Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni în România: medicina personalizată - primii pacienți adulți și copii, tratați cu succes la Fundeni cu o terapie ce funcționează cu „materialul clientului”

terapie CAR-T

Foto: Thomas Coex / AFP / Profimedia

Medicina personalizată este aici. Da, în România. Și la cel mai înalt nivel de sofisticare și de personalizare.

Primii pacienți adulți și copii au fost tratați cu succes la Institutul Clinic Fundeni cu terapia celulară CAR-T, care reprezintă cel mai înalt nivel de personalizare a unui tratament disponibil acum.

Terapiile CAR-T s-au administrat în anumite forme severe, pentru care nu existau alte soluții de tratament, de leucemie (la copil) și limfom (la adult).

Terapiile CAR-T nu seamănă deloc cu ceea ce știm noi că sunt medicamentele, pentru că lucrează „cu materialul clientului”: celule T ale persoanei cu cancer sunt extrase din organism, modificate genetic într-un laborator specializat din afara țării, după care sunt transportate înapoi la spital și administrate în infuzie unică respectivei persoane.

Foto: Thomas Coex / AFP / Profimedia

Ratele de succes sunt remarcabile, iar în multe cazuri supraviețuirea mai mare de 10 ani (cazul lui Emily, primul copil astfel tratat, în primul studiu clinic din SUA) ne duce cu gândul la vindecarea unor forme de cancer altfel letale pe termen scurt.

Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni în Romania, sub coordonarea domnelor profesor Anca Colita și Alina Daniela Tănase, care merită toate aplauzele noastre.

Terapiile CAR-T sunt considerate cele mai sofisticate terapii, fiind în același timp terapii celulare (folosesc celule ale sistemului imun), genice (presupun modificarea genetică) și imunoterapii (activează sistemul imun, care reîncepe să lupte eficient împotriva cancerului). 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult