Supersimplist cam asta-i stare lumii. O intoxicare cu neo-propagandă pentru proști, dar lupte serioase pentru interesele proprii.

    Iar noi o să cădem, ca orbii, la mijloc și o să ne trezim ultimii că o luăm în barbă (ca întotdeauna).
    Apropo, tot acu s-a trezit și Mugurică, BNR-ul, l-a apucat grija de țărișoara asta, să spună că producătorii românii suferă bla, bla, bla.
    Întrebarea este, mai există producători români?
    • Like 2
    • @
      Hombre, imi place analiza ta! Mi-e teama ca te scot omuletii astia din "grila"... Din pacate, am ajuns sa nu mai simtim pericolul care pluteste in aer, in Romania, in Europa, in intreaga lume... Romania pare iremediabil dezbinata... E drept ca pe fondul asta unii incearca sa-si "scape turma", in acelasi mod in care ceilalti incearca sa ascunda adevaratele lor intentii, care devin din ce in ce mai vizibile... Hombre, totul se rezuma in final la bani. Unii vor sa se bucure in libertate de averile desantate facute cum or fi fost facute, altii incearca si ei sa faca averi, luand exemplul primilor. Toate astea se intampla pe un fond gri, din ce in ce mai tern pentru viitorul apropit si nu numai...
      • Like 0
  • Am increderii in aceasta publicatie.Va doresc mult succes,si Va tin pumnii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult