Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nicușor Dan „arde” o amendă uriașă, de 35 de milioane de euro, proprietarei zonei retrocedate din parcul IOR, care a distrus spațiul verde. Terenul este deținut de octogenara Maria Cocoru

Nicușor Dan in Parcul IOR

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi că Poliţia Locală a amendat-o pe Maria Cocora, proprietara porțiunii de teren din Parcul IOR de pe care au fost măcelăriți sistematic arborii, cu suma de 35 de milioane pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde. 

„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni. Este vorba de un articol din legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a spus Nicuşor Dan, care a subliniat că prin propunerile de modificare a legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.

„Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 10000 şi 2.0000 lei pe metrul pătrat, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişat spaţiu verde”,

Suprafața în cauză măsoară, potrivit autorităților, de 8,738 de metri pătrați, pe care au fost făcut acțiuni succesive de decopertare a spațiului verde, de excavare și de smulgere a rădăcinilor copacilor.  Mai mult, pe acest teren, arborii au fost găuriți cu bormașina și lăsați să moară.

Mai jos, declarațiile integrale făcute de Nicușor Dan.

Maria Cocoru, în vârstă de 88 de ani, este cea care deține cele aproape 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, dar este proprietara mai multor spații verzi din Capitală. Reporterii Pro TV care au căutat-o în blocul în care are adresa spun că vecinii nu au văzut-o acolo și că nici măcar nu știu cum arată.

Potrivit Mindcraft Stories, în 2004, cu nici un an înaintea retrocedării făcute în mandatul lui Adriean Videanu, Maria Cocoru „a cumpărat drepturile litigioase de la Dan Romalo, moștenitorul de 78 de ani al familiei ce deținuse terenul. Romalo era nepotul lui Ivan Grueff, fostul proprietar al terenului, pe care îl cumpărase în 1903. Înainte, acesta făcea parte din moșia Dudești-Cioplea.

Nu e singurul teren pe care Maria Cocoru l-a obținut: parcul Brâncuși sau terenul școlii de șoferi Ilioara au fost primite într-un mod similar”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca as fi bucurestean as tine cu dintii de Nicusor Dan , care cu toate greselile lui , poate este singura lumina pe care o vad in viata noastra politica. Ce a reusit el fara sa fie nevoit sa se atarne la un partid politic, este un model de urmat. Practic se bate singur cu un sistem mafiot si se pare ca mai si reuseste de faca lucruri. Admirabil !
    • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Asa este. Numai ca jigodiile, borfasii, nesatuii psd, in cardasie cu avortonul pnl au interesul sa-l inlature si sa inscauneze o nemernica, hoata, habotnica prefacuta ca firea sau un borfas, interlop ca negoita robert. Iar majoritatea alegatorilor bucuresteni, niste pomanagii spalati pe creier vor sustine aceasta atrocitate. Bucurestenii, romanii nu merita si nu vor oameni cinstiti. Ei functioneaza dupa sloganul:"fura ei furam si noi". Asta este singurul tel al romanului, de veacuri. Sunt la fel de imbecili ca teroristii palestieni, dar nu la fel de curajosi.
      • Like 0
  • Statul mafiot, asta este cand o amenda echivaleaza cu expropierea! Si nu doar aici. In general cuantumul amenzilor apare din burta si nu in legătură cu un eventual prejudiciu. Iar de aplicarea discreționară a amenzilor nu mai vorbesc.
    De asta este un stat mafiot. Retrocedarea s-a facut netransparent si mafiotic la fel cum este aplicata aceasta amenda. Practic pare o rafuiala intre mafioti, un spectacol de sunet si lumini menit sa intarate si prosteasca populatia. Si nu e singurul caz in care autoritățile se poarta ca un haiduc. Cel mai evident este OPC-ul.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    pai nu era o lege ca in cazurile de fata ar fi trebuit sa primeasca bani si nu direct terenul respectiv?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult