Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noua impozitare pregătită de PSD: problema cu socialiștii din România e că vor să taxeze ca în Vest sărăcia din Est pentru a-și plăti lor și clienților lor politici o viață de nababi ca-n Orient

Adrian Câciu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

1. „Există o preocupare prea intensă spre a acumula proprietăți”, spune un Cîciu al Finanțelor. Asta, vorba lui Petre Roman, „sună ca dracu”. Prin zicerea de mai sus, dl. Adrian Cîciu iese direct din mantaua lui Ion Iliescu, cel care, în urmă cu 20 de ani, ne spunea că „e un moft chestia asta cu proprietatea privată care stă la temelia statului”.

2. E greu să-i spui unui ministru PSD cât de „intensă” e preocuparea omului de rând de a-și lua un credit pentru un apartament în Dristor sau de a cumpăra încă o garsonieră pentru a plăti din chirie meditațiile copilului. Românii sunt un popor de proprietari săraci și, în cele mai multe cazuri, apartamentul ăla înghesuit construit pe vremea lui Ceaușescu e singura moștenire pe care o lasă copilului. 

3. Problema cu socialiștii din România e că vor să taxeze ca în Vest sărăcia din Est pentru a-și plăti lor și clienților lor politici o viață de nababi ca-n Orient. Așa-i și cu impozitarea progresivă pe care ne-o oferă acum PSD ca pe un panaceu fiscal. Să plătească mai mult ăia care au mai mult, corect? Păi nu-i corect, tovarăși!

4. Să vă explic cum stau lucrurile în România. Există o clasă de oameni, să-i zicem clasa P (de la plătitori sau proști) și o clasă de oameni, să-i zicem clasa D (să-i zicem clasa băieților deștepți). Plătitorii plătesc taxe și impozite, băieții deștepți nu plătesc, adică fac evaziune. Evaziunea în România este cea mai mare din UE: avem un gap de TVA de aproape 35 la sută (spre comparație, Grecia: 25%, Bulgaria: 7,2%, Suedia: 1,4%), adică statul pierde 7,4 miliarde de euro anual din evaziune.

5. Care-i planul dlui Cîciu: să ia ceva de la clasa D? Păi atunci ar trebui să taie țuțuroiul cu bani care se redistribuie politic. Să ia de la bugetarii de lux și de la clientela politică? Păi atunci ar trebui să taie țuțuroiul cu voturi. Și atunci, dl. Cîciu ne propune o impozitare progresivă, adică ia mai mult tot de la ăia care plătesc... Vedeți de ce nu merge modelul suedez aici: și suedezii sunt socialiști, dar au hoți mult mai puțini.

Până nu rărești hoții, e o aberație să mai pui o povară în plus pe vaca ce-ți dă lapte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Dacă rărești hoții ai putea chiar să reduci povara fiscală dar atunci ce ar mai face băieții deștepți care subzistă prin evaziune și relații preferențiale cu statul?
    • Like 1
  • Foarte reusit articolul , de fapt cam asta este definitia tuturor tarilor guvernate de clici feudale. Dar Romania nu este o situatie singulara , oriunde nivelul de educatie este scazut , politicile publice sunt facute pentru a multumi poporul , nu pentru a rezolva problemele structurale. Nu am auzit nici un partid sa vina cu principalul proiect , micsorarea evaziunii fiscale. Sau poate nu s-a auzit prea tare. Electoratul nostru rezoneaza la mariri de salarii si la pomeni. Ideea de a impozita mai serios proprietatile este in regula ,dar ar trebuie facuta nu la numarul de proprietati ci in functie de valoare lor cumulata.
    Ca altfel osa impozitezi pe unul care are 3 garsoniere in Damaroaia, mai mult decat pe un smecher cu o casa de milioane de euro in Dorobanti.
    • Like 1
  • Se pare ca orice jurnalist e obiectiv pana cand ii sunt afectate interesele in mod direct. Acestora le place piata libera si fructele capitalismului pana cand se ajunge si la obligatii. Ei ne spun de la inceputul anului ca liberalizarea pietii energiei e benfica si ca e o conditie a capitalismului sanatos, si daca preturile s-au triplat asta e “ciocul mic si joc de glezne”, dar intre timp BP si Shell anunta profituri de 4 ori mai mari decat anul trecut si promit o bonanza de dividende.
    Aceeasi jurnalisti ultra capitalisti sar de popou in sus de ieri din cauza unei alte certitudini ale capitalismului sanatos: taxele si colectarea acestora. Brusc modelul vestic, sanatos a devenit “taxarea ca in vest a saraciei din est”, si asta doar pentru ca-i atinge pe ei direct. Evident ziaristii castiga penste media nationala si multi dintre ei probabil si-au investit economiile in imobiliare, deci sunt afectati de ambele propuneri.
    Personal sunt impotriva impozitului progresiv, considerand ca in fata legii si a fiscului trebuie sa fim egali. Evaziunea trebuie pedepsita aspru, dar asta nu inseamna ca restul taxelor trebuie sa ia o pauza pana cand prindem toti “baietii destepti” evazionisti. Clasa de mijloc poate sa-si investeasca economiile in piata de capital sau intr-o proprie afacere, nu sa contribuie la inflatia imobiliara ca “sa-si poate plati meditatiile copiilor”. Acelasi discurs e valabil si in cazul terenurilor. Scutite total de impozit terenurile agricole care produc bani, iar cele care stau parloaga “ca investitii” pline de ambrozie taxate la sange.
    • Like 0
  • Conștiința, așa cum e adusă în discuție de către politicieni, e doar un instrument de propagandă. Care nu are pentru nimeni, nici pentru săraci, nici pentru bogați, nicio semnificație. În privința măsurilor pe care le propun guvernanții, pentru calmarea inflației nu vor avea niciun efect pozitiv pentru că sunt extrem de tardive. De la prăduitorii economiei naționale, ca și de la găinarii de rând, nu vor recupera vreodată guvernanții nimic, pentru că sunt în cârdășie cu ei. Cum spune o zicală mai nouă în mahala, și-ar da foc la valiză. Concluzia în ceea ce privește viitorul nației, singura previzibilă, ar fi că o mare parte a românilor vor lua calea universurilor paralele, dacă și pe acolo undeva se vor mai găsi locuri. Aici sunt ocupate - în buncăre, că la suprafață ori ne vom prăji, ori vom muri intoxicați, inclusiv Câțu, Câciu, Ciolacu și Virgil Popescu.
    • Like 0
  • "Așa-i și cu impozitarea progresivă pe care ne-o oferă acum PSD ca pe un panaceu fiscal. Să plătească mai mult ăia care au mai mult, corect?"

    Foarte corect! Așa e și în Germania, țară europeană normală și democratică, tot impozit progresiv. Păi dacă îți permiți să acumulezi proprietăți de zeci de blocuri de garsoniere și apartamente, înseamnă că poți și trebuie să plătești dări la Stat proporțional. Și da, e corect să plătești mai mult decât cel care are o singură amărâtă de locuință sau nici măcar p-aia!
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Delia MC Delia MC check icon
      Psd se face că face. Nu-i de nici o stângă. Vrea să scoată bani din piatră seacă pentru a menține mai departe privilegiile specialilor și să compenseze alte lipsuri generate de nepricepere.
      De data asta ar fi vorba de impozitarea proprietăților multiple. Ca și la impozitarea progresivă veritabilă, pericolul consta in acela că pragul se poate mișca sus-jos după cum le vor mușchii. Ar pune la plată și pe amărâtul care cu chiu cu vai a cumpărat o garsonieră s-o lase copilului dar n-o poate trece încă pe numele lui.
      Impozit progresiv a mai fost și ce s-a întâmplat? Au deplasat pragul de impozitare mai jos și mai jos așa încât au ajuns să impoziteze salariile medii spre mici. Un stat prost administrat e o bestie nesătulă. Un stat care întâi ar trebui să limiteze evaziunea fiscală și să îmbunătățească colectarea taxelor. Nu, ei se cocoață direct la impozitul progresiv. De ce? Populism. Eu n-aș da acest instrument pe mâna psd ori a vreunui partid.
      Nu uitați, nu suntem nemți. La ei e clar care și cât plătește și asta demult. Nu ideea în sine e rea ci felul în care ar fi pusă în aplicare. A, și ca să inchei: in Germania există și pensii speciale dar se aplică destul de corect, nu sunt nici pe departe colosale și specialii nu-s nababi ca la noi ci oameni absolut normali. La noi impozitul progresiv ar fi instrument de scos bani inclusiv de la amărâtul plătitor de taxe sub pretextul că taxează bogații iar pensiile speciale sunt un instrument de mită politică. Nu-i dai copilului pe mână jucării periculoase și nici hoțului cheia cămării.
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Acolo ,.si impozitul pe salar este mai mare la cei care nu au copii ,si respectiv mai mic la cei care au copii !! Normal ,nu ?
      --Dar la noi ,cand se va face Marea Confiscare a averilor celor care ,au fost dovediti de instante ,ca ,,au furat ?
      -- Apoi Impozitarea Superaverilor ,,si averilor Popicilor BOR -fani ,si a tot ce ,,fac si desfac,, acolo in mare taina ????
      --- DE CE EI SUNT PESTE LEGE ? INCLUSIV ,, petrescu , teodosie ,cu respectarea normelor de buna convetuire si buna cuviinta , de bun simt elementar, ?
      -- Apoi , evaziunea din Pietele ,Agro - Alimentare din tara .
      - Asta asa ca o completare a listei de mai sus ,dar mai sunt inca multe.
      • Like 0
  • Problema cu socialistii romani este ca n-au deloc specialisti pe domeniul finante si economic dar se inghesuie mereu sa aiba aceste portofolii ! Cat de lipsit de simt economic sa fii sa "produci"asemenea aberatii : impozitam mai mult pe cei cu 2-3 ,masini !Pai ca sa...sa ce ? Sa-l obligi sa-si vanda masina in loc sa-l lasi sa consume mai mult combustibil din care sa iei mai mult TVA la buget !Impozit iei o data pe an,TVA poti sa-i iei de 2-3-4 ori pe luna,deci...unde-i gindirea economica ?Astia sunt total "afoni"cum a fost si desteptul ala de valcov cu redeventele lui anuale ,in loc sa-i lase pe aia sa exploateze si sa plateasca taxe cit mai multe i-a obligat sa nu faca nici o exploatare de gaze !N-ai cu cine discuta,pt ca nu-i ajuta IQ-ul !
    • Like 1
  • De fapt, Câciu propune supra-impozitarea proprietăților multiple. Asta a mai fost în lege. Spuneți că "deștepții" vor face evaziune. Eu cred că, în cazul proprietăților imobiliare, e mai greu să le ascunzi, deci să faci evaziune. Oricum, argumentul că nu trebuie puse (noi) impozite pentru că unii vor face evaziune e șubredă.

    Problema de fond e raportul dintre taxarea muncii și taxarea proprietății. Impozitele pe proprietate sunt la noi derizorii în raport cu cele pe muncă.
    • Like 0
  • Aurel V. check icon
    Bani si iar bani.
    Cat mai multi. pentru toti.
    Vai, blasfemie. Cum asa pentru toti. Pentru stat, ca doar el sustine sanatatea, educatia si asigura dezvoltarea.
    Cum care dezvoltare. Multilaterala! Ca doar nu a unora care nu se mai satura iertat fie-mi zisa vorba. Dupa cum vedem ce-i ce au indeajuns tot vor mai mult. Si cum asta, prin ce cai si mijloace. Pe seama cui. A noastra a celorlalti, creduli, rabdatori si mai ales buni platnici. Ca de trebuie totusi si din acestia, mai ales in prezent ca de furat nu prea mai e in tara asta. Socialism de casta fartatilor. Ca de, cei multi si nevolnici s-au invatat cu saracia si neajunsurile, iar nevoile abjectilor si camarilei sunt tot mai mari. De unde frate sa tot iei si sa redistribui colateral cu potential de crestere a castigurilor personale sau de grup - restrans, nu numai pecuniare.
    Ca de, interesle de grup primeaza, cele generale trebuie sa le sustina.
    Si cum asta decat prin politici de "foaier" care sa arate de fatada interesul pentru cei multi, cand de fapt nu se urmareste decat sporirea propriei avutii. Luam de aici de colo de la uni de la altii, nu-i asa sa facem burta, oops! punga mare sa dam si la altii. Care altii, ceilalti din gasca ca doar nu celor multi - poporulului, ca vedeti doar ca nu-i de ajuns si tara n-are!
    Asa ca nu va mai plangeti voi astia multi ca nu aveti ca nici lor - celor putini aflati la putere, nu le ajunge!
    Si haideti sa facem totul ca sa fie posibil sa implementam stigmatul - fiecaruia dupa nevoi!
    Cam mari ar spune culmea tot cei avuti. Cei care ar trebui sa faca totul sa ne fie bine si noua celor multi, ca doar avem din ce in ce mai multe aspiratii si nevoi neintelese de catre ei cei pe care tot noi i am ales sa ne conduca si sa guverneze in folosul nostru al tuturor.
    • Like 1
  • V check icon
    Pentru mine lucrurile stau destul de simplu:
    1. Se incurajeaza evaziunea prin asemenea decizii. Ajungi la punctul ala in care te cam saturi sa contribui in disperare la un sistem, care conduce o tara, care nu iti ofera nimic pentru banii pe care ii platesti (justitie, sistem medical, educatie, protectie, infrastructura, etc toate sunt 0 barate).
    2. Se incurajeaza placarea in masa. Practic te cam saturi sa contribui sa rupi si sa nu ai nici o siguranta sociala.
    3. Pensiile speciale merg calm si relaxat, fara vreo idee de a rezolva problema asta.
    4. Mi se pare total incorecte aceste idei pentru ca din punct de vedere constitutional nu este egalitate: de ce sa platesc eu mai mult ca unul care castiga mai putin? unde e egalitatea? Aceeasi logica e aplicata si la pensiile speciale deci... nu vad de ce ar trece asa ceva de CCR, dar sunt sigur ca va trece pentru ca pensiile speciale trebuie platite de undeva.

    Concluzia mea e simpla: as plati cu mare placere toate taxele noi si as fi foarte fericit daca in tara asta daca nu as vedea cum clasa D isi asigura totul pe spatele clasei P fara rusine si de asemenea daca as avea autostrazi (sa nu mai fac 4 ore pe un drum de 1 ora jumate), daca as avea legi corecte si care se aplica, daca as fi tratat ca un om la ghiseu, daca as simti ca pot sa ma duc la spital si sa mi se rezolve problemele de sanatate, daca as avea sapun in scoli fara sa fie platit de parinti, daca as avea un sistem de educatie bine pus la punct care chiar ajuta copii sa creasca si sa se dezvolte.

    Si pentru cei care comenteaza aiurea: daca te duci la un hotel si dai 1500 de lei pe 2 nopti de stat de astept sa fie: curat, personal amabil, mancare buna, confort, caldura, etc. Cand dai la stat din salariul brut 50% taxe, adica inca o data cat salariul tau net, de ce nu exista aceleasi asteptari de la stat? intr-un final iti platest 50% din banii mei pentru niste servicii pe care nu le primesti... deci de ce sa mai platesc? la hotel nu as mai plati.
    Pana atunci planul e simplu: se da astfel de lege, eu am plecat. vand tot din tara si plec si nu ma mai intorc.
    • Like 4
  • Nume check icon
    Sincer, cred ca de data aceasta este posibil sa se întâmple pentru ca am impresia ca AUR va vota cu PSD pe acest subiect. PNL și USR se vor opune. UDMR cred ca va vota în stilul lor respectiv fiecare membru după conștiință lui, dar cum vrem noi, iar ceilalalti minoritari în funcție de ce beneficii primesc de la cine. Este foarte clar ca aceasta lege va da în cei care în general au agonisit bani la vedere și cu investiții la vedere și care nu au fost și nu vor fi în nici un caz simpatizanți PSD și AUR, ci USR - cei mai tineri și mai radicali - și PNL - cei mai în varsta și mai moderați. Și aici vorbim de angajații bine plătiți ai firmelor străine sau romanesti de succes și antreprenori care au reușit sa treacă cu bine de pandemie. Nu știu citi bani vor strânge, oricum nu suficienți sa acopere gaura din PNRR, pentru ca nu au nici o intenție sa colecteze ceva de a D-ul de mai sus. Acesta are mașinile deja trecute pe firme, deasemenea și proprietățile unde s-a putut, iar dacă averile s-a făcut mai spre gri închis sigur o sa vezi mămici pensionare sau bunici de 90 de ani cu vile de sute de metri pătrați și mașini de o suta de mii de euro. În plus va da puternic în susținătorii PNL și USR care vor pierde simpatizanții netalibani.
    Cred ca discuțiile în jurul cotei unice sau impozitării progresive nu sunt legate de nici un substrat economic, principial sau strategic, ci este pur și simplu o lovitura de imagine pe care PSD-ul dorește sa o facă în plin avânt AUR și sa arate cât de îngrijorați și atenți sunt ei cu omul de rând. AUR este golanul de la colt care pleznește pe toata lumea, dar PSD este Robin Hood-ul tuturor săracilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult