Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noi proceduri privind înregistrarea în scopuri de TVA și pentru anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA

Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA și anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și criteriile pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA pot fi consultate începând de astăzi pe site-ul ANAF. 

„Unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a eliminat formularul (088) «Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA»”, se arată într-un comunicat ANAF.

Reprezentanții Fiscului precizează că decizia privind eliminarea formularului 088 a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul cã o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul cã, în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații.

„Astfel, prin O.P.A.N.A.F. nr. 210/2017, ale cãrui prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017, a fost abrogat O.P.A.N.A.F. nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) «Declarație pe propria rãspundere pentru evaluarea intenției și a capacitãții de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni din sfera TVA».

În aceste condiții, procedura actualã privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã a persoanelor impozabile care nu justificã intenția și capacitatea de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni în sfera de aplicare a TVA, aprobatã prin O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016, presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, și pe de altã parte actualizarea aplicațiilor informatice și a modalității în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entitãți”, mai precizează ANAF.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult