Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Moody’s și S&P reconfirmă ratingul României. Perspectiva este stabilă

Moody’s

Foto: Getty Images

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Conform raportului Moody’s, cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei din negativ în stabil sunt:

1. Perspectivele solide de creștere economică, care se bazează pe dezvoltarea sectorului privat pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor din mecanismul Next Generation EU

2. Procedura de deficit excesiv în care se află România, care acționează ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale.

Reconfirmarea ratingurilor Baa3 ale României are la bază potențialul puternic de creștere al economiei românești. Moody’s se așteaptă la o îmbunătățire treptată a valorilor în ceea ce privește deficitul de cont curent. Evaluarea este susținută de așteptările agenției că potențialul de creștere post-coronavirus al României va înregistra o creștere dinamică.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, politicile fiscale și macroeconomice ale României sunt supuse evaluărilor periodice ale Comisiei Europene. Interconectarea puternică prin legături comerciale și de investiții minimizează riscul restricțiilor de transfer și convertibilitate în opinia Moody’s.

Moody’s prognozează un deficit de 6,8% din PIB în 2022, 5,6% din PIB în 2023. În 2024 deficitul bugetar urmează a atinge 4,5% din PIB

Veniturile vor continua să beneficieze de perspective solide de creștere, precum și de eforturile administrației de a îmbunătăți colectarea impozitelor. Prin PNRR guvernul român vizează o creștere a ponderii veniturilor cu 3 puncte procentuale din PIB.

Deși sunt în scădere, deficitele prognozate vor rămâne peste pragul de stabilizare a datoriei în următorii trei ani

Moody’s estimează că datoria publică va continua să crească în 2022 și 2023, atingând un vârf de 56,6% în 2024. Datoria publică urmează să scadă în 2025.

Moody’s se așteaptă ca plățile dobânzilor raportate la PIB și plățile dobânzilor raportate la veniturile guvernamentale să ajungă la 1,3% și, respectiv, 4,0% în 2024. Din perspectiva finanțării, trezoreria a prelungit scadența medie a datoriei, care a atins 7,7 ani în august 2021 față de 7,3 ani la sfârșitul anului 2020. Ponderea datoriei pe termen scurt este, de asemenea, scăzută, situându-se la 3,5% din totalul datoriei guvernamentale în august 2021.

Totodată agenția de rating Standard&Poor’s a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aici nu e rost de criticat premierul. De asta nu se înghesuie nimeni
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult