Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica demisionează de la Spitalul Colentina, după acțiunile managerului numit de Gabriela Firea. UPDATE

În anul 2014, neurochirurgul Ionuț Gobej fonda la spitalul Colentina o secție de neurochirurgie la standarde occidentale, în care se puteau opera, prin tehnici minim invazive, tumori complexe pe creier. Managerul Silvi Ifrim, numit de Gabriela Firea la începutul anului, a restrâns însă drastic activitatea secției, iar medicii sunt nevoiți astăzi să refuze pe bandă rulantă pacienți cu tumori cerebrale. 

După ce timp de opt luni au încercat să o convingă pe Silvi Ifrim să permită reluarea activității secției la standardele inițiale, neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica se văd obligați să demisioneze. „Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standarde și nu îmi mai pot asuma această responsabilitate”, a scris Ionuț Gobej în demisia înaintată luni conduceriii spitalului, pe care a postat-o pe Facebook

Ionuț Gobej, specializat în Franța, povestește că a venit la Colentina în anul 2014, atras de propunerea managementului de atunci de a înființa o secție de neurochirurgie capabilă să realizeze operații în manieră minim invazivă. Pe lângă aceasta, s-a dezvoltat și o secție de Terapie Intensivă de nivel I, iar astfel s-a ajuns ca, în 2016, să fie făcute la Colentina 300 de operații minim invazive pe creier. În ianuarie 2017, când la conducerea Spitalului a venit Silvi Ifrim, numită în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea, termenii proiectului Neurochirurgie Colentina s-au schimbat dramatic, scrie Ionuț Gobej. „Ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții, dar și a Terapiei Intensive”, mai scrie neurochirurgul. 

„Mi-a spus că binele pacientului este o lozincă”

În luna februarie a acestui an, Republica scria despre lupta neurochirurgilor de a o convinge pe Silvi Ifrim, care a restricționat programul operator, să permită intervențiile chirurgicale și după ora 15:00, pentru a le permite de fapt să salveze viața unor pacienți ale căror intervenții chirurgicale ar fi durat 12 ore. Răspunsul primit de la managerul Ifrim a fost „Nu mă interesează. Binele pacientului reprezintă o lozincă”, povestea neurochirurgul la acea vreme. 

Ionuț Gobej arată în scrisoarea de demisie că lucrurile nu s-au schimbat. „Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe, în condițiile în care, în 2017, era prevăzut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, a programului operator restricționat și a lipsei de medicamente. Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI”, arată Gobej. Acesta adaugă că astăzi în secție se efectuează intervenții chirurgicale de complexitate redusă sau cel mult medie, iar fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână până la orele 15:00.

Reacția Spitalului Colentina

Conducerea Spitalului Colentina și-a manifestat „totala surprindere” față de declarațiile medicilor și a dat vina chiar pe aceștia pentru lipsa de materiale consumabile, relatează Digi24. „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secția Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” și „nu au specificațiile tehnice necesare achiziției”, iar cei doi neurochirurgi nu ar fi trimis specificațiile necesare achizițiilor. 

Managerul spitalului, Silvi Ifrim. Foto: Inquam Photos

Conducerea spitalului spune că au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici și asistenți pe secția de Neurochirurgie, că din această secție nu a plecat nimeni, iar programul a fost instituit de fostul manager și nimeni nu a cerut modificarea lui.

În ceea ce privește lipsa medicamentelor, conducerea spitalului susține că au fost sincope doar în ceea ce privește două produse, iar în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorului, problemele fiind acum rezolvate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnilor neurochirurgi demisionari,sa nu credeti teatrul pe care il joaca Eva-sarpele cu pene de gaina, cu iepurasi spanzurati de Craciun,cu idei bicicliste luate de la Londra si aplicate in stil "fireaesc",si alte o gramada de prostii cu care nu mai poate prosti lumea!Firuto,se apropie funia de par si atunci sa te vad pe unde ai sa scoti maneca?Ai sa dai vina pe alti talhari ca tine din gasca ta ca te-au sfatuit rau?A i sa gasesti tu ceva scuze,unele au sa tina,altele nu. Oricum,sa stii ca este un pat la parnaie pe care scrie "rezervat pentru colega noastra scumpa,Firuta!!!!!".
    • Like 0
  • Au nevoie de acesti oameni ungurii, francezii, germanii samd, doar romanii nu, din pacate ... Ne batem joc noi de noi ... de 30 de ani !
    In afara faptului ca nu sunt fonduri, materiale, medicamente mai exista si problema suprasolicitarii acestor oameni ! Un medic, si cu atat mai mult un medic specialist, chirurg are nevoie de odihna ! In conditiile exodului de medici in alte tari, cei ramasi in tara sunt pusi la jug si trag pana la epuizare. Cunosc cazuri in care medicul intra in "tura" dupaamiaza, noaptea face garda, iar dimineata ramane la "tura" de dimineata, iar la pranz poate mai are un serviciu la privat ... Alo, competentii ministerului muncii, nu exista codul muncii sau nu stiti ce inseamna aia ?
    • Like 0
  • Asa se distruge totul in Romanica noastra,oamenii de la varf aduna saci cu bani distrugind fiecare sector cu activitate in tara asta,cum ridici putin capul deasupra majoritatii cum te trezesti cu ei pe capul tau,esti nevoit sa te retragi sau mai rau(referitor la cazulde fata)sa demisionezi si sa emigrezi.De ce se petrec toate aceste lucruri?, pentru ca noi,da noi le permitem.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Intrebarea esentiala este: ce o intereseaza pe preainteleapta doamna manager-de-spital-de-prima-clasa in Romania, doamna Ifrim, daca binele pacientului e doar o lozinca? Ce e mai important si mai urgent decat calitea actului medical? Daca "ne dam superiori lozincilor" nu e suficient. Ele trebuiesc si DEMONSTRATE a fi gresite. Altfel sunt adevaruri.
    • Like 2
  • Cri check icon
    Cu siguranta ca cei doi tineri neuro-chirurgi au dreptate in mai toate nemultumirile lor; insa acceptand sa revina in Romania, ei stiau foarte bine ce este in spitalele romanesti, deci implicit si-au asumat riscul unor conflicte cu o administratia obtuza si/sau cu unii colegi invidiosi pe succesul lor profesional.
    Pe de alta parte, exista multe sectii de neurochrurgie in provincie care nu au avut niciodata dotarea existenta la Colentina, adica se poate si mai rau; manageri cretini, rauvoitori sau incompetenti exista insa in multe spitale publice, pentru ca numirea lor se face pe criterii politice si nu in baza unor exigente profesionale.
    Pe mine insa m-a frapat afirmatia unuia dintre cei doi neurochirurgi: spunea domnia sa la TV ca nu a mai putut opera hernii de disc pentru ca lipsea chargerul microscopului chirurgical, care charger ar costa 60 de lei. Si atunci nu am putut sa ma abtin sa nu ma intreb de ce oare nu a cumparat-o chiar medicii, ca sa poata continua interventiile pana cand birocratia spitalului le va furniza aceasta piesa; 60 de lei...
    Sunt destule spitale in tara asta unde medicii pun mana de la mana pentru a cumpara unele accesorii si consumabile pana cand administratia catadicseste sa le rezolve problema; repet, in acest caz este vorba de o suma marunta, de 60 de lei, conform afirmatiilor medicului respectiv.
    Desigur ca nu e normal ca medicul bugetar sa cumpere din salariul lui cate ceva din ce-i lipseste in sectie, dar ca sa suspenzi operarea herniilor de disc pentru 60 de lei mi se pare un pic ciudat.
    Sau poate acest lucru a fost chiar picatura care a umplut paharul amaraciunii pentru acesti doi reputati neurochirurgi.
    • Like 0
  • Dr Ionut gobej,pe care l am cunoscu,este um mefic bine pregatit si vre sa ajute oamenii care au nevoie de el.Este un medic fff bine pregatit,care poate salva vieti.Lasti l sa profeseze,intr o tara care are nevoie de asa medici!Lasti medicii tineri sa profeseze si sa ajute oamenii cu probleme!Nu le puneti piedici,chiar daca sunt tineri!Aveti incredere in ei!Eu am si prefer medicii tineri.Va urez succes!
    • Like 0
  • Mai pierd romani inca doi super medici si super oameni care ii tratau cu respect si profesionalism pacat asa se intampla mereu in Romania pierdem ce e mai bun apoi ne vaitam ca nu avem medici competenti .
    • Like 0
  • check icon
    Foarte probabil aceste operatii vor fi facute de acum incolo la o clinica din Viena sau oriunde altundeva in Occident la un pret triplu,cvatruplu ca la asta ne pricepem.Apropo,cand incepe Olimpiada Birocratiei ca vreau sa ma uit,stiu sigur ca vom lua mult aur, nu ca la RIO.
    • Like 0
  • Dacă i-a mâncat sub coccis să vină-n România!

    Îmi amintesc de un reportaj pe care l-am văzut pe un canal TV cu câţiva ani înainte. Mai mulţi tineri fuseseră trimişi la studii în străinătate în domeniul administraţiei publice, cu promisiunea că, la întoarcere, vor fi încadraţi în posturi guvernamentale. Niciunul dintre cei care absolviseră cursurile n-au fost încadraţi pe posturile promise. De fapt, n-au fost angajaţi deloc. Majoritatea celor intervievaţi s-au întors în străinătate unde au fost încadraţi conform competenţelor şi studiilor. Cred că vreo doi rămăseseră în România.

    Deci, de ce să mă mire ce li se întâmplă celor doi medici? Or mai fi avut şi nesimţirea să opereze fără şpagă!
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Problema majora a majoritatii politicienilor consta tocmai in pericolul (pentru ei) intoarcerii celor ce lucreaza acum in exterior - indiferent de domeniu. Ganditi-va doar ce rezultate ar fi la votare, cu participarea unei parti consistente dintre cei plecati - avand efecte cu mult mai mari decat in prezent (cand votul lor conteaza doar pentru alegerea a vreo 6 parlamentari).
      Asa ca de ce ar incuraja ceva ce nu ii avantajeaza, ci ar contribui la disparitia multor incompetenti, lichele, borfasi s.a.m.d.?
      • Like 2
  • ei, eu zic ca sa mai iesim vreo 500 in piata diseara, sigur borfasii si puscariasii vor fi loviti brusc de spirit civic si vor pleca de la butoane.
    democratia este dictatura mediocritatii. iar mediocritatea este foaaaaarte jos in Romania.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult