Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Modelul german: Companiile trebuie să-și testeze angajații cel puțin o dată la 7 zile, iar intrarea în marile magazine se face cu programare și test antigen negativ

Restricții în Germania

Foto: Federico Gambarini/ AFP/ Profimedia

Se simte o briză primăvăratică în politica germană? Așa s-ar părea. Cauza este clară: alegerile din septembrie. Iar Partidul Verzilor, în spiritul emancipării, a propus-o drept candidat la postul de cancelar pe Annalena Baerbock, în defavoarea co-președintelui partidului, Robert Habeck. Promisiunea ei: o politică în care părerea cetățenilor să conteze mai mult. O clară reacție la politica CDU-CSU care a impus atâtea restricții "pandemice" contestate în ultimul an.

CDU nu l-a propus pe carismaticul Markus Söder, președinte al Bavariei, ce s-a evidențiat ca adept al măsurilor stricte de control statal, ci pe conservatorul Armin Laschet, actualul președinte al Vestfaliei. Laschet nu este foarte popular în sânul propriului partid, i s-au imputat lipsa de "individualitate" politică și originile vest-germane, deci lipsa de "feeling" în privința alegătorilor din Germania de Est - la acest capitol, Angela Merkel reprezenta un element reunificator, fiind un "produs" al fostului DDR socialist. 

Populația germană așteaptă într-adevăr o schimbare și noi soluții pentru depășirea unei pandemii, ce a costat deja prea mult economia națională.

Se vorbește de o scădere de 6,1% a consumului în ultimele 12 luni, cea mai însemnată din ultimii 70 de ani.

Iar gestionarea crizei COVID-19 lasă în continuare de dorit: decizia guvernului de a înăspri și prelungi în repetate rânduri lockdownul a fost crud sancționată de opoziție în ultimele luni. Campania de vaccinare este prea lentă, testarea insuficientă. În acest sens au intrat în vigoare noi prevederi: din data de 20 aprilie angajatorii sunt obligați să-i testeze pe angajații ce nu se află în telemuncă cel puțin o dată la 7 zile. Pentru cei ce lucrează în relațiile cu publicul ori clienții, sunt obligatorii cel puțin 2 teste pe săptămână. O altă metodă alternativă lockdownului total este restricționarea accesului public la diverse facilități: de exemplu, de la finalul lui martie, în marile magazine este permis accesul doar pe bază de programare (de obținut și prin intermediul aplicației Corona-Warn-App) și test antigen (nu mai vechi de 24h).

Chestiunea cea mai spinoasă la momentul de față este însă așa numita Infektionsschutzgesetz (legea contra infecțiilor), ce va avea caracter național (deși vorbim de un stat federal) și care prevede luarea mult mai rapidă de decizii restrictive în vremuri de pandemie. 

Evident, lumea se întreabă de ce Parlamentul este dispus să aprobe legi naționale pentru înăsprirea controlului asupra populației, dar nu legi pentru ușurarea vieții cotidiene: aici s-ar integra plafonul legal al chiriilor. În marile orașe aceasta este o gravă problemă: vorbim de chirii exorbitante, nejustificate, deci de speculă imobiliară, chestiune pe care administrația locală nu o poate reglementa pentru că la nivel federal nu există o lege în acest sens. Atunci când orașul Berlin a introdus o lege privind limita legală a chiriei în funcție de zonă (Mietendeckel), Curtea Constituțională a declarat-o nulă. Iar chiriașii revin la tariful anterior inițiativei - obligați fiind la plăți retroactive. Protestele față de abrogarea legii aplicate la Berlin au început vineri 16 aprilie, la publicarea deciziei Curții de la Karlsruhe, iar partidele de opoziție au jurat să intervină. Nu știm dacă înainte sau după alegerile din septembrie, ca și în cazul revenirii la "normalitate" - nu știm nici când, nici dacă va avea loc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Silpres check icon
    Rezultatul: 9114 noi cazuri în 24.04.2021. Concluzia: frecție cu Diana la piciorul de lemn!
    • Like 0
  • Ion check icon
    Cum sa reglementezi chiriile?! Numai niște marxiști dilii s-ar putea gândi la așa ceva! Atât timp cât există cerere ăla este prețul real! Nu te obliga nimeni sa stai in chirie in mijlocul berlinului; poți sta și într-un sat din sudul Bulgariei! Dacă spre asta se îndreaptă țări că Germania sau Franța....eu nu vreau să fac parte dintr-un asemenea club! Din ce in ce mai nefrecventabil...
    • Like 2
  • Trăim într-o lume nebună......
    Ne-au pus în genunchi fără să ne opunem......
    • Like 1
  • La fel cum nu tot ce zboara se mananca asa si cu exemplul "German" la acest capitol. Am toata stima pentru aceasta natie dar nu uit ca sa mai lasat o data dusa de nas de Hitler si compania. In gestionarea epopeii Coronavirus ceva se va schimba in clipa in care una dintre marile puteri va face un pas in laturi fata de trendul actual ce pare unanim acceptat, cel putin inca. Gestionarea acestei situatii inceputa ca urgenta si perpetuata ca o noua normalitate este similara ursului care ia piatra si o arunca in capul omului pentru a omora musca asezata pe fruntea lui. Dupa care sa nu uitam ca orice problema majora trece pe planul doi odata cu aparitia altei amenintari mult mai grave, such as, un virus realmente ucigator categoria Ebola, un razboi, prabusirea capacitatii de producere a hranei datorita schimbarilor climatice, fereasca Dumnezeu insa avem de unde alege.
    • Like 1
  • Specula imobiliara... Foarte tare! Unii o numesc investitie imobiliara! Pai daca piata permite preturi mari cine si de ce ar inchiria mai ieftin?
    Ce impiedica statul sa construiasca locuinte cu miile si sa le scoata pe piata? Numai asa poate incerca sa reduce preturile. A, nu vrea pentru ca o sa piarda bani din cauza managementului prost si a risipei? Sau ca platitorii de impozite s-ar putea intreba de ce din banii lor se fac investitii aiurea?
    Peste tot in Europa am vazut chestia asta. Numarul de locuinte este atent controlat si cumva limitat, atat din cauza cerintelor uneori exagerate de urbanism cat si neoficial din dorinta de a mentine preturile mari si evident si venituri mari din impozitare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult