Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noam Chomsky vorbește despre „o nouă criză financiară”

Noam Chomsky

Profesorul Noam Chomsky spune că investitorii sunt „încântați” că noua administrație de la Casa Albă a anunțat eliminarea reglementărilor, pentru că astfel ei vor putea face mai mult profit. „Acest lucru va duce la o altă criză economică, dar aceasta este problema altcuiva. Contribuabilii se vor confrunta cu asta", spune reputatul profesor, citat de Independent.

Publicația scrie că bursa din SUA a atins un nivel record după alegerile prezidențiale din noiembrie 8 și continuă să crească, deocamdată. Cotațiile companiilor de produse farmaceutice și ale băncilor au crescut pe fondul promisiunii reformei fiscale și a dereglementărilor anunțate de Donald Trump.

De exemplu, actualul președinte american a semnat un ordin executiv pentru revizuirea Legii Dodd-Frank, semnate sub administrația Obama după criza financiară și menite să determine băncile să dețină rezerve de capital mai mari și să limiteze investițiile riscante pentru a proteja consumatorii. 

„Ne așteptăm să tăiem mult din Dodd-Frank deoarece, sincer, am atât de mulți oameni, prieteni de-ai mei care aveau afaceri frumoase, și care nu pot împrumuta bani", a declarat președintele Trump la o întâlnire cu oameni de afaceri. „Pur și simplu nu pot primi niciun ban, deoarece băncile nu îi lasă să împrumute, din cauza regulilor și reglementărilor din Dodd-Frank", a explicat președintele american, înainte de a semna ordinul.

Un alt ordin senat de Donald Trump anulează o regulă a Ministerului Muncii, care obligă consilierii financiari să ia măsuri pentru a dovedi că acționează în interesul clienților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Tadamm, iată primele semne : Ieri 21 Martie, indicele celor trei mari agregate de pe piața bursieră ( Dow, Nasdaq, S&P ) au suferit prima scădere semnificativă după alegerea lui Trump ( peste 1 % Dow și S&P 500 ) iar Nasdaq peste 2 %.. Asta după ce , la o săptămână după preluarea oficiului de către Trump indicele Dow a realizat nivelul istoric de 20.000.



    ( Indicii bursieri amintiți mai sus exprimă printr-o cifră unică- asemănătoare unui termometru - evoluția pe piața bursieră a celor mai importante companii, mari și profitabile. Dow Jones Industrial Average –întrunește 30 dintre cele mai reprezentative companii americane ( blue chips ). Nasdaq, indice de bursă online, la rândul său cuprinde cca 3200 companii americane, iar indicele bursier S&P 500 cuprinde 500 de companii publice mari, majoritatea americane. )
    • Like 0
    • @ John
      check icon
      Nu mă pricep la indicii bursieri, dar este clar că ei oscilează în jurul unor valori din varii motive, nu numai în funcție de cine stă în Biroul Oval, deși este un detaliu important. Cred că lumea depinde deja prea mult de speculațiile bursiere, de zvonuri, de scenarii... Lumea în care trăim este mult mai fragilă decît credem, de vreme ce un simplu zvon poate crea panică la bursă.
      De altfel, am mari rețineri față de ceea ce spun „specialiștii”. Pînă în vara lui 2008, era o euforie generală, creștere economică sustenabilă etc. etc. Brusc, în septembrie 2008, taman cînd cu începutul campaniei electorale în SUA, aflăm brusc că e nasol, că e nașpa rău de tot... Păi cum naiba marii specialiștii nu au anticipat nimic? Ce fel de specialiști sînt ăștia? Ori știau dar au ascuns ori nu știau și sînt proști. În ambele cazuri merită să fie împușcați și aruncați la groapa comună.
      • Like 0
    • @
      John check icon
      Nici eu nu sunt chiar din domeniu, dar criza din 2008 nu era așa de neașteptată, cum pare. În orice caz nu era o criză ivită din senin, din contra era culminarea într-o formă foarte probabilă a unor practici financiare complexe și de multe feluri, cu risc foarte mare, care s-au practicat pe piața de capital și pe piața creditelor ipotecare la nivel cvazi - global. Primele semne ale crizei au apărut pe piața americană a creditelor ipotecare ( deja în 2007 ) respectiv pe piața imobiliară, prin spargerea a ceea se cheamă ” housing bubble”. Merită de văzut filmul The Big Short ( 2015 ) în care putem parcurge aproape de la început, prin ochii versați ai unui director bancar de investiții financiare ( Christian Bale ) recunoașterea semnelor crizei și folosirea ei în scop de cîștig ( caz real se pare ). Majoritatea specialiștilor au văzut riscul, dar tot ei au câștigat sume exorbitante, iar agențiile de rating nu erau nic ele chiar la ”înălțime”. Legea Dodd – Frank are tocmai menirea să mai bage ceva disciplină în băieții de pe Wall Street.

      • Like 0
    • @ John
      check icon
      Păi exact asta spuneam și eu, că știau și au tăcut... Sau era așa de proști... Evident, varianta a doua este retorică, nu poate fi reală.
      • Like 0
  • John check icon
    La 88 de ani vorbești mai detașat despre crize economice, despre lumea care e definitiv stricată și e sortită pieirii. Este stilul său inconfundabil, mereu protestatar, mereu nemulțumit. Adeptul unor idei caracteristice anarhosindicalismului și socialismului libertarian, iată de exemplu ce spune despre socialism : ”socialismul va fi realizat numai atunci când toate instituțiile sociale - în particular instituțiile centrale industriale, comerciale și financiare ale societății moderne - se vor fi plasat sub control democratic, într-o republică federală industrială de tipul aceleia vizionată de Russell și alții, în care consiliile muncitorilor și alte entități autoguvernante vor funcționa în mod activ și în care fiecare cetățean va fi, cu cuvintele lui Thomas Jefferson ”participant direct în afacerile guvernului”. ( Citat de Janes McGilway în : ”Chomsky : Language, Mind, Politics” – Cambridge Polity, 2014 )


    ( Este o experiență din alte dimensiuni umane,ca oameni de știință ca Chomsky, sau ca Bertrand Russell ( amintit mai sus ), în condițiile asigurate de blestematul capitalism, să elaboreze teorii de salvare ale omenirii, ajungând la o formă fundamentalistă de socialism ( Chomsky) sau să vizitezi marele stat sovietic și pe Lenin in 1920 ( Russell ). Iarăși altceva să trăiești decenii într-una din aceste strălucite realizări, simțind zilnic, pe pielea ta, cum se ”traduce în practică teoria”. Din punctul meu de vedere ar fi fost mult mai liniștitor să fi fost rămași la calapodul lor de matematicieni, filozofi, lingviști, domenii pe care și- au pus amprenta definitiv. )

    • Like 1
  • O fi sau nu adevărat,pentru noi și România nu are importanta......Noi avem grija sa ne facem singuri fel de fel de crize....Cu crizatii ăstia!
    • Like 0
  • check icon
    Noam Chomsky a fost și este apreciat ca lingvist structuralist-generativist, nu știu cîtă credibilitate are ca analist financiar. Este considerat „de stînga”, așadar este firesc să fie adversar al lui Trump, așa cum este mai toată „lumea bună”, intelectualii din SUA. Așteptăm analize mai consistente...
    • Like 3
  • Asta inseamana sa fii profet. Prevezi numai lucruri 100% sigure. Binenteles ca urmeaza o criza. Mereu urmeaza una mai devreme sau mai tarziu. Dar nu acum si nu ca urmare a alegerii lui Trump, asa cum si-ar fi dorit toti liberalii de stanga care si-au luat teapa atunci cand s-au grabit sa prevada o prabusire a burselor. Dar se pare ca nu se lasa. Cursurile urca? nu-i nimic, va aparea o criza ca urmare a dereglementarii. Cand va aparea asta? Peste 2 sau poate peste 10 ani, nu conteaza, d-nul Chomschy si prietenii sai comunisti se vor putea lauda ca au prevazut-o.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult