Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Partidele politice au spus că au înțeles ce vor românii și românii au spus că nu mai vor partide politice. În același timp, o țară nu poate fi guvernată fără partide politice, dar asta nu înseamnă că Președintele României, care este partener la guvernare, nu poate fi cineva care vine din afara clasei politice, sprijinit de clasă politică. Ușor de spus asta…
Astfel încât, pe lângă varianta proaspăt eșuată a unui “independent”, rămân cele doua opțiuni, un reprezentant al mediului academic sau un reprezentant al mediului de afaceri.
Reprezentanții mediului academic trebuie rugați foarte, foarte frumos, știți și voi ”Domnule Profesor”, ”Doamnă Profesor”... Este puțin probabil să poată fi convinși să coboare din zona de confort și erudiție a turnului de fildeș doldora de bani publici de unde se uită cu superioritate la muritorii cei plini de păcate. Reprezentanții mediului academic, pe de o parte, nu coboară în ringul politic decât dacă au un interes personal și, pe de altă parte, nu vor să poarte răspunderea efectelor pe care le-ar avea deciziile pe care le-ar lua ei. Trăiești mai mult dacă stai deoparte, te rezumi la a-ți da cu părerea și, oftând resemnat, spui că ”ceilalți” sunt de vină.
Varianta unui reprezentant al mediului de afaceri a început să fie discutată de un timp, nu știm dacă în mod serios sau doar pentru a trimite opinia publică să scotocească după cai verzi pe rețelele sociale.
Un om de afaceri cu 20-30 de ani de experiență, care conduce 2, 3, 10 mii de angajați și administrează operațiuni de miliarde de Euro ar funcționa ca Președinte cu o mână legată la spate, dacă permiteți expresia. Pe lângă faptul că ar putea struni economia care este în stare jalnică, probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți cu un reprezentant al mediului de afaceri cu care să se întâlnească și să discute “business”, cum se spune. Îmi pot imagina ce prietenie se poate lega între un președinte al României venit din mediul de afaceri și, de exemplu, Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump – apropos, Viktor Orban s-a întâlnit cu ambii la Mar del Largo. Parcă văd o fabrica Tesla sau servere X la Debrecen sau Szeged.
Dar nici un om de afaceri nu va dori să fie Președintele României.
În primul rând, pentru că dacă a fi candidat înseamnă să justifici compoziția chimică a laptelui pe care l-ai supt, atunci nimeni nu va dori să treacă printr-o astfel de tortură – ca sa luam doar un exemplu din turul întâi, oamenii de afaceri mai folosesc zboruri private, ori asta este total inadmisibil, nu? Știm cu toții că marea majoritate a oamenilor de afaceri au ”schelete în dulap”, o zonă în biografie de care nu doresc să își amintească, darămite să știe votanții despre ea. Ori exact acea zona va fi căutată cu înfrigurare și descoperită cu satisfacție de către cei care se ocupă cu meticulozitate de astfel de activități, desigur, în interesul societății.
Apoi, orice om de afaceri serios știe că modul de guvernare al României, republica semi-prezidențială, nu îi oferă toate pârghiile ca să conducă așa cum este obișnuit să conducă. Și, din nou de dragul discuției, putem lansa întrebarea: nu ar fi mai bine să avem o republică prezidențială, vezi SUA, unde președintele conduce guvernul? Sau o republică parlamentară, vezi Austria, Germania, Portugalia Ungaria, etc., unde președintele este de decor?
Și, nu în ultimul rând, mai în glumă mai în serios, ce om de afaceri se va duce la Cotroceni pentru 15.562 lei lunar, chiar dacă țara îl cheamă pentru că are nevoie de el? Asta presupunând că nu s-ar duce acolo ca să se îmbogățească și mai mult, profitând de funcție.
Așadar, să oprim discuția pe tema asta la acest moment și să ne vedem de treabă! Un om de afaceri bun ar putea fi Președintele României, ar putea fi chiar un președinte bun de fapt, dar nu se va duce niciodată la Cotroceni. Uitați așadar de ipoteza unui om de afaceri în postura de Președinte al României!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Succesuri!
1) Având în vedere că Dl. autor Dragoș Damian este CEO, adică practic om de afaceri, articolul mi-a adus aminte de bancul în care piticul (nepotrivit pentru niște cerințe ale unei situații) se prezintă doar pentru a spune: ”pe mine să nu vă bazați” :-) :-)
2) Varianta unui independent a eșuat într-adevăr (deocamdată), dar numai fiindcă sistemul mafiot al statului s-a opus. Deci din vina structurilor corupte ale statului care au luat-o razna de frică, NU din vina candidatului independent, care era pe val și dacă nu se anulau abuziv alegerile chiar în timpul desfășurării lor, acel candidat era acum președinte, câștigand la scor mare alegerile. Deci eu zic că NU varianta candidatului independent este contraproductivă, ci existența unui stat mafiot ca al nostru este contraproductivă.