Foto: George Călin/ Inquam Photos
Într-o familie sunt doi bunici, care așteptau creșterea cu 40% a pensiilor promisă de guvernele anterioare, ce au folosit tema drept ancoră pentru a-și asigura armele pentru viitoarele alegeri. Noi am calculat și am promis că dăm, bani sunt, soluții există, cei care au venit sau vor veni nu vor să le dea pensionarilor o viață mai bună.
Se schimbă puterea, iar noua guvernare atrage atenția că banii sunt tot mai puțini. Pe timp de creștere economică și mondială, România a mâncat, a băut, s-a distrat, dar pe datorie. Specialiștii numesc asta politici prociclice. Guvernările anterioare au produs creștere economică, dar pe cheltuială. Investițiile au fost la la niveluri minime față de potențial, am cumpărat iarăși televizoare și mașini de spălat în rate, toate din import, cu dobândă. Nu autostrăzi, nu spitale, nu școli, nu viaducte, nu căi ferate. Poate câte o bordură ici-colea, o panseluță în rondul de la intersecție și alea cumpărate la suprapreț.
Dar să ne întoarcem la familia cu pensionari. Copiii și nepoții lor au fost în vacanțe în străinătate, s-au împrumutat pentru rata lunară la casă, pentru plasma din sufragerie, chiar și pentru hainele de la Zara, pe care le-au luat cu cardul de credit, pe șase luni. Niciun leu pentru asigurări, nicio economie pentru școala copiilor, niciun ban alb pentru zile negre. Robinete stricate din care curge apa zi și noapte fără să fie reparate, becurile în toată casa aprinse, credit de nevoi personale pentru vacanța all-inclusive din Antalia.
A venit pandemia. Unul dintre copii, angajat la o firmă mare, a trecut pe șomaj tehnic. Veniturile au căzut de la două mii de euro net pe lună la două mii și ceva de lei. Celălalt copil muncește de acasă - se numește telemuncă, dar se teme că-și va pierde jobul, pentru că firma scârțâie din toate încheieturile - nu are comenzi, nu face încasări, nu reușește să-și repornească motoarele. De ce? A fost prinsă exact ca statul român. Fără bani în conturi, fără opțiuni. La o scară mai mică, așa a fost prinsă și familia bunicilor: fără bani, fără opțiuni. Grădinița copiilor s-a închis pentru că ceilalți părinți nu și-au mai permis să o plătească sau pentru că și-au restrâns cheltuielile. Educatoarele de ieri - pe care le cunoșteau pentru că-și luau nepoții de la grădi - sunt azi șomere cu acte.
Bunicii se uită la televizor și respiră ușurați: Standard & Poors nu a retrogradat România la junk, a menținut perspectiva negativă, însă nu dau un verdict dur economiei românești: NU investiți aici. Whatever that means. Oricum, investitorii străini ne fură țara și resursele.
Și atunci, ce motive sunt să nu crească pensiile cu 40%? Trubadurul greiere spune că sunt bani, dar oamenii răi nu vor să-i dea. La fel susține și un fost premier care a repetat așa de des că a scos România din criza de după 2009-2010, că azi aproape nimeni nu-l mai contestă (vorba aceea- cine zice despre sine ăla e). Fostul ministru de la Muncă și liderul interimar al celui mai mare partid spun că demit Guvernul dacă nu cresc pensiile cu 40%.
Aritmetică simplă și mult bun simț: dacă unul dintre copii e în șomaj tehnic, celălalt se teme că rămâne fără loc de muncă, iar nepoții nu se vor mai duce la grădiniță pentru că s-a închis și educatoarele sunt șomere, de unde bani de pensii crescute?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum întreb: dacă guvernul ar vrea să taie pensiile speciale și să reformeze sistemul bugetar, pentru a avea bani de mărirea cu 40% (în trepte) cum ar reacționa psd? Sistemul bugetar supradimensionat e opera lor, pensionari " speciali " sunt în majoritate ai lor, acolo sunt clienții lor care trebuie stimulați și răsplătiți. Căci au încă pârghii importante: parlamentul, CCR. Guvernul stă la mâna lor, căci o moțiune de cenzură i-ar da imediat jos.
Altfel spus: cine se opune de fapt acestor reforme? Nu vorbe, căci psd susțin formal desființarea pensiilor speciale, ar spune orice să convingă lumea că au cele mai bune intenții. Dar la o adică, cine are INTERES în menținerea pensiilor speciale și aparatului bugetar umflat și căpușat? Mai crede cineva că psd, care din contra, a mai dat unora pensii speciale și a umflat aparatul de stat, vor cu adevărat să taie ce ei înșiși au dat?
Of, furnica cea rea...nu mai bine pe vremea psd, măcar știam că " sunt bani " (chiar dacă nu erau, dar suna măcar bine) acum vin răii ăștia și ne torturează cu realitatea cea cruntă? Cri cri cri, toamnă gri, nu credeam c-ai să mai vii...
Iar veniturile alea de 2000 de euro net pe luna le are un procent f mic al populației din România- 10% din angajați au peste 1000 euro net. Înțeleg că în bula dvs sunt mulți însă în Romania reală nu exista așa ceva. Deci asta cu consumul exagerat e o temă falsa.
In plus, guvernul nu face investiții. Și asta e vina cetățeanului? Sau e doar vina PSD? Pt că dacă nu mă înșel PNL-ul mult iubit a fost și el la guvernare singur sau împreună cu PSD. Ar fi frumos totuși să își mai asume nu doar sa dea vina pe ceilalți.
Sunt bani pt toți, numai pt pensionari, nu....
Doar pensionarii trebuie sa se gândească la viitorul tarii și să trăiască în mizerie cu 1000 lei pe lună....
Doctorii, judecătorii, parlamentarii, toți îmbuibații de la conducerea țării lasă 1000 lei la restaurant pt o masa.....
Hai să-i sacrificam pe pensionari, asta zicea și Hitler...
În plus, cea mai mare parte a averilor prăduite în ultimii 30 de ani se constituie din realizările pensionarilor pe care i-ai dori tu luați la grămadă.
Așa că într-adevăr, tema măririi veniturilor în România este o temă falsă, născută numai din iresponsabilitatea unor politicienii care vor să-și cumpere voturile prin astfel de pomeni electorale iresponsabile. Deja s-au înființat asociații de cetățeni responsabili care cer cu tărie nu numai stoparea creșterii deșănțate a veniturilor, ci chiar reducerea lor cu (25-50) % și asta numai și numai pentru a nu produce disconfort guvernanților să nu strice planurile investiționale ale acestora.