Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Noam Chomsky vorbește despre „o nouă criză financiară”

Noam Chomsky

Profesorul Noam Chomsky spune că investitorii sunt „încântați” că noua administrație de la Casa Albă a anunțat eliminarea reglementărilor, pentru că astfel ei vor putea face mai mult profit. „Acest lucru va duce la o altă criză economică, dar aceasta este problema altcuiva. Contribuabilii se vor confrunta cu asta", spune reputatul profesor, citat de Independent.

Publicația scrie că bursa din SUA a atins un nivel record după alegerile prezidențiale din noiembrie 8 și continuă să crească, deocamdată. Cotațiile companiilor de produse farmaceutice și ale băncilor au crescut pe fondul promisiunii reformei fiscale și a dereglementărilor anunțate de Donald Trump.

De exemplu, actualul președinte american a semnat un ordin executiv pentru revizuirea Legii Dodd-Frank, semnate sub administrația Obama după criza financiară și menite să determine băncile să dețină rezerve de capital mai mari și să limiteze investițiile riscante pentru a proteja consumatorii. 

„Ne așteptăm să tăiem mult din Dodd-Frank deoarece, sincer, am atât de mulți oameni, prieteni de-ai mei care aveau afaceri frumoase, și care nu pot împrumuta bani", a declarat președintele Trump la o întâlnire cu oameni de afaceri. „Pur și simplu nu pot primi niciun ban, deoarece băncile nu îi lasă să împrumute, din cauza regulilor și reglementărilor din Dodd-Frank", a explicat președintele american, înainte de a semna ordinul.

Un alt ordin senat de Donald Trump anulează o regulă a Ministerului Muncii, care obligă consilierii financiari să ia măsuri pentru a dovedi că acționează în interesul clienților.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  Tadamm, iată primele semne : Ieri 21 Martie, indicele celor trei mari agregate de pe piața bursieră ( Dow, Nasdaq, S&P ) au suferit prima scădere semnificativă după alegerea lui Trump ( peste 1 % Dow și S&P 500 ) iar Nasdaq peste 2 %.. Asta după ce , la o săptămână după preluarea oficiului de către Trump indicele Dow a realizat nivelul istoric de 20.000.  ( Indicii bursieri amintiți mai sus exprimă printr-o cifră unică- asemănătoare unui termometru - evoluția pe piața bursieră a celor mai importante companii, mari și profitabile. Dow Jones Industrial Average –întrunește 30 dintre cele mai reprezentative companii americane ( blue chips ). Nasdaq, indice de bursă online, la rândul său cuprinde cca 3200 companii americane, iar indicele bursier S&P 500 cuprinde 500 de companii publice mari, majoritatea americane. )
  • Like 0
  • @ John
   check icon
   Nu mă pricep la indicii bursieri, dar este clar că ei oscilează în jurul unor valori din varii motive, nu numai în funcție de cine stă în Biroul Oval, deși este un detaliu important. Cred că lumea depinde deja prea mult de speculațiile bursiere, de zvonuri, de scenarii... Lumea în care trăim este mult mai fragilă decît credem, de vreme ce un simplu zvon poate crea panică la bursă.
   De altfel, am mari rețineri față de ceea ce spun „specialiștii”. Pînă în vara lui 2008, era o euforie generală, creștere economică sustenabilă etc. etc. Brusc, în septembrie 2008, taman cînd cu începutul campaniei electorale în SUA, aflăm brusc că e nasol, că e nașpa rău de tot... Păi cum naiba marii specialiștii nu au anticipat nimic? Ce fel de specialiști sînt ăștia? Ori știau dar au ascuns ori nu știau și sînt proști. În ambele cazuri merită să fie împușcați și aruncați la groapa comună.
   • Like 0
  • @
   John check icon
   Nici eu nu sunt chiar din domeniu, dar criza din 2008 nu era așa de neașteptată, cum pare. În orice caz nu era o criză ivită din senin, din contra era culminarea într-o formă foarte probabilă a unor practici financiare complexe și de multe feluri, cu risc foarte mare, care s-au practicat pe piața de capital și pe piața creditelor ipotecare la nivel cvazi - global. Primele semne ale crizei au apărut pe piața americană a creditelor ipotecare ( deja în 2007 ) respectiv pe piața imobiliară, prin spargerea a ceea se cheamă ” housing bubble”. Merită de văzut filmul The Big Short ( 2015 ) în care putem parcurge aproape de la început, prin ochii versați ai unui director bancar de investiții financiare ( Christian Bale ) recunoașterea semnelor crizei și folosirea ei în scop de cîștig ( caz real se pare ). Majoritatea specialiștilor au văzut riscul, dar tot ei au câștigat sume exorbitante, iar agențiile de rating nu erau nic ele chiar la ”înălțime”. Legea Dodd – Frank are tocmai menirea să mai bage ceva disciplină în băieții de pe Wall Street.

   • Like 0
  • @ John
   check icon
   Păi exact asta spuneam și eu, că știau și au tăcut... Sau era așa de proști... Evident, varianta a doua este retorică, nu poate fi reală.
   • Like 0
 • John check icon
  La 88 de ani vorbești mai detașat despre crize economice, despre lumea care e definitiv stricată și e sortită pieirii. Este stilul său inconfundabil, mereu protestatar, mereu nemulțumit. Adeptul unor idei caracteristice anarhosindicalismului și socialismului libertarian, iată de exemplu ce spune despre socialism : ”socialismul va fi realizat numai atunci când toate instituțiile sociale - în particular instituțiile centrale industriale, comerciale și financiare ale societății moderne - se vor fi plasat sub control democratic, într-o republică federală industrială de tipul aceleia vizionată de Russell și alții, în care consiliile muncitorilor și alte entități autoguvernante vor funcționa în mod activ și în care fiecare cetățean va fi, cu cuvintele lui Thomas Jefferson ”participant direct în afacerile guvernului”. ( Citat de Janes McGilway în : ”Chomsky : Language, Mind, Politics” – Cambridge Polity, 2014 )


  ( Este o experiență din alte dimensiuni umane,ca oameni de știință ca Chomsky, sau ca Bertrand Russell ( amintit mai sus ), în condițiile asigurate de blestematul capitalism, să elaboreze teorii de salvare ale omenirii, ajungând la o formă fundamentalistă de socialism ( Chomsky) sau să vizitezi marele stat sovietic și pe Lenin in 1920 ( Russell ). Iarăși altceva să trăiești decenii într-una din aceste strălucite realizări, simțind zilnic, pe pielea ta, cum se ”traduce în practică teoria”. Din punctul meu de vedere ar fi fost mult mai liniștitor să fi fost rămași la calapodul lor de matematicieni, filozofi, lingviști, domenii pe care și- au pus amprenta definitiv. )

  • Like 1
  • @ John
   Mr.Oh check icon
   Nu exista democratie. Acesta e un concept teoretic, ideal, care nu poate fi atins in practica. Exista doar drepturi fundamentale care trebuie respectate. Aceste drepturi se stipuleaza in constitutie si devin regula de viata a unei natiuni daca sunt puse in parctica si nu raman doar la nivel declarativ.
   Socialismul, la randul sau e un concept teoretic, ideal, si nu poate exista in practica ca atare.
   In practica exista doar nevoi pentru care indivizii lupta. Nevoi fiziologice, materiale si/sau spirituale. Sistemele sociale si economice impun regulile luptei ca sa nu ne ucidem unii pe altii pentru maruntisuri. Cine nu intelege aceasta realitate va fi mereu de partea perdantilor. Va fi fie frustrat, fie va sta prin inchisori.
   Cum te-ai nascut parintii trebuie sa te invete "legile junglei". Daca vrei sa fi rege trebuie sa fi pregatit sa te lupti cu cei ce vor acelasi lucru.
   Fiinta umana nu poate scapa de aceasta realitate insa se poate detasa spirtual.
   Ma intreb si eu cum crede proletariatul, cei care is doresc socialism, ca trebuie sa arate o asemenea lupta. Am vazut la Hitler, Lenin, Stalin, la comunistii din Romania o lupta "cinstita". Exterminarea fizica a oponentilor.
   Crizele economice sunt batalii pierdute de unii sau altii in aceasta lupta permanenta dintre nevoile indiviziilor.
   Cand invinsul nu se recunoaste invins se trece la arme.


   • Like 0
 • O fi sau nu adevărat,pentru noi și România nu are importanta......Noi avem grija sa ne facem singuri fel de fel de crize....Cu crizatii ăstia!
  • Like 0
 • check icon
  Noam Chomsky a fost și este apreciat ca lingvist structuralist-generativist, nu știu cîtă credibilitate are ca analist financiar. Este considerat „de stînga”, așadar este firesc să fie adversar al lui Trump, așa cum este mai toată „lumea bună”, intelectualii din SUA. Așteptăm analize mai consistente...
  • Like 3
 • Mr.Oh check icon
  Cum spune si colegul de mai jos. Capitalismul mai are si crize. Comunismul insasi e o vesnica criza. Dar cand traiesti doar in ea nici nu mai observi aceasta. Ti se pare firesc. A fi mereu in criza devine a doua natura. Si daca, doamne fereste, se intampla sa iesi din criza, esti atat de traumatizat incat nici nu sti ce sa faci. Doar privesti mirat in jur.
  De ce sa suferim aceste susiuri si coborasuri ale vietii? Nu e mai bine sa stai mereu in vale, in saracie, fara responsabilitatea ca viata ta ti-o construiesti tu si nu guvernantii sau capitalistii? Nu e mai bine sa primesti totul gata digerat fizic, intelectual sau spiritual de la un parlament, guverm sau acadamie?
  Ar fi simplu, nici o grija, doar mananci, bei, muncesti, si dormi. Viata perfecta.
  • Like 2
 • Asta inseamana sa fii profet. Prevezi numai lucruri 100% sigure. Binenteles ca urmeaza o criza. Mereu urmeaza una mai devreme sau mai tarziu. Dar nu acum si nu ca urmare a alegerii lui Trump, asa cum si-ar fi dorit toti liberalii de stanga care si-au luat teapa atunci cand s-au grabit sa prevada o prabusire a burselor. Dar se pare ca nu se lasa. Cursurile urca? nu-i nimic, va aparea o criza ca urmare a dereglementarii. Cand va aparea asta? Peste 2 sau poate peste 10 ani, nu conteaza, d-nul Chomschy si prietenii sai comunisti se vor putea lauda ca au prevazut-o.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult