Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Protocoalele paralele ale Partidului: un document oficial arată că Darius Vâlcov va controla lista firmelor verificate de ANAF

Darius Valcov - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că CNSP, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierul de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF, potrivit Digi24

Dccumentul prezentat marți pe site-ul ANAF precizează că „acordul de coperare” între cele două instituții are ca scop dezvoltarea analizelor de risc, pentru stabilirea priorităților în activitatea de verificare și control.

Și până acum însă ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.

Documentul adaugă că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei reprezintă TVA nefiscalizat, care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat.

Acordul mai prevede că Prognoza va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”, se arată în document.

La sfârșitul anului trecut Liviu Dragnea a lansat o serie de atacuri la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a explicat pentru Hotnews.ro cum va funcționa acordul semnat cu ANAF. Potrivit acestuia, Comisia nu va lua din atribuțiile ANAF, doar va face analize, iar acolo unde va fi identificată o „evoluție specifică" a unei firme va fi notificat mai departe Fiscul.

„Nu am luat nicio atribuție ANAF. Încercăm împreună să avem o viziune sectorială, economică, bazată pe analizele macroeconomice, la care credem că ne pricepem, astfel încât să le oferim un sprijin (celor de la ANAF n.r.). Acesta este ca un suport informațional suplimentar", a spus Ion Ghizdeanu.

„Avem datele pe sectoare de la INS pe care le corelăm cu datele noastre. Dacă cineva este mult sub sau în afară, noi doar semnalăm că societățile respective ar fi în afara mediei. Doar semnalăm că societățile respective nu merg cum merge sectorul respectiv. Nu e treaba mea mai departe. Noi doar semnalizăm, facem astfel de analize cu care să-i sprijinim", a mai sps președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), citat de Hotnews.ro.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ducu check icon
  Asta-i unul din protocoalele din interiorul legii?
  • Like 0
 • fc check icon
  sunt io nebun sau ăsta-și ascundea mita pictată în cavouri?
  • Like 1
 • Asa asa, jos cu abuzurile, nu? :D
  • Like 0
 • Ma gandesc cu groaza cum pun mana niste infractori dovedti mana pe Romania. Acesti derbedei isi fac de cap si cauta cu orice mijloace sa inchida gura oricaruia are curajul sa zica ceva contra partidului si a infractorilor sai. Intr-un fel, acesta este rezultatul celor care au avut altceva de facut in ziua votului, este rezultatul actiunilor care le face societatea civila in prezent (adica nu are nici o reactie). Pana la urmatoarele alegeri totul va fi ca pe vremea raposatului... castiga aceasi gasca. Dar in acelasi timp, vin cu o intrebare: Care ar fi sansele ca un proces corect pentru desfiintarea gastii asteia sa aibe succes? Citesc si nu pot intelege cum pot borfasii astia sa isi bata joc de un popor intreg, oar poporul sa stea obedient cu mana intinsa la mila acestor specimene.
  • Like 0
  • @ Daniel Barbulescu
   - citat - "Citesc si nu pot intelege cum pot borfasii astia sa isi bata joc de un popor intreg, oar poporul sa stea obedient cu mana intinsa la mila acestor specimene." - ei na, nu poti d-ta intelege legea gravitatiei si corolarul acesteia - pe ce se sprijina varful piramidei ca sa nu intre in pamant - dar pe aceia-acelea care au umblat-scormonit la regula lui "i" din "a" in asa fel ca se-ncurca profesorii in explicatii la ora, iar elevii se scarbesc de materia numita limba romana, pe aceia(acelea) ii poti intelege ?? - dupa '89, incet-incet, sobolanii au acaparat mai toate posturile echipajelor de pe toate corabiile nescufundabile la acea ora si le-au lasat mostenire la urmasii de sobolani ........ cat despre popor(calatori), acesta nu s-a priceput niciodata la mai nimic, pentru ca nu aceasta este menirea poporului, de a fi specializat in toate ........ ce crezi, cum a aparut pe pamant tagma fiintelor omenesti "nobile" - si inca cu pedigree mostenibile si mostenite din tata-n fiu ??
   • Like 0
  • @ Daniel Barbulescu
   - eu cred ca chiar daca s-ar fi prezentat la vot toata populatia tarii, rezultatul procentual ar fi fost cam acelasi, dar stapanirea rezultata in urma acelui vot total-general, ar fi putut spune pe drept cuvant "vox populi, vox dei" si si-ar fi putut lua titluri nobiliare la discretie .......... la om, votul functioneaza pe interese, nu pe selectii de ordin moral-competentional ............
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult