Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

N-au dansat decât o vară. Aritmetică simplă pentru 2 bunici, greieri și furnici

Selfie pesedist

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Într-o familie sunt doi bunici, care așteptau creșterea cu 40% a pensiilor promisă de guvernele anterioare, ce au folosit tema drept ancoră pentru a-și asigura armele pentru viitoarele alegeri. Noi am calculat și am promis că dăm, bani sunt, soluții există, cei care au venit sau vor veni nu vor să le dea pensionarilor o viață mai bună.

Se schimbă puterea, iar noua guvernare atrage atenția că banii sunt tot mai puțini. Pe timp de creștere economică și mondială, România a mâncat, a băut, s-a distrat, dar pe datorie. Specialiștii numesc asta politici prociclice. Guvernările anterioare au produs creștere economică, dar pe cheltuială. Investițiile au fost la la niveluri minime față de potențial, am cumpărat iarăși televizoare și mașini de spălat în rate, toate din import, cu dobândă. Nu autostrăzi, nu spitale, nu școli, nu viaducte, nu căi ferate. Poate câte o bordură ici-colea, o panseluță în rondul de la intersecție și alea cumpărate la suprapreț.

Dar să ne întoarcem la familia cu pensionari. Copiii și nepoții lor au fost în vacanțe în străinătate, s-au împrumutat pentru rata lunară la casă, pentru plasma din sufragerie, chiar și pentru hainele de la Zara, pe care le-au luat cu cardul de credit, pe șase luni. Niciun leu pentru asigurări, nicio economie pentru școala copiilor, niciun ban alb pentru zile negre. Robinete stricate din care curge apa zi și noapte fără să fie reparate, becurile în toată casa aprinse, credit de nevoi personale pentru vacanța all-inclusive din Antalia.

A venit pandemia. Unul dintre copii, angajat la o firmă mare, a trecut pe șomaj tehnic. Veniturile au căzut de la două mii de euro net pe lună la două mii și ceva de lei. Celălalt copil muncește de acasă - se numește telemuncă, dar se teme că-și va pierde jobul, pentru că firma scârțâie din toate încheieturile - nu are comenzi, nu face încasări, nu reușește să-și repornească motoarele. De ce? A fost prinsă exact ca statul român. Fără bani în conturi, fără opțiuni. La o scară mai mică, așa a fost prinsă și familia bunicilor: fără bani, fără opțiuni. Grădinița copiilor s-a închis pentru că ceilalți părinți nu și-au mai permis să o plătească sau pentru că și-au restrâns cheltuielile. Educatoarele de ieri - pe care le cunoșteau pentru că-și luau nepoții de la grădi - sunt azi șomere cu acte.

Bunicii se uită la televizor și respiră ușurați: Standard & Poors nu a retrogradat România la junk, a menținut perspectiva negativă, însă nu dau un verdict dur economiei românești: NU investiți aici. Whatever that means. Oricum, investitorii străini ne fură țara și resursele.

Și atunci, ce motive sunt să nu crească pensiile cu 40%? Trubadurul greiere spune că sunt bani, dar oamenii răi nu vor să-i dea. La fel susține și un fost premier care a repetat așa de des că a scos România din criza de după 2009-2010, că azi aproape nimeni nu-l mai contestă (vorba aceea- cine zice despre sine ăla e). Fostul ministru de la Muncă și liderul interimar al celui mai mare partid spun că demit Guvernul dacă nu cresc pensiile cu 40%.

Aritmetică simplă și mult bun simț: dacă unul dintre copii e în șomaj tehnic, celălalt se teme că rămâne fără loc de muncă, iar nepoții nu se vor mai duce la grădiniță pentru că s-a închis și educatoarele sunt șomere, de unde bani de pensii crescute?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De fapt totul se reduce la lacomie. Cel care are vrea sa aiba si mai mult fara sa il intereseze de cel care nu are. Iar aici asa zisele elite dau tonul. Nici un argument din lume nu le va schimba astora parerea, numai un colaps total va pune lucrurile in ordine. Sa ne bucuram, nu mai avem mult pana acolo.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Psd a plasat frumos nu una ci mai multe bombe cu ceas care în momentul exploziei ar fi creat o datorie și mai mare. A venit pandemia și stricăciunile ar fi mult mai mari dacă nu ireparabile. 40% care și înainte ar fi fost mult, a devenit acum imposibil. Cum bine spunea cineva, se aruncă cu procente ca jongleur-ul bilele. 40% e imens, absolut inechitabil aplicat de la vlădică la opincă.

    Acum întreb: dacă guvernul ar vrea să taie pensiile speciale și să reformeze sistemul bugetar, pentru a avea bani de mărirea cu 40% (în trepte) cum ar reacționa psd? Sistemul bugetar supradimensionat e opera lor, pensionari " speciali " sunt în majoritate ai lor, acolo sunt clienții lor care trebuie stimulați și răsplătiți. Căci au încă pârghii importante: parlamentul, CCR. Guvernul stă la mâna lor, căci o moțiune de cenzură i-ar da imediat jos.
    Altfel spus: cine se opune de fapt acestor reforme? Nu vorbe, căci psd susțin formal desființarea pensiilor speciale, ar spune orice să convingă lumea că au cele mai bune intenții. Dar la o adică, cine are INTERES în menținerea pensiilor speciale și aparatului bugetar umflat și căpușat? Mai crede cineva că psd, care din contra, a mai dat unora pensii speciale și a umflat aparatul de stat, vor cu adevărat să taie ce ei înșiși au dat?

    Of, furnica cea rea...nu mai bine pe vremea psd, măcar știam că " sunt bani " (chiar dacă nu erau, dar suna măcar bine) acum vin răii ăștia și ne torturează cu realitatea cea cruntă? Cri cri cri, toamnă gri, nu credeam c-ai să mai vii...
    • Like 2
  • Un “ticălos” de pensionar care are tupeul sa trăiască mai mult de 65 de ani, a cotizat in timpul vieții cu 25% din salariu pentru pensie și asta a făcut 35 de ani - stagiul minim de cotizare. Astfel la un salariu mediu brut de 5300 RON - folosesc salariul mediu pentru ca de aia e mediu- și deci a cotizat la “stat” cu 556500 RON. Pentru ca speranța de viața este in România 75,3 ani - una din cele mai reduse din Europa - se bucura de pensie 10,3 ani și conform sumei totale cu care a cotizat ar trebui sa aibă o pensie de 4502 RON și nu 1300 cât primeste in prezent. Deci cine pe cine fura? Tinerii de azi pot sta liniștiti, când vor fi la pensie se va găsi cine sa-i fure ca doar n-o sa trăiască 100 de ani îngrijiri de sistemul sanitar din România.
    • Like 0
  • Îmi pare rău să o spun insa articolul este f puțin documentat din punctul meu de vedere. Înțeleg că nu sunt bani de o creștere de 40% însă principiul contributivității ar trebui respectat. In plus, ar trebui ca orice cetățean să aibă o pensie decentă din care să poată trăi. Daca dvs credeți că un pensionar cu 1000 de lei pe lună merge in city break sunteti intr-o mare eroare.

    Iar veniturile alea de 2000 de euro net pe luna le are un procent f mic al populației din România- 10% din angajați au peste 1000 euro net. Înțeleg că în bula dvs sunt mulți însă în Romania reală nu exista așa ceva. Deci asta cu consumul exagerat e o temă falsa.

    In plus, guvernul nu face investiții. Și asta e vina cetățeanului? Sau e doar vina PSD? Pt că dacă nu mă înșel PNL-ul mult iubit a fost și el la guvernare singur sau împreună cu PSD. Ar fi frumos totuși să își mai asume nu doar sa dea vina pe ceilalți.
    • Like 0
  • Nu știu cum se face ca sunt bani pt bugetari, pentru serviciile de forță, sunt bani la primarii dacă au voie sa își facă singuri salariile, de pensiile speciale nu mai vorbim....
    Sunt bani pt toți, numai pt pensionari, nu....
    Doar pensionarii trebuie sa se gândească la viitorul tarii și să trăiască în mizerie cu 1000 lei pe lună....
    Doctorii, judecătorii, parlamentarii, toți îmbuibații de la conducerea țării lasă 1000 lei la restaurant pt o masa.....
    Hai să-i sacrificam pe pensionari, asta zicea și Hitler...
    • Like 6
  • Dorin check icon
    Bun articolul,dar veți fii înjurat în față de majoritatea pensionarilor comunistoizi care votează și pe Dracu dacă capătă ceva din asta . Așa fac de 30 de ani și așa vor face și în continuare ,e în gena lor comunistă.
    • Like 3
    • @ Dorin
      profun check icon
      Tu știi ce ai în casă. Asta nu înseamnă că în fiecare casă există pensionari comunistoizi.

      În plus, cea mai mare parte a averilor prăduite în ultimii 30 de ani se constituie din realizările pensionarilor pe care i-ai dori tu luați la grămadă.
      • Like 0
    • @ profun
      Dorin check icon
      Păi asta și sunt, o grămadă care a votat mereu pe cei care au prăduit ce au realizat ei obligați de un cizmar semianalfabet..Se plâng ca sa furat țara dar îi votează mereu pe cei care fac asta..Cată minte trebuie să aibă??
      • Like 1
  • În România veniturile majorității populației în general și ale pensionarilor în special sunt la un nivel care permit un dezmăț consumerism. După cum se știe la noi nu există neam educație financiară, acești nababi ai veniturilor excesive ( majoritatea pensionarilor și majoritatea persoanelor active ) nu investesc banii în instrumente financiare moderne, nu economisesc, sunt porniți pe cheltuieli bolnăvicioase ( nu este vorba de cheltuieli pe medicamente și tratamente de sănătate,, este vorba de adicția față de consum cu orice preț, vacanțe în zone exclusiviste, iahturi, mașini de lux și câte și mai câte ). În plus statul în mărinimia lui este preocupat de a menține prețurile energiei, mărfurilor și serviciilor la cele mai mici niveluri din UE, nu vrea sub nici un chip să le liberalizeze, menținând o concurență neloială între cetățeanul european român și restul cetățenilor europeni, bineînțeles că în favoarea cetățeanului european român. Pentru că cetățeanul european român este responsabil și solidar cu toți cetățenii europeni, acesta, în pofida voinței guvernamentale, merge periodic la muncă în țările europene pentru a mai echilibra balanța înclinată prea evident și inechitabil în favoarea sa.
    Așa că într-adevăr, tema măririi veniturilor în România este o temă falsă, născută numai din iresponsabilitatea unor politicienii care vor să-și cumpere voturile prin astfel de pomeni electorale iresponsabile. Deja s-au înființat asociații de cetățeni responsabili care cer cu tărie nu numai stoparea creșterii deșănțate a veniturilor, ci chiar reducerea lor cu (25-50) % și asta numai și numai pentru a nu produce disconfort guvernanților să nu strice planurile investiționale ale acestora.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult