Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Momentul în care „afganii noștri” ajung în țară. FOTO

Cetățeni afgani evacuați

Foto: Inquam Photos/ George Călin

139 din cei 156 de cetățeni afgani evacuați de celula de criză română au ajuns joi seară în țară, la Baza 90 Transport Aerian, din Otopeni.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Printre acești, se află colaboratori ai forțelor române, studenți cu bursă în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membrii de familie ai acestora.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

„Astăzi tocmai au ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a afganilor 'noştri', aşa cum le-am spus, care au fost evacuaţi de România din Afganistan (...). Am reuşit aducerea în siguranţă la Bucureşti a 139 de cetăţeni afgani aflaţi sub protecţia României”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că primirea lor în țară reprezintă un moment „foarte emoționant”.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Potrivit ministrului, alţi 17 cetăţeni afgani care au fost sprijiniţi de către autorităţile române să părăsească în siguranţă teritoriul Afganistanului şi care au primit asistenţă din partea României au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinaţia lor finală iar o parte dintre ei vor ajunge în perioada următoare în România.

"Le-am spus că autorităţile române vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a le oferi acestor prieteni ai României greu încercaţi de soartă condiţii decente de trai şi şansa de a o lua de la capăt", a afirmat Aurescu, care a adăugat că "Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult