Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

N-am avut alegeri anticipate, o să avem alegeri anticipare

imagine coronavirus

Părerea mea! Zicerea asta ar trebui să însemne relativizare, modestie, chiar smerenie – nu pretind că sunt deținătorul adevărului suprem, nu vorbesc în numele tuturor, nu e imposibil să greșesc.

În cazul tuturor promotorilor inexistenței coronavirusului și, în schimb, a existenței cipurilor băgate în capul cetățenilor, „Părerea mea!” înseamnă maximă plinătate de sine.

E părerea mea, Săndulescu, care sunt deștept de-mi arde capul ca gheața, gânditor independent, eu știu, voi, ăștia, care puneți botul, ori sunteți proști, ori vânduți.

 O formă ceva mai soft a poruncii „Ascultați ce vă spun eu!”, și ea populară printre anufiștii hamleți. Dovezi, ce dovezi, domnu reporter? Dacă vă spun eu, însuși Săndulescu, așa e cu covidu!

Nu vorbesc acum, eu, Popescu, de politicienii sau medicii sau jurnaliștii interesați să susțină că acest virus e o diversiune națională și mondială, oricâți morți se vor mai aduna vrac. Vorbesc de simplii cetățeni anufiști, care constituie masa de manevră a celor de mai sus.

Ideea lor? Guvernu zice că te tratează de covid, da` îți bagă cipu în medicamente și te cipuiește la cap. Vrea să știe tot ce faci, unde te duci și să te controleze. Face carantină ca să ne bage în dictatură.

Drept care, dacă un anufist ajunge în spital, refuză tratamentul antiviral și, sau crapă, sau cere să fie externat, când legea îi permite, ca să-i poată infecta și pe alții.

O singură întrebare am a le pune doamnelor și domnilor anufiști: „Deci, cine sunteți?”.

Majoritatea anufiștilor sunt în vârstă de peste jumătate de secol. Au trăit destul sub Ceaușești. Atunci chiar exista o dictatură, care n-avea cipuri, că le tăiase de la import Ceaușescu, dar asculta telefoane, deschidea scrisori, planta microfoane. Niciunul dintre propovăduitorii anticipare de azi nu zicea nici bleau pe atunci. O fi fost Ceaușescu dictator, dar era dictatorul nostru, românaș, nu vrun Șoroș sau Bigheits – și la urma urmei, nici nu era așa rău, era chiar bine.

Acum însă, Occidentul, nu Rusia, ferească Dumnezeu, vrea să-i cipuiască. Pe ei. Cine sunt ei? Și ce să facă oculta mondială cu ei cipuiți?

Ei sunt niște râme mai mari. Care mandibulează, șprițează, defechează și urinează, și sunt atât de ocupați cu operațiunile astea încât nu mai au timp să și gândească. Și nici nu le place chestia asta cu gânditul. E mai bun vorbitul.

Sunt ușor de manipulat și de cumpărat cu șpăgi mici la vot, de ce naiba să strici niscai cipuri pe anticipatori?

Faptul că se fac asemenea investiții tehnologice masive, la nivel planetar, pentru a-i ține în mână pe ei, le furnizează convingerea că înseamnă ceva, că sunt cineva, că se ține seama de ei, deoarece sunt periculoși. În ultimă instanță, că sunt, pe acest Pământ.

Căci, marea problemă, singura, a anufiștilor este spaima anufizică subconștientă de a nu fi. De a nu exista. Mai rău, de a nu fi existat vreodată, după ce vor înceta din ceea ce numesc viață, lăsând în urmă un delușor de fecale impersonale.

Scoțând virusul din ființare, anufiștii speră să ajungă ei să este. Care este, cum spunea estetul Vanghelie, lăudat fie-i numele.

Vor înțelege ceva din ce a scris tâmpitul și plătitul de ctp? Am dubii. Prin urmare, înlocuiți întrebarea de mai sus cu o alta, mai simplă, adresată anufiștilor anticipatori: „Ce este acela un cip?”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu acordul bolnavului de covid19,Min.sanatatii prin epidemiologi de profesie la tv-urile de buna credinta,sa prezinte interviuri cu cei salvati,pt.ca aceasta este o metoda de constientizare a celor putini care nu cred, NU,pt.ca nu exista,CI,fiindca le lipseste educatia elementara,ca pana acum la cea mai mica durere a corpului "omul"merge la medic,sa intrebe,de ce il doare,unde il doare.
  CONSPIRATIONISTUL sa arunce "piatra",daca n-a fost niciodata la medic.
  • Like 0
 • Niste ganduri Sf-iste : America hollywood -iana si celabra saga Star Wars actiunea intre bine si rau doua forte partea intunecata partea luminoasa locul galaxii inter-spatiale planete creaturi roboti cat si un RAZBOI intre cele doua lumi colonizatori dominatori si dominati dupa multe peripetii si actiuni cu suspens PACEA GALACTICA happy end....de fapt ce inseamna tot acest efort scintifico-fantastic ?.succint POLITIC. este oglinda civilizatiei noastre transpuse la nivel de pelicula Sience Fiction dupa regizori. O intrebare : daca noi suntem asa sau ne inchipuim ca suntem asa ca si omenire din perspectiva povestitorului de unde vom sti cand vom decoperi Intelligent life forms cum ne vor percepe ei la nivel planetar ? Raspunsul ironic undeva in Romania : "nea Gigi afla ca i s-au furat oile el striga la autoritati ca hotii l-au pradat mass-media urla ca mai are 14 mioare din 20 si numarul acestora este in scadere si ce defavorizat este ciobenu o adevarata victima a societatii pe urma merg cu povestea la politicieni cu mesajul cosmetizat de fapt mioarele erau cipate dar hotii aveau bate si nu pot fi prinsi si sa-l despagubeasca guvernul sa vie personal Presedintele tarii la stana lui sa-i dee banii......etc.etc"
  ( pentru cei destepti care inteleg...cine dracu mai are nevoie de masca cand nu acolo trebuie umblat ? )
  • Like 0
 • Întrebarea cu cipul merită pusă de-a-dreptul, în persoană! Mai știți în '99, la Tucă, când i-ați întrebat pe ăia care ne schimbau manualele, ce e istoria, am rămas foarte surprinsă că nu prea știau, defapt.
  • Like 0
 • Era o doamna pe Realitatea Plus aseara care traieste in Franta si care se dadea foarte priceputa spunand ca guvernul Orban a gestionat gresit criza, ca in Franta nici n-a fost stare de urgenta si ca s-au descurcat asa, pentru ca oamenii au inteles sa stea in casa. Nu ca la noi unde procentul de rebeli fara cauza e urias si chiar isi fac o virtute din a fi rebeli, dupa cum isi faceau o virtute din a nu munci (fentand) in comunism. Din pacate rebelii acestia bine speculati de politicieni, ne pot imbolnavi pe toti. Poate iau aminte inteleptii natiei ca fara o lupta sustinuta pentru educatie intensiva si eliminarea posturilor TV imbecilizante, materialul uman va ajunge o masa de zombi incapatanati si obraznici care vor distruge sau vor alunga si ultimele urme de oameni rationali, inteligenti si cinstiti de pe acest teritoriu.
  • Like 3
 • Aceasta scriere trebuie citita si inteles mesajul. Daca poti!? Normal ar fi fost sa nu fi existat atatea comentarii, voite "de specialitate". Nu e nimic de comentat, doar vezi daca te numeri pritre anufisti sau nu.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cipuri se implantează și animalelor de companie. Pierzi pisica, ai șanse mai mari s-o găsești. Mâța aia e utilă, e drăgălașă, toarce, îți stă în poală, nu vrei s-o pierzi.
  Dar covidioții ăștia cui sunt oare utili? De ce să-ți mai bați capul să-i controlezi? La ce sunt buni, de ce ar fi ei atât de prețioși? Lor le dai un șef de turmă și ai rezolvat. De fapt nici nu-i nevoie, se selectează mereu dintre ei unii cu veleități de lider. Bani aruncați, cipuri pentru ei, strici orzul pe gâște....
  • Like 5
 • Bună seara!,

  Frumoasa și complexa limbă Româna îmi va permite, părerea mea, să mă joc, în frumosul înțeles al cuvântului (ludicul), cu câteva dintre cuvintele ei și suratelor ei. Cu parafrază și citate,dacă mă ajută memoria.
  Comentez!
  "Vânarea de vânt " care produce atâtea cip-ci(R.I.P.)ituri e vânătoare.Se vânează un agent patogen cu transmitere pe calea aerului.Trăiește și se multiplică în interiorul organismului uman.Până ce vânătorii profesioniști vor găsi armele potrivite, pentru toți oamenii există o combinație de bază în alcătuirea unui scut împotriva transmiterii:
  Distanța de păstrat între noi; are o explicație din domeniul fizicii (gravitația)- căzut pe suprafețe, poate fi anihilat prin dezinfectare- și o explicație din domeniul chimiei (evaporarea)- fluidele din organism sunt scutul virusului în exterior.
  Masca de protecție; poate fi asemuită sacilor cu nisip puși în calea viiturilor - cea mai ușor de construit stavilă în calea transmiterii.
  Spălatul pe mâini; este, cel mai adesea, echivalentul punctului ochit și lovit.

  Cele bune!
  • Like 0
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Valentin check icon
   Măştile chirurgicale sunt folosite de chirurgi în operaţii care pot dura şi opt ore. Eficienţa de a nu contamina pacientul e pe deplin dovedită.
   Măştile chirurgicale sunt foarte eficiente în a nu transmite viruşi.
   • Like 4
  • @ Valentin
   Bună dimineața!
   Intenția mea nu era minimizarea rolului măștii prin comparația cu sacii umpluți cu nisip. Până la construirea unui dig durabil, sacii cu nisip sunt soluția cea mai rapidă și, nu de puține ori, salvatoare.
   • Like 2
  • @ Valentin
   Am editat textul comentariului meu .Mulțumesc!
   Cele bune!
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Datele concrete nu ajută prea mult. Boala în sine e o ecuaţie complexă, în care pot intra:
  1. cantitatea de virus pe care o primeşti. O cantitate mică va determina o formă uşoară;
  2. tulpina;
  3. felul în care reacţionează organismul, afecţiunile asociate etc.

  Există un dicton pe care medicii îl folosesc mereu: NU EXISTĂ BOLI, EXISTĂ BOLNAVI. Nu trebuie interpretată literal, dar sensul e cam acelaşi, şi anume că fiecare organism este unic şi reacţionează diferit. În medicină veţi vedea multă aşteptare şi observaţie ("să vedem cum evoluează", "e bine să monitorizăm etc".).

  În cazul tinerilor, virusul poate păcăli organismul să se... autodistrugă (furtună de citokine), la fel ca în bolile autoimune. Asta explică de ce persoane sănătoase, sportive, fac o formă mortală şi fulgerătoare a bolii.

  Pe de altă parte, de la Hipocrate încoace cea mai bună medicină e cea preventivă. Să previi e mai uşor decât să tratezi. Purtatul măştii în spaţii închise, distanţarea socială şi igiena frecventă a mâinlor şi feţei sunt metodele cele mai eficiente metode.
  • Like 3
 • Nu neg virusul si nici cat de periculos este , dar masa mare de informatie primita , care deobicei ii doar bucla continua de aceleasi informatie duce la saturatie si la revolta. Toata ziua numai despre COVID19 oriunde( tv , radio , ziare) . Ii obositor. Si in acelasi timp lipsa informatiei ( nu se stie nici acum cat de periculos ii , daca asimptomaticii propaga virusul la fel ca simptomaticii,etc). Niste date concrete ar fi de ajutor , cu cifre alb pe negru despre rata mortalitatii , despre decese pe grupe de varste , etc. De zvonuri sunt satul. Parca suntem atacati psihologic cu stirile continue despre covid. Te oboseste si parca nu iti mai pasa.
  • Like 2
  • @ Silviu Pop Sese
   Valentin check icon
   Asediul e una din strategiile virusului. Dacă cedăm, ne ia pe tavă. Datele concrete apar în medicină după un anumit număr de ani. Medicina nu e chiar matematică.
   • Like 4
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Închideți televizorul, acolo-i doar vorbărie goală. Programele tv nu informează. Deschideți netul. Worldometers are asemenea date și apoi căutare specifică. Îmi pasă în fiecare zi și pentru că mă uit foarte puțin la tv. Dacă acum nu ne pasă am pierdut. Lupta e inegală. Pandemie vs infodemie.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Valentin check icon
   Dacă ar fi să recomand o sursă aceasta ar fi manualul de biologie. Cred că ar trebui început cu lucruri de bază: ADN, ARN, mutaţii etc.
   Până la apariţia virusului informaţia însemna putere. Acum înseamnă supravieţuire.
   • Like 2
  • @ Silviu Pop Sese
   Sunt curios ce stiri crezi ca n-au fost acoperite suficient si ce pondere crezi ca ar trebui sa o ocupe pandemia in informatiile zilnice pe care le consumi. In afara de aceasta tu esti cel care la urma urmei controleaza ce media consumi.

   Cat despre date concrete le poti gasi la discretie pe internet. Pe langa asta poti sa-ti verifici singur sursele si sa filtrezi tot ce nu iti inspira incredere. Daca ceea ce cauti sunt cifre si grafice pe baza carora vrei sa-ti faci o parere iti recomand https://covid19.geo-spatial.org/ . La sectiunea "despre" poti gasi cam tot ce e in spatele site-ului. Cu putina matematica si studiind graficile de acolo poti sa tragi singur concluzii.
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Dragilor, virusul SARS-CoV2 (ca şi Hiv) e o maladie, nu o religie în care să credem sau nu. Tot ce avem de făcut este:
  1. să ne amintim de lecţiile din şcoala primară şi liceu de la biologie (diferenţa dintre ADN şi ARN, mutaţiile, etc.)
  2. să ne informăm şi să înţelegem logic ce se întâmplă, ca de exemplu testarea.

  Pentru ca testul să iasă pozitiv - lucru care se petrece prin prezenţa/absenţa anticorpilor - e nevoie de o anumită cantitate de virus. O cantitate mică nu produce anticorpi şi va da un fals negativ.
  Virusul are nevoie de 5 zile pentru a produce anticorpi.

  Cei curioşi - cei care au pasiunea faptului divers, acel ŞTIAŢI CĂ - au aflat până acum că infecţia HIV produce anticorpi doar după... 6 luni, însemnând că sub acest termen nu se pot obţine rezultate concludente. Ai virusul, dar nu-l poţi detecta pentru că e în cantitate prea mică.

  Pentru SARS-CoV2 perioada e de 5 zile. Mult mai bine.

  Aşa că informaţia înseamnă supravieţuire. Cine are urechi de auzit...
  • Like 3
  • @ Valentin
   De fapt sunt două tipuri de teste. Unul pe anticorpi care e mai rapid și mai neclar. Și altul care identifică cu PCR amprenta virală. Foarte pe scurt PCR este un amplificator care multiplică un semnal ARN și compară cu unul martor dar este adevărat că tot este nevoie de o cantitate de virus. De altfel cantitatea de virus e necesară și pentru a acutiza boala. Dacă sistemul imunitar reacționează și nu suprareacționează cum se întâmplă atunci ca orice virus este eliminat de organism deși el a fost pe acolo.
   • Like 0
  • @ Marc Valentin
   Valentin check icon
   Mulţumesc, am gravat pe scoarţa cerebrală. O teorie care mă sperie ar fi cea a virusului bifazic, cum este cel al varicelei.
   https://www.televiziunea-medicala.ro/doua-cazuri-de-reinfectare-cu-covid-19-inregistrate-in-romania-care-ar-putea-fi-cauzele/

   Sper să nu fie cazul.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult