Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tarom: sfârșitul e aici? Lacrimile unei stewardese

Stewardesa

Mirică Aurelia, fostă însoțitoare de zbor, plânge în timpul evenimentului prin care s-a marcat ultima aterizare a avionului Airbus A310 YR-LCA din flota Tarom, sâmbătă, 29 octombrie 2016. Inquam Photos/ Octav Ganea

Acum aproape 100 de ani, în 1920, la inițiativa lui Nicolae Titulescu, se înființa compania CFRNA - Compania franco-română de navigație aeriană. Cu această ocazie, se înființa prima companie transcontinentală de zboruri aeriene pentru pasageri și mărfuri din istoria aviației. Tot această companie, în 1923, a efectuat și primul zbor de noapte cu pasageri. Între București și Belgrad. 10 ani mai târziu compania se transforma în două linii aeriene naționale – LARES a românilor și AIR FRANCE a francezilor.

Românii, un popor mic si de abia închegat, scriau istoria aviației.

A avea o asemenea companie națională de transport aerian este în același timp o chestiune de prestigiu și de securitate. O sută de ani mai târziu de la cele descrise mai sus, aproape surprinzător, România încă mai are o companie aeriană națională.

În 1992, managementul companiei TAROM ia o decizie. Bună în aparență, proastă în esență. Să cumpere trei aeronave Airbus A310 pentru a continua tradiția zborurilor transatlantice pe care le efectua încă din 1966. Nimic surprinzător. Acum 20 de ani erau avioane moderne care puteau duce cu succes oameni de la București la New York fără escală. Zece ani, două dintre ele, celălalt fiind pierdut la Balotești, au zburat către Bangkok, Beijing, New York, Singapore ori Montreal. Totuși, aceste Airbusuri se pare că aveau vreo trei hibe. Una din naștere, alta apărută mai târziu și alta generată de TAROM.

A310 este un soi de struțo-cămilă pentru zborurile lungi. Da, poate zbura 8000 de km, dar pasagerii stau cam cu genunchii la gură și nu se poate compara cu un transoceanic adevărat. Acest Airbus este unul dintre cele mai mici transoceanice. Este o soluție, mai degrabă, de compromis, un soi de lung-curier al săracului. Fără echipamente multimedia la bord, cu spațiu mic pentru pasageri, un zbor până la Beijing, fie el și patriotic, ar fi fost chinuitor. De altfel, nici nu prea a fost un model prea popular, 255 fiind construite.

După ce Mitrea a decis că nu sunt rentabile zborurile lung-curier și după o modernizare cu cântec, Airbusurile au fost trimise la muncă în Europa. Cu alte cuvinte, TAROM, pentru a eficientiza lucrarea, a început să se plimbe cu camionul prin oraș. Zi de zi. Eu unul am prins A310-le pe un zbor Timișoara – București. 

Apoi, în timpul exploatării, s-a dovedit că A310-le era mare iubitor și consumator de kerosen. Astăzi, când toate pariurile se fac pe eficiență, acest Airbus nu prea mai își mai găsea loc pe cerul Europei. Pasărea de fier era și foarte scumpă la întreținere, cifrele emanate de către TAROM sunt înfiorătoare, fie și dacă le împărțim la trei ca să ajungem la valoare lor reală.

Cu toate hibele de mai sus, totuși, A310 se putea exploata. Dovada au fost cei 10 ani de zboruri peste tot în lume. După ce Mitrea a decis că nu sunt rentabile zborurile lung-curier și după o modernizare cu cântec, Airbusurile au fost trimise la muncă în Europa. Cu alte cuvinte, TAROM, pentru a eficientiza lucrarea, a început să se plimbe cu camionul prin oraș. Zi de zi. Eu unul am prins A310-le pe un zbor Timișoara – București. A fost frumos, ca și tariful biletului de avion, de altfel... Managementul dezastruos al companiei s-a reflectat cât se poate de clar în utilizarea acestor avioane.

Bun, ultimul Airbus A310 a fost tras pe dreapta. Cu jeturi de apă cu tricolor, cu lacrimi, cu emoții, cu amintiri frumoase. Trecând peste asta, TAROM a pus punct oricărei speranțe de a activa pe scena regională ca un furnizor de zboruri lung-curier ori de hub serios pentru regiune.

Și știți când se întâmplă toate astea? Când zilnic pe rutele din București către Iași, Cluj sau Timișoara, pasagerii consumă coliva TAROM confortabil instalați pe 9.99 EUR la bordul aeronavelor low-cost.

După ce un an de zile managementul TAROM a simțit mirosul prafului de pușcă în propria ogradă a hotărât în cele din urmă să facă și el ceva. Să retragă lung-curierul. Ultimul. Era prea scump, prea vechi, prea neperformant, dar fără să anunțe nimic concret în loc. Retragerea asta vine după ce compania cu 20 de aeronave a avut 5 incidente în 24 de ore și nimeni nu a fost în stare să comunice coerent despre ce este vorba de fapt. Bine, aceste incidente sunt niste chestiuni minore, dar lipsa de comunicare și foamea mass-mediei de senzațional le-a transformat în „breaking news”.

Deci, puse cap la cap, toate indiciile duc spre o scufundare, adică asistăm la cronica unei morți anunțate.

Problema TAROM nu este neapărat paletarul foarte pestriț de aeronave, ci lipsa de viziune în ceea ce privește rutele. Lipsa de flexibilitate și de performanță a tarifelor.

La tarife cred că pot veni și cu două exemple:

Celebra rută Bruxelles

Asta este de fapt o subvenție mascată. Omul politic român are treabă la Bruxelles. TAROM știe asta. Deși mai sunt două companii aeriene low-cost, alea au două probleme: operează pe un aeroport la 60 de kilometri de oraș și sunt... low cost. Drept care este absolut normal să plătești măcar 400 de EUR pentru un zbor la/de la capitala Europei. Dar nu contează, se decontează de la buget.

Onor Lufthansa care ne duce cu o escala scurta la 160.00 EUR. Dar, na, escală...

București – Budapesta

Când te uiți la prețul biletelor București – Budapesta cu TAROM ai impresia că pun bețe în roate prieteniei româno-maghiare. Sub 200 de EUR nu prea ai șanse să iei un bilet. De ce? Foarte simplu. Nu au concurent și, de voie, de nevoie, ca să nu mergi 10 ore pe autostrada de la București la Budapesta, iei TAROM-ul.

Veți zice că sunt hater și că TAROM e un diamant pe coroana României și, oricât de neperformant, ar fi trebuie prețuit.

Dar să vă dau un contraexemplu: LOT Polskie Linie Lotnicze LOT S.A

Imediat după 1989, traiectoriile celor TAROM si LOT au fost similare. Și polonezii și-au împestrițat flota cu o mulțime de avioane, și ei au suferit o gravă cădere, și ei au pierdut rute lungi din cauza neprofitabilității. Dar peste toate astea polonezii au făcut câteva lucruri pe care românii refuză să le facă, deși le știu foarte bine.

În 2016 polonezii operează cu avioane de la două companii Boeing și Embraer. Atât.

După ce au pierdut rute lungi nu s-au resemnat...pe banii statului, ci au experimentat, curajos, noi destinații dintre care unele s-au dovedit a fi super profitabile, cum ar fi Hanoi/Vietnam. Așa au ajuns să opereze cu mult succes în țările din Caucaz, în Ucraina ori Singapore.

Acum vreo 10-15 ani LOT-ul avea o problema cu serviciile. Erau de proastă calitate. De fapt, erau o sursă constantă de glume. Au perseverat și au progresat rapid. Acum polonezii sunt în topul european al calității serviciilor, ba chiar au câștigat și câteva premii pe tema asta.

Polonezii au pariat pe avioane mari și de ultimă generație. Când în 2012 a apărut un Boeing 787 Dreamliner pe aeroportul F. Chopin din Varșovia cu marcajele LOT pe el, a fost un semnal clar: LOT și-a reclamat locul la masa celor mari.

Dezvoltarea platformelor online a contribuit radical atât la creșterea vânzărilor, cât și la imaginea companiei. TAROM are un site din epoca de piatră în țara în care mândria de bază este IT-ul.

LOT, deși este tot din estul Europei, tot cu aceeași moștenire, pentru că a făcut lucrurile de mai sus, a ajuns în acest moment să fie în primii 5 transportatori favoriți ai românilor către Statele Unite ale Americii, dar și către destinații nordice ori central asiatice.

Cu acestea fiind zise, se pare că TAROM-ul a ajuns în situația aia de moarte clinică în care nu numai că stă în continuu pe medicamente, dar, de fapt, niciun doctor nu este interesat să îl salveze. Acum, am ajuns în situația în care am spune „Săru’ mâna, boierule!” vreunei companii din Golf dacă ar vrea să preia TAROM-ul după modelul JAT Airways preluat de Etihad Airways. Dar cred că am ratat și trenul ăsta.

Ah, și știți ce piatră de moară mai atârna la gâtul nefericitei companii?

Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni – una dintre rușinile naționale, dar despre asta într-un episod următor.

Până atunci, zbor plăcut! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Retoric întrebînd:

  Oare de ce românii contemporani se proiectează mai lesne în vreun N. Titulescu, decît într-un Ionel Brătianu?
  • Like 0
 • check icon
  „Românii, un popor mic si de abia închegat, scriau istoria aviației.”

  Dacă românii au scris istoria aviației, frații Wright ce-au mai făcut?
  • Like 0
  • @
   Ce au făcut frații Wright ? S-au lansat cu ajutorul unei catapulte și nu cu mijloace proprii de bord ! E ca o lansare a unui avion de hârtie ! E o mare deosebire. Traian Vuia a reușit pentru prima dată în lume să decoleze/să zboare cu mijloace proprii de zbor. Dacă mai amintim și faptul că H. Coandă a inventat/fabricat avionul cu reacție, nu putem să considerăm că nu am contat ci dimpotrivă ! Mai revedeti-vă documentarea !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Poate cotorul cu reactie. Nu ma straduiesc sa argumentez. Nu-i poti lamuri pe tehno-patrioti.
   • Like 0
 • Un articol bunicel, cu cateva inexactitati. Compania de Navigatie Aeriana Franco-Romana a fost creata pe 23 Aprilie 1920, nu de Titulescu, ci de inaintasul meu Aristide Blank, presedintele Bancii Marmorosch-Blank, si de Pierre Claret de Fleurieu, care a fost si primul Director General al acestei Companii☝️

  Este uimitor ca nici la Otopeni, nici la sediul Tarom nu exista astazi nici macar o placa comemorativa cu numele lui Aristide Blank, care a fondat prima companie internationala de aviatie care dainuie si astazi, via CIDNA si Aeropostale, sub emblemele Air France si Tarom.

  Ineficientele Tarom sunt legate de managementul deficient al acestei companii si de coruptia generalizata care domneste in toate companiile de stat din Romania, lucru care explica, printre altele, de ce costurile de mentenanta specifice aeronavelor Tarom sunt mult mai mari decat cele ale altor companii dotate cu aparate similare.
  • Like 0
 • Comentariile referitoare la managementul Tarom sunt pertinente, in opinia mea. Lucrez de peste 20 de ani in industrie si imi permit de aceea sa fac citeva precizari: 1. LOT are in dotare si 10 aeronave Dash 8 Q400 produse de Bombardier, acestea facind, alaruri de aeronavele Embraer cursele regionale. Asta inseamna deja al 3-lea constructor, in afara de Boeing si Embraer.
  2. Orice aeronava se configureaza, din punctul de vedere al dotarilor de interior, dupa dorinta operatorului, ceea ce inseamna ca zborul cu "genunchii la gura" a fost o optiune Tarom. Cu siguranta se putea instala un numar mai mic de rinduri, cu o distanta mai mare intre ele si care sa confere un zbor mult mai confortabil.
  • Like 0
 • Eu am zburat cu Easyjet din Londra, aeroportul Gatwick in Budapesta cu 72 de fonti, biletul l-am cuparat cu o zi innainte.
  • Like 0
 • Nu aveți dreptate prinvind costul zborului spre Bruxelles. 400 de euro e prețul doar de Crăciun și poate în august, dacă cumperi cu doar 2-3 săptămâni în avans. Altfel prețul pentru 1 bilet este în jur de 100-120 de euro. Locuiesc în Bruxelles și folosesc Tarom, deci nu vă spun din auzite.
  • Like 1
 • C.I.M. check icon
  Si totusi TAROM se situeaza pe locull 9 din 70 in "most loved airlines" conform unui studiu comandat de Forbes pe domeniul social media pe perioada sarbatorilor de iarna de anul trecut...
  http://fortune.com/2016/02/18/airlines-hate-social-media/

  • Like 0
 • Îmi pare rău, dar vă contrazic în legătură cu LOT. Fără doar și poate, au revitalizat compania și au lansat oarecum în Varșovia un nou hub est european pentru Scandinavia și Asia de Est. Din păcate, mai au mult de lucrat la detalii esențiale. Zboruri întârziate constant, "customer service" inexistent, o atitudine pasiv agresivă față de clienți, refuzul plății daunelor și multe alte probleme, mai mult sau mai puțin importante. Momentan nu se poate compara cu lista de companii serioase din Europa. În concluzie, fac treaba bine cel mult pe jumătate și încă nu sunt nici pe departe un model de urmat.
  • Like 1
  • @ Andrei Calancea
   check icon
   În urmă cu doi ani am zburat direct la Rīga cu AirBaltic, anul ăsta nu mai zboară, zbori cu LOT la Varșovia, apoi ajungi și în zona baltică. Cu ocazia asta am revăzut Varșovia, stai vreo 7–8 ore, nu are rost să stai în aeroport.
   • Like 0
 • C.I.M. check icon
  Interesant articoul, partial adevarat, mai merita, cred eu, investigat inainte de publicare. Sa ma explic. V-ati intrebat oare de ce TAROM-ul are o flota atat de mica si de variata din punct de vedere al modelelor de avioane din dotare (23 de avioane si 6 modele,)? Probabil ca nu. Desi poate ar fi trebuit. "Problema TAROM nu este neapărat paletarul foarte pestriț de aeronave" Serios? Dumneavoastra, daca ar fi sa va contruiti o flota de 23 de automobile, ati achizitiona 6 modele diferite? Mi-e greu sa cred. V-ati intrebat oare daca TAROM-ul nu a fost pus de-a lungul anilor in situatia de a satisface interesele politice ale proprietarului sau, statul roman in sensul de a onora anumite "datorii" politice ale acestuia? Oare de ce s-au achizitionat aeronave A310 cu motoare PW4000, si nu cu motoare JT9D sau CF6, care erau variante cu un succes comercial semnificativ mai mare? Nu cumva pentru ca aceasta varianta de motorizare era greu vandabila la momentul respectiv si statul roman s-a aratat interesat de achizitionarea ei, dupa schimbarea de regim din 1989, pentru a obtine bunavointa statului francez in recunoasterea europeana a noii "democratii originale"? Dupa stiinta mea, din cele 255 de aeronave A310 produse (din care 100, atentie, sunt inca in operare), doar 40 sunt echipate cu motoare PW4000. Asta era o intrebare pe care probabil ar fi trebuit sa o aveti in minte inainte de publicarea articolului. Ca o extensie peste timp, nu va intrebati de ce TAROM a achizitionat in 2006/2007 avioane A318 (avionul cu cel mai mic succes din familia A310 - 80 de avioane A318 vandute din totalul de aproape 8000 de avioane ale familiei A320) in ajunul aderarii la UE? Oare nu pentru ca A318 era neatractiv pe piata si greu de vandut? Cat despre grija exprimata fata de clienti si contribuabili... clientii sunt liberi sa aleaga cu ce companie zboara iar cat despre contribuabili, ar fi de mentionat ca TAROM nu este o organizatie bugetara (singura legatura cu bugetul de stat este prin taxele pe care le varsa acolo) si ca atare existenta ei in continuare nu loveste in "contribuabilismul" nimanui (scuze pentru cuvantul inventat ad-hoc, e in ton cu articolul). Si ar mai fi ceva, mentionati ca intr-o singura zi TAROM a avutcinci incidente. Aveti cumva habar cum este clasificat termenul "incident" in terminologia aviatica? Evident ca nu, nu vi se poate cere sa plonjati in terminologia industriei aeronautice si sa o intelegeti, desi, inainte de a-l folosi, ar fi trebuit poate sa va documentati asupra a ce inseamna un incident aviatic (o cautare pe google ar fi fost suficienta, ca, dealtfel, si pentru celelalte informatii prezentate). De dragul eticii jurnaliste. Ca asistati la o moarte anuntata s-ar putea sa fie adevarat, dar o fi moartea din cauze naturale? din culpa? cu premeditare? Poate asta ar fi trebuit sa va preocupe mai mult decat sezationalul ieftin al celor 5 "incidente". In rest, la fotbal si la aviatie ne pricepem cu totii. Multi vede, putini cunoaste(sic!).
  • Like 2
  • @ C.I.M.
   Hai sa o luam babeste:
   Flota pestriță - conducători imbecili și șpăgi pe măsură!
   A310 sa comandat cu motoare PW pentru ca ăla de a venit de la PanAm avea acest motor. Doar nu cumperi 3 avioane cu 2 motorizări! ? Logica de copil de gradinita
   A318
   Dacă nu știai, îți spun eu; A318/319/320/321 au toate elementele comune. Diferența! ? Cate bucăți de fuselaje au în plus ori minus. 318 sa cumpărat fără a gândii nimeni ca intr-o.perioada de mai puțin de 10 ani,România va avea în aveain afara tarii peste 3 mil de locuitori/cetățeni. Ei ca 733 are aveafaracelasi număr de locuri cu 318! Pentru Airbus era egal dacă lua 318 sau 321!
   5 incidente intr-o zi la o flota de 23 de avioane este groaznic de ridicata cifra! Ăsta înseamnă undeva aproape de 20% din total flota. Vrei cauzea? Simplu: mentenanță submediocra!
   Ca tot ne pricepem toți la aviație!
   • Like 0
 • ce comentarii sa mai faci cand e supervizibila politica "comunismului cu fata umana", care ne-a fost propus - nu impus - din fasa!
  • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult