(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)
Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că CNSP, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierul de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF, potrivit Digi24.
Dccumentul prezentat marți pe site-ul ANAF precizează că „acordul de coperare” între cele două instituții are ca scop dezvoltarea analizelor de risc, pentru stabilirea priorităților în activitatea de verificare și control.
Și până acum însă ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.
Documentul adaugă că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei reprezintă TVA nefiscalizat, care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat.
Acordul mai prevede că Prognoza va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”, se arată în document.
La sfârșitul anului trecut Liviu Dragnea a lansat o serie de atacuri la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.
Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a explicat pentru Hotnews.ro cum va funcționa acordul semnat cu ANAF. Potrivit acestuia, Comisia nu va lua din atribuțiile ANAF, doar va face analize, iar acolo unde va fi identificată o „evoluție specifică" a unei firme va fi notificat mai departe Fiscul.
„Nu am luat nicio atribuție ANAF. Încercăm împreună să avem o viziune sectorială, economică, bazată pe analizele macroeconomice, la care credem că ne pricepem, astfel încât să le oferim un sprijin (celor de la ANAF n.r.). Acesta este ca un suport informațional suplimentar", a spus Ion Ghizdeanu.
„Avem datele pe sectoare de la INS pe care le corelăm cu datele noastre. Dacă cineva este mult sub sau în afară, noi doar semnalăm că societățile respective ar fi în afara mediei. Doar semnalăm că societățile respective nu merg cum merge sectorul respectiv. Nu e treaba mea mai departe. Noi doar semnalizăm, facem astfel de analize cu care să-i sprijinim", a mai sps președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), citat de Hotnews.ro.
Aflați și:
- Darius Vâlcov a anunțat că Guvernul nu va modifica ordonanța lăcomiei și a acuzat BNR de lipsă de patriotism
- Darius Vâlcov, „eminența cenușie” care face programul economic al României, primește salariul în plic, pentru că nu are card. Ce face în cazul rezervărilor online
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.