Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean


Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României.

Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au repezit să se îmbrățișeze și să tragă un chef scăzut cu apă din Milcov.

Însă istoria neliricoidă, bazată pe documente, spune altceva

Prima Unire, căci e stupid să i se spună Mica Unire, nu a fost o mișcare de mase. Promotorii ei erau boieri și burghezi liberali, proeuropeni, care au desfășurat o propagandă intensă, bine susținută financiar, pentru ideea de România în capitalele occidentale. Fără dorința lui Napoleon al III-lea de a avea un bastion francofil în coasta Rusiei și a sprijini autonomia statală a Principatelor în dauna imperiului Habsburgic, cine știe cât ar mai fi stat despărțite Muntenia și Moldova. 

Între 1856 și 1859 s-au dus lupte politico-diplomatice crâncene, atât interne, cât și externe, între unioniști și separatiști. Contraargumentul principal adus de separatiștii moldoveni era temerea că Iașiul și toată Moldova vor fi marginalizate după Unire, vor sărăci și vor decădea, toată puterea și bogăția fiind luate de București. Că drumurile și căile ferate din Moldova vor fi slab spre deloc finanțate. Că Iașiul, din capitală, va deveni un oraș de provincie.

Celebrul caimacam Vogoride, omul Vienei și al Istanbulului, care țineau morțiș ca Unirea să nu aibă loc, a reușit să falsifice alegerile, astfel încât a câștigat partida separatistă. Fără intervenția în forță a împăratului Napoleon al III-lea, care s-a înțeles cu britanicii, alegerile calpe n-ar fi fost anulate.

La început de ianuarie 1859, după certuri crunte, deputații unioniști din Moldova ajunseseră în blocaj, neînstare să se înțeleagă asupra candidatului propus de ei. Scos din fire, Kogălniceanu părăsește adunarea trântind ușa. După el se iau mai mulți. Atunci însă, ofițerul Nicolae Pisoschi se repede în fața ușii, își pune pistolul la tâmplă și amenință că se sinucide dacă mai pleacă cineva. Dezbaterile se reiau și tot Pisoschi rostește un nume: Alexandru Ioan Cuza. „Ca o scânteie electrică străbătu acest nume prin gândurile tuturor, neîntâlnind nicăieri împotrivirile de care se loviseră celelalte”, relatează marele istoric Alexandru Xenopol. 

În Muntenia, conservatorii, adversari ai Unirii, dominau eșicherul politic, candidatul lor fiind Gheorghe Bibescu, fostul domnitor. Prinzând de veste că liberalii unioniști vor să-l aleagă tot pe Cuza domn, au dat ordin armatei să înconjoare Camera Deputaților și să tragă asupra celor ce ar încerca să pătrundă în clădire. Însă colonelul Vlădoianu, înțeles cu unioniștii, nu dădu acest ordin, când mulțimea, ațâțată de liberali, năvăli în dealul Mitropoliei. Un mare număr de măcelari își ascuțeau ostentativ cuțitele, ca să-i înspăimânte pe adversarii Unirii, mai spune Xenopol. Așa a fost încă o dată ales Cuza domn, sub presiunea, am putea zice chiar teroarea străzii.

După detronarea lui Cuza, în februarie 1866, Iașiul fu luminat de bucurie trei zile. Două luni mai târziu, separatiștii încearcă o lovitură de stat, aruncând mulțimea în stradă, după modelul unioniștilor din București. „Se striga: Jos Unirea! Jos prințul străin!”. Printre manifestanți, Ion Creangă, mare scriitor, mare antiunionist, antisemit și xenofob înverșunat. Un regiment trimis din Muntenia a intervenit cu brutalitate, trăgând în demonstranți și chiar șarjându-i la baionetă. Numărul morților a fost ținut secret și evenimentul mușamalizat.

Secesionismul moldovean s-a stins abia la începutul secolului XX. Dar prevestirile lui sumbre s-au adeverit. Moldova a ajuns ruda săracă a Munteniei, defavorizată financiar și, practic, nereprezentată instituțional. Nici măcar Înalta Curte de Casație și Justiție n-a vrut Bucureștiul s-o lase la Iași.

Situația nu e cu mult diferită nici astăzi. Autostrada Unirii, Iași-Tg. Mureș, cerută insistent de moldoveni, este, de ani putrezi, o palavră. Vasluiul deține un record al sărăciei din România. Niciunul dintre președinții și premierii României de după 1989 nu este moldovean. Iar primarul Capitalei, moldoveanca Firea, îl sictirește pe ministrul Mediului că dacă nu-i place aerul din București, să se ducă la Iași!...

Întrebare: dacă Moldova și Muntenia ar fi rămas despărțite până în zilele noastre, și dacă acum s-ar pune problema Unirii, sunteți siguri că ea s-ar înfăptui?

P.S.

L-am uitat pe M.R. Ungureanu, premier pentru 2 luni și jumătate, care este ieșean. Emil Constantinescu s-a născut la Tighina, nu în Moldova, ci în Republica Moldova, iar Nicolae Văcăroiu în Ucraina.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu, nu s-ar uni!
  Despre articol: era, în fine, momentul să se formuleze adevărul despre unirea Principatelor.
  Pentru că degeaba încearcă unii istorici s-o facă, până acum au fost puși la zid!
  • Like 0
 • Dacă Moldova nu se unea cu Muntenia, astazi ar fi făcut parte din Republica Moldova, iar moldovenii s-ar fi bucurat de conducerea înțeleaptă a președintelui prorus dodon
  • Like 0
 • Dacă Moldova nu se unea cu Muntenia, acum ar fi făcut parte din Republica Moldova,care îl are în prezent ca președinte pe prorusul dodon.
  • Like 0
 • Pt. Delia MC. Madam G.Vranceanu Firea e de profesie ziarista nu primar. Că să ajungă unde este a pupat multe mâini și alte cele. Și T. Bădăran fost primar și președinte se trage din moldoveni.
  • Like 0
 • Nu stiu daca trebuie apasat atat de tare pe ce doreau sau nu doreau masele in ceea ce priveste Unirea din 1859.La acea vreme marea masa a cetatenilor erau analfabeti sau semianalfabeti ,nu aveau acces la informatii si nici nu existau prea multe surse de informare.Totusi existau sentimente puternice ale romanilor in ceea ce priveste traditiile ,credinta si iubirea de tara.Acestea sentimente au facut posibile pastrarea acestor valori in tumultoasa istorie a poporului roman.O alta chestiune este ca in general marile realizari a unei natii s-au facut prin elite care atunci cand se unesc intr-un proiect de tara reusesc sa mobilizeze si poporul .Asta s-a intamplat cu Romania ,cand generatia pasoptista a faurit un proiect de tara ,care s-a materializat cu prima Unire a poporului roman.In cel priveste pe Creanga putem sa-i punem in evidenta de exemplu ,,P. P.,, si poate notele antiunioniste si eventual xenofobe.Nu stiu cat de relevante sunt aceste lucruri ca de altfel si apasarea pe bolile de care a suferit M. Eminescu in detrimentul imensei opere literare ,filozofice si gazetaresti a Luceafarului poeziei romanesti.Cu siguranta au fost sentimente antiunioniste ,dar la care masele la fel ca si cazul sentimentelor unioniste, nu au participat intrucat erau aceeasi oameni analfabeti si neinformati, asa ca participarea la demonstratiile antiuniste au fost limitate numeric si de mica amploare. Perfect de acord cu marginalizarea Moldovei timp de 161 de ani ,si in buna masura cu celelalte afirmatii din articol.Nu pun la indoiala documentarea d-lui CTP, care este intotdeauna riguroasa ,dar tin cont si de calitatile evidente de scriitor ale d-lui CTP.
  • Like 0
  • @ Mihai Romanciuc
   Dar despre unirea cu Transilvania, știți câte nume ilustre s-au opus?
   • Like 0
 • Maron_S check icon
  Nici alte regiuni ale Tarii Romanesti nu au fost mai favorizate, de ex. Oltenia, care e sora de saracie cu Moldova. Deci tratament nediscriminatoriu din punctul asta de vedere :) .
  Altfel, te pune pe ganduri ideea ca, fara mult apreciata Unire, moldova ar fi dus-o poate mai bine. Atunci la ce mai sarbatorim cu atata pompa unirea ? Avem si zi libera nationala :) (asta trecem la beneficii ?)
  Pana la urma , totul se inscrie in lipsa de gandire strategica pentru dezvoltarea regionala - toata dezvoltarea se duce la Bucuresti, la voia intamplarii sau la voia cuiva. Restul tarii sa moara de foame sau sa se duca sa creasca poluarea in Bucuresti daca nu le convine provincia. Lasa ca au ales Europa.
  Trist di tat.
  • Like 2
 • Domnilor ce vreti dv sa uniti ?. prostii cu smecherii supravegheati de securisti ?.ma indoiesc ca istoria romaneasca reala este cea prezentata in manualele de citire cu actele supra-eroice ale lui Stefan Mihai Vlad sau mai recent Cuza.Am dat mereu dijma la marile imperii de cand lumea si pamantul iar prezentul ne este pangarit de fake-news-uri care ne conduc spre dementa sociala dar mai ales politica. Chiar nu stiu care ar fi solutia cea buna dar macar asi da o conduita cu sens de sfat : tineti cu dintii de geniile tinere din toate domeniile de activitate mai direct creatiile conditii si bagatii in toate structurile problematice institutionale industriale agricole ( sistemice ) in grupuri si remuneratii generos indiferent de discrepantele sau susanelele de inegalitate sustinute de cei guralivi dar mai putin productivi. Si asta IMEDIAT altfel "que sera sera Romania se va evapora" !
  • Like 0
 • NENOROCITI mai suntem doamne,ca altii ne au tinut uniti NU eroismul nostru,cum se tot spune ,acum de pilda,daca UE si NATO n ar exista am fi fost uniti cu rasaritu lui Putin,pana in Siberia, la rece ca sa ne trezim ,inainte de CONGELARE.
  • Like 0
 • Trecutul nu ne onoreaza. In 1812 Moldova a fost rupta-n doua la turci si la rusi. 47 de ani mai tarziu ce a ramas la turci s-a unit cu Tara Romaneasca supusa tot otomanilor.
  In lumea asta mare, ''unirile'' si ''despartirile'' s-au facut cu razboi. P-aici s-au dat mai mult ''lupte'' speculative. Neam de neamul nostru nu e dispus sa mearga la razboi, d-aia s-a folosit arcanul.
  In 30 de ani avuram 4 presedinti si 16 prim-ministrii. Unul mai injurat decat altul. Poate n-ati bagat de seama, dar demografic natia noastra dispare. Ne vom uni cu indienii, ca alta iesire nu vad, peste 15 ani vom avea 3-4 milioane de imigranti. Asa ca nu va conta absolut deloc cine va mai fi presedinte sau premier, vom fi straini in tara strbunilor nostri. Traiasca Cramposia !
  • Like 0
 • Sigur ca da ! ne lipsea Gheorghe Flutur presedinte al Romaniei. ha ! ha ! ha! ca băşcălia sa fie completa. Mai treziti-va Dlor din tiparele astea numite analize ! sunt de 2 lei !
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult