Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Noi proceduri privind înregistrarea în scopuri de TVA și pentru anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA

Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA și anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și criteriile pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA pot fi consultate începând de astăzi pe site-ul ANAF. 

„Unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a eliminat formularul (088) «Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA»”, se arată într-un comunicat ANAF.

Reprezentanții Fiscului precizează că decizia privind eliminarea formularului 088 a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul cã o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul cã, în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații.

„Astfel, prin O.P.A.N.A.F. nr. 210/2017, ale cãrui prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017, a fost abrogat O.P.A.N.A.F. nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) «Declarație pe propria rãspundere pentru evaluarea intenției și a capacitãții de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni din sfera TVA».

În aceste condiții, procedura actualã privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã a persoanelor impozabile care nu justificã intenția și capacitatea de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni în sfera de aplicare a TVA, aprobatã prin O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016, presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, și pe de altã parte actualizarea aplicațiilor informatice și a modalității în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entitãți”, mai precizează ANAF.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult