Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Noi proceduri privind înregistrarea în scopuri de TVA și pentru anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA

Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA și anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și criteriile pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA pot fi consultate începând de astăzi pe site-ul ANAF. 

„Unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a eliminat formularul (088) «Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA»”, se arată într-un comunicat ANAF.

Reprezentanții Fiscului precizează că decizia privind eliminarea formularului 088 a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul cã o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul cã, în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații.

„Astfel, prin O.P.A.N.A.F. nr. 210/2017, ale cãrui prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017, a fost abrogat O.P.A.N.A.F. nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) «Declarație pe propria rãspundere pentru evaluarea intenției și a capacitãții de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni din sfera TVA».

În aceste condiții, procedura actualã privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã a persoanelor impozabile care nu justificã intenția și capacitatea de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni în sfera de aplicare a TVA, aprobatã prin O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016, presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, și pe de altã parte actualizarea aplicațiilor informatice și a modalității în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entitãți”, mai precizează ANAF.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult