Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mugur Isărescu, reacție de o duritate fără precedent, după atacurile venite dinspre PSD și dirijate de Darius Vâlcov: „Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale (…) Ia uite cine ne dă nouă sfaturi…”

Mugur Isărescu - Liviu Dragnea

Foto: Inquam Photos

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a reacționat dur după cele mai recente atacuri la adresa sa și a BNR, venite dinspre politicienii de la PSD-ALDE, potrivit Hotnews.ro. Atacul la adresa lui Mugur Isărescu este coordonat în ultimele luni de consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, despre care s-a vehiculat în spațiul public că își dorește să devină el guvernator în locul lui Isărescu. Mandatul actualului guvernator expiră în toamna acestui an.

„Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale” - astfel caracterizează Mugur Isărescu afirmațiile din ultimele zile ale lui Darius Vâlcov. „Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!” a exclamat vizibil iritat guvernatorul BNR. Cu o seară înainte, Darius Vălcov fusese din nou la Antena 3, unde luase la țintă Banca Centrală și pe Mugur Isărescu. Întrebat în emisiune dacă-și dorește să devină el însuși guvernator BNR, Darius Vâlcov a răspuns: „Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.

În ultimele luni conducerea BNR a fost criticată în legătură cu creșterea ROBOR şi devalorizarea leului. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat că indicele ROBOR este „trucat", printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR.

Mugur Isărescu a avertizat că astfel de acuzaţii „sunt mai mult decât periculoase.”

„Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem patru rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”, a afirmat guvernatorul BNR.

„S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR. Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variații ale cursului și din cauza declarațiilor celor care nu știu ce și cu cine vorbesc”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a ironizat declarațiile lui Darius Vâlcov.

„Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu, le punem o taxă”, a spus Isărescu, potrivit Hotnews.ro.

„Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de politică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte. (...) Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi”, a mai spus guvernatorul Băncii centrale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

CTP

Această Mezei nu e o eroină a dreptății. Nici măcar avertizor public nu e. Dacă Cuc nu comitea „aroganța” cretină de a o da afară, femeia „din sistem” tăcea chitic. Pe fața ei se citește clar că nu voia această situație, e speriată, o face doar ca să se apere.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult

Petre Daea - Viorica Dăncilă

Scăderea la jumate a PSD după doar doi ani și jumătate de guvernare este unică în istoria din ultimii 30 de ani a României. Însă acesta este rezultatul unor politici dezastruoase duse de partidul de guvernământ, a spus sociologul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult