Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noapte bună! TAROM-ul tocmai a intrat la abatorul Partidului

Ani de zile TAROM-ul s-a târât prin mocirlă. Ignorată, căpușată și batjocorită compania a reușit cumva să funcționeze și să supraviețuiească. Doar că în ultima vreme situația s-a deteriorat grav. Cu patru directori schimbați în 10 luni, TAROM-ul nu prea dădea semne de revenire. Până acum. Pe 2 februarie, operând cu discreție, Consiliul de Administratie al TAROM, absolul liber și neinfluențat de nimeni, a decis să ofere postul de director general al companiei unui personaj ilustru: Eugen Davidoiu. TAROM-ul și-a oprit motoarele în zbor și urmează picajul liber.

Dacă numele noului director general nu vă spune nimic, iată doar două repere din existența publică a acestui manager de mare succes.

  • Până în aprilie 2016 a fost director general al Electrica Serv –societate comercială cu capital integral de stat. Conform presei, Davidoiu a transformat această societate în propria moșie. În 2016 a fost demis din funcție din cauza unui „mărunt” conflict de interese. Soția și nepotul acestuia fiind numiți pe posturi cheie în companie și anume la (ați ghicit!) - Direcția de Achiziții.
  • Prin 2009, Davidoiu a fost era director la SNLO – Societatea Națională a Lignitului Oltenia – una dintre marile vaci tocmai bune de muls controlate de guvern. La vremea respectivă Davidoiu a fost cercetat penal de DNA din cauza unor contracte dubioase si păguboase încheiate de SNLO cu o serie de firme căpușă. Dosarul nu a fost finalizat nici în ziua de azi.  

În aparență nu există nicio legătură între Eugen Davidoiu și operațiunile unei companii aeriene. Nici Electrica Serv nici SNLO nu au avut avioane comerciale în curte. Dar aceste companii au fost altceva, ceva mult mai bun. Companii prin care s-au sifonat masiv banii publici.

Iată similitudinile:

Davidoiu a fost demis de la Electrica Serv din cauza faptului că și-a promovat rudele în companie. La TAROM se estimează că 40% dintre angajați sunt rude între ei.

Davidoiu a fost cercetat penal pentru încheierea de contracte păguboase pentru o societate controlată de stat. În continuare, TAROMul este deținut de stat și funcționează după același încrengături ca și SNLO.

Așadar, conform logicii actualului guvern, Eugen Davidoiu este omul potrivit la locul potrivit. Cum ai putea numi o persoană integră și nepricepută în a sifona bani publici la manșa unei asemenea companii? Total aiurea să numești un manager cu experiență în aviație.

Se pare că la guvernarea actuală principalul criteriu de numire într-o funcție publică este existența, măcar, a unui dosar la DNA. 

Dacă credeți că din TAROM nu se mai poate fura nimic, vă înșelați amarnic. Pe lângă contractele tradițional căpușate/căpușabile: achiziții curente, treburi juridice (serviciu juridic a fost proaspăt externalizat), resurse umane și alte câteva clasice, TAROM-ul este unul dintre beneficiarii directi ai unei o idei a PSD-ului, pe cât de năstrușnice pe atât de bănoase fraudulos : Fondul Suveran de Investiții.

Răzvan Cuc, ministrul transporturilor a declarat că din din acest fond a cărui valoare totală va fi de 10 miliarde de euro vor fi achiziționate 30 de aeronave noi pentru companie. Caiete de sarcini, studii de fezabilitate, contracte de școlarizare, contracte de mentenanță. Belșug!

Practic, după ce guvernul PSD a aruncat pâine pe jos oamenilor prin diverse tăieri de taxe, sperând că se vor îmbulzi să adune firimiturile, s-au pus tovărășește pe treabă în a felia cele mai importante organe ale țării. TAROM-ul tocmai a intrat la abator.

Noapte bună, TAROM! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu pot sa cred ca .capusele psd vor sa desfiinteze si compania tarom eu locuesc la Torino si era foarte bine cu aceasta companie era avion direct si in doua ore eram la Iasi va rog sa nu intrerupetii aceasta linie Torino - Iasi
    • Like 0
  • Era evident ca asta urmeaza. Pentru a acoperi pomenile date, stiind foarte clar ca deficitul sare de 3% , iar incasarile nu sunt cele prognozate, dar si economia nu va avea 5% crestere , PSD are nevoie de bani din toate partile pentru a acoperi. Vedeti si masura de virare la buget a dividendelor din companiile de stat. Am preconizat caderea Tarom inca din 2015, cand, fiind rezident in Dubai, as fi dorit sa merg acasa cu o companie aeriana romaneasca, daca tot avea zbor direct. Stupoare: pentru 2 persoane, biletele erau undeva la 4200 de lei, adica mai puneam vreo 2-300 si veneam cu Qatar Airways, servicii la superlativ si avioane de ultima generatie. In conditiile in care un Wizz de aici iei cu 175E de persoana dus intors, sau daca vrei putin mai sus , Fly Dubai cu 220-240E de persoana ,pot fi si mai ieftine, in functie de ce promotii au. N-a zis nimeni sa fie atat de ieftini precum cei din urma, dar nici sa ceara preturi de high class pentru un zbor care nu e nici pe departe asa ceva (zburau cu A310, pe care l-au si scos din uz, pe cand Qatar zboara cu A330, Wizz cu A320 si FlyDubai cu Boeing 737-400 winglets, cei din urma avand flota NOUA cumparata in 2009). Si sa nu-mi spuna nimeni ca Taromul nu are banii astora din middle east, pentru ca nu-i cred. Stiu pe putin cateva persoane acolo care plimba hartii pe multe mii de lei salariu. Acelasi lucru e si la Romatsa, si prin toate companiile de stat unde exista ceva de furat, profit de mancat, sau fiare de dat la centrul de colectare.
    • Like 1
  • Nu este de ras si nici de glumit , dar la varful piramidelor ajung mereu cei mai josnici insi ...dar poate ne descretim putin fruntile ...tot nu vom reusi sa shimbam noi directorul de la TAROM ...din pacate ... asta este tara in care traim , insi cu dosare penale care au furat statul roman de zeci , sute de mii euro sunt liberi si circula nestingheriti ..intre noi ..:( foarte trist , dar ce putem face ? si acum un banc ..tot este 1 aprilie sau nu ? "După ce stewardesa-și termină obișnuitul „număr” privitor la siguranța zborului, un ardelean rostește:
    -D-apăi coniță, parașute nu ne dați? Că io am mers și cu vaporu și ăia ne-or arătat unde-s colacii și bărcile de salvare.
    -Domnule, aici nu sîntem pe vapor, da?
    -Da, deși io cred că-s mai mulți cei ce știu să înoate decît cei ce știu să zboare! " Sa traiesti TAROM !
    • Like 1
  • tarom de mult timp arata probleme mari, nu e prima schimbare de sefi asa brusca, e drept ca pana acum nu au fost asa de dese.
    De vazut si pretul la bilete de 2- 3 ori mai mari decat concurenta si serviciile nu cu mult mai bune, dar zboara cu avioane ocupate pe jumatate (sau mai putin) .
    • Like 1
  • Ma intreb daca or sa le vopseasca în roșu sau or să le facă invizibile cum au făcut totul în tara asta ROMANICA?
    • Like 1
  • În 11 decembrie 2016 ne-am semnat sentința!.Ce va urma ...deloc de bine.
    • Like 5
  • Corect spus cred ca ar fi ca a trecut de la un abator la altul... Tocmai ce ati spus ca in 10 luni au fost schimbati 4 directori. Vi se pare ca taromul are vreo mare performanta sau vreunul din acesti directori? Nu cred ca vreunul dintre acestia a pus taromul la ingrasat si acum vine psd sa-l abatorizeze... In toata tara sunt schimbari avand in vedere ca tocmai au fost alegeri si s-a schimbat puterea. La fiecare schimbare de alegeri se schimba abatorul!
    • Like 0
    • @ Laurentiu
      L-au pus pe belgianul ala care chiar a facut treaba, dar la guvernele rosii, cand te apuci de facut treaba si nu esti pe "combinatie", esti dat repede afara, cum au si facut de altfel, au facut sedinta de consiliu general si s-a decis scurtarea mandatului de la 4 la 3 ani, astfel ca directorul mai avea doar vreo 2-3 saptamani de stat . Manevra din manualul FSB/KGB - partea de economie.
      • Like 0
  • Andrei check icon
    Exista vreo institutie in Romania care are ca activitate urmarirea banului public?
    • Like 2
    • @ Andrei
      In principiu da, Curtea de Conturi, unde e Vacaroiu presedinte
      • Like 0
  • te asteptai la altceva ?!
    mai trebuie sa vopseasca avioanele pe care la mai are TAROM cu mesajul "Aici AU FOST banii dumneavoastra !"
    • Like 4

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult