Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Modelul german: Companiile trebuie să-și testeze angajații cel puțin o dată la 7 zile, iar intrarea în marile magazine se face cu programare și test antigen negativ

Restricții în Germania

Foto: Federico Gambarini/ AFP/ Profimedia

Se simte o briză primăvăratică în politica germană? Așa s-ar părea. Cauza este clară: alegerile din septembrie. Iar Partidul Verzilor, în spiritul emancipării, a propus-o drept candidat la postul de cancelar pe Annalena Baerbock, în defavoarea co-președintelui partidului, Robert Habeck. Promisiunea ei: o politică în care părerea cetățenilor să conteze mai mult. O clară reacție la politica CDU-CSU care a impus atâtea restricții "pandemice" contestate în ultimul an.

CDU nu l-a propus pe carismaticul Markus Söder, președinte al Bavariei, ce s-a evidențiat ca adept al măsurilor stricte de control statal, ci pe conservatorul Armin Laschet, actualul președinte al Vestfaliei. Laschet nu este foarte popular în sânul propriului partid, i s-au imputat lipsa de "individualitate" politică și originile vest-germane, deci lipsa de "feeling" în privința alegătorilor din Germania de Est - la acest capitol, Angela Merkel reprezenta un element reunificator, fiind un "produs" al fostului DDR socialist. 

Populația germană așteaptă într-adevăr o schimbare și noi soluții pentru depășirea unei pandemii, ce a costat deja prea mult economia națională.

Se vorbește de o scădere de 6,1% a consumului în ultimele 12 luni, cea mai însemnată din ultimii 70 de ani.

Iar gestionarea crizei COVID-19 lasă în continuare de dorit: decizia guvernului de a înăspri și prelungi în repetate rânduri lockdownul a fost crud sancționată de opoziție în ultimele luni. Campania de vaccinare este prea lentă, testarea insuficientă. În acest sens au intrat în vigoare noi prevederi: din data de 20 aprilie angajatorii sunt obligați să-i testeze pe angajații ce nu se află în telemuncă cel puțin o dată la 7 zile. Pentru cei ce lucrează în relațiile cu publicul ori clienții, sunt obligatorii cel puțin 2 teste pe săptămână. O altă metodă alternativă lockdownului total este restricționarea accesului public la diverse facilități: de exemplu, de la finalul lui martie, în marile magazine este permis accesul doar pe bază de programare (de obținut și prin intermediul aplicației Corona-Warn-App) și test antigen (nu mai vechi de 24h).

Chestiunea cea mai spinoasă la momentul de față este însă așa numita Infektionsschutzgesetz (legea contra infecțiilor), ce va avea caracter național (deși vorbim de un stat federal) și care prevede luarea mult mai rapidă de decizii restrictive în vremuri de pandemie. 

Evident, lumea se întreabă de ce Parlamentul este dispus să aprobe legi naționale pentru înăsprirea controlului asupra populației, dar nu legi pentru ușurarea vieții cotidiene: aici s-ar integra plafonul legal al chiriilor. În marile orașe aceasta este o gravă problemă: vorbim de chirii exorbitante, nejustificate, deci de speculă imobiliară, chestiune pe care administrația locală nu o poate reglementa pentru că la nivel federal nu există o lege în acest sens. Atunci când orașul Berlin a introdus o lege privind limita legală a chiriei în funcție de zonă (Mietendeckel), Curtea Constituțională a declarat-o nulă. Iar chiriașii revin la tariful anterior inițiativei - obligați fiind la plăți retroactive. Protestele față de abrogarea legii aplicate la Berlin au început vineri 16 aprilie, la publicarea deciziei Curții de la Karlsruhe, iar partidele de opoziție au jurat să intervină. Nu știm dacă înainte sau după alegerile din septembrie, ca și în cazul revenirii la "normalitate" - nu știm nici când, nici dacă va avea loc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Silpres check icon
  Rezultatul: 9114 noi cazuri în 24.04.2021. Concluzia: frecție cu Diana la piciorul de lemn!
  • Like 0
 • Ion check icon
  Cum sa reglementezi chiriile?! Numai niște marxiști dilii s-ar putea gândi la așa ceva! Atât timp cât există cerere ăla este prețul real! Nu te obliga nimeni sa stai in chirie in mijlocul berlinului; poți sta și într-un sat din sudul Bulgariei! Dacă spre asta se îndreaptă țări că Germania sau Franța....eu nu vreau să fac parte dintr-un asemenea club! Din ce in ce mai nefrecventabil...
  • Like 2
 • Trăim într-o lume nebună......
  Ne-au pus în genunchi fără să ne opunem......
  • Like 1
 • La fel cum nu tot ce zboara se mananca asa si cu exemplul "German" la acest capitol. Am toata stima pentru aceasta natie dar nu uit ca sa mai lasat o data dusa de nas de Hitler si compania. In gestionarea epopeii Coronavirus ceva se va schimba in clipa in care una dintre marile puteri va face un pas in laturi fata de trendul actual ce pare unanim acceptat, cel putin inca. Gestionarea acestei situatii inceputa ca urgenta si perpetuata ca o noua normalitate este similara ursului care ia piatra si o arunca in capul omului pentru a omora musca asezata pe fruntea lui. Dupa care sa nu uitam ca orice problema majora trece pe planul doi odata cu aparitia altei amenintari mult mai grave, such as, un virus realmente ucigator categoria Ebola, un razboi, prabusirea capacitatii de producere a hranei datorita schimbarilor climatice, fereasca Dumnezeu insa avem de unde alege.
  • Like 1
 • Specula imobiliara... Foarte tare! Unii o numesc investitie imobiliara! Pai daca piata permite preturi mari cine si de ce ar inchiria mai ieftin?
  Ce impiedica statul sa construiasca locuinte cu miile si sa le scoata pe piata? Numai asa poate incerca sa reduce preturile. A, nu vrea pentru ca o sa piarda bani din cauza managementului prost si a risipei? Sau ca platitorii de impozite s-ar putea intreba de ce din banii lor se fac investitii aiurea?
  Peste tot in Europa am vazut chestia asta. Numarul de locuinte este atent controlat si cumva limitat, atat din cauza cerintelor uneori exagerate de urbanism cat si neoficial din dorinta de a mentine preturile mari si evident si venituri mari din impozitare.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Germania nu mai e de mult un exemplu de urmat.
  Un stat politienesc cu politicieni/guvernanti fandositi care asteapta supunere oarba.
  Un stat in care lacomia individuala e mai importanta decat creativitatea.

  De fapt daca privesti obiectiv ce se petrece in Europa dupa 1990 vei observa o dezintegrare a valorilor candva europene. In Germania cred ca cel mai acut.

  Managementul crizei CoVid dovedeste o gandire primitiva in Germania. In sec 21 singura solutie de care sunt capabili e Interdictie si iar interdictie. La resursele de care dispune teoretic Germania ar fi fost de asteptat o solutie mai inteligenta....

  A ajuns Germania sa se compare cu Brazilia. Doar prin aceasta comparatie pot politicienii din Germania sa-si argumenteze actiunile.

  Pentru a izola oamenii la domiciliu nu ai nevoie sa traiesti in sec 21. Ii poti izola si intr-o pestera.

  Pe de alta parte se stie din 2020 ca acest Virus va muta cel putin 20 ani. Si ca vaccinul urmeaza aparatiei virusului. Cu alte cuvinte vom fi in Lockdown urmatorii 20 de ani.

  Se putea incepe din 2020 un Program de achizitionare de personal Sanitar precum si dezvoltarea infrastructurii sanitare. Aceasta ar ridica si calitatea vietii. Nimic din toate acestea.
  De ce nu?
  1. Fie corona e o falsa problema si sint alte interese.
  2. Fie avem de-a face cu incompetenti.

  Eu mizez pe nr.1. Razboi economic camuflat intr-o problema de sanatate publica.

  Cine are bani sa finanteze testarea in masa?
  Care Firma isi permite Sa-si testeze toti angajatii saptamanal prin Ro?

  Este vorba de a mentine o stare de criza mondiala pentru a falimenta niste economii si niste categorii sociale. Cine are bani va avea si mai multi bani. Cei cu putini bani ii vor cheltui pe teste.


  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Aberezi.

   "In sec 21 singura solutie de care sunt capabili e Interdictie si iar interdictie." - pt ca retarzii umbla peste tot, fara protectie in mijlocul unei crize sanitare cu un virus transmis prin respiratie

   "La resursele de care dispune teoretic Germania ar fi fost de asteptat o solutie mai inteligenta" - sunteti plini de critici dar cand sunt intrebati aveti 0 raspunsuri ... stiti insa cu exactitate ca se poate mai bine.

   "Pe de alta parte se stie din 2020 ca acest Virus va muta cel putin 20 ani." - nu, nu se stie, aberezi/minti

   "Si ca vaccinul urmeaza aparatiei virusului." - si iarna dupa toamna si ziua dupa noapte. Mirobolant.

   "Este vorba de a mentine o stare de criza mondiala pentru a falimenta niste economii si niste categorii sociale."
   #facepalm
   • Like 3
  • @ Moftangiu
   Mr.Oh check icon
   Poate ca aberez.... nimic iu e exclus.

   Germanii sunt exceptionali in a miza pe un cal mort. Mai bine zis pe calul care moare.

   Le place ideea de a fi invingatori cu orice pret. Iar la urma pretul nu poate fi platit si rezulta falimentul. Istoria se repeta. Deja se intrezareste la orizont.

   Viata inseamna miscare. Iar miscarea inseamna risc. Viata si miscarea nu pot fi oprite. Din aceasta cauza retarzii se misca..... in ciuda tuturor regulilor impotriva miscarii....

   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu pe 2.
   Argumente: 1. că va veni o belea pe lume se știa. Nici măcar o lebădă neagră n-a fost. După gripa AH1N1, SARS, MERS, era doar o problemă de timp .
   2. Guvernele SUNT în mare măsură incompetente fiindcă sunt guverne de pace, unu la mână și doi, unele partide fiindcă au fost mult timp la putere n-au fost nevoite să se reformeze. Au răzbătut nu cei mai buni ci cei mai abili și cu coate ascuțite. Cazul particular a Germaniei, CDU și SPD. Dar cei mai cei sunt cei de la vârf, din EU, unde statele și partidele își trimit oamenii care în partid n-au făcut dovadă de performanță, să mă exprim blând. Dovada, politica dezastruoasă de achiziție a vaccinului. Comparând prețul plătit vedem: EU: 12€. Israel: 24 € ( se spune că ar fi oferit și mai mult). Rezultatul?
   Israel înoată în vaccin în timp ce alții se bat pe el. Dacă știm cum se ieftinește neamțul la făină deja avem o explicație. OK, poate nu toate statele ar fi avut de unde să dea atâția bani. Dar măcar spus, de la EU atât putem, faceți-vă fabrici. Ori de ce nu, ofertă suplimentară la preț mai mare. Egalitarism și fair play duse până la absurd.
   Restricțiile: omul normal respectă dar la intrare în magazin i se cere test rapid. Pe barba lui. În timp ce Italia oferă teste și în gări. Respectă dar n-are nici un rezultat și pe deasupra devine frustrat (era deja demult dar fiecare prelungire a lockdown-ului și măsură de-a-n boulea - de exemplu școala deschisă cu orice preț și se mai mirau de ce în toamnă nu scădeau cifrele, testarea în școli e bună dar vine prea târziu - îi accentuează frustrarea). Așa că mai bine nu mai respectă așa de strict, măcar știe una...
   • Like 1
  • @ Moftangiu
   "Este vorba de a mentine o stare de criza mondiala pentru a falimenta niste economii si niste categorii sociale."-la faza asta isi dau doctorrratul in economie ''luminatii'' de facebook , clasa care a inteles ''cu mintea ei''.Daca-i intrebi cam care e modelul economic prin care ar face cash ''oculta si reptilienii'' care au pornit . evident, manevra cu virusul care e ''o falsa problema '' ca sa citam alt inteligent...ok...acolo se lasa tacerea.Cretinism manifest.CSF, n-ai CSF.Da' pe bune....pe unde o fi vorba asta cu ''falimentarea categoriei X?''Pe unde o umbla de au prins-o toti specialii?Oricum , vad ca l-au uitat pe tata Gates si chip-ul lui vestit.Ignore total.No updates in legatura cu problema.:-).
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult