Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nicușor Dan câștigă capital. Capitala ce câștigă?

Cristian Tudor Popescu---

În acest moment, mai avem un candidat la președinția României, numai că nu în 2024, ci pentru 2029. Dl Nicușor Dan și-a început campania electorală. Adică, s-a hotărât să facă totuși ceva, și anume politică.

Seara înfruntării cu armata personală a lui Băluță în parcul de la Unirii a fost un test dur pentru orice om politic. Că „invadarea” cu garduri și muncitori, în miez de noapte, a teritoriului în litigiu cu Primăria Generală a fost declanșată cu rea conștiință de către primarul Băluță se dovedește prin declarația directorului Metrorex: a primit vineri solicitarea Primăriei sector 4 pentru aviz de începere a lucrărilor la planșeul Piața Unirii, dar, din considerente procedurale, eliberarea acestui aviz foarte important durează câteva zile. Băluță a trecut la acțiune pretinzând că are toate avizele – cel puțin pe cel de la Metrorex nu-l avea.  

Gealații lui Băluță, costumați în Poliție Locală, au creat o presiune psihologică majoră asupra lui N. Dan, strigând că doi dintre ei sunt răniți de buldozere, „Uitați-vă, domnule primar, zace acolo!”. Pe loc, televiziunile PSD, în cap cu CîNîNî, au preluat provocarea, anunțând că buldozerele lui Nicușor Dan au călcat doi oameni (de fapt, era vorba de niște zgârieturi produse de un gard în cădere). Poliția Română, neavând ordin de la PNL să se implice, dădea bir cu fugiții. Vorbeți bine antrenați au rostogolit zeci de minute ideea lipsei de empatie a hainului N. Dan.

Mai mult, purtători de microfon de la „fața locului” îl întrebau acuzator cine răspunde dacă planșeul Unirii se prăbușește și mor oameni. Totul convergea spre ideea că Băluță vrea să înlăture un pericol „eminent” (apud candidatul PSD la Senat C. Popescu Piedone), în vreme ce N. Dan se opune pentru că e un monstru fără suflet. Un astfel de „narativ” poate face țăndări peste noapte orice persoană publică. 

În fața riscului de imagine enorm, N. Dan nu s-a clătinat, n-a dat un pas înapoi. A continuat să spună că cere aplicarea legii, care e de partea lui. Și iată că în războiul psihologic a cedat Ciolacu, confruntat și el cu perspectiva pierderii de voturi. Povestea finală, care se reține în mare, e că N. Dan s-a ținut tare și a reușit să biruie PSD-ul. 

Simplul fapt că Ciolacu și Ciucă (care s-a afișat cu N. Dan) au acceptat să susțină ideea referendumului cu privire la puterea Primăriei Generale în raport cu cele de sector reprezintă încă un tur de forță pentru actualul Primar General.

Dacă referendumul va trece, N. Dan va câștiga și mai mult capital politic, care nu va șterge însă datoria lui mare față de bucureșteni de a face mai mult pentru Capitală. Dacă nu, va avea o scuză pentru orice eșec ca Primar General: „N-am mijloacele să fac, pentru că nu mi le-ați dat”.

Deci, politică face dl Nicușor Dan, dar asta nu rezolvă traficul ucigător și poluarea din București. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult