Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Interviu cu neurochirurgul Ionuț Gobej. „Rezistența noastră la Spitalul Colentina? Mai bine nu mai operez nimic toată viața decât să omor un om că n-am avut un fir”

Gabriela Firea- Ionuț Gobej - Dorin Bica

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a avut ieri o discuție cu neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica și a postat mai multe fotografii de la întâlnire pe Facebook.

„Ne-am gândit ce înseamnă rezistența noastră în Spitalul Colentina. Dacă mai rezistam însemna să facem compromisuri în actul medical. Și nu vrem să facem asta, n-am făcut-o niciodată și... mai bine nu mai operezi nimic toată viața decât să omor un om că n-am avut un fir. E simplu”, spune doctorul Ionuț Gobej, până luni dimineață neurochirurg în echipa Spitalului Colentina.

Împreună cu colegul său, doctorul Dorin Bică, alături de care a fondat, în mai 2015, Secția de Neurochirurgie a Spitalului, Gobej a demisionat de la Colentina. Iar motivele le-au enumerat, pe scurt, în demisia postată și pe Facebook. Practic, erau aceleași care i-au făcut pe cei doi medici să vorbească și în februarie 2017, când la conducerea spitalului a venit Silvi Ifrim, numită în funcție de primarul Gabriela Firea: „Termenii proiectului Neurochirurgie Colentina s-au schimbat dramatic”, scria Gobej în hârtia ce primise la Registratură numărul 15123 / 04.09.2017. O hârtie care va rămâne în mapa managerului pentru că, spune medicul, nimic nu îl va face să revină asupra deciziei luate: „Ar fi o dovadă de neseriozitate dusă la extrem ca peste o săptămână să îmi retrag demisia. E ceva exotic. Nu mă caracterizează”.

Afirmația vine la scurt timp după întâlnirea pe care Gobej și Bică au avut-o luni după-amiază cu primarul Capitalei, Gabriela Firea. Într-o discuție telefonică, Ionuț Gobej (37 ani) vorbește pentru Republica despre „schimbarea macazului”, despre secția de neurochirurgie pe care a înființat-o alături de colegul și prietenul său, Dorin Bică, despre șpagă, „pedepse” și promisiunile neonorate ale oamenilor din sistemul de sănătate publică.

„Ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții, dar și a Terapiei Intensive”, asta afirmați în demisia dumneavoastră. Vorbiți despre imposibilitatea asigurării unui act medical decent, vorbiți de lipsa consumabilelor, de un banal fir chirurgical, de personalul insufficient, de un program operator normat, de hărțuire. Unele dintre motivele invocate sunt același care, în februarie 2017, v-au determinat să îi cereți public demisia managerului Silvi Ifrim. Ce s-a schimbat până astăzi?

Absolut nimic.

I-ați cerut ceva managerului? Referate, petiții..

Noi și secția de Terapie intensivă am trimis zeci de referate, - care nu au avut vreun ecou -, și le-am trimis nu doar administrației spitalului, ci și altor instituții ale statului, care au ca responsabilitate activitatea medicală în Spitalul Colentina.

Și, care au fost rezultatele?

Am avut promisiuni care până în acest moment nu au fost respectate. Nenumărate promisiuni fără ceva concret la final.

După episodul din februarie 2017, când managerul Silvi Ifrim a spus că problemele se vor rezolva în interiorul spitalului și nu în spațiul public, ați mai interacționat cu aceasta? Dumneavoastră sau doctorul Bică?

Mai mult instituțional în ultimul timp, pentru că ne-am dat seama că orice tentativă de dialog nu aduce nimic bun.

Ați simțit în cele opt luni de zile că v-ar vrea plecați din secția de Neurochirurgie?

Pot să vă spun, de exemplu, că tot vorbeam de hărțuire în demisia noastră, că a interogat persoane din Administrație că de ce nu am fost pedepsiți că nu am scris nu știu ce protocoale operatorii. Răspunsul a fost în favoarea noastră. Directorul medical a fost tot timpul în favoarea noastră și i-a explicat managerului că acele protocoale existau menționate și că, pentru a fi scrise peste tot, ar fi fost cazul să fie angajat cineva la Registratură, că nu e cazul să fim pedepsiți. Cu alte cuvinte, făcea tot ce îi stătea în putere să ne creeze probleme, să ne șicaneze. Erau controale zilnice în secțiile noastre: se numărau pacienții, se numărau paturile, de parcă dispărea cineva de la o zi la alta. Erau tot felul de rapoarte, lucruri care au dus practic la stresarea personalului și la desfășurarea activității într-o atmosferă proastă.

Credeți că programul acesta de a nu intra în sala de operații după ora 15.00 se va menține și după demisia dumneavoastră? Sau credeți că a fost o decizie asumată de management pentru a vă convinge să plecați?

Nu cred că a fost impus ca să plecăm. Cred că nu a vrut să ne creeze condițiile ca să ne desfășurăm activitatea. Acum nu știu ce au gândit: dacă vor să plecăm, dacă nu... Nu știu ce să vă răspund la întrebarea asta. Ar fi doar o părere, ceva subiectiv.

Ar fi putut fi colegi din alte secții, care să fi folosit sala în afara programului de lucru oficial?

Nu există așa ceva.

Există vreo „dedicație” pentru altcineva, ca această persoană să vină să opereze în secția de Neurochirurgie de la Colentina?

Asta puteți constata singuri.

Menționați în demisie și o a doua sală de operații la Neurochirurgie, sală care urma să fie dată în folosință anul acesta. Ce s-a întâmplat cu ea?

Proiectul inițial de la Colentina prevedea o dezvoltare etapizată. În prima etapă era o sală de operații dotată la standarde înalte, unde noi – doctorul Bica și cu mine – am început să operăm, și o a doua etapă, care prevedea alți doi neurochirurgi, care au și venit, și o nouă sală dotată plus personal angajat. Practic așa am fi putut lucra la capacitate maximă. Urma să facem și neurochirurgie vasculară. Proiectul era foarte amplu și foarte frumos, pe un trend ascendent. Și atunci era o lipsă de personal, dar nu majoră, pentru că întotdeauna am găsit înțelegere de la managementul anterior să primim personal. Managementul găsise și soluția plății orelor suplimentare și practic oamenii nu stăteau peste program să lucreze gratis pentru spital, că e Gobej mare doctor. N-am putut să tolerăm situația asta în care am fost puși din ianuarie 2017, când criza de personal s-a acutizat și nu a existat nicio voință de a angaja personal din partea managerului actual. Din ianuarie si pana in prezent a plecat un om din sectia Terapie intensiva si nu a fost angajat nimeni in loc. Practic, proiectul a fost deturnat. Dacă până atunci făcusem cazuri cu o complexitate ridicată, lucrurile au involuat până astăzi, când facem lucruri cu grad mic și mediu de dificultate. Or nu pentru asta am venit în Colentina. Am venit să facem chirurgie de înaltă performanță aici și, din păcate, termenii proiectului inițial s-au schimbat radical. Am ajuns în situația limită în care nu mai putem acorda servicii neurochirurgicale pacienților noștri în condiții de securitate pentru ei. Pentru niciunul, indiferent cât de simplă sau de complicată ar fi intervenția respectivă.

Aminteați în demisie că ați fost nevoiți să refuzați 60 de pacienți cu tumori cerebrale.

60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe, că de refuzat au fost mult mai mulți. E vorba și de pacienți care necesitau o intervenție cât mai rapidă, adică timpul în care ar fi decedat fără intervenție putea fi și de două săptămâni. Or, noi aveam liste cu timp de așteptare de peste două luni și jumătate. Era inacceptabil să îi punem pe lista de așteptare. Iar acest timp – de două luni și jumătate – este o cauză a inexistenței personalului, a limitării programului operator, a inexistenței celei de-a doua săli de operații... Practic, toate acestea ne-au adus în situația de astăzi.

Din cei 60 câți mai trăiesc astăzi?

Nu știu să vă spun. Nu suntem singurii neurochirurgi din București. Sper pentru acești pacienți că s-au dus la alți colegi de-ai noștri. Nu i-am mai urmărit să vă putem spune vreo statistică de orice gen, pentru că le-am spus că nu putem să îi operăm și au plecat oamenii. Ce puteau să facă? Ne-a fost foarte greu să construim încrederea pacienților, să le arătăm că punem toată priceperea noastră în intervențiile pe care le efectuăm. Am avut foarte mulți pacienți în ultima perioadă și, din păcate, nu am putut să îi ajutăm. Și ăsta este un alt motiv pentru care am hotărât să ne dăm demisia. Dacă un pacient vine astăzi să îl operezi și îi spui Domne, nu pot, și mâine vine altul, poimâine încă unul, se ajunge la imaginea că tu nu poți niciodată. Și e o imagine defavorabilă nouă, o imagine pe care nu vrem să ne-o asumăm.

Vă vor urma și alți colegi de la ATI și Neurochirurgie exemplul? Vor demisiona?

Nu știu așa ceva. Demisia e un act personal. Până luni dimineață nu am discutat despre asta decât cu cei doi noi colegi neurochirurgi. Sunt tineri, au fost educați în Anglia, unul dintre ei, șapte ani, iar cel de-al doilea în Franța. Noi i-am chemat să facă ceva, nu le putem cere să ne urmeze. Este o opțiune personală. Ce îmi doresc foarte tare este ca, în al doisprezecelea ceas, factorii de decizie să ia măsurile corecte și să le creeze acestor medici condiții pentru ca ei să asigure servicii medicale normale oamenilor.

Neurochirurgii Dorin Bica (stânga) și Ionuț Gobej

Credeți că cineva are interesul să îi facă pe medici dependenți de șpagă? Vă întreb pentru că, în secția pe care ați fondat-o la Colentina, ați afirmat că nu se dă șpagă

Nu știu dacă există sau nu un motiv. Nu mă pricep la conspirații și nici nu sunt fanul lor. Cred doar că acest obicei, acolo unde există, este dăunător atât medicilor, cât și pacienților. Medicii merită mult mai mult. Merită să-și facă meseria fără să se compromită și fără să decadă moral, și să rămână demni. Cred că mulți dintre colegii noștri care primesc atenții uneori, atunci când insistă pacienții, sunt puși frecvent în imposibilitatea de a refuza, pentru că au o familie, au o viață și nu există o altă sursă de venit. Atunci statul condamnă medicii să aibă acest comportament defavorabil, în primul rând lor, dar pe care sunt nevoiți să îl accepte pentru a trăi.

La câteva ore de la demisia dumneavoastră, conducerea Spitalului Colentina și-a manifestat „totala surprindere” față de declarațiile pe care le-ați făcut. În ceea ce privește programul de operații, precizează că acesta a fost instituit de fostul management (doctorul Bogdan Andreescu) și că nimeni nu a cerut modificarea lui.

Programul de intrare în sala de operații e nemodificat. Probabil doamna manager s-a referit la o circulară a vechiului manager, potrivit căreia nu este permisă începerea unei intervenții chirurgicale non-urgente după ora 15.00. Nu era vorba de începerea unei intervenții după ora 15.00, ci de operații care încep la 8 dimineața și se termină la miezul nopții. Despre asta era vorba. Acest lucru nu fusese niciodată interzis.

În ce condiții v-ați retrage demisia?

În nicio condiție. Ar fi o dovadă de neseriozitate dusă la extrem ca peste o săptămână să îmi retrag demisia. Nu există „Îmi retrag demisia”.

Recent, la Guvern și-au depus demisiile, apoi le-au retras..

E o chestie exotică asta, dar nu mă caracterizează. Nu există nicio condiție în care să îmi retrag demisia însă, așa cum am discutat și cu doamna Firea, luni seara, două ore jumate, i-am spus că orice efort pe care l-ar face de acum încolo pentru colegii noștri care au rămas în Colentina, și care sunt oameni foarte capabili, ne-ar relaxa. Ne-am bucura să știm că există cineva care să poată continua ce am creat noi. Am obținut promisiuni în acest sens de la doamna primar. Zic Doamne Ajută! Să sperăm că, măcar acum, lucrurile vor fi ameliorate, dacă nu rezolvate pentru pacienți și colegii noștri.

Unde a avut loc discuția?

Ne-a invitat la Primărie, ne-a arătat disponibilitatea. Mă gândesc că două ore și ceva din programul unui primar general sunt valoroase. Sper ca promisiunile pe care le-a făcut referitor la situația de la Spitalul Colentina să fie duse la bun sfârșit și că colegii noștri rămași acolo să își poată desfășura activitatea în condiții normale.

Am depus mult suflet acolo. Am fost și arhitecți, și ingineri constructori, și diriginți de șantier. Nu e bine să mă laud cu asta, cum nu e bine nici să le faci pe toate. Din păcate a fost singura soluție să creăm secția asta de Neurochirurgie, care a funcționat excepțional o perioadă și acum totul se duce de râpă. E un sentiment de tristețe. Nu regret că m-am dus în Colentina. Sunt bucuros că am reușit să demonstrăm că se poate construi, ca pacienții români pot să primească tratamente bune și la stat, în Neurochirurgie, la Colentina.

Și acum încotro?

Doctorul Bică și cu mine avem energii potențiale mari și că putem construi oriunde ne-am duce. Și o vom face după ce vom face o mică pauză. O să fac tot ce îmi stă în putere ca numele de Gobej să fie asociat cu lucruri bune, cu construcție. Ne-am gândit ce înseamnă rezistența noastră în Spitalul Colentina. Dacă mai rezistam însemna să facem compromisuri în actul medical. Și nu vrem să facem asta, n-am făcut-o niciodată și... mai bine nu mai operez nimic toată viața decât să omor un om că n-am avut un fir. E simplu. Eu țin foarte mult la libertatea mea psihică, înțelegeți, la liniștea mea. Este o meserie foarte complicată prin implicațiile morale, prin responsabilitatea pe care ți-o cere. Dacă mai asociezi la asta și hărțuiri, și mizerie, și lipsuri nu poți să faci lucrurile bine. Trebuie să schimbi puțin macazul, cum am făcut-o noi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tot regretul ca pierdem doi medici buni,doua caractere ,ma alatur celor ce-i felicita.
    • Like 1
  • Voi, cei care scrieți aici, ați ieșit la vot, da? Toți?
    • Like 2
  • Filbert check icon
    Sefii de spitale sint mult prea ocupati cu achizitiile diverselor obiecte de care nu are nimeni nevoie insa sint supraevaluate de zeci sau sute de ori, cum sa mai aiba timp sa cumpere ceea ce are spitalul nevoie cu adevarat?! Banii trebuie sa ajunga rapid in buzunarele bine stabilite, iar ceea ce ramine, la partid.
    • Like 3
  • bluenavy check icon
    Iata inca un exemplu dureros al legilor societatii: schimbarea de sus in jos se face imediat si e nevoie de decizia unui singur om (da sefu', sigur sefu',se face sefu'), dar sa faci o schimbare de jos in sus necesita o masa critica de oameni care sa faca acelasi lucru in acelasi timp.
    • Like 7
  • Cri check icon
    Problemele expuse de cei doi tineri neurochirurgi sunt grave dar perfect reale; este un conflict dintre medicii care chiar vor sa-si faca meseria si managerul de spital care ii sileste sa-si restranga atat amploarea interventiilor, cat si timpul petrecut in sala de operatii; genul acesta de anomalie se poate observa din pacate in multe spitale din Romania.
    Pe de alta parte, daca staff-ul birocratic al unui spital este numit "de sus", adesea politic, doctorul isi castiga de regula postul din spital in urma unui concurs.
    Din aceasta perspectiva putem astfel sa observam ca legitimitatea medicilor este maxima datorita angajarii lor prin concurs, in timp ce legitimitatea managerilor este minima pentru ca ei sunt numiti direct, fara a da vreun concurs real.
    Din pacate, exista la nivel national multe concursuri trucate, in beneficiul unor "alesi" deja din culise, constituid astfel inca o trista racila a sistemului public de sanatate.
    Mai trebuie mentionata si o alta trista realitate pe care cei doi medici nu a subliniaza suficient de clar: nu exista norme sau proceduri dupa care daca unii medici sau o asistente stau peste program, orele suplimentare sa le fie platite; iata de ce programul operator prelungit peste orele 15 al celor doi medici, cu siguranta ca nu a fost bine primit de restul personalului arondat salii de operatie.
    • Like 7
  • Doi oameni cu rar mai vezi in tinutul salbatic numit Romania, in zilele noastre. Lasati-i sa plece doamnelor si domnilor politicieni, manageri, primari si ce alte nume pompoase mai aveti, sunt sigur ca alte tari abia asteapta sa le ofere conditiile pe care actul medical de complexitatea asta le impune, si nu doar niste exigente ale medicilor. In tara in care doctorul te trimite peste strada sa iei de la teste de sarcina pana la tifoane , si el isi pune in valoarea doar cunostintele, ma mir cum de acesti 2 oameni au reusit sa construiasca ceva care chiar a functionat. Rea vointa politica si manageriala in tara asta e la nivel de cinste. Trist pentru Romania.
    • Like 12
    • @ Radu Andrei Malica
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Termenul „manager” e neadecvat. Ar trebui înlocuit cu „zapciu”. Zapciul spitalului Colentina, numit de jupâneasa Pandele.
      • Like 1
  • cox check icon
    Felicitări, domnilor doctori ! Felicitări pentru atitudine, pentru educaţie şi pentru verticalitatea de care daţi dovadă. Nu trebuie să va irosiţi în cloaca în care ne-au băgat politicienii. Am un băiat chirurg, este aproape de vârsta dumneavoastră, şi ştiu ce înseamnă actul medical făcut cu pasiune şi profesionalism, ştiu ce mizerii există în sistemul medical. Este o cangrenă ce poate fi eradicată numai cu oameni că dumneavoastră. Succes şi sănătate să aveţi, oriunde aţi fi !
    • Like 10
  • Ce exemplu mai bun de esec total al clasei politice romanesti,si in special al PSD, mai doriti?
    Omul nu are valoare in aceasta tara lipsita de productivitate.Cum poti sa maresti productivitatea fara meritocratie?Cu nasul ,finul ,nepoata,amanta,prietenii?
    Firea nu a fost in stare sa reglementeze semaforizarea in Bucuresti care este execrabila.A fost o intalnire de imagine pentru ca da bine la prostime.
    Cati medici se vor mai intoarce din strainatate dupa acest esec?
    Iata Gabriel Liiceanu de ce nu am dorit sa votez?Cum puteam sa mai votez la generale dupa blatul ordinar de la locale ,in Bucuresti ,intre PSD si PNL?
    Dl. Gobej are dreptate;"Și nu vrem să facem asta, n-am făcut-o niciodată și... mai bine nu mai operez nimic toată viața decât să omor un om că n-am avut un fir."
    Este o adevarata poveste ,trista, cu firele chirurgicale in Romania iar chirurgii tac.
    Demisia este un act unilateral si de mare responsabilitate pe care nu o retragi decat daca Romania intra in Razboi si are nevoie urgenta de tine.Il felicit pe dl Gobej si pe dl. Bica pentru pozitie.Numai puliticienii se joaca cu demisia!
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult