Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mugur Isărescu, reacție de o duritate fără precedent, după atacurile venite dinspre PSD și dirijate de Darius Vâlcov: „Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale (…) Ia uite cine ne dă nouă sfaturi…”

Mugur Isărescu - Liviu Dragnea

Foto: Inquam Photos

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a reacționat dur după cele mai recente atacuri la adresa sa și a BNR, venite dinspre politicienii de la PSD-ALDE, potrivit Hotnews.ro. Atacul la adresa lui Mugur Isărescu este coordonat în ultimele luni de consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, despre care s-a vehiculat în spațiul public că își dorește să devină el guvernator în locul lui Isărescu. Mandatul actualului guvernator expiră în toamna acestui an.

„Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale” - astfel caracterizează Mugur Isărescu afirmațiile din ultimele zile ale lui Darius Vâlcov. „Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!” a exclamat vizibil iritat guvernatorul BNR. Cu o seară înainte, Darius Vălcov fusese din nou la Antena 3, unde luase la țintă Banca Centrală și pe Mugur Isărescu. Întrebat în emisiune dacă-și dorește să devină el însuși guvernator BNR, Darius Vâlcov a răspuns: „Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.

În ultimele luni conducerea BNR a fost criticată în legătură cu creșterea ROBOR şi devalorizarea leului. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat că indicele ROBOR este „trucat", printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR.

Mugur Isărescu a avertizat că astfel de acuzaţii „sunt mai mult decât periculoase.”

„Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem patru rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”, a afirmat guvernatorul BNR.

„S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR. Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variații ale cursului și din cauza declarațiilor celor care nu știu ce și cu cine vorbesc”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a ironizat declarațiile lui Darius Vâlcov.

„Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu, le punem o taxă”, a spus Isărescu, potrivit Hotnews.ro.

„Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de politică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte. (...) Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi”, a mai spus guvernatorul Băncii centrale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Schimbarea Regelui, bucuria nebunilor. Cat de fraier sa fii sa schimbi un lucru care merge. In engleza se spune: don't fix it if it's working.
  Cat despre Darius Valcov,... vorba lui Plesu: sa ne spuna si el cam ce a facut la viata lui, in domeniul profesional.
  • Like 2
 • Pe langa balacareala cu staif de circ comandata de cei care au pornit acest balci mediatic ( partidele ) treaba-i groasa : I-as da un sfat domnului Isarescu, si anume, sa stea cu fundul bine pe sacul de bani, pentru ca "mafiotii" una declara si alta fac pe la spate, se poate trezi cu visteria goala asa golaneste. Si altceva, o veste buna pentru romani, asa ironic, oricum daca vor mai fi actualii politicieni la conducere sau vor fi schimbati, bugetul statului inevitabil va fi "vandalizat de sugative"- politica mioritica socialista comunista. ( ca fapt divers pentru votantii care de dupa 89 ne tot baga in trecutul Iliescean - Leninist )
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Contre între șmecheri pe banii și viitorul nostru
  • Like 0
  • @ Dorin
   Diferenta capitala e ca Isarescu e un profesionist cu ani buni de experienta, iar valcov e doar un infractor cu tablouri in pereti si prin cimitir. Nu vad aici "smecheria", ce, ca Isarescu are casa vinuri sau care e? Dupa mintea romanilor, un profesionist care tine fraiele Bancii Nationale ar trebui sa moara de foame pe 2500 de lei pentru ca e bugetar, si daca n-avem noi sa nu aiba nici el nu ? Mentalitatea trebuie schimbata in tara asta de lumea 3-a, vrei si tu sa faci bani, nu te mai uita in gradina altuia, apuca-te si fa-ti gradina ta.
   • Like 2
 • Tembelizorul este vinovatul principal. TV- urile de partid s-au îngrămădit în a promova individul scos, încet-încet, în fruntea trebii; în locul vioricăi. În urmă cu câteva luni era ascuns prin sediul guvernului, pentru că nu știau reacția societății, iar acum, fără vreo jenă, tovarășul lui hamster atacă orice instituție. Este cât se poate de evident că gașca roșie consideră ca fiind stat paralel absolut tot ce nu au putut să-și supună partidului... ce nevoie au ei de separația puterilor în stat, de independența instituțiilor fără de care țara îngenunchează, lovită de tâlharii cu tupeu și majoritate de 17%... Trei sferturi dintre anii scurși de la Revoluție, gașca roșie a fost la butoane, iar BN nu a fost atacată niciodată... și pentru că încrederea în economia acestei țări este pusă în dificultate.
  • Like 4
 • Pititorul de tablouri prin pereţi şi de marafeţi prin cavoruri dă lecţii de economie. Asta este de râs. Sunt destui săraci cu duhul care-l cred. Asta-i de plâns.

  Până acum doi ani, credeam că guvernarea CDR a fost cel mai mare dezastru pentru România. De când cu guvernele Dragnea 1-3, mi-am reconsiderat părerea.

  O zicătoare urbană sună cam aşa: "De ce românul nu ajunge niciodată pe fundul gropii? Pentru că are cazmaua lângă el şi sapă..."
  • Like 4
 • Era timpu :) N-a durat 5 secunde dar efectul e acelasi ca la Badea-san. Oameni ca Vilcov ar trebui sa-si schimbe numele si sa plece din tara sa-i uite lumea dar n-o sa vezi. Apar din nou cu fruntea sus si cu replici. Pentru ca-i sustin tv dusmane celorlalti cu orice pret. Si culmea, Vilcov e mai credibil decat un guvernator de BC. La noi. Ca la noi toate sunt pe invers.
  • Like 4


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult