Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nimic

Viorica Dăncilă declară război împotriva criminalității

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Viorica Dăncilă nu stârnește nimic: nici emoție, nici entuziasm, nici empatie. Nici măcar furie, nici măcar haz sau tristețe.

Viorica Dăncilă nu mai spune nimic: nici adevăruri, nici minciuni, nici mărturisiri, nici declarații.

Viorica Dăncilă nu poate convinge pe nimeni de nimic. Nu poate mobiliza nici o energie, nu poate trezi nicio speranță, nu poate provoca responsabilizări, nu poate crea solidarități.

Este un personaj perfect artificial, în forma ei albastră pe fond albastru cu broșa albastră și ochelari de vedere albaștri, dar și în conținutul ei absolut vid, ca o cutie de tablă din care cuvintele ies indistinct, cu intonație egală, punctate doar de împătrita atestare, pentru ea însăși, a propriei existențe: „sunt femeie și mamă”, ca să se asigure că s-a auzit până la Cotroceni ce este ea și nu este altcineva.

Artificialitatea ei completă, fără rest, produce daune tuturor calităților pe care se încăpățânează să le reprezinte: guvernator, om politic, femeie, mamă. Din lupta albastrului pe fond albastru cu ambițiile-i nemăsurate, nu are nimeni de câștigat, nici măcar ea însăși, ci numai de pierdut.

Este o mare dramă pentru România că într-un moment atât dureros să aibă în fruntea ei nu doar un guvern incompetent, ci și un prim-ministru lipsit de orice credibilitate intelectuală și emoțională. Acesta ar fi un moment în care un popor răvășit să se poată strânge în jurul cuiva în care are încredere, și în privința soluțiilor rațional-instituționale pentru depășirea crizei, dar și în privința adecvării afective, a solidarizării în suferință și în mobilizare pentru a găsi împreună soluții ca așa ceva să nu se mai întâmple.

Am sentimentul că dacă Viorica Dăncilă va insista în această găunoșenie a rolului inventat recent de mamă a națiunii, rezultatele pe care le va obține vor fi contrare intenției sale și strategiei partidului său. Desigur, pentru că nu a avut niciodată de când e în viața publică măsura propriilor limite și nici măsura putreziciunii partidului pe care îl patronează, doamna VVD va provoca prin falsitatea discursurilor sale crize grave de încredere populară în toate instituțiile statului și în actul însuși al guvernării. E suprarealist și, la limită, de o ticăloșie fără margini să spui că explozia infracționalității și dezumanizarea funcționarilor s-au produs din cauza insistenței pe lupta anticorupție și că a venit în sfârșit momentul să declarăm război criminalității. Şi nimeni în țara asta nu mai crede (pentru că e vorba de încredere, credință, credit, de tot ceea ce ne ține împreună ca un crez) că această putere, cu această doamnă albastră în frunte mai poate să facă ceva bun pentru oameni. Şi sunt tot mai numeroși cei care sunt convinși că prima soluție la criza profundă prin care trecem este chiar plecarea acestei doamne și a echipei sale de la guvernare.

Poziționarea aceasta fals superioară în infinitul albastru al unei imposturi personale, de partid și instituționale va conduce accentuat spre prăbușire o rețea care s-a hrănit de decenii în șir, poate trei, poate cinci sau șapte, din fraudă, incompetență și infracționalitate.

Cu fiecare cuvânt pe care îl rostește, Viorica Dăncilă lucrează cu sârg la întărirea credinței că 10 August e mai necesar ca niciodată.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ea si acolitii ei, sunt un rau necesar care va duce la trezirea poporului dintr-un somn letargic, lung si plictisit.
  • Like 0
 • Mie imi starneste o senzatie de greata, sincer.
  • Like 0
 • O șleahtă de golani, puturoși și hoți, în frunte cu dragnea, tariceanu, cu "locotenenți" cretini: nicolicea, Iordache, s. nicolae, slugărel toader, toți baronii locali au alcătuit un guvern slugarnic, format din toți ratații și retardații pe care i-au momit cu funcții și onoruri, pe care, in condiții normale, nici nu le-ar fi visat. Le-au pus în frunte cel mai imbecil specimen, această veorică care reprezintă qintesenta prostiei și a imbecilității. Secondată de alte creaturi abjecte, imbecile, hoațe, rău intentionate ca firea, vita de olguta, plumb, grapini, caricatura malefică de ecaterina și câte mai sunt. Unele dintre ele se visau sau mai visează și la prezidenția țării, susținute in nebunia și grandomania lor de o adunătură, încă numeroasă de hoți, puturoși, asistați social. Sper din toată inima să "o ia peste bot și ochi". Poate își vor da seama de cretinismul de care au dat dovadă. Și să răspundă pentru faptele lor murdare. Prostia se plătește. Grandomania la fel.
  • Like 0
 • Excelent articol, o caracterizare perfectă
  • Like 0
 • Dar ce o sa pateasca dna Dancila dupa ce iese din viata publica ? Mai mult ca sigur ca absolut nimic. Nu va raspunde pt toate greselile pe care le-a facut, pt ce a facut pt Romania si pentru poporul roman si pt relatiile Romaniei cu UE si cu celelalte state.
  In momentul cand cei care au fost la guvernare vor raspunde pt toate derapajele pe care le-au facut in timpul mandatelor, atunci se poate vorbii de o reforma a clasei politice romanesti. Dar pana atunci va mai curge muuulta apa pe Dunare !
  • Like 0
 • Stârneşte silă. Veorique e de o ipocrizie scabroasă. Ea şi toată şleahta de neisprăviți din juru-i.
  • Like 2
 • Ba, starneste, asa cum starnesc toti "conducatorii" de azi votati pe baza dictaturii prostiei, starneste o scarba profunda si dorinta de a pleca spre taramuri mai curate, ca pe al nostru ni l-au murdarit! L-au umplut de prostie, de manele, de impostura, de hotie, de incompetenta, de diplome...
  • Like 7
 • Ada check icon
  D-na Dancila va multumesc ca iesiti atata de des si ca vorbit atat de artificial !
  Cu fiecare aparitie pierdeti cel putin un vot.
  Multumim !
  • Like 7
 • dan check icon
  Trei femei ma scot din minti cand le aud vorbind Firea ,Olguta,Dancila.,primele doua mahalagioaice de top in limbaj ,ultima in schimb face sa se rusineze si ultima coafeza din Romania cand o aude.
  Imaginati-va cosmarul ca Dancila sa fie Presedinte, imaginati-va limbajul si scarba care ar provoca-o citind dupa foile alea .
  Eu unul nu pot sa o aud pe Dancila , imi provoaca o sila incredibila cand aud limbajul ala comunistoid de lemn , vocea aia pitigaiata care vrea sa para serioasa ma scoate absolut din sarite.
  A dus la nivel de arta un limbaj pe care il credeam disparut ,pur si simplu zici ca vorbeste Ceausescu cu voce de femeie.
  In Romania secolului 21 din pacate ne conduce o individa care ar fi trebuit sa vorbeasca doar la plenarele lui Ceausescu .
  Urmatoarea pe lista limbajului de lemn este Rovana Plumb. buna prietena cu paivanul cu mantie.
  • Like 9
 • Cristi check icon
  Un robot stricat, un mort viu.
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult