Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Novak Djoković, din toamna lacrimilor, în primăvara huiduielii

Novak Djokovic - 31 mai 2022

Foto: Profimedia

În septembrie anul trecut, pe Centralul de la Flushing Meadows, Novak Djoković nu-și putea stăpâni lacrimile. Durul luptător sârb era profund mișcat de susținerea frenetică a publicului în tentativa sa de a cuceri Grand Slamul cu numărul 21 și a face Calendar GS, câștigarea tuturor celor 4 mari turnee în același an. 

Acum, la Roland Garros, jucând împotriva lui Rafa Nadal, Djoković a fost apăsat de antipatia mergând până la huo!, venită din tribune, care l-a însoțit în toate meciurile de la Paris.

Nadal a jucat excepțional, uneori suprauman, cum îi e felul pe „Philipe Chatrier”, beneficiind însă și de sprijinul neîncetat al publicului. Poate a contribuit la asta singura declarație făcută vreodată de spaniol care nu mi-a plăcut deloc, un soi de argumentum ad misericordiam, șantaj afectiv: „Poate e ultimul meci pe care îl joc la Roland Garros, așa că aș vrea să fie programat ziua, nu seara”.

Pe Djoković, în schimb, spectatorii l-au huiduit, copios și nedrept, atât la intrarea pe teren, cât și pentru un banal gest de frustrare – a lovit banda fileului cu racheta. După ce a reușit o minge superbă, sârbul a privit fără pic de bucurie spre tribună, o privire lungă și grea, încărcată de reproș... și de tristețe... A avut două șanse de a câștiga setul 4 și a duce partida în decisiv, unde se putea întâmpla orice. Dar parcă, presiunea negativă a arenei i-a împins loviturile în plasă și afară...

Învins, a părăsit arena fără să schițeze un singur gest de salut către public.

Întrebare: ce s-o fi petrecut, oare, cu imaginea lui Novak Djoković, din toamnă până în primăvară?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult