Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mult așteptata imunitate de grup nu va exista sau oricum va exista limitat, nu pentru multă vreme și nu peste tot în lume. Constatări, la zi, despre evoluția pandemiei

testare covid

Foto: Getty Images

Panica sau minimalizarea/negarea nu ajută pe nimeni, a ține însă pasul cu ce se întâmplă nu i-a dăunat nimănui. Dimpotrivă.

Câteva constatări, la zi, despre evoluția pandemiei:

⁃ cu 6 valuri în nici doi ani și jumătate, nu putem discuta (încă) despre sezonalitatea infecției cu SARS-CoV-2 (dacă era un virus sezonier, ar fi trebuit să avem anotimpul toamna/iarna de 3 ori într-un an)

⁃ valurile din 2022, determinate de diverse subvariante Omicron, sunt (din ce în ce) mai înalte (număr de cazuri crescut) și mai dese (am avut chiar situația în care valul determinat de BA.1 a continuat câteva săptămâni cu un val mai mic determinat de BA.2, urmat acum de BA.5)

⁃ foarte probabil va mai exista un val în acest an, în toamnă, cu o nouă variantă. Ar putea fi BA.2.75, care în India câștigă teren în fața BA.5

⁃ numărul de cazuri grave, internările și decesele sunt mai mici decât în valul delta, dar apariția unui număr mare de cazuri de infectare simultan determină un impact social și economic masiv (situațiile din aeroporturi și transportul aerian au printre cauze îmbolnăvirile în masă în rândul piloților, echipajelor de bord și al angajaților de la sol).

 ⁃ comportamentul individual este factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creșterea actuală a numărului de cazuri. Însă comportamentul fiecăruia dintre noi se află la intersecția atâtor variabile obiective și subiective, încât pentru a fi eficienți în păstrarea/schimbarea comportamentului trebuie să aplicăm alte metode de analiză și intervenție decât cele utilizate pe parcursul pandemiei

⁃ purtarea măștii în spatiile aglomerate (închise sau deschise) este cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu BA.5

⁃ vaccinarea cu 3 doze (4 doze, pentru cei cu boli care afectează grav imunitatea) reprezintă standardul actual în materie de protecție față de apariția formelor grave de boală și a decesului (în concordanță cu studiile care au dus la înregistrarea vaccinurilor bazate pe ARNm). Celulele T ale sistemului imun recunosc o secvență antigenică identică, prezentă în toate variantele de SARS-CoV-2 (alfa, beta, delta, gama, omicron), care stă la baza dezvoltării imunității celulare (baza protecției față de formele grave ale bolii)

⁃ BA.4/5 și BA.2.75 sunt “înrudite” cu subvarianta Omicron BA.2 (proteina spike este foarte asemănătoare), de aceea este puțin probabilă infectarea cu BA.5 după BA.2 (protecție încrucișată); în același timp, protecția oferita de BA.1 nu contează fata de infectarea cu BA.5 (poate că este momentul să ne gândim că mult așteptata imunitate de grup nu va exista sau oricum va exista limitat, nu pentru multă vreme și nu peste tot în lume)

⁃ BA.5 devine dominantă pentru că ocolește protecția imunitară (vaccinare și infectare), nu ca urmare a trăsăturilor intrinseci ale sub-variantei.

⁃ Din perspectiva gravității bolii determinate de BA.5, datele sunt momentan limitate - de urmărit situația din Portugalia (unde nivelul vaccinării este printre cele mai ridicate în Europa), dar și unde internările au crescut ușor (dar nu și la ATI, după cum nu au crescut nici decesele), în asociere cu date de laborator incipiente care arată că BA.5 are potențialul de a infecta mai mult tractul respirator inferior (plămânii), ceea ce ar explica simptomatologia mai severă și nevoia internării, în comparație cu celelalte sub-variante Omicron.

 ⁃ Variantele Omicron determină, e drept, forme mai ușoare de boală, dar să nu uităm totuși că peste 10% dintre decesele Covid din România au fost cauzate de Omicron (multe puteau fi evitate prin vaccinare).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că site-ul acesta este ”MAGIC”: apar și dispar postări după cum au chef administratorii. Mai vorbim oare de libera exprimare? Sau doar contează să ne înregimentăm în versiunea oficială a evenimentelor?
    • Like 2
  • Ce imunitate , trebuie vaccin d'ala "apa chioara " ca sa facem bilionari firmele corporatiste ce au descoperit apa distilata cu un pic de sare in ea ! ne-au tras in piept odata , a doua oara suntem "vaccinati " si nu ne mai prostesc ! sa fie la ei acolo !!!
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult