Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Genul de om care i-a spus Alexandrei să nu mai țină linia ocupată „funcționează" și în școli, și în spitale, și în primării, și la drumuri, și poduri

Protest Alexandra

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Acum imaginați-vă că genul de om care i-a spus Alexandrei să nu mai țină linia ocupată „funcționează" și în școli, și în spitale, și în primării, și la drumuri, și poduri.

Stați... de fapt nu trebuie să vă imaginați fiindcă toți știm că exact așa se întâmplă. Conversația Alexandrei la 112 a dezvăluit secretul lui Polichinelle: că la stat se stă. În școli găsim profesori care terorizează copiii, care își bat joc de ei sau care pur și simplu chiulesc; exemplele abundă. În spitale găsim doctori care rup în bucăți pacienții, în loc să-i repare - sper că vă amintiți niște exemple de nenorociți care treceau drept mari somități ai acestei țări. La drumuri și poduri lucrează ăia care au furat miliarde.

Și atunci, te întreb, cetățene,cum poți să crezi în continuare în stat? Ai ocazia să interacționezi zi de zi cu firme și organizații private, cât de orb ești să nu vezi diferența?

Ca liberal, susțin că nicio problemă nu ar trebui să intre în gestiunea statului dacă oamenii, privații, nu au fost lăsați și nu sunt lăsați ei să o rezolve. Monopolul este calea sigură către sărăcie, indolență și îndobitocire. De ce să ne forțeze statul cu școala lui, așa cum face cu casa lui de pensii și cu sistemul lui 112? De ce nu ne lasă pe noi, cetățenii, să producem educație pentru copiii noștri? Oare noi am plagiat mai mult decât au făcut-o apostolii guvernamentali ai educației? De ce ne pune bețe în roate dacă vrem să construim, chiar și un pod, de ce ține cu dinții de monopolul asupra pensiilor și de atâtea și atâtea monopoluri? Simplu, ca să le asigure un loc de muncă nesimțiților aidoma polițistului de la 112.

Se conturează din ce în ce mai bine faptul că crima din Caracal reprezintă unul din acele cazuri nefericite în care intervenția statului nu poate fi decât tardivă. Nu spun asta pentru a-i scuza pe polițiști și alte agenții publice - responsabilitatea lor rămâne prin neputința cu care s-au raportat la cazul primei crime („prima" știută acum...), prin lipsa de interes pentru o dotare materială corespunzătoare bugetului cheltuit, prin lentoarea mișcărilor.

Întrebarea care se mai pune este dacă astfel de accidente cumplite ar putea fi prevenite - altfel decât putea fi prevenită a doua crimă dacă prima era soluționată. Aici trebuie să observăm celebrul fenomen de „disoluție". Nu de disoluție a statului, statul e bine-mersi, dă pensii speciale și îți scuipă în freză. Ci de disoluție a comunităților, de dezagregare socială. Câtora dintre noi le pasă de un om căzut pe stradă, de un om agresat pe lângă care trecem? Nu prea ne pasă. Cum a putut „funcționa" fără să fie perturbat un individ precum criminalul din Caracal? Pentru că nu există comunitate locală.

Comunitatea este atunci când oamenii interacționează, împart niște valori, le pasă unuia de altul, se monitorizează reciproc într-o oarecare măsură. Știți, viața la țară.

Comunitățile noastre se diluează fiindcă problemele comune le-am predat statului. Trăim cu iluzia că statul ne bagă canalizare, că statul ne construiește școli, că statul ne dă pensii, că statul ne apără de răufăcători. Ne-am predat cu totul statului și agențiilor sale.

Într-o comunitate autentică existența unui asemenea criminal odios, o persoană cu certe probleme psihice, ar fi fost știută, monitorizată, poate chiar rezolvată. O comunitate autentică are elite morale, persoanele educate și virtuoase, precum profesorul, doctorul, preotul. Noi nu mai avem așa ceva, trăim din amintiri, de la profesor la preot toți sunt bugetari și se ghidează după principiul "timpul trece leafa merge". Aceste elite ar fi fost interesate de un personaj precum criminalul din Caracal, ar fi fost interesate fie să-l integreze în comunitate, fie să-l îndepărteze. Însă, cum spuneam, noi nu avem elite, nu prea mai avem valori morale, pe fiecare îl doare în cot.

Legat de rolul comunității în producerea de bunuri publice, să menționăm și faptul că oamenii care dispun de mijloace de apărare proprii rezolvă mai ușor problemele comune de securitate, ăsta este un lucru bineștiut. Dar noi nu dispunem de arme, nici măcar de arme neletale, nici măcar cei mai fragili dintre noi nu dispun de aceste arme deoarece trăim toți cu iluzia etatismului. De asta oamenilor le este frică să riposteze atunci când lângă ei se petrece o agresiune: ei sunt dezarmați în vreme ce agresorul este prin definiție forțos/violent și foarte hotărât. Deci ce comunități să formăm, când suntem aproape toți complet dezarmați, despuiați de mijloace de apărare precum prizonierii unui lagăr de concentrare?

Lipsa respectului pentru individ, pentru autonomia sa, lipsa moralei, a legăturilor sociale - factori alimentați de etatism - toate astea favorizează criminalitatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. Glavan scrie ca, citez, "Ca liberal, susțin că nicio problemă nu ar trebui să intre în gestiunea statului dacă oamenii, privații, nu au fost lăsați și nu sunt lăsați ei să o rezolve".
    Domnia sa face o grava confuzie intre doctrina liberala, generatoare de prosperitate si egalitate a sanselor, si indatoririle fundamentale ale Statului intr-o societate civilizata.
    Statul are cateva obligatii fundamentale, universal recunoscute in orice natiune civilizata: furnizeaza educatie, sanatate, sigurantza cetatenilor, justitie si apararea teritoriului national. In unele servicii cu impact social, cetatenii beneficiaza optional si contra cost si de servicii private care merg in paralel cu cele oferite de Stat: sanatatea s educatzia sunt doua astfel de exemple.
    Chiar si in SUA, tara cu cel mai performant, puternic si extins sector privat, Statul poseda spitale comunitare pentru nevoiasi si ofera si o extinsa retea publica de scolarizare.
    Daca ar fi sa dam curs avantului de liberalism de secol 18 dorit de dl. Glavan, atunci, conform logicii domniei sale, am putea avea si judecatorii, politie sau armata particulare, lucru evident absurd si ne-intalnit in civilizatia occidentala contemporana.
    Iar acolo unde exista totusi politie sau armata particulare, ele apartin unor magnati de tip mafiot, asa cum se intampla in unele state din Africa sau din America de Sud.
    In Romania, oferta de servicii private nu lipseste, insa este pervertita prin finantzarea imorala de la bugetul public. Cazul cel mai flagrant este reprezentat de serviciile medicale private care, in actualul sistem, beneficiaza de dubla finantare, atat de la bugetul public prin contracte cu Casca Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si din taxele percepute direct de la de la beneficiari; consecintza este ca spitalele publice sunt mentzinute intr-o cronica sub-finantzare, in timp ce spitalele particulare prospera; un sistem corect si echitabil ar finantza serviciile private de sanatate exclusiv din surse ne-bugetare ( asigurari particulare ) plus facilitatzi fiscale pentru privatii care activeaza in zone defavorizate.
    Putem observa usor ca in orasele bogate ( Bucuresti, Cluj etc ), serviciile medicale particulare exista din abundentza pentru ca beneficiaza de alimentare generoasa de la banii publici, in timp ce in zonele sarace, privatii din sanatate sunt absentzi pentru ca, datorita saraciei bugetelor locale, nu pot primi bani de la Casele de Sanatate din judetele respective.


    • Like 0
  • Asa este ministrul Pintea a deschis discutia fiinca se termina banii corect

    • Like 1
  • - se sustine in presa ca, statistic vorbind, in mod proportional cu numarul populatiei, romanii sant cei mai multi emigranti din lume - adica un fel de dezertori de drept de la locul luptei, tara lor - iar eu spun ca restul care-au mai ramas acasa, se-mpart intre "inarmati" pana-n dinti si "predati" neconditionat cu mainile goale sus - asta spune si confirma exact ce-am spus si alta data, in cuvinte aspre si neplacute pentru multi - un primitivism care-i macina fara mila pe romani, greu de crezut si acceptat, dar tot atat de adevarat ca moartea. - daca exista D-zeu, atunci toata lumea romaneasca sa se conformeze acestei situatii, iar daca nu exista D-zeu, atunci fiecare roman sa se puna pe lupta pentru mai bine, si-si va merita soarta - altfel, va ploua cu nenorocire peste fiecare, si tragedia Alexandra nu se va sfarsi pentru nimeni, intr-un fel sau altul.
    • Like 1
    • @ Stan Colton
      Gabi check icon
      În scurt timp, în ţară vor mai rămâne numai ţigani, sărăntoci şi babe. Să ne relaxăm şi să ne amuzăm în timp ce comuniştii se măcelăresc între ei :-)
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Delia MC Delia MC check icon
      Dumnezeu dă dar în traistă nu pune. Dă și minte și voință. Trebuie doar folosite.
      • Like 1
  • Gabi check icon
    Românii vor să câștige „ca-n Germania” dar păstrând aceleași mentalităţi învechite, etatisto-anticapitaliste. De 30 de ani românii tot mai cauta „un al treilea sistem” - între socialism şi capitalism - un sistem îndepărtat deopotrivă de socialism şi de capitalism, dar care reţine avantajele şi evită dezavantajele fiecăruia. Aceasta este o prostie care nu a funcţionat nicăieri în lume. Trecerea la capitalism ar fi trebuit să fie autentică, adevărată şi reală. „Pilula amară” trebuia administrată şi înghiţită de către toată lumea (ca-n Polonia). Trecerea la capitalism ar fi trebuit să fie resimţită de către toate categoriile sociale nu doar de către privaţi – şi fără categorii privilegiate. Trecerea la capitalism trebuie să... doară.
    Orice altceva este doar o re-aducere treptată a socialismului, în „rate”.
    • Like 2
    • @ Gabi
      - "autentica, adevarata si reala" - sinonime - s-ar mai putea adauga - si-apoi, expresia din care lipseste un "i" >"şi fără categori privilegiate."<, nu-i tot prostie ?? - asa ceva nu exista niciunde - la romani statul este putred si necalificat iar particularul scump si fara experienta - in cine sa aiba incredere cetateanul simplu ?? - am spus mai jos, in cuvinte neplacute >aproape toti romanii-s primitivi nevindecabili - se pot lua in considerare orice dese defecte de caracter la mai toti, din toata istoria lor< - ce se poate face ?? - cand se va sfarsi tot blestematul asta de cerc vicios ?? - o sa-mi zici ca atunci cand toti or sa-nghita pastila amara numita capitalism, dar, cat ar fi de pacatosi romanii actuali, ei vad bine "ca_capitalismul" este o exagerare nebuneasca, producand tot felul de scumpeturi neesentiale, doar pentru ca-s cerute de toti nebunii, risipindu-se astfel resurse imense, iar saracii n-au nimic din asta, si obtinandu-se doar degradarea irevocabila a mediului ambiant - totusi, pacatosul Lenin avea dreptate, capitalismul cand nu mai are nimic de oferit popoarelor, le ofera razboaie, exact ca-n celelalte sisteme mai vechi - principalul si finalul produs ciclic al capitalismului a fost razboiul international, iar al comunismului, razboiul civil intern - cei mai multi romani inca mai stiu asta, de aceea se opun unui astfel de progres - comunismul a pus o scoala buna la dispozitia poporului roman analfabet 70-80%, dar de 30 de ani de capitalism incoace, poporul in scoli este indobitocit la loc, de aceea se opun inca multi romani la trecerea in alt sistem - adevarul trebuie sa fie la mijloc, fiecare sistem cu avantaje si dezavantaje, nu mai proclama atata sfintenia capitalismului, ca-i si acela o cloaca omeneasca. Nu cred ca exista nici macar o singura cale de rezolvare a raului pentru saracii de orice fel si de oriunde - tarile care-au reusit minuni la nivelul de trai au facut-o numai prin exploatarea saracilor proprii si-a bogatiilor naturale ale altor popoare, asta inca se mai stie - belgienii, de exemplu, au un nivel ridicat de trai, dar istoria zice ca stramosii lor de-acum 130-140 de ani au exterminat vreo 15 milioane de negri din Congo, ca sa poata sa puna mana de gratis pe bogatiile acelui loc, englezii, spaniolii, si altii la fel - nu cred in binele saracilor de-oriunde.
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      Gabi check icon
      @Stan Colton, am o întrebare: de ce statul, (fie socialist sau capitalist), ar trebui să găsească o cale de rezolvare pentru săracii de orice fel?
      'Nea Giurgea a explicat foarte bine: „Am auzit-o şi de la profesori de economie (care, firește, e cu neputință să fie așa proşti): „dacă nu-i ajutăm pe săraci şi nu stimulam noi consumul, tu dai faliment, patroane!”
      Zău? Şi pe banii cui „stimulați” voi consumul, măi tăntălăilor? „Ăăăă... tot pe banii tăi...”

      Aha! Păi, să fie clar:
      1. Dacă statul îmi ia mie bani (taxe) şi ţi-i dă ție (ajutor social, pensie, salariu bugetar), iar dacă tu vii după aia cu banii mei la mine în magazin şi-mi cumperi marfă, nu mi-ai făcut vreun favor cu vânzarea ta. Mi-ai făcut pagubă.
      2. Dacă tu vii la mine în firmă şi îmi ceri salariu, fără să-mi produci mai mulți bani, nu mi-ai făcut vreun favor cu prezenţa ta. Mi-ai făcut pagubă.
      3. Ideea că, economia dispare dacă nu mai dai mărfuri gratis unor europeni puturoși, este atât comunistă, cât şi cretină.
      Comunistă, pentru că numai comuniștii vor să primească gratis ceva, ba chiar mai au tupeul să-ţi spună că ţi-au făcut şi un favor (cică ţi-au făcut „vânzare”).
      Cretină, pentru că numai cretinii nu realizează că nimeni nu poate să livreze la infinit marfă gratis. Așa că soluția marii tale „probleme” e simplă ca bună ziua: pe viitor comerțul o să fie doar între ăia care produc ceva. Ăia care fac cartofi, or să vândă ălora care fac iPad-uri. Şi invers.

      Pomana nu e economie. E faliment. E socialism, e creștinism, e solidaritate socială – orice, în afară de economie sănătoasă.
      Sărăntocilor le va fi greu, aşa cum le-a fost toată viaţa. Că dacă n-ar fi fost incompetenţi, n-ar fi fost sărăntoci.
      • Like 1
  • - mai voi toti postaceilor, toti va pricepeti la toate ideile pe care le expuneti, dar niciunul nu ziceti ceva, acolo, mai despre generalul om romanesc din toate timpurile - cum va explicati faptul permanent ca la romani niciun sistem social-economic n-a dat rezultate rezonabile, singura perioada mai dezmeticita fiind partea a doua a socialismului, dar si-acolo numai pentru ca romanii traiau acasa cu frica serviciilor secrete si munceau la lucru numai cu biciul la spatele lor ?? - cum venea o perioada mai "relaxata" toti fugeau si fug si se-mprastie in toate directiile ?? - simplu, proasta crestere si defectele catastrofale dobandite ulterior unii de la altii !! - de ce-au plecat dupa razboi pana dupa revolutie toti nemtii din tara, vreo 750000 de insi ?? - credeti ca nu stiau ei ca nu se duc la caini cu covrigi in coada ?? - dar toti au zis deschis sau indirect ca, cu romanii nu-i de trait !! - m-am nascut, am crescut, am invatat, am lucrat cu nemtii, iar cand acestia plecau dintr-un loc, acolo incepeau pe "fatza" intre romani tot felul de fenomene inumane !! - de la nemti am invatat harnicia, ordinea, corectitudinea, linistea, loialitatea, echilibrul, respectul, intr-ajutorarea etc. ......... de la romani, inversul la toate acestea, exceptiile la ambele parti intarind regula !! - avem noi "ceva" rau, adanc in noi insine, de demult, si cred ca pana la capat !! - si sa nu va mai aud ca-i tot criticati pe nenorocitii aia de comunisti neinspirati !! - adica aruncati vina pe altii !! - caci comunismul a fost un rezultat si-o replica normala la satanismul capitalismului cu tot cu radacinile istorice din care se tragea capitalismul !! - singurele razboaie pe care le-au pornit comunistii au fost cele interne, civile adica !! - si ce poate fi mai ticalos decat un razboi civil ?? - simplu, conditiile satanice generale de dinainte !! - hai, mai ziceti si voi ceva, dar bine, documentat si argumentat, cum va cer tot mereu "ownerii" "site"-ului acesta, nu ca la galeria de fofbal !!
    • Like 2
    • @ Stan Colton
      - aud pe la stiri ca unii nebuni din Bucuresti se plang de prea multi copaci in Cismigiu, si prea putina iarba !! - sa-i taie naibii de copaci, cum am vazut in destule alte locuri si sa-i inlocuiasca cu betoane compacte sau "pavelezite" intre care sa insereze ceva straturi de iarba, ca sa aiba ce sa ude !!
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      - in orase, copacii sant esentiali, lasati iarba pentru puste si preerii !! - asta nu inseamna ca nu e nevoie si de ceva straturi sau peluze ........ - aproape toate drumurile late sau inguste din Romania au fost jefuite de copacii de pe margini, in principal ca sa nu aibe in ce sa intre nebunii de la volan, cati or fi ei, asa s-a motivat cel mai mult .........
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      - acuma "tzara"-i cheala, iar ala care-a scris mai demult poezia "marul de langa drum" poate sa invieze si sa scrie pamfletul "mandra Romanie, vezi ca n-ai tichie" - la chelie ...............
      • Like 2
  • Gabi check icon
    Unul dintre motivele pentru care capitalismul este mult mai eficient decât intervenționismul sau socialismul este faptul că afacerile particulare au un scop clar - acela de a obține un profit - și că este ușor de observat dacă acest obiectiv a fost îndeplinit, sau nu. Scopurile unei instituţii publice, prin contrast, sunt mult mai difuze. Teoretic, o instituţie publică ar trebui să ofere o serie de servicii „necesare social” sau „esențiale” sau „dezirabile” - dar nu există nici un mod evident de a măsura succesul doar în baza acestor obiective vagi.
    • Like 1
    • @ Gabi
      Gabi check icon
      Cum, de exemplu, am putea să măsurăm eficienţa poliției? Oameni diferiți, cu preocupări diferite, vor judeca probabil în moduri diferite. Deci, cum putem decide dacă o astfel de instituţie oferă o valoare bună pentru banii încasaţi? Sau dacă este suprasolicitată? Ceea ce se întâmplă, este că, deoarece rezultatele sunt atât de greu de definit, şefii instituţilor publice ajung să fie controlați „de sus”, adică politic. Apoi, ei devin simpli birocrați care trebuie să ceară voie autorităților superioare înainte să poată face ceva.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Capitalismul nu este cu nimic superior socialismului, a cam trecut vremea "eficientei", a criteriilor de competenta si a patronilor adevarati! Asta a fost atata timp cat exista concurenta, insa azi, multinationalele ucid orice initiativa individuala, distrug in fasa orice urma de concurenta si sunt la fel de corupte si murdare ca si aparatul de "stat" (degeaba) care isi arata "splendoarea" la noi
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      În țările alea la a căror civilizație și eficiență visăm, unde sectorul public e bine ținut în frâu ca salarii și număr de angajați, unde angajările la stat se fac în stil antreprenorial, unde nu prea există instituție fără control și feed-back, cam așa e. Unde totul e depolitizat, mai ales.
      Unde s-au preocupat să aducă omul și nevoile lui în centru.
      Rezultatele sunt totuși de definit, a poliției prin numărul de accidente, infracționalitate, etc, în prezent față de trecut și față de alte țări. Indicatori de eficiență sunt și se aplică. Pentru că se vrea. Nu-i perfecțiunea și nu-i ca in privat dar e mult, mult mai bine.
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Capitalismul a fost si este net superior socialismului. Companii mici inca exista si se dezvolta, uitati-va numai la Purism sau System76.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Cu cateva floricele nu se face primavara! Uita-te la situatie economica de ansamblu, nu la cateva mici exceptii !
      • Like 2
    • @ Adrian Vladut
      Situatia economica permite in continuare infiintarea de firme mici. Exista posibilitati, crowd funding e doar un exemplu. E mult mai bine asa decat sa controleze tot statul-tatuc.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Nu am spus ca e mai bine ca statul sa controleze tot ci ca in momentul actual, capitalismul a devenit factor de regres din cauza eliminarii concurentei. Nu stiu cat ai lucrat tu printre capitalisti, insa eu am o mica societate si stiu ce inseamna concurenta si nepotismul din marile trusturi. Dar, probabil, trebuie sa fii un roman adevarat care stie tot ce e in lume si nu are nevoie de argumente.
      • Like 2
    • @ Adrian Vladut
      Am lucrat prin destule tari capitaliste si nu, concurenta nu e eliminata. E acerba, da, e greu sa intri pe piata in unele cazuri dar nu e imposibil.
      Si socialism asta inseamna, printre altele, aparat de stat imens, greoi care sa controleze cat mai mult. E un sistem de care nu prea ne-am despartit in Romanica, a se vedea de exemplu "piata" de asigurari medicale, in care cetateanului i se baga pe gat cu forta asigurarea de stat.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      - ce mama dr.-ui e aia "feed-back" ?? - nu stii romaneste ?? - avem si noi cuvinte pentru asaceva ................ dar trebuie sa le cunosti .................
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      - exact asta spune si pacatosul ala de Putin, >> "Capitalismul nu este cu nimic superior socialismului, a cam trecut vremea "eficientei", a criteriilor de competenta si a patronilor adevarati !!" << - cum zici tu, dar cu alte cuvinte, ca de exemplu "capitalismul liberal si-a pierdut demult legitimitatea economica si morala, a ajuns la fel de rau ca sistemele de dinainte, cu care s-a luptat din greu sa le inlocuiasca !!"
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      - adevarul este la mijloc, ambele sisteme au bune si rele !!
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt adepta limbii române în orice ocazie. Mai puțin când există deja un termen clar, scurt, fără echivoc și unanim acceptat desemnând exact dar exact acest tip de interacțiune. Poate mie mi-a scăpat, cum ar fi pe românește? Conexiune inversă? Spuneți atunci dvs. Dar și câți mai stau să priceapă.
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      @Adrian Vladut: vezi matale ...d-aia n-are ursul coadă! Românii vor să câștige „ca-n Germania” dar păstrând aceleași mentalităţi învechite, etatisto-anticapitaliste.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      - imi place felul in care mi-ai raspuns - pare ca nu te-ai suparat - mie-mi repugna introducerea in lb. romana a unui suvoi nesfarsit de cuvinte si expresii din alte limbi, pe care cei mai multi le folosesc fara a sti ceva despre semnificatia respectivelor cuvinte - am ras juma' de zi auzind pe unul (intreprinzator) de prin Ardeal care folosea la radio cuvantul "targhet" in loc de "tinta" - la plural, "targheturile" ..................
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Jack London a facut o analiza economica extraordinara a ceea ce numeste el "sisteme sociale bazate pe supra productie" si ajunge la concluzia ça ambele sisteme (capitalist si socialist) sunt neviabile din punct de vedere economic
      • Like 2
    • @ Gabi
      Va inselati, nu ati masurat bine coada ursului, eu am societatea mea intr-o tara in care nu suntem deloc favorizati si singurul atu pe care pot sa il Joc e pregatirea profesionala primita in perioada de ticalosie comunista, care imi permite sa "dau clasa" multor superpecialisti pregatit in scoli capitaliste de renume.
      • Like 2
    • @ Adrian Vladut
      - iar eu zic ca toate sistemele de toate felurile din toate timpurile, inventate si practicate de om, au fost si vor fi neviabile, provocand si intretinand deteriorarea grava a mediului natural si uman ................................
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      - da, inca mai sant dovezi ale unor bune lucruri petrecute in regimul comunist, dar sant pe cale de disparitie, odata cu oamenii care le-au conceput si cei ce si le-au insusit si practicat ...........................
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      @Adrian Vladut: atâta timp cât mai sus ați afirmat „Capitalismul nu este cu nimic superior socialismului”, publicul n-o să vă creadă doar așa, pe cuvânt, că aveți o firmă - deoarece un patron adevărat este și un mic capitalist. Un patron autentic în mod obligatoriu trebuie să aibă o mentalitate sincer capitalistă - altfel va da faliment repejor.
      Desigur, mai sunt și unii indivizi crescuţi și educaţi în fostul sistem socialist, care rulează genul de firme anemice, pe pierdere, sau care pur și simplu fac afaceri cu statul - dar ăia nu pot fi consideraţi patroni, ci fraieri care fac mici „gesturi de solidaritate" către populaţie, sau oportuniști (in cazul in care fac afaceri cu statul).
      Dacă socialismul ar fi egal sau deasupra capitalismului, atunci ţări precum Venezuela sau Corea de Nord ar fi egale sau deasupra Americii, Canadei, Germaniei, Japoniei, şi nu invers.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Mie putin imi pasa de public si aveti dreptate, sunt un mic patron care abia isi duce zilele si scoate si salariile catorva angajati, insa nu in Romania, ca acolo nu e loc! Nu lucrez cu statul ci doar cu firme private si nu fac comert ci mentenanta, modernizare de masini industriale si reparatii. Daca ati studia lucrurile in profunzime si nu doar la suprafata, ati vedea ca statele capitaliste pe care le tot admirati sunt create doar pe furt, jaf direct, dictatura si orice tine de neomenie! Nu organizarea exemplara, cinstea sau maniera de lucru le-au adus pozitiile dominante pe care se gasesc! Cineva lauda nemtii, undeva mai sus. Am cunoscut aici ingineri nemti, sunt extrem de limitati, sistemul lor de invatamant trebuie sa fie foarte slab, ei nu cunosc principii de baza ci doar invata ca papagalii marca de masina pe care o reprezinta! Prostii suntem noi, dopati cu "tehnica germana', "masina nemteasca" si alte prostii de astea. Am vazut cum fura o marca de prestigiu, VW, insa majoritatea masinilor de la noi sunt VW, ca e nemteasca! Cati se uita la adevaratele performante cand cumpara o masina? Ne-am pus presedinte neamt ca sa nu iasa Ponta ca era si mai rau, insa acum il ridica multi in slavi pentru ce nu a facut! Imi spuneti de public? Nu-mi pasa, "publicul" asta m-a facut sa plec si sa fiu un dezradacinat pentru restul vietii! "Publicul" care urla "Noi muncim, noi nu gandim!"
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      @Adrian Vladut: dvs. mă invitaţi pe mine să studiez „lucrurile în profunzime”. De unde aţi tras dvs. concluzia că aşi fi neinformat? Eu zic că nu-şi are sensul ca discuţia despre teoria socialismului versus capitalism să fie escaladată la nivel personal.
      Ziceţi că, „statele capitaliste sunt create doar pe furt, jaf direct, dictatură şi neomenie.” În comparaţie cu care state? cu Venezuela? cu Corea de Nord? cu România?... acolo unde dvs. aţi zice că nu există furt, jaf direct, dictatură şi neomenie?
      Stimabile, diferenţa dintre statele net superioare socialismului nu este una de moralitate, ci una financiară. Un patron onest, cu iniţiativă şi care trudeşte în acele ţări superioare poate supravieţui fără mari probleme (mai ales dacă nu se află la începutul drumului).
      Spre deosebire de România, unde patronul este aproape un fel de reprezentant al statului, fiind împuternicit şi obligat să colecteze de la clienţi şi de la angajaţi tot felul de taxe, impozite apoi să le vireze statului (CASS, TVA, şomaj şi câte altele).
      Şi încă ceva; în ţările civilizate, dreptul individului NU sunt subordonate dictaturii colectivului. În România, dacă ai avut proasta inspiraţie să-ţi deschizi sediul într-un apartament la bloc, atunci vei fi la cheremul vecinilor care trebuie să fie mereu de acord cu funcţionarea ta. Mai nou, am auzit că primăriile solicită firmelor, ANUAL (nu doar la început), permisiunea vecinilor. Aşadar, orice moşulică pensionar, orice invidios, orice anticapitalist poate să te scoată de pe piaţă oricând vrea. Dacă insişti cu firma ta şi nu te supui, atunci comitetul de bloc te reclamă sau te dă în judecată. Şi câştigă! Dictatura majorităţii socialisto-colectiviste acţionează în defavoarea dreptului individului de a desfăşura o activitate pentru a supravieţui.
      Ar mai fi alte multe exemple, dar uite; eu nu vă pot obliga pe dvs. să credeţi în superioritatea capitalismului şi nici dvs. nu mă puteţi obliga pe mine să cred în socialism. Până la urmă, fiecare facem uz de libertatea de gândire şi de dreptul de a crede în ce vrem.
      • Like 2
    • @ Gabi
      "... patron onest..." Ha, ha, ha! Daaa, le stiti pe toate, ca un roman adevarat! Ce genocid a facut Romania, de exemplu? Ca pentru statele dezvoltate, vi le spun eu, ca singur nu prea le gasiti! Si cine v-a spus ca in statele capitaliste nu-ti pot inchide firma deschisa intr-un apartament daca vecinii cer asta? Mai calatoriti si mai informati-va!
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      Într-un articol bine scris, Dan Tapalagă scria despre „Marea prigoană împotriva Străinilor” următoarele:
      Altcineva este mereu de vină pentru eşecul nostru sau ne ameninţă bunăstarea. Străinul a devenit duşmanul comun împotriva căruia Dragnea şi PSD au declanşat, în linie cu alte ţări deraiate, marea prigoană.
      Cineva stă mereu „la pândă” şi ne împiedică evoluţia, un etern complot ne răpeşte şansa la dezvoltare. Aşa s-au născut fascismele, naţionalismul izolaţionist, comunismul (care în mod paradoxal era la origini internaţionalist) şi în general toate ideologiile extreme. Succesul lor s-a bazat în esenţă pe mobilizarea publicului împotriva unui duşman imaginar: evreul, oculta mondială, capitalismul decadent etc.
      Lupta împotriva străinilor va culmina abia în campania prezidenţială, când PSD le va propune românilor, în mod previzibil, să-şi ia ţara înapoi de la „neamţul” Klaus Iohannis. Pe de altă parte, orice eşec al guvernării PSD va fi pus în cârca UE care nu ne lasă să ne dezvoltăm acceptând un deficit mai mare de 3%, în contul multinaţionalelor care ne sabotează şi al străinilor în general, marii duşmani ai României. Toţi corupţii, incompetenţii şi impostorii României se vor ascunde în spatele lor în speranţa că vor supravieţui astfel la putere peste un popor prostit şi manipulat.

      Cui foloseşte delirul etnic şi anticapitalist, d-le Adrian Vladut?
      • Like 3
    • @ Gabi
      Nu vad legatura cu subiectele anterioare. Daca o sa scotociti bine, o sa gasiti o apropiere mai mult decat periculoasa a PSD de Rusia, deci nici Dragnea nu prea e roman, atata timp cat joaca niste carti straine! Nu incercati sa ma acuzati de pesedism ca e un non-sens si refuz sa continui. Daca va uitati putin in istorie, nemtii au fost adusi ca populatie favorizata. Cele mai bune terenuri au fost golite de romani ca sa fie implantati colonistii. Dar, daca lasam istoria, sa ne uitam putin la situatia geopolitica. Ideile nu-mi apartin, le-am "adoptat" de pe "RomaniaMilitary" pe care il consider de mare valoare in ceea ce priveste informatia strategica. S-ar parea ca pentru controlul Romaniei se lupta 3 forte; Rusia, care sprijina PSD, UE care-l sprijina pe Iohannis si SUA care il preferau pe Basescu. Nici una dintre acestea nu vor face ceva din dragoste pentru noi, asta e clar. Interesele sunt diferite si noi trebuie sa vedem care dintre aceste interese coincid sau se apropie de ale noastre. Rusia iese din schema noastra, rusii au sclavi sau dusmani, nu au fost niciodata prietenii nimanui. UE, reprezentata de Germania, care e mana in mana cu Austria ne-ar cam vinde rusilor din interese economice. Afirmatia e sustinuta de comportamentul Germaniei la negocierile dintre Chisinau si Tiraspol, cautati si veti gasi ca au sprijinit interesul rusiei fara remuscari. Singurii care ar avea foarte mult de pierdut in influenta zonala ar fi SUA. Ungurii sunt de partea rusilor, Ucraina la fel, bulgarii au pus tot un presedinte pro-rus. In cazul in care si Romania ar cadea din nou sub influenta ruseasca directa, zona de influenta americana ar avea un recul pana in Italia. Tinand cont de faptul ca si Turcia a trecut de partea rusilor, interesul american e intarirea unui aliat in zona, ori doar Romania si Polonia au ramas, insa pozitia strategica a Romaniei pare a fi mai importanta. Asta ar fi o judecata de capitalist sau socialist, ce spuneti? Puteti sa va documentati si din discursul Ambasadorului SUA la Bucuresti!
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      @Adrian Vladut: pe mine m-a frapat afirmaţia dvs. iniţială: „Capitalismul nu este cu nimic superior socialismului”, apoi mai multe argumente pe care le-aţi enunţat în defavoarea capitalismului. Normal că, astfel de afirmaţii m-au făcut să mă întreb; oare ce motivaţie are omul ăsta să denigreze capitalismul? Oare el chiar nu ştie de situaţia din Venezuela? din Coreea de Nord? şi din alte multe ţări unde socialismul nu a funcţionat?

      PSD e naţionalist numai până când votanţii au pus ştampila pe buletinul de vot. Julien, Clotilde, bruxelezii... „noi suntem români”. Dar, după ce a ajuns la putere au pus-o prim ministru pe... Saideh! Aşadar, se pare că ei au o problemă numai cu o anumită categorie de străini, cei de la vest.

      După cum am mai spus, e treaba dumneavoastră cum judecaţi, însă pe mine nu mă veţi putea convinge niciodată că socialismul (sau comunismul, căci e acelaşi drac), ar fi cam la acelaşi nivel cu capitalismul. Da, pot fi de acord ca ambele sisteme au anumite avantaje şi dezavantaje. Însă, cred că problema este că România, de 30 de ani, tot încearcă să găsească „o cale de mijloc”, un al treilea sistem îndepărtat deopotrivă de socialism şi de capitalism, dar care reţine avantajele şi evită dezavantajele fiecăruia. Au mai încercat şi alţii. Nostalgicii socialişti ai lui Iliescu le place să dea exemplu Suediei. Dar, ei „uită” să menţioneze că Suedia şi Norvegia sunt ţări ultra bogate în petrol, (d-aia îşi pot permite să aibă stat social). Nostalgicii socialişti ai lui Iliescu „uită” să menţioneze că firmele suedeze nu sunt sufocate de birocraţie şi controale (ca în România) şi că suedezii sunt un popor extrem de muncitor şi serios.

      În altă ordine de idei - dacă analiza geopolitică de mai sus vă aparţine, atunci jos pălăria, vă felicit.
      • Like 3
    • @ Adrian Vladut
      Gabi check icon
      aceasta este o postare eronată (dublă), cum o pot şterge?
      • Like 0
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu se poate. Când mi se întâmplă scriu "postare dublă" și gata.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Mulţumesc Delia MC
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Blamarea statului nu ajută nimănui. Refacerea pe baze și principii noi e structurilor statului însă da.

    Învățământul, unde se " lucrează " numai pentru vârfuri ( și se împăunează cu ele) în timp ce marea masă a elevilor oscilează între supra-solicitare și scârbă de școală; elevii mai răsăriți sunt alergați pe la concursuri pentru...dosarul profesorului pentru gradația de merit.

    Sănătatea, unde pacienții stau eventual pe casa scării până se îndură somitatea să-i primească și atunci cu plicul; de la medicul curant la infirmieră toți " iau".

    Instituțiile statului unde esti tratat în scârbă ca un deranj.

    Culminând cu acest caz, constatând cu stupoare că nu au tehnică de localizare eficientă, nu au proceduri standard diferențiate și în plus iau în balon o tânără în situație critică "ce mai vrea și asta"...Apasă butonul de localizare după vreo oră si asta fiindcă nimeni nu s-a gândit că acești polițiști trebuie si instruiți pentru altfel de cazuri care sunt din păcate nu numai in filme. De fapt e masura decăderii.

    Toți sunt importanți, numai omul nu mai are loc...omul îi servește pe ei, nu invers. Ăsta e raportul care s-a inversat. Până acesta nu e restaurat cum trebuie vom oscila și noi între blamare și anarhie.
    • Like 6
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Pur şi simplu, instituţiile publice sunt mult mai puțin flexibile decât întreprinderile private. Pe piața liberă, o singură persoană (investitorul-antreprenor) își poate asuma riscuri și poate aborda un mod nou de a face lucrurile, precum un nou proces care crește calitatea și reduce costurile. Dar şefii instituţiilor publice au o putere limitată; inevitabil ei rămân în urmă cu schimbarea tehnologiilor și a procedurilor moderne. Chiar și angajarea de personal este mai puțin eficientă și mai puțin concentrată pe nevoile publicului. În lumea competitivă, antreprenorii trebuie să angajeze persoanele care vor face cea mai bună treabă pentru clienții lor - nu persoanele cărora le sunt cumva îndatoraţi. În schimb, angajările birocratice de funcţionari la stat se bazează numai pe judecata sau pe obligaţiile superiorilor (pile).
      Nu există o soluție la aceste probleme. Și nu te poţi aştepta ca oficialii guvernamentali să acționeze „antreprenorial”. Obiectivele unei firme comerciale și modul birocratic de funcţionare al instituţiilor publice sunt complet diferite.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Ati analizat corect efectele, insa pana nu veti ajunge la cauzele ce trebuiesc inlaturate, nu veti avea solutia! Democratia e dictatura prostiei si vedem rezultatele peste tot, in toate domeniile, specialistii au disparut si multimea hotaraste criteriile. Problema e ca o lege a naturii spune ca la cresterea calitatii, cantitatea scade, deci prostii vor fi mereu majoritari si vor cantari mai mult in balanta decizionala!
      • Like 3
    • @ Gabi
      Tocmai ati demonstrat ca "dictatura" e superioara democratiei :)
      • Like 1
    • @ Gabi
      Exacerbați oarecum clasa antreprenoriala si diminuați rolul statului doar pe baza unor nerealizari ale unor institutii publice. Există indicatori de performanță și la instituțiile publice ( satisfacția pacientului la cele medicale, ale cetățeanului la primării/consilii locale/județene, la poliție sunt statistici cu nr de infracțiuni combătute/prevenite etc). Personal am lucrat și în sistemul public și în cel privat în egală măsură și pot spune că nu există diferențe semnificative de responsabilitate sau de productivitate a muncii , evident cu excepțiile de rigoare. Faptul că există frustrări pe unele instituții publice nu elimină insatisfacțiile clienților pentru firmele private. E suficient să vedem pregătirea profesională a patronilor ( marea majoritate nu sunt fizicieni, matematicieni, economiști sau ingineri) ca să putem trage concluzii despre calitatea serviciilor oferite de sectorul privat românesc. Singura diferență e că pe patronul român nu-l poți concedia sau destitui din funcție. El poate continua să-ți ofere alimente expirate , servicii de proastă calitate sau pur și simplu sâ-ți dea țeapă (sunt nenumărate cazuri în domeniul financiar bancar sau din turism, ca să dau doar câteva exemple ) și atunci fugim repede la instituțiile statului ca să fim despăgubiți. Nu vă faceți iluzii că dacă se restrânge rolul statului va fi mai bine și se vor reduce taxele / impozitele vor crește numărul locurilor de muncă sau calitatea produselor/ serviciilor private. Practic se vor înmulții BMW-urile , vilele și postările din Maldive iar turiștii vor continua să primească alimente expirate pe litoral sau să i-a țeapă de la agențiile de turism sau de la instituțiile financiare fără nici un control al statului sau instituțiilor de protecție a consumatorului iar în domeniul medical vor avea acces doar cei cu cardul bine garnisit. În domeniul educației e suficient să vedem cu ochiul liber calitatea universităților private ca să ne facem o părere despre serviciile sectorului antreprenorial.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Desigur, numărul de accidente şi infracționalitatea se pot măsura şi compara statistic.
      Cu toate acestea, totuşi, nu se poate decide dacă poliţia a oferit o valoare mai bună pentru banii încasaţi numai pentru că, de exemplu, au scăzut numărul accidentelor. Poate că şoferii au devenit mai precauţi simplu din cauză că a crescut preţul asigurării RCA în funcţie de calitatea şoferului şi numărul de accidente pe care el le-a produs.
      La fel şi cu infracţionalitatea; nu se poate decide dacă poliţia a oferit o valoare mai bună pentru banii încasaţi numai pentru că a scăzut infracţionalitatea; poate că hoţii nu prea au mai găsit obiecte de valoare pe plan local şi au decis să practice infracţionalitatea pe alte meleaguri mai... profitabile. Deci, un număr diferit de hoţi nu înseamnă neapărat că poliţia a oferit o valoare mai bună pentru banii încasaţi.

      Dar, la alte servicii publice, precum serviciile poştale, poţi măsura dacă au oferit o valoare bună pentru banii încasaţi. Aduni costul total de funcţionare (spaţii + salarii, motorină, timbre, etc.) şi vezi dacă depăşeşte, sau nu, încasările realizate.
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Gabi check icon
      Rămân la părerea că, o ţară ar trebui rulată precum o firmă privată. Şi plătitorii de taxe să fie trataţi, respectaţi şi renumeraţi precum sunt recompensaţi investitorii de pe bursă. Tu, cetăţean, ne-ai acordat nouă încredere (taxe) în valoare de X lei şi noi, statul, ţi-am adus ţie un profit de Y lei. Mulţumim frumos şi te mai aşteptăm să investeşti în funcţionarea noastră profitabilă. Îţi putem pune la dispoziţie şi nişte garanţii că ne vom ţine de cuvânt.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      ....și noi, statul, vrem ca cetățeanul să nu aibă prea mult de furcă cu noi, căci vrem ca omul să se concentreze pe muncă, nu să aibă insomnii gândindu-se la câte chestii absurde are de rezolvat...e și un calcul pur financiar.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Foarte bune adăugiri, Delia.
      Mai pot adăuga, (pentru alți cititori, căci probabil dvs. știți deja); în țările avansate precum SUA și Canada, serviciile statului sunt finanţate prin fonduri de investiţii care sunt tranzacţionate direct pe bursă, și în care poate investi orice persoană fizică. De exemplu, ETF-urile de obligațiuni guvernamentale din SUA acționează ca fonduri mutuale de obligațiuni urmărind indexuri compuse din obligații ale guvernului. Acele fonduri de investiții pot încorpora în ele doar cheltuieli de bază ale statului, dar sunt multe altele care sunt super-specializate, precum sunt fondurile de investiţii pentru servicii medicale, de apărare, comunicaţii, transporturi și așa mai departe. ETF-urile guvernului american sunt scutite de la plata impozitelor de stat și locale pe rata dobânzii câștigate. De asemenea, sunt mult mai sigure în comparație cu alte acțiuni ale firmelor private tranzacţionate pe bursă.
      Așadar, un stat eficient, transparent şi finanţat din banii oamenilor nu este o utopie, ci se întâmplă deja. Acolo, oamenii sunt motivaţi şi chiar preferă să investească în agenţiile statului în loc să-şi țină economiile în depozite bancare, unde ar obţine dobânzi mult mai mici, sau negative.
      La noi? Statul mai întâi îți ia forțat banii în avans, apoi îți dă cu tifla atunci când vine vorba să-ți dea măcar socoteală pentru banii pe care i-ai plătit, lăsând la o parte să-ți acorde o dobândă în urma investiţiei pe care ai făcut-o.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Acolo sunt sigure. Aici...Doamne ferește, dacă ar fi așa în ce gaură am ajunge, s-ar găsi unii " deștepți " să fraudeze și eventualele fonduri de investiții...


      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      - singurele ispravi mai remarcabile ale poporului roman, au fost facute sub dictatura, cum a cazut aceasta, s-au dus si ispravile, si-acum populatia se zbate in permanenta criza, dupa datul focului la valiza .............
      • Like 2
  • Dacă nu ar fi nici sistemul de educație așa cum este ( nu este perfect sunt de acord) am fi și mai praf decât suntem, dacă am lăsa ma mână oricui să își educe și să își invețe copiii am fi mai jos decat suntem…o bună parte din părinti nu ai ei educație și cunoștintele necesare…ce să mai îi invete pe copii… Autorul se consiideră liberal, liberalismul in opinia lui insemnand o organizate de tip tribal, fiecare in comunitatea lui să facă cum il taie pe el capul că stie el…de ce oare statele civilizate, toate statele civilizate au ajuns la ideea unui sistem organizat, controlat de educație ???? dacă nu ar forta statul cu educatia lui atat cat este am fi mai analfabeti de cum suntem…sistemul de educatie a fost distrus si subfinantat sistematic si condus de tot felul de nepotriviti …in loc sa ne gandim cum sa il aducem acolo unde trebuie văd că sunt unii care gandesc să il distrugă de tot …si să pună în loc ce??? ce debitează mintea fiecăruia?…si pricipala vină este a clasei politice, a întregii clase politice, inclusiv a celor care acum vor să profite si care se cred mari liberali...dar atunci cand au avut ocazia au făcut exact nimic.
    • Like 2
    • @ Adona Luiza Papadima
      Valentin check icon
      Păi nici nu este. Cine vrea să înveţe are nevoie de meditator.
      • Like 1
    • @ Valentin
      fals ... cine vrea cu adevărat să învețe învață, există cărți, cursuri online de toate felurile și nivelurile, f multe gratuite ...resursele educaționale sunt multe și de bună calitate ...dar dacă esti leneș si mergi la scoală doar ca să fi prezent si ai nevoie de babysitter care să stea pe capul tău si să te verifice pentru că tu nu esti in stare să faci ce trebuie este altă problemă...e mai simplu pt un părinte să dea banii si să se considere că si-a facut datoria decat să se implice cu adevărat in educatia unui copil ...si apoi evident să injure scoala.
      • Like 4
    • @ Adona Luiza Papadima
      Valentin check icon
      Există cărţi, dar din câte ştiu profesorul este cel care direcţionează, explică şi evaluează învăţarea. Altfel n-am mai avea nevoie de profesori nicăieri în lume.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Teodora check icon
      Și după ce termini scoala si nu mai ai profesor, ce faci? Iar meditator? Toată viața trebuie sa înveti, altfel, dacă ceea ce ai invatat tu sa faci nu mai e util, te vei adaugă celor care așteaptă sa le dea statul ceva.
      În teorie, scoala te învață cum sa înveți, nu te duce de mana 12 ani. Materialele existente, foarte multe, pot fi folosite fără ghid, adică fără meditator. Dacă nu ești capabil, ești deja analfabet funcțional.
      • Like 3
    • @ Valentin
      Teodora check icon
      Și după ce termini scoala si nu mai ai profesor, ce faci? Iar meditator? Toată viața trebuie sa înveti, altfel, dacă ceea ce ai invatat tu sa faci nu mai e util, te vei adaugă celor care așteaptă sa le dea statul ceva.
      În teorie, scoala te învață cum sa înveți, nu te duce de mana 12 ani. Materialele existente, foarte multe, pot fi folosite fără ghid, adică fără meditator. Dacă nu ești capabil, ești deja analfabet funcțional.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Nu neaparat.
      • Like 1
  • Nu-i tare dragut sa te prevalezi de o tragedie ca sa-ti avansezi agenda politico-economica .
    • Like 2
  • Crede în comunitate, cetățene, asta sper că vreți să spuneți.
    Că de privat și liberalism...să fim penelemnoși.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult