Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Garry Kasparov: „Donald Trump îmi amintește de Vladimir Putin. Și acest lucru este înspăimântător”

Fostul campion de șah Garry Kasparov analizează într-un editorial din Washington Post discursul ținut de Donald Trump în timpul Convenției Naționale a Republicanilor, considerat de istorici a fi în tonul celor ale lui Benito Mussolini. Potrivit unui sondaj CNN, Donald Trump înregistrează un avans de 3% față de Hillary Clinton, după convenția republicană - 48% la 45%.

„Oricât de potrivite ar fi aceste comparații, fiorii pe care i-am simțit pe șira spinării nu au fost cauzați de asemănarea cu un calup de știri de pe vremuri. În schimb, am văzut o variantă americanizată a propagandei brutal de eficiente a fricii și urii cu care Vladimir Putin acoperă Rusia de astăzi”.

Garry Kasparov este președintele Human Rights Foundation și autorul volumului „Winter is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped.”

Atât în discursul lui Trump, cât și în cele ale lui Putin, intenția vorbitorului este aceea de „ a stârni emoții viscerale de frică și de dezgust, înainte de a le alina cu o furie purificatoare care copleșește orice altceva. Liderul va canaliza ura și frustrarea ta și va face totul să meargă mai bine. Cum, mai exact? Ei bine, acest lucru nu este important acum”, scrie Kasparov. Acesta atrage atenția că în general cei care devin lideri autoritari îi amenință pe oameni cu lucrurile care li se vor întâmpla dacă nu îl votează pe el, spre deosebire de liderii democratici care le spun oamenilor ce vor face pentru ei în cazul în care sunt aleși. „Liderul democratic are nevoie de oameni. Tiranul și tiranul în devenire insistă că oamenii sunt cei care au nevoie de ei”, scrie Kasparov după discursul de peste o oră ținut de Donald Trump în Cleveland.

Kasparov mai remarcă și faptul că Trump pare să se fi alăturat cruciadei lui Putin împotriva NATO, „o poziție bizară pentru un candidat american la președinție, în cazul în care consideră terorismul global o amenințare serioasă”. „Cooperarea strategică în lumea liberă este mai importantă acum decât oricând. Scriu aceste rânduri din Tallinn, Estonia, care, fără NATO, ar fi cu adevărat în curând în „suburbiile Sankt Petersburgului, așa cum a spus recent admiratorul lui Trump Newt Gingrich”, remarcă fostul campion de șah.

Citiți aici editorialul integral al lui Garry Kasparov. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Billy Mv Billy Mv check icon
    Măcar ăsta, Trump, n-a avut încă sansa sa dovedească, așa cum a facut-o deja Clintoneasa, ca își baga picioarele în restul lumii (adică noi, astia ne-exceptionalii) și sa își arate poziția înaltă pe care se afla atunci când FBI-ul declina investigații pe seama porcăriile pe care le-a făcut (vezi Guccifer și mai recent Wikileaks), plasandu-se deasupra legilor ce, nu-i așa, sunt rezervate doar plebei proaste.

    Vai de capul celor care încă mai cad prada cu o neînțeles pentruîn naivitate, fanfaronadei show-ului grotesc al alegerilor prezidentiale americane
    • Like 0
  • Toti sau macar aproape toti dobitocii ajung sa ne conduca exact ca pe niste oi la taiat!Trump e unul din ei!
    • Like 1
  • check icon
    Disperare mare. L-au facut pe Trump in toate felurile, nazist, rasist, homofob, xenofob, misogin, si tot conduce in sondaje. Au patit si vor mai pati si democratii cum au patit si republicanii in alegerile primare.
    • Like 0
    • @
      Sondajul este unul de conjunctura. Este aparut imediat dupa conventia republicana, cand Trump si tot partidul Republican au transmis mesajul. Este ca si cand intr-o dezbatere televizata faci sondaj dupa ce vorbeste numai unul dintre candidati. Urmatorul sondaj se va face dupa terminarea conventiei democrate care tocmai a inceput. Atunci imaginea va fi mai clara.
      Din pacate America este tara tuturor posibilitatilor, deci ajungerea lui Trump in functia de presedinte nu este imposibila.
      Pe de alta parte nu altii l-au facut pe Trump ceea ce este, ci el singur s-a facut: rasist, homofob, xenofob samd, prin tot ce a declarat de cand a aparut pe scena politica.
      • Like 0
    • @ Razvan Florea
      golan check icon
      Daca s-ar vota de pe canapea, Trump nu ar avea cum sa castige, indiferent de cum s-ar fi descurcat in campanie candidatii si partidele, problema este una a prezentei la vot. La cum arata situatia acum, presedintele SUA la toamna va fi acest Trump si nu este vreo gluma sau vreo exagerare. Reactia lui Kasparov ajunge la oameni care oricum nu ar fi votat Trump, problema este ca nu sunt adresati cei vizati de el. Grupul de oameni pe care se da batalia acestor alegeri sunt muncitorii americani afectati de criza economica care nu si-au revenit inca, cei din statele centrale (Michigan si vecinii). Oamenii astia au probleme reale si timp liber putin la dispozitie. Trump le promite deja ca va face harcea-parcea NAFTA si va scoate SUA din WTO daca nu vor putea fi renegociate. Sunt aberatii stangiste pe care nu le poate pune in aplicare, dar este ce vor sa auda acei oameni. Si tabara democratilor nu este deloc convingatoare. Daca Trump castiga suficiente procente in acea zona, va compensa pentru alienarea minoritatilor (pierderea Floridei, in principal) si singura alternativa a democratilor ar fi o prezenta extraordinar de ridicata la alegeri. Asta este realitatea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult