Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu e decât o soluție

Liviu Dragnea - Viorica Dancila - ministri

(Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

Într-o societate ce se dorește democratică, în momentele în care se ajunge la o stare de blocaj generalizat între instituții (Guvern- Președinție/ Parlament-Președinție/ Opoziție-Putere/ Majoritate guvernamentală- UE etc) există o singură soluție: întoarcerea la poporul care să decidă încotro vrea să se îndrepte țara.

Când Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea spun că românii „doresc"/„nu doresc"/ „nu vor”/„vor" (să fie certați de UE/ să li se spună ce și cum să facă pe tema Justiției/ cum să investească banii de la UE) - eu nu mă simt reprezentat.

Domnii aceștia - sub argumentul că au câștigat (fraudând moral) niște alegeri parlamentare (promisiuni cu infrastructură, spitale, școli) - vorbesc în numele nostru, al celor care nu văd în modificarea legilor Justiției problema numărul 1 ca urgentă a României.

Dar câtă legitimitate mai au ei să vorbească în numele românilor?

Cât de corect mai este să decidă în numele românilor să se ia la harță cu partenerii UE?

Cine le-a dat dreptul să meargă să-i sfideze pe parlamentari în Parlamentul European?

Cine le-a dat mandat să abuzeze atât de tare de un procent câștigat la alegeri în decembrie 2016, când au promis salarii, pensii, ajutoare sociale, infrastructură, școli și spitale?

Cine le-a dat voie să pornească un război cu UE și să ne scoată din structurile vestice?

Legitimitatea este dată de voturi, pretind acești domni, invocând România „nu mai vrea”/”românii nu mai doresc”/„românii vor”.

Dacă e să vorbim despre legitimitatea dată de voturi, atunci Președintele Klaus Iohannis are o voce care ar trebui să cântărească cu mult mai mult.

Din peste 7 milioane 300 de mii de voturi exprimate în decembrie 2016, PSD a luat puțin peste 3,2 milioane.

La alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a obținut aproape 6,3 milioane de voturi DIRECTE. Dublu față de PSD. Cu un milion de voturi mai puțin decât totalul cetățenilor care s-au prezentat la urne în 2016, la parlamentare.

Într-o conferință de presă de marți, Liviu Dragnea susținea că e interesat de problemele adevărate la României - autostrăzi și spitale și educație. Ok. Și atunci cum se face că în 2 ani de majoritate lejeră, cu 2 guverne unse și dărâmate, alianța PSD-ALDE nu a construit niciun centimetru de autostradă, nu a atras niciun cent de la UE pentru spitalele regionale?

Dacă aș fi în locul Președintelui Klaus Iohannis, la fiecare conferință de presă, aș începe discursul cu o precizare scurtă: „Vă vorbesc în calitate de președinte ales al României prin vot direct, care a fost pus în funcție de 6,288 milioane de cetățeni”.

Anticipate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSD insista pe un asa-zis contrat pe care l-au semnat cu vreo 3 milioane de romani, in decembrie 2016. Nimic incorect pana aici, chiar daca asta inseamna, raportat la numarul total al cetatenilor Romaniei, cu drept de vot, doar aproximativ 18%. Ceea ce face acum partidul de guvernamant este siderant pentru ca, daca imi este permisa o comparatie, atunci cand semnez un angajament/contract cu un meserias care a fost chemat sa-mi...repare televizorul, nimeni si nimic nu-i da acestuia dreptul, in baza respectivului contract, sa-mi distruga instalatia electrica, sa-mi demoleze casa, eventual sa-mi mute mobila si bunurile persoanale intr-o alta locuinta...poate chiar o garsoniera!
    Este frustrant ca asistam la o...arestare a drepturilor si libertatilor cetatenesti de catre un grup infractional care se exprima si actioneaza exact ca o banda de interlopi, folosind nu forta argumentului ci argumentul fortei. Dialogand cu o majoritate covarsitoare dintre ei, este ca si cum am incerca sa dojenim niste pitbuli care sfasie un om. Metodele trebuiesc adaptate si riposta nu ar trebui sa se lase prea mult asteptata.
    • Like 0
  • Corect, anticipate!
    • Like 0
  • Indivizii ăştia se cred eterni şi scoborâţi cu hârzobu' din cer. A mai fost unu' care gândea la fel şi a sfârşit la zidu' de la Târgovişte.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    "Cine le-a dat dreptul să meargă să-i sfideze pe parlamentari în Parlamentul European?

    Cine le-a dat mandat să abuzeze atât de tare de un procent câștigat la alegeri în decembrie 2016, când au promis salarii, pensii, ajutoare sociale, infrastructură, școli și spitale?

    Cine le-a dat voie să pornească un război cu UE și să ne scoată din structurile vestice?"---> Cum cine? Tot romanii care i-au votat in 2016.. Cei care s-au bucurat pentru cativa lei la salarii si pensii. Cei care au fost impresionati de promisiunile PSD. Cei care au stat acasa, in loc sa se deplaseze la urnele de vot situate la 100 de metri de casele/carciumile lor. Acesti romani le-au dat voie si dreptul sa joace in picioare tara. Si de ce credeti ca la anticipate va fi altfel? De ce credeti ca vor vota altfel? Ce garantie avem ca nu vor vota tot PSD? Opozitie? Care opozitie?
    • Like 2
    • @ mike
      Zu Sayzu Zu Sayzu check icon
      Gresit, tocmai asta subliniaza si articolul: votul acordat, chiar asa chinuit si imoral, luat pe promisiuni desarte, TOT nu le da voie sa abuzeze de acest mandat, el fiind dat pe alte premise si valori dect cele afisate in exercitarea mandatului. Altfel spus: ai promis salarii marite ca sa te votez, te-am votat, tu incepi sa spargi sticle de tequila spunand franc: "am votul tau pentru asta".
      PSD e expert in a deturna principiile democratice spre propriul interes, asa cum a facut cu limitele mandatului acordat prin vot, si voi da doua exemple:
      1. Imunitatea parlamentara - presupune apararea in plen in cazul alesilor acuzati de opinie politica. Tot ce ar trebui sa se voteze este daca faptele de care individul acuzat sunt fapte din sfera opiniei politice sau sunt fapte de drept penal. Desigur, parlamentarii au transformat asta intru apararea fata de justitie indiferent de acuzele aduse, ei devenind judecatori. Intre noi fie spus - imunitatea e o prostie de vreme ce noi nu avem legi penale care sa pedepseasca votul si opinia politica. dar deh, functioneaza pentru alt scop decat cel afisat.
      2. Legile justitiei. Sub pretextul cerintelor comisiei de la Venetia si UE in privinta catorva texte de lege, acesti infracctori macelaresc legile justitiei in functie de propriul interes, modificand cele cateva cerinte si adaugand cateva sute revoltator de asociale.
      Am ajuns la reteta perfecta care subliniaza defectele, fisurile, punctele slabe ale democratiei.
      • Like 1
    • @ Zu Sayzu
      mike mike check icon
      Serios? Unde am afirmat ca PSD are voie sa abuzeze de acest mandat? Insa trebuia anticipat acest lucru, nu credeti? Nu votam by default cu PSD, indiferent de promisiunile lor.
      • Like 0
  • Bună ziua.
    Nici eu nu mă simt reprezentat de acestă gașcă roșie; chiar duc lupte grele cu reprezentanții acestora din TOATE instituțiile statului, încercând să-mi apăr drepturile.
    Cum să fie reprezentativi niște indivizi care au 17-18 % dintre numărul toatal de alegători?!
    Un element important al dezlânării acestei găști periculoase este depolitizarea instituțiilor statului. De exemplu, de aprox. patru ani, șeful IPJ este împuternicit în funcție, adică este supus găștii care l-a uns. Cum să merg eu la șeful IPJ și să-i cer să sancționeze încălcarea legilor statului de către membrii ai găștii care l-a uns în funcție? De mers, am mers, dar sunt ”trimis la plimbare”, iar gașca continua să-mi abuzeze drepturile... convinsă că este protejată de către ”aleșii” cu 17-18 % ”încredere” din partea ”românilor”.
    De ce nu este sancționat un șef de parchet care a emis rezoluția de respingere înainte ca plângerea să ajungă la el?!
    De ce nu este sancționată o judecătoare care a modificat cu pixul o încheiere de ședință, prin care a mai dat câteva sute de lei, ulterior ședinței, unui ”expert” care o plimba cu mașina?! De ce CSM-ul se face că plouă?!
    S-auzim de ... alții!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult