Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un profesor face analiza discursurilor premierului și președintelui: Florin Cîțu vorbește „ca dintr-un borcan”. Klaus Iohannis „se adresează unei națiuni a cărei inimă nu o simte”

Klaus Iohannis - Florin Citu

Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Marian Popescu, președinte al Centrului pentru integritate din cadrul Universității din București, a fost provocat de moderatorii emisiunii „În fața ta” de la Digi24, să analizeze două tipuri de discurs public: cel al lui Florin Cîțu și cel al președintelui Klaus Iohannis. 

„Prima observație se referă la dicție. Dl Florin Cîțu are o dicție mizerabilă. Înțelegi cu greu ce spune, frazele lui sunt de cele mai multe ori contorsionate și trebuie să faci un efort special să înțelegi. Nu vreau să comentez gestualitatea, mimica, pentru că am cădea în derizoriu și nu e ok. Problema e că de câte ori apare la televizor și toată lumea se uită - poate exagerez toată lumea -, se uită să vadă ce spune primul ministru, înțelegi cu mare greutate sensul a ce spune. Dar asta nu e totul. Dacă ai memoria suficient de bună - mie mi s-a întâmplat să o am câteodată - îți dai seama că el face ceea ce a făcut și dl Ponta, la vremea lui, și anume schimbă esența. Un adevăr pe care l-a spus acum 7 zile, schimbă complet. Noi trăim această realitate a schimbării majore a rezultatului votului prin faptul că opțiunea electoratului a fost realmente neglijată complet”, a spus Marian Popescu.

Despre președintele Klaus Iohannis, profesorul Marian Popescu spune că are o dicție foarte bună, însă ceea ce ajunge la public este foarte puțin, iar asta „nu îngrijorează pe nimeni”. Șeful statului „pretinde că se adresează unei națiuni a cărei inimă nu o simte”, și „nu realizează că există o încredere tot mai scăzută în viitorul nostru ca țară”, spune profesorul universitar.

„La dl președinte Iohannis - el are o dicție foarte bună, are o voce timbrată, nu analizez gestualitatea și mimica, au fost lansate în spațiul public diverse epitete... Asta s-a făcut și în legătură cu Emmanuel Macron, mai puțin cu dna Merkel, interesant. 

Performanța pe care o are președintele României este că în momentul în care deschide gura, ce ajunge la tine este foarte puțin. Deși e foarte clar, pentru că, repet, are o dicție foarte bună. Articulează foarte clar. Asta e o calitate pe care o avea fostul președinte, Traian Băsescu, articula clar ideea. Nu comentez performanța politică.

Despre Florin Cîțu - „Ai senzația că vorbește dintr-un borcan”

Al doilea lucru - în momentul în care dl Cîțu apare în spațiul public, el pare să nu fie conștient că se adresează unei națiuni. Este percepția mea, pentru că modul în care se adresează reporterilor și de fapt nu lor, ca atare, se adresează celor care îl urmărim, nu ține cont de faptul că deciziile pe care le anunță sau comentariile pe care le face sunt adresate unei națiuni. Ai senzația că vorbește dintr-un borcan. Pe când dl președinte Iohannis pretinde că se adresează unei națiuni a cărei inimă n-o simte. El nu simte că această națiune suferă, eu generalizez absolut nepermis, dar nu pot face altfel, nu vede sensul al propriului drum, al fiecărui membru în parte, al fiecărei familii. Nu realizează că există o încredere tot mai scăzută în viitorul nostru ca țară, ceea ce mi se pare iarăși foarte grav. (...) Lucrul ăsta pare să nu transpară din discursul dlui președinte - faptul că această națiune trăiește momente extrem de dificile. El rostește clar și ajunge foarte puțin la noi, asta nu îngrijorează pe nimeni.”, a comentat profesorul Marian Popescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El este de părere că șeful statului ar avea nevoie „măcar” de un consilier în materie de comunicare.

„Cineva cunoscut în spațiul public a observat un lucru pe care l-am verificat și eu pe site-ul președinției. Dl președinte s-a dispensat de aproape toți consilierii, mai are câțiva. Ar fi fost măcar necesar unul în materie de comunicare, că înțeleg că purtător de cuvânt nu există. Deci nu are nevoie de consilieri, poate știe domnia sa de ce nu are nevoie de consilieri, dar o președinție care se respectă aduce oameni competenți. Problema e te simți bine ca președinte cu oameni competenți în jur? Și aici îmi aduc aminte de argumentul dlui Andrei Pleșu, în relația cu Traian Băsescu”, a spus profesorul universitar.

Marian Popescu este expert invitat de EACEA/ Comisia Europeană (cooperare, traduceri literare, artele spectacolului), AFCN, autor al șapte volume despre teatru și artele spectacolului. Susține conferințe și ateliere despre arte și societate, vorbire în public și dezvoltare personală. E critic de teatru, editor și traducător, cofondator și primul vicepreședinte al UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum poate crede cel satul ,ghiftuit pe cel flamand ,vorbesc de faraon ? El traieste in lumea lui ,nicidecum sa-i mai pese de cei ce au calatorit sute de Km pentru a vota un nesimtitor la problemele acute ale romanilor .Chiriasul tace in porumb fara sa-i pese ,fara rusine ,imbacsit de mandrie ca e cea ce nu este .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult