Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Moody’s și S&P reconfirmă ratingul României. Perspectiva este stabilă

Moody’s

Foto: Getty Images

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Conform raportului Moody’s, cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei din negativ în stabil sunt:

1. Perspectivele solide de creștere economică, care se bazează pe dezvoltarea sectorului privat pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor din mecanismul Next Generation EU

2. Procedura de deficit excesiv în care se află România, care acționează ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale.

Reconfirmarea ratingurilor Baa3 ale României are la bază potențialul puternic de creștere al economiei românești. Moody’s se așteaptă la o îmbunătățire treptată a valorilor în ceea ce privește deficitul de cont curent. Evaluarea este susținută de așteptările agenției că potențialul de creștere post-coronavirus al României va înregistra o creștere dinamică.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, politicile fiscale și macroeconomice ale României sunt supuse evaluărilor periodice ale Comisiei Europene. Interconectarea puternică prin legături comerciale și de investiții minimizează riscul restricțiilor de transfer și convertibilitate în opinia Moody’s.

Moody’s prognozează un deficit de 6,8% din PIB în 2022, 5,6% din PIB în 2023. În 2024 deficitul bugetar urmează a atinge 4,5% din PIB

Veniturile vor continua să beneficieze de perspective solide de creștere, precum și de eforturile administrației de a îmbunătăți colectarea impozitelor. Prin PNRR guvernul român vizează o creștere a ponderii veniturilor cu 3 puncte procentuale din PIB.

Deși sunt în scădere, deficitele prognozate vor rămâne peste pragul de stabilizare a datoriei în următorii trei ani

Moody’s estimează că datoria publică va continua să crească în 2022 și 2023, atingând un vârf de 56,6% în 2024. Datoria publică urmează să scadă în 2025.

Moody’s se așteaptă ca plățile dobânzilor raportate la PIB și plățile dobânzilor raportate la veniturile guvernamentale să ajungă la 1,3% și, respectiv, 4,0% în 2024. Din perspectiva finanțării, trezoreria a prelungit scadența medie a datoriei, care a atins 7,7 ani în august 2021 față de 7,3 ani la sfârșitul anului 2020. Ponderea datoriei pe termen scurt este, de asemenea, scăzută, situându-se la 3,5% din totalul datoriei guvernamentale în august 2021.

Totodată agenția de rating Standard&Poor’s a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aici nu e rost de criticat premierul. De asta nu se înghesuie nimeni
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult