Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Misterul „8 manageri într-un an”. Șocantul concurs pentru postul de manager al Spitalului Județean Neamț

Concurs manager

În anul 2020, luna noiembrie, ziua a 9-a, pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Neamț este publicat documentul nr. 38403 emis de Consiliul de Administrație al Spitalului privind organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager. Se caută un nou manager de spital, al optulea în doar un an. Persoană fizică, așa ne zice documentul.

Citesc documentul și constat încă o dată mișmașurile factorilor de decizie în privința organizării concursurilor pentru ocuparea pozițiilor de top management în cadrul instituțiilor finanțate din banii noștri, ai tuturor cetățenilor plătitori de taxe și impozite.

Pentru că până în momentul de față nu am văzut discutându-se acest subiect, aduc în atenția publicului prevederile minunatului document. Așadar, documentul precizează că se pot înscrie la concurs persoane fizice, care întrunesc cumulativ mai multe condiții, precum cunoașterea limbii române scris și vorbit. Just și justificat, mă îndoiesc însă că va exista și un test în acest sens, dar mergem mai departe. Se precizează în document îndeplinirea condiției privind studiile și anume în domeniul medical, juridic sau economico-financiar... Nu înțeleg de exemplu de ce un absolvent de management nu ar fi bun. 

Dar să acceptam condițiile impuse și să mergem și mai departe. Ajungem la precizarea care spune astfel: au cel puțin doi ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată. Și mă opresc aici. Poftim? Este o glumă? Au cel puțin doi ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare? Am crezut că nu am citit bine și că este măcar vorba despre minim doi ani în funcții de conducere poate. Și acum să recapitulam puțin. Un jurist sau un economist care au lucrat doar 2 ani în funcții conform pregătirii lor universitare, îndeplinesc condiția de a se înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de manager al unui spital județean? Da, chiar asta înseamnă.

Oare pentru cine a fost scos la concurs acest post? Cunoaștem povestea veche deja despre politizarea instituțiilor, dar aceste condiții de așa zis concurs sunt bătaie de joc.

Ministrul Nelu Tătaru ne spune că suntem cu toții vinovați pentru tragedia din aceste zile. Domnule ministru, cred că dumneavoastră nu trăiți ancorat în realitate. Zecile de cetățeni care au trimis petiții și reclamații, instituțiile mass-media care au sesizat continuu problemele din sistemul medical sunt părtașii și vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat?!

V-aș mai intreba ceva: pentru condițiile stabilite pentru ocuparea postului de manager la Spitalul Județean Neamț suntem iarăși toți vinovați? Documentul poate fi consultat aici.

Vinovații, domnule ministru, au nume, prenume și CNP, chiar așa pe persoană fizică, așa cum este și postul scos la concurs.

Așa că, în loc să ne transmiteți mesaje precum că suntem cu toții vinovați, domnule ministru, mai bine v-ați asuma bărbatește faptul că o tragedie a avut loc în mandatul dumneavoastră și ați veghea îndeaproape întregul sistem de management sanitar, care vedem clar că nu funcționează bine nici pe departe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta să fie ”ROMÂNIA EDUCATĂ ”?
    - promovarea analfabeților, lipitori de afișe, ”element de bază al celulei de partid”, cu diplome false, ca mari experți/manageri/șefi în toată administrația publică.
    - inocularea urii, asmuțirea votanților, divizarea societății pe motive de opțiune politică.
    - condamnarea la analfabetism a 1 milion de copii din cauza incompetenței, corupției, lipsei de viziune, având ”experta” Pepsiglas” cu Teleșcoala fără curent, viitori ”sparangheliști” ai latifundiarilor UE
    - aducerea sistemului medical în colaps datorită incompetenței, corupției, a cangrenei endemice guvernamentale începând cu achizițiile și terminând cu numirea șefilor.
    - distrugerea a tot ce este autohton, începând de la banala cafenea și terminând cu marii antreprenori
    Fără educație omul este un splendid sclav, un sălbatic al rațiunii (J. Adisson). Impostura își face piedestal din cărți necitite (Valeriu Butulescu)
    • Like 0
  • Noi nici macar in conditiille astea de evidenta nu reusim sa renuntam sa dam cu pietre in balta. Va sa zica , avem un spital unde s-a intamplat o nenorocire si acel spita a avut 8 manageri intr-un an. Pentru niste jurnalisti normali la cap si la caracter , cursul anchetei jurnalistice este evident. M-as fi asteptat sa vad toata povestea in cateva zile. S-au schimbat 8 manageri intr-un an . CIne sunt acei manageri , cine i-a pus , cine i-a schimbat si de ce. Este evident ca intr-un asemenea context in orice organizatie lucrurile o iau razna.
    In loc de asta independentii nostri jurnalisti arunca grenade de fum si platesc polite , fiecare la cine are treaba. Dezgustator .
    • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Trebuie sa fac o precizare , apreciez mult postarea asta , dar sunt revoltat ca acest subiect nu este luat in discutie de jurnalisti profesionisti si lamurit pana la capat. Cu o singura mentiune , Ramona Ursu a abordat mai pe larg acest subiect dar la nivelul de editorial mai degraba decat de ancheta. In rest , pace si prietenie si multa ceata. In acest caz cum sa nu vina un nesimtit precum Ciolacu sa ceara demisii cand majoritatea acestor manageri au fost schimbati de prietenul lui cel bun Arsene. La acest eveniment daca jurnalistii si-ar face cum trebuie meseria PSD si poate si PNL ar trebui sa se ascunda si nu sa vina si sa minta cu nesimtire la ore de maxima audienta.
      Ne mai miram de ce ne iau de prosti.
      • Like 0
  • Idiotenia cu experienta in munca vis a vis de studii e prezenta in toate institutiile statului. Absolvent de drept cu experienta in management la multinationala e exclus de la concurs pt ca nu are experienta ca jurist in ultimii x ani cum cer conditiile lu peste
    • Like 0
  • In primul rans, societtaea romaneasca este lipsita de spirit civic - vad asta mereu, mai ales la generatiile varstnice, carora acest spirit civic le-a fost extirpat de comunism, ca si multe altele (initiativa, discernamantul, etc). Intr-o altfel de societate de mult ar fi existat studii speciale de management spitalicesc, asa cum exista de exemplu in SUA. Societatii nu i-a pasat pur si simplu de cine este cel care ocupa postul de director de spital.... ca poate fi un jurist cu calitati si abilitati indoielnice, un medic bun in specialitatea sa dar care nu se pricepe la administratie, etc. O societate care a functionat 50 de ani pe baza ordinelor primite, care trebuiau executate, nu discutate, nu poate intelege care e avantajul unui bun administrator. Asa ca da, privit in acest context, cazul Piatra Neamt este o reflectie a societatii prostite de un sistem totalitar stupid, o reflectie a celor care nu stiu si nu vor sa iasa din zona de confort a zicalei "Pica mara malaiatza in gura lui natafleatza". Pe de alta parte, intrebarea mea este de ce s-a ajuns la schimbarea a 8 directori intr-un timp asa de scurt??? Aici e ceva ce pute, schimbarea asta spune ca e ceva undeva in neregula.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult