Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Moody’s și S&P reconfirmă ratingul României. Perspectiva este stabilă

Moody’s

Foto: Getty Images

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Conform raportului Moody’s, cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei din negativ în stabil sunt:

1. Perspectivele solide de creștere economică, care se bazează pe dezvoltarea sectorului privat pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor din mecanismul Next Generation EU

2. Procedura de deficit excesiv în care se află România, care acționează ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale.

Reconfirmarea ratingurilor Baa3 ale României are la bază potențialul puternic de creștere al economiei românești. Moody’s se așteaptă la o îmbunătățire treptată a valorilor în ceea ce privește deficitul de cont curent. Evaluarea este susținută de așteptările agenției că potențialul de creștere post-coronavirus al României va înregistra o creștere dinamică.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, politicile fiscale și macroeconomice ale României sunt supuse evaluărilor periodice ale Comisiei Europene. Interconectarea puternică prin legături comerciale și de investiții minimizează riscul restricțiilor de transfer și convertibilitate în opinia Moody’s.

Moody’s prognozează un deficit de 6,8% din PIB în 2022, 5,6% din PIB în 2023. În 2024 deficitul bugetar urmează a atinge 4,5% din PIB

Veniturile vor continua să beneficieze de perspective solide de creștere, precum și de eforturile administrației de a îmbunătăți colectarea impozitelor. Prin PNRR guvernul român vizează o creștere a ponderii veniturilor cu 3 puncte procentuale din PIB.

Deși sunt în scădere, deficitele prognozate vor rămâne peste pragul de stabilizare a datoriei în următorii trei ani

Moody’s estimează că datoria publică va continua să crească în 2022 și 2023, atingând un vârf de 56,6% în 2024. Datoria publică urmează să scadă în 2025.

Moody’s se așteaptă ca plățile dobânzilor raportate la PIB și plățile dobânzilor raportate la veniturile guvernamentale să ajungă la 1,3% și, respectiv, 4,0% în 2024. Din perspectiva finanțării, trezoreria a prelungit scadența medie a datoriei, care a atins 7,7 ani în august 2021 față de 7,3 ani la sfârșitul anului 2020. Ponderea datoriei pe termen scurt este, de asemenea, scăzută, situându-se la 3,5% din totalul datoriei guvernamentale în august 2021.

Totodată agenția de rating Standard&Poor’s a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aici nu e rost de criticat premierul. De asta nu se înghesuie nimeni
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult