Academia Română a lansat, în timpul protestelor de stradă de la București, un apel naționalist în care nu pomenea nimic despre încercarea Guvernului de a slăbi lupta anticorupție. Tema lui era în schimb „continua şi alarmanta încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin”.
Cei 84 de semnatari ai apelului se pronunțau „cu tărie tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale” și cereau instituțiilor abilitate ale „Statului Român de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept”.
Printre semnăturile celor 84 de academiceni și membri corespondenți ai Academiei se afla și cea a rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, fost ministru al Educației.
Într-o postare pe Facebook, Mircea Dumitru se disociază de apelul trimis de Academia Română, spunând că nu se regăsește „nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare”.
„Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu inițiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situația geopolitică a țării. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar și președintele SUA, urmată apoi și de întâlnirea cu președintele Federației Ruse.
Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susținerea unității și a integrității teritoriale și nevoia de a depăși conflictele mari din societatea românească prin dialog activ și cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deși toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervențiilor mele din ultima vreme în spațiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni și m-am declarat de acord cu ele.
Conținutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi.
Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi și să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute în această scrisoare.
Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulți colegi din Universitatea din București, și pe care eu l-am inițiat, denunț derapajele grave de la respectarea normelor și a regulilor statului de drept și mă exprim fără echivoc împotriva corupției și a tuturor politicienilor și persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept.
Regret situația creată și cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept și ale democrației”, scrie Mircea Dumitru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale)”.
Ar fi multe de spus aici d-na/d-ra Raluca, dar ca unul care a trait si vazut multe p-acilea prin lumea din jur, pe scurt va pot spune ca "politically correct" e un mare bullshit.
Da' ma rog, fiecare cu parerea lui :)
Google, 20 de secunde. Dar presupun ca folosirea unei resurse extra-nationale e prea mult pentru unii.
Pentru autoare a fost mai importanta lasitatea acestui individ ajuns vremelnic intr-o "fonctie emportanta" de a se disocia de colegii lui care au scris acea scrisoare, decat sa ne arate totusi scrisoarea cu pricina.
Insa dezaprob in continuare gestul acestui individ pentru care conformismul la pseudovalorile globalismului, la escrocheria moderna numita "politically correctness" sunt mai importante decat a avea "cojonnes" si a fi alaturi de colegi.
Toate transformările din România postdecembristă care au intervenit în regimul proprietăţii de stat sub forma privatizării, sa al retrocedărilor nu a avut alt rezultat decât exproprirea naţiunii române şi proletarizarea ei accelerată. Că există o legătură strânsă între patriotismul local sau naţional şi proprietate, ne putem convinge şi din unele ziceri populare. Una dintre acestea am auzit-o în copilărie şi se referea la ţigani, o categorie de oameni defaforizaţi care, în acea vreme, era lipsită de proprietăţi imobiliare. Din cinci familii de rromi stabiliţi temporar în satul meu natal, numai o familie deţinea în proprietate o casă cu terenul aferent. Celelalte patru familii locuiau în nişte construcţii improvizate pe unele margini de drumuri sau pe marginea unui pârâu, nişte terenuri nefolosite şi nerevendicate de nimeni. Zicerea cu pricina era cam aşa; Măi ţigane, îţi arde satul ! Puii mei, mă mut în altul, venea răspunsul într-o expresie mai neaoşă. După ce românii nu vor mai avea aproape nimic în propria lor ţară, imaginaţi-vă răspunsul la un eventual strigăt de alarmă : Măi române, îţi arde ţara ! ...
Unde este articolul despre apelul Academiei Române? Ca să știm și noi ce dezbatem. Sau nu e important?
Aaaa, e mai important ce a zis un individ că se "disociază" de scrisoare, ca și cum scrisoarea ar fi un câh, vreun rahat.
Gata, l-ați catalogat ca "apel naționalist" și la gunoi cu el.
Adică opiniile a 95 de oameni, membri ai Academiei Române sunt de căcat, că sunt "naționaliste". De ce? Nu sunt "politically correct" sau nu se pupă cu "ordenul pe unitate"?
Vă informez cu respect că neo-liberalismul "nivelator" global își cam dă sfârșitul și asistăm la o rearanjare de filozofii, "pe baze noi", dar, stupoare, e vorba tot de state și de națiuni și de interesele lor aferente.
Dacă tot dezbatem, să vedem ce se întâmplă în lume la momentul actual. Ce se întâmplă cu marile puteri economice și militare:
China - erupe de naționalism - e pe cale să devină economia mondială No. 1, iar puterea militară crește accelerat.
Federația Rusă - ein reich, ein volk, ein fuhrer - economic nu prea contează, însă militar da, își face mendrele nestingherită în Siria și în Ucraina (la 392 km față de România - 20 de minute de zbor al unui bombardier strategic).
Marea Britanie - e in brexit, "fuck EU".
SUA - a intrat în era Trump, America First - un pericol absolut pentru România sau o proptea "provizorie" în funcție de cum cad cărțile la "masa verde", cum se preconizează.
Israel - îl bag aici pentru că el zice "fuck ONU" și îl doare în bască de rezoluțiile ONU, care-s bune numai pentru făcut războaie în numele anumitor interese, în rest, hârtie igenică, ba încă face în ciudă și politicii americane obamiste, Israel își vede nestingherit de interesele lui colonizând în continuare teritorii ocupate.
EU - divergentă, cu o Germanie superputernică, care mimează "uniunea", dar care-și promovează propriile interese economice și-și protejează corporațiile corupte condamnate sau "căzute la pace", vezi Siemens - mită și corupție, Daimler - corupție, mai nou Volkswagen - fentări de legi pentru penetrarea pe piață americană.
Și mai proaspăt Deutsche Bank - spălare de bani pentru Rusia.
Văd că nimeni nu spune despre Deutsche Bank.
"Deutsche Bank fined 630 m USD over Russia money laundering claims
Authorities in US and UK issue fine after saying bank used offices in Moscow and London to move 10 bn out of country"
O gașcă de "penali". Baba Merkel tace. Și nici un protest pe stradă. E bună corupția, dacă dă de muncă la germani. Dar sunt "penalii" lor, nu-i așa?
Supersimplist cam asta-i stare lumii. O intoxicare cu neo-propagandă pentru proști, dar lupte serioase pentru interesele proprii.
Iar noi o să cădem, ca orbii, la mijloc și o să ne trezim ultimii că o luăm în barbă (ca întotdeauna).
Apropo, tot acu s-a trezit și Mugurică, BNR-ul, l-a apucat grija de țărișoara asta, să spună că producătorii românii suferă bla, bla, bla.
Întrebarea este, mai există producători români?