Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Negocieri PNL-PSD. Social-democrații au propus ca toți românii să completeze declarații de avere. „Trebuie să ne gândim serios la introducerea acestui proiect”

Marcel Ciolacu - sediul PSD

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD a propus, în contextul negocierilor cu PNL din ultimele zile, ca toți românii să completeze declarații de avere, idee cu care liberalii s-au arătat de acord, în principiu, însă modul concret în care s-ar putea aplica propunerea rămâne deocamdată o necunoscută pentru ambele partide. 

„Important este că trebuie să începem de la un T0. Nu ne-am gândit că proiectul se va putea implementa de săptămâna viitoare sau din 2022, dar trebuie să ne gândim serios la introducerea sa. Trebuie explicat foarte bine ca oamenii să nu se sperie”, au declarat pentru Europa Liberă surse prezente la negocieri.

Discuțiile dintre liderii PNL și PSD au intrat în impas atunci când a venit vorba de cum va arăta noua declarație de avere și cum va fi completată.

„România are mulți oameni în mediul rural. Când completează declarația e foarte important, înainte să taie porcul sau după. Oamenii vor avea multe probleme cu astfel de chestiuni. O altă problemă este cu centralizarea acestor declarații de avere. Ele ar trebui să aibă un format standard, ca să poată fi ușor introdus”, au explicat sursele citate de Europa Liberă.

Ideea ca toți românii să completeze, o dată pe an, o declarație de venituri, a apărut și în 2015, în timpul guvernului Ponta, dar atunci s-a renunțat la aplicarea ei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Într-o singură săptămână am auzit mai multe propuneri concrete de reformă de la PE-SE-DIȘTI, decât în doi ani de guvernare penelistă...
  • Like 0
  • @ profun
   Ai dreptate 100%!
   Proba este că vor rămâne așa: "propuneri" .
   Poate le aruncă în piața așa, ca să ne țină dezbaterea în altă parte. Un fel de spectacol de magie unde ne arată o batistă cu mana dreaptă în timp ce ne baga mâna stângă in buzunar.
   • Like 0
  • @ profun
   Razvan G check icon
   Sa inteleg ca postarea este o ironie?!
   Altfel, care sunt reformele alea concrete pe care le-ai auzit de la psd?
   Cine crede ca ciolacu, impreuna cu toti shmenarii din politica isi vor face declaratia de avere pe bune?! Sau ca judecatorii vor accepta un impozit pe zecile de mii de lei salarii + pensii.....
   Ei se refera la suprataxarea celor care muncesc si au un salariu mai de Doamne'ajuta. Este razbunarea pe cei care au votat impotriva lor.
   De ce as plati eu 40% CAS+CASS cand sute de mii de privilegiati sunt scutiti de impozit, au pensii "speciale" care se aduna la salarii uriase din ban public, sau traiesc bine-merci din ajutor social desi pot munci????
   Nimic despre marea evaziune, nimic despre recuperarea prejudiciilor dupa condamnarea unor "baieti destepti"...aici asteptam sa vina cineva cu vreo propunere.....
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult