Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să ne uităm cu atenție la modelul maghiar ca să înțelegem ce ne așteaptă. Sau despre cum și-a trecut Orbán Ungaria pe persoană fizică

Viktor Orban - Getty

Foto: Guliver Getty Images

În 1998, el și bombonica sa erau proprietari peste 5,5 hectare de glie strămoșească. În 2002, aveau 63 de hectare. În 1998, trăiau într-un apartament în Capitală. În 2002, s-au mutat într-o vilă de vreo 100 de ori mai scumpă. Ca orice cetățeni sănătoși la cap, s-au apucat imediat s-o transforme într-un palat.

În 1998, tatăl lui avea un business care rula cam 460.000 de dolari pe an. În 2002, a săltat la 2,5 milioane. Tot în timpul ăsta, profitul firmei pe care o administra fratele său a crescut de la 60.000 la 600.000 de dolari. Soția lui a cumpărat, de la o „prietenă”, o podgorie pentru care a plătit 0,01 dolari/mp, iar apoi a obținut fonduri guvernamentale de aproape 200.000 de dolari, într-un singur an, pentru a o dezvolta.

În 2010, prietenul lui cel mai bun avea o singură firmă. Acum are 120 - inclusiv posturi TV, majoritatea ziarelor regionale și singurul săptămânal economic - și este unul dintre cei mai bogați oameni din țară. Numai în 2016, contractele lui cu statul au trecut de 700 de milioane de euro.

Vă sună cunoscut acest model de „succes”, nu-i așa? Dacă v-a zburat gândul la Liviu Dragnea, v-ați înșelat. Și atunci, cine este personajul din imagine? Este chiar bunul nostru vecin, campionul luptei împotriva imperialismului european, dușmanul de moarte al refugiaților, ziariștilor, sorosiștilor, ONG-urilor, universităților - de fapt, al oricui îi contestă autoritatea -, domnul Viktor Mihály Orbán. Ziariștii maghiari care încă n-au fost reduși la tăcere au socotit că averea lui trece lejer de 200 de milioane de euro. Firește, ca orice politician cinstit, are puține lucruri pe numele lui. Pentru asta există prietenii, nu?

Cu prietenul lui cel mai bun - pe care l-am pomenit mai sus - se știe din copilărie. Lőrinc Mészáros este astăzi primar în Felcsút, satul natal al lui Orbán. Un fel de Saelele, ca să țineți minte mai ușor. Sau Scornicești. Dacă ai față de ziarist și mergi în Saelele unguresc, se va găsi întotdeauna un localnic de bine, care să-l anunțe pe primar. De obicei, nu te întâmpină el, dar trimite câțiva oameni care să se asigure că ești nu ratezi nici un obiectiv turistic în satul cu 1.600 de locuitori. De exemplu, cei șase kilometri de cale ferată, care au fost construiți din fonduri europene și care au costat cam două milioane de euro. Sau stadionul de 3.500 de locuri, construit la doi pași de casa lui Orbán. A costat doar 12,4 milioane de euro. Mărunțiș.

La prima vizită în Felcsút, oamenii de la Heinrich Böll Foundation s-au trezit înconjurați de un grup de pensionari, îmbrăcați în turiști. Aveau iPad-uri, cu care le-au făcut intrușilor câteva rânduri de poze, apoi au dispărut. La a doua vizită, au apărut câțiva tinerei, care purtau tricouri cu mesaje antirefugiați. La a treia, patru musculoși în costum i-au urmărit prin tot satul, fără să scoată un cuvânt.

Dacă vrei să obții o informație de interes public de la o instituție din Ungaria, trebuie să plătești, în general, între 500 și 5.000 de euro. Se poate și mai mult

După ce termină cu curățatul dosarelor, Gruparea Dragnea poate să fure câteva idei de la vecinul de la Apus. 

- Dacă vrei să obții o informație de interes public, de la o instituție din Ungaria, trebuie să plătești, în general, între 500 și 5.000 de euro. Se poate și mai mult: Bertalan Tóth, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist, a solicitat niște informații de la Magyar Posta. „Cum să nu, domnu’ Tóth, cu mare drag”, i s-a răspuns. „Vă costă 220.000 de euro”. 

- Dacă un contract de achiziție publică este sub pragul de 130.000 de euro, e aproape imposibil să obții informațiile necesare ca să depui o ofertă. În general, sunt rezervate pentru „prieteni”. Licitațiile sunt pentru fraieri.

- OLAF vă spune ceva? În Ungaria, sunt suspecte în jur de 10.000 de proiecte care au primit finanțare europeană. Doar că OLAF reușește să investigheze doar vreo 300, în fiecare an, în toată Europa. În plus, pe planeta asta există și România, singura țară cu mai multe proiecte dubioase.

Se cam lasă întunericul. Simțiți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul asta nu a ramas f relevant mult timp. Mi se pare ca Dan a abordat destul de "romaneste", cu invidia pasiv agresiva de rigoare pe Victor Orban. Ce nu inteleg eu, este daca e asa dictatura in Ungaria, e cam ciudat ca la inceputul lui aprilie 2018, partidul lui Orban si-a pastrat lejer majoritatea parlamentara dupa alegeri, cu un 49% din voturi, fata de 19% din voturi cat avea urmatorul partid. E ca si cand Dan nu stie ce vorbeste sau nu ia in considerare parerea populatiei. Glumesc desigur.. Ca orice "ziarist" modern, Dan se gandeshte ca daca se spune la Bruxelles ca 2 + 2 fac 5, atunci nu e locul lui sa puna intrebari. Se pare ca firul asta narativ in care evoci demonii subconshtienti ai populatiei cu cateva ancore gen "inconjurat", "contractele lui cu statul", "Scornicești" e f la moda in mass media "buna". Deabia astept urmatorul lui articol care va include subliminal partile mai horror din "Capra cu trei iezi".
    • Like 1
  • Domnule John,exact asa este cum ati scris. Dvs.Statutul european la timpul sau nu prevedea vreun CONFLICT VOIT intre un stat si alte state asociate. sau intre stat si Unuiune.Asa cum legiile romanesti nu au prevazut ca insusi Legiuitorul viitor,va avea intentii criminale,de exonerare de raspundere a penalilor.. Este o lipsa provenita din insasi natura incriminarii,reglementarii: Legiuitortul este intotdeauna cel putin cu un pas dupa fenomenul care urmeaza reglementat.EU s-a nascut din Montagne Union a 6 tari privind unificarea pietii si a pretului carbunei si a energiei calorifice. (initiativa ministrului francez de atunci SchumannEU presupunea ) care a poi s-a transformat in Piata Comuna s.a .m.d
    Uniunea presupunea tari la nivel politic si social identic,manuirea obisnuita a instrumentelor democratice..Greseala a inceput cu primirea in masa (pe criterii politic -strategice) cand statutul Uniunii nu s-a modificat corespunzator..Acum va fi greu.. Poate,din pacate,prin infiintarea unui cerc inauntrul cercului,a tariilor cu euro,sau alta "inventie" care lasa tarile nesigure in afara acelui cerc si unde se va muta cu siguranta si puterea...

    • Like 3
  • John check icon
    Cu privire la eficiența spălatului de creiere din Ungaria : După un sondaj recent, majoritatea ungurilor cred că și Șoroș va participa la elegerile din Aprilie din Ungaria cu ”partidul său”. Numai 1 din 4 știu că Șoroș nu are partid, darmite să participe la alegeri. Iată ferma lui Orwell.
    • Like 1
  • Cred ca acesta este pericolul cel mai mare pentru Romania, ca baietii care ne tot zapacesc de 70 de ani, s-au prins ca se poate. Adica ei cu banii si linistea, noi cu nevoile si cu spaima de dusmanii inchipuiti pe care ii plasmuiesc ei. Ca sa nu-mi aduc aminte ca "marele" Ion Tiriac mai acum un an , ridica osanale la TV lui Orban. Ce bine face si drege el... si ce mult il iubesc ungurii. Ca sa spui chestia asta ( mai ales cind ai acces la mai multa informatie decit omul de rind) trebuie sa fii ori foarte prost ori foarte hot. Oare marele jucator de dublu Tiriac , din ce categorie face parte ?
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      Judecând după o altă afirmație a domnului respectiv cum că între un hoț și un prost preferă hoțul, putem ușor deduce din ce categorie face parte.
      • Like 0
  • John check icon
    Trebuie să constat cu melancolie, că așa cum este conceput să funcționeze sistemul Uniunii Europene, el nu a fost prevăzut și ca atare nici nu are mijloace eficiente de prevenire, contracarare sau de înlăturare ale unor distorsiuni politice apărute în oricare dintre statele membre. Pe de altă parte, dacă autocrațiile, derapajele etniciste, populismele sau corupția rampantă sunt folosite pentru agende ascunse diverse de către cei ce le practică în țara lor și dacă credem într-adevăr în principiul legitimării prin vot, atunci singura cale de eliminare este prin votul democratic intern ! Iată motivul pentru care acești impostori politici întotdeauna vor avea grijă de aparența democrației cenzitare.
    • Like 0
  • John check icon
    Mă simt nevoit să completez tabloul despre Orbán cu câteva din metodele pe care le-a folosit pentru a-și asigura autocrația. Trebuie de menționat că el a canditat o singură dată în parlamentul ungar ca și candidat într-o circumscripție electorală, dar a pierdut. De atunci i se asigură locul în parlament din cele câștigate de partid. A fost prim ministru intre anii 1998-2002 ( majoritatea matrapazlâcurilor descrise de Dl Mărginean sunt din perioada aceea ). Câștigarea alegerilor din 2010 se datorează în bună parte și crizei economice din 2008 -2009 precum și catastrofalei guvernări socialist – liberale între anii 2006 – 2010.
    Trebuie menționat faptul că o serie de legi organice, de bază necesită a majoritate de 2/3 în parlamenul unicameral ungar. Majoritatea de 2/3 a fost ușor și cu brio asigurată la alegerile din 2010, astfel că s-a întâmplat ceea ce Orbán a declarat mai demult în cerc restrâns : (pentru guvernare permanentă ) „este destul să obținem o singură victorie zdrobitoare.”
    Câștigarea alegerilor a fost imediat numită ”revoluția din cabinele de vot” și cu 2/3 din parlament a fost folosită pentru legitimarea celor mai drastice măsuri din istoria recentă a Ungariei ( lista scurtă ):
    1. schimbarea Constituției cu una complet nouă, numită Legea de Bază a Ungariei
    2. era ”nouă” a fost botezată Sistemul Colaborării Naționale
    3. modificarea drastică a legislației privind alegerile, astfel că din 2010, ”terenul” este de partea lui
    4. ocuparea celor mai importante funcții din Stat ( președintele parlamentului, președintele statului, curtea constituțională, procurorul șef al țării, banca națională, curtea de conturi, comisia audiovizuală etc. etc ) cu foști colegi de clasă ( primele două ) și cu oameni totalmente loiali care știu că-și datorează poziția lui Orbán.
    5. naționalizarea fondului de pensii private ( peste 3000 miliarde de forinți )
    6. construirea oligarhiei noi prin simpla atribuire a celor mai valoroase proiecte de miliarde de euro prietenilor, apropiaților și chiar membrilor de familie
    7. obținerea unei majorități zdrobitoare în media națională și locală ( posturi TV, cotidiene, presă online, ziare locale, bloguri pro-regim ) și înființarea unui minister ( de propagandă după gurile rele ) cu rol de coordonare și supervizare a organelor media, a subiectelor ”fierbinți”, a denigrării organizate a ”dușmanului” ( fie că este Bruxelul, Soros, ”migranții”, sau opoziția ) a inoculării ”adevărului” despre toate subiectele cotidine ( având în vedere că o bună parte din provincie are acces doar la presa locală, deținută de prietenul din copilărie, Mészáros )
    8. acordarea dreptului de vot maghiarilor din împrejurimi care au solicitat și cetățenie ungară ( 95 % din voturile obținute astfel în 2014 au fost de partea regimului )
    9. folosirea tuturor resurselor interne precum și cele comunitare pentru perpetuarea regimului declarat iliberal, în detrimentul multor sectoare vitale, care stagnează sau se înrăutățesc ( educația, sănătatea, proiecte de dezvoltare, sectorul privat etc )

    În prezent, având în rândul susținătorilor un eșalon constant de 2.1 – 2.3 milioane de alegători, poziția lui este consolidată astfel că se prevede o a treia victorie în Aprilie 2018. Practic este imposibil de înlăturat anul acesta în sistemul construit care, la suprafață, este democratic, dar în realitate este influențat și aservit scopurilor lui personale .
    • Like 9
    • @ John
      Corina check icon
      Înfricoșător, într-adevăr. Noi să nu ajungem așa!
      • Like 0
  • Singurul raspuns la acest articol este votul popular: de ce partidul condus de Orban are dupa 8 ani de "intuneric" o majoritate zdrobitoare in ceea ce priveste intentiile de vot ale populatiei? https://scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27368417_930013237158337_7928887143032219814_o.jpg?oh=2cfa1a1a5976aa9dc24e9294f6c57c42&oe=5B23B6B2
    • Like 0
  • Fiind cunoscator ambelor tari de 10 de ani pot spune ca acest articol este doar o parere. Majoritatea lucrurilor enumerate ca realitate credibila sunt doar niste minciuni bazate pe aluzii spuse de zeci de ori sí ín acest fel presupuse ca realitate veritabila.
    • Like 1
  • Am ocazia sa observ situatiile din tarile postsocialiste inca de la inceputul lor fiind unul din cei pusi sa acorde credite in numele unei banci occidentale im marea majoritatea acestor tari exceptand tarile baltice,unde nu am avut imputernicirea. Eu care provin de aici urmaream cu si mai mult interes modul cum se transforma societatea egalitara prin siluire intr-o alta societate unde stratificarea era prea rapida si lasata la intamplare: o pozitie de start (fost director al intreprinderi de stat,neam cu conduceriile bancilor,politicean in sfere economice sau in cercul lor de prieteni deci buni titulari ai unor credite date pe spranceana sau numai un norocos ajuns din intamplare la tejghea ) favorabila avea un multiplicator important pentru a ajunge sa exploatezi pe nenorocosii transformarilor...
    Dupa un inceput de" democratie "cu multe partide,platforme aiurea,norocul selectioneaza mai departe.Se formeaza centre de puteri,ierarhii cu totul pe alta baza decat merit si talent.. Societatea macinata de atatea contradictii nu ia o pozitie de oprobiu impotriva acestor tendinte,mai mult (ca in America pe timpul prohibitiei) cauta sa se alieze cu norocosii si sa-i slujeasca..Criteriile sunt noi,morala si etica veche nu duce la nimic.I am the Champion !Cu puterea economica vine si posibilitatea influentarii politicii iar poporul care nu are timp sa asimileze criteriile democratice nu are nici din pacate nevoie de democratie voteaza pe unii din castigatori sau se lasa mintit sau mituit."Seful care este aproape si de care depind mici foarte mici avantaje hotareste "cu cine votam"
    Pe coama conjuncturii ajung cei care au calul sau l-au imprumutat la tel... Structuirile se intaresc .legile "democratice" isi pierd miniile si trupul..turma isi cauta conducatorul la care sa puna clopotelul.Ramane sa se roage ca au ales pe departe bine si ala care v-a spune cum sa fie este destul de destept si Doamne da,bun.
    Seful are voie... si prietenii sefului,tot.. stiu ei ce fac..
    Dumnezeul sa le dea sanatate
    • Like 2
  • Comentatorul Lucian Constantinescu a făcut o observaţie interesantă: Orban, Putin, Erdogan, Trump cărora-l adaug, "cu voia dumneavoastră", pe Dragnea. În afară de Erdogan, care şi-a tras o lovitură de stat să ajungă la putere, ceilalţi au ajuns în vârf din cauza impotenţei Opoziţiei. Ca şi Hitler, de altfel.

    Enervant este că atât politicienii "de dreapta", cât şi ziariştii, dau vina pe absenteism. Dar nici unii, nici ceilalţi, nu se gândesc că majoritatea oamenilor vor mai mult decât electoratul PSD. Nu este vina lor că niciodată Opoziţia nu le-a putut oferi ceea ce ei aşteaptă. Şi atunci, cei mai curajoşi au ales să plece din ţară, iar ceilalţi – să stea scârbiţi în casă.

    Dar este mai uşor să iei poziţia victimei şi să-ţi ascunzi nevolnicia în spatele electoratului. Că stau în casă şi nu votează. Dar ce-aţi făcut ca să-i scoateţi afară?
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult