Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Anticipate!

Viorica Dăncilă la Bruxelles

În seara de 11 decembrie 2016, PSD câștiga zdrobitor alegerile parlamentare și, la câteva săptămâni distanță, împreună cu ALDE, forma guvernul Grindeanu. Puțini dintre cei care i-au votat și puțini dintre cei care au acceptat resemnați rezultatele scrutinului și-au imaginat cât de repede se va degrada starea statului de drept în România. La finalul lui ianuarie 2017 PSD ieșea cu vestita OUG13 prin care se încerca amnistierea și grațierea corupților, ordonanță abrogată la presiunea sutelor de mii de români ieșiți în stradă. 

Doi ani mai târziu, după o luptă la baionetă pe fiecare articol din legile Justiției, luptă dusă de ONG-uri, Opoziție, Președinte, asociații profesionale, iată, România înregistrează o premieră. Marți, Parlamentul European a adoptat cu 473 de voturi pentru rezoluția cu privire la statul de drept din România, iar câteva ore mai târziu, Comisia Europeană a făcut public raportul MCV, unul cu niște concluzii catastrofale, care vorbește în termeni foarte duri despre regresele pe care le-a făcut țara în ultimul an. 

Deși deține o majoritate parlamentară lejeră, PSD-ALDE a creat o atmosferă extrem de tensionată. Partidul e în război pe toate planurile, în conflict cu președintele Klaus Iohannis, Comisia Europeană, DNA, Parchetul General, ICCJ, Opoziție, BNR, investitorii, băncile, comisarul (PSD) Corina Crețu, fondurile de pensii pilon II, organizațiile non-guvernamentale și chiar cetățenii. Un context care ar fi trebuit să ajute la o guvernare lină, în care să pornească marile lucrări de infrastructură, să fie ridicate spitalele regionale atât de promise în programul electoral se dovedește, iată, unul în care România este pe un butoi de pulbere, iar în plan extern suferă cele mai grave prejudicii de imagine.

În timpul procesului de modificare a legilor Justiției, membrii PSD spuneau despre cei care criticau schimbările că nu se pricep, că nu înțeleg terminologia de specialitate, că ei au făcut consultări transparente, că multe dintre amendamente veneau de la înșiși judecători și procurori, că Opoziția minte, că ONG-urile și presa dezinformează. Marți s-a dovedit că întreg lobby-ul încercat la Bruxelles, că poveștile și minciunile spuse acolo de către europarlamentarii Puterii nu au ținut nici măcar în fața colegilor socialiști, care au votat masiv pentru Rezoluția legată de statul de drept din România. Mai mult, chiar și Curtea Constituțională a României, această instituție care a înclinat atât de des balanța în favoarea PSD, a fost nevoită să respingă sute de articole și formulări ca fiind neconstituționale. Concluzia este la îndemâna oricui, PSD-ALDE a legiferat prost, pe grabă și cu rea intenție, niște legi care nu pot fi aplicate. 

Vă aduceți aminte de scrisoarea Vioricăi Dăncilă adresată lui Frans Timmermans - cum că în 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat? Cam cât de credibilă a fost epistola, dacă marți, Rezoluția adoptată de Parlamentul European condamnă dur intervenția violentă a Jandarmeriei asupra manifestanților?

Într-un stat de drept, cu democrație solidă, în momente de blocaj total, soluția este întoarcerea la popor. Opoziția, societatea civilă, cetățenii votanți, presa, Președintele - toți ar trebui să vorbească, tot mai apăsat despre alegeri anticipate. Este greu de crezut că alegătorii, chiar și cei care au votat PSD-ALDE, au oferit mandat actualei majorități să scoată România de pe drumul său european. De altfel, în programul de guvernare cu care PSD a câștigat parlamentarele în decembrie 2016, s-a vorbit despre spitalele regionale cu fonduri UE, școli, grădinițe, autostrăzi, pensii și salarii. Niciun cuvânt despre modificarea legilor Justiției, schimbarea procurorilor șefi, scoaterea Președintelui și CSM din procedurile de numire a acestora. În nicio pagină din programul de guvernare care stă la baza actualei coaliții PSD-ALDE nu este pomenită o retorică războinică față de partenerii din Uniunea Europeană sau despre cum premierul țării va merge să-și sfideze colegii în Parlamentul European.

Marți, raportul MCV și rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la statul de drept oficializează - dacă mai era nevoie - ceea ce se vede limpede de 2 ani: România face pași mari înapoi în ceea ce privește democrația, iar loviturile aplicate sistematic la temelia sistemului de Justiție nu au rolul de a-l ajuta să fie mai independent, ci acela de a-l face să fie subjugat politicului. 

Celor care se întreabă ce are a face Justiția de la noi cu interesul europenilor, răspunsul este simplu: instituțiile europene doresc să se asigure că banii contribuabililor europeni nu sunt furați într-o societate care e guvernată ca un sat fără câini. Iar dacă banii sunt - să spunem, prin absurd, furați (cum e exemplul fondurilor cu suspiciune de fraudă de la TelDrum), aceștia să fie recuperați, iar hoții condamnați. Și dacă se aplică și legislația europeană cu privire la confiscarea existinsă, să fie confiscați și banii din conturi și bunurile pe care hoții le-au trecut pe numele copiilor, soacrelor și nepoților sau apropiaților care fac afaceri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • trebuie de urgenta initiata o lege de trimitere obligatoriu la consult psihiatric a tuturor alesilor la conducerea oricarei forme de decizie in tara asta cu control periodic la minimum 3 luni si nu glumesc si pt un conducator auto este obligatoriu si responsabilitatea lui este infima fata de ceea ce implica fisa postului acestor sugatori de seva a poporului nostru.pt presedinte sunt obligatoriii controalele periodice-pe toate palierele-pt ei de ce nu?
    • Like 0
  • check icon
    E interesant.
    Și anume că pîn-acum n-a zis nimeni, din acea parte a spectrului politic, de alegeri anticipate.
    Era preferată acțiunea în stradă.

    Acum, și subit la mai multe mădulare (în sens de organ a la mînă, picior) ale Opoziției spălate a pornit ideea solicitării de anticipate,

    Dincolo de asta, observ momentul.
    Cel de după verdictul Comisiei Europene despre justiție.

    Păi.
    Subiectul o părea măreț, iar zisa acelora forțoasă.
    Mai rămîne însă a fi impresionate de ele și niște categorii electorale.

    Ia să medităm.
    Și la Mizil ajungănd cu mintea.
    „„Bre, io zic să lăsăm dracului Pesedeul... N-auzi ce zice fimeia aia de la Stasbur? Io zic să votăm cu Usereul, că e de-ai noștri...”.
    • Like 0
  • Anticipate, anticipate...
    Vorbiți, comentați, pronosticați. Totul fără rost, inclusiv autorul.
    Măi oameni buni. Nu vor fi alegeri anticipate, decât dacă vrea Mragnea!
    Conform constituției actuale, se vor organiza alegeri anticipate dacă actualul guvern este demis și parlamentul respinge de trei ori propunerea unui nou guvern. Or, cu configurația actuală a parlamentarilor, aceste condiții vor fi îndeplinite dacă numai și numai dacă vrea PSD-ul.
    Dar PSD-ul nu și-a realizat obiectivul numărul unu: subjugarea totală a justiției, astfel încât toți posibilii pușcăriași să răsufle ușurați și să treacă la jefuirea totală a României. Deocamdată PSD-ul are în mână procurorii (sub autoritatea ministrului justiției), CSM (secția judecători), DIICOT, urmează șefia DNA și procurorul general. CCR-ul e demult la ordinul PSD-ului.
    Singura soluție este schimbarea constituției. Dar cine s-o facă, cât durează și ce sorți de izbândă are un demers în acest sens?
    • Like 0
  • subscriu urgent si fara retineri la orice efort de-a ne purifica tara dupa acest dezastru psd .ce blestem pe acest popor frumos si rabdator!am handicap dar nu mental!sa se fereasca domnii de explozia'mamaligii"
    • Like 0
  • Cand lucrurile merg prost si intro directie total gresita ce putem face ?Sa ne lamentam ?Nu sunt decat doua alternative : Dictatura sau anticipate.Alegerile anticipate sunt solutia de criza intro tara democratica.Ce vom face dupa aceea,pe cine vom vota,ca vor fi tot aia sau alti deocamdata nu are importanta.Important acum e sa scoatem caruta din sant.Poporul trebuie sa aleaga si daca vor iesi tot aia,atunci dumnezeu cu mila,inseamna ca asa suntem,neam de slugi si de hoti si nu vom mai avea nici o scuza.Decat sa ne lamentam,mai bine sa iesim la vot,pentru ca orice om de bun simt vede ca asa nu mai merge.
    • Like 0
  • Grozav. la anticipate il intrebam pe cetateanul turmentat din Scrisoarea pierduta, Hac, noi cu cine votam?
    • Like 0
  • Pentru supăratul și entuziastul , autor de articol Alex Livadaru, și pentru entuziaștii care presupun că dacă s-ar organiza anticipate în curînd,se va schimba ceva de proporții semnificative în Parlament, și că PSD și ALDE nu ar mai putea forma o majoritate confortabilă ăi vor ieși de la guvernare, și că alții vor intra la guvernare...Vise taică, așa se spunea pe vremuri.
    Dușul rece nu s-a terminat:
    1. Să ne uităm și să facem o evaluare simplă, eu nu sunt sociolog, faceți niște estimări ce audiențe au caca 3 + guiță tv, mari poleitori ai alianței PSD&ALDE, și în contrapartidă să facem socoteala cu audiențele înregistrate și însumate în aceiași perioadă de Realitatea, Digi, B1, probabil că însumat au sub jumătate din ce au scos caca 3 & guiță tv.
    2. Cui urmează PSD&ALDE să re-re-remajoreze veniturile, cum o fac de prin 2012 într-o adevărată viitoară financiară? Celor angajați la stat, ca de obicei, de la președinte și pînă la personalul de curățenie din instituții publice...Cu cine votează majoritatea covîrșitoare a acestora, cu toții sunt cam 1,3 milioane? Dar pensionarii speciali + ceilalți pensionari, cu totul cam 5,5 milioane? Cu cine ar vota acești 1,3 + 5,5 milioane? Cu cei care au tot votat de prin 2012 încoace? Siguuuur. Și cam cît reprezintă aceștia din 8-10 milioane de participanți la alegeri? Va rezulta o altă majoritate absolută, poate chiar nu va mai fi nevoie de parlamentarii minorităților sau ai UDMR... De ce borfașii și proștii sunt la guvernare? Pentru că pot, pentru că felurite instituții de control și reglementare au permis ca anumite partide politice să poată să facă campanii electorale doar în favoarea unor anumite categorii sociale, bugetarii și pensionarii...
    • Like 4
    • @ Sorin Constantin
      Ionel check icon
      Foarte bine punctat !
      • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      Sorin check icon
      Dom' Constantin, stiti de ce anticipate? Macar in aceste circumstante presupus a fi constientizate la maxim de catre toti cei potential interesati, vedem cum stam. Daca si dupa alegeri anticipate iese tot pesede, va jur ca voi respecta pe veci vointa actualului popor roman si nu mai comentez nimic, ma ascund in munti.
      • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      Bun, atunci daca anticipatele nu rezolva nimic pt ca ies tot astia, ce propui? Sa-i impuscam? Eu cred ca astfel de dizertatii sint complet nule! Sa lasm pronosticurile si sa facem singurul lucru de fact in situatia in care s-a ajuns: ANTICIPATE! Eu am un alt fel de pronostic, PSD si ALDE nu vor mai avea majoritate si va exista oricum un ALT guver, atli presedinti ai camerelo si alte componente pe comisii! In plus DNA va putea nestingerit sa-si continue anchetele! Alta intrebare! :o)))
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Nu sunt de acord cu afirmatua ca ca toti bugetarii voteaza automat PSD Urmeaza o reducere serioasa a posturilor bugetarilor din ministere si nu numai, acestia au familii care vor fi afectate.Se vrea plata pensiilor pe card si dotarea primariilor cu cele necesare acestei noi actovitati,dar oare pensionarii din sate si nu numai din ceke izolate, le place ideea ?Aceasta atitudine antieuropeana nu va fi pe placul celor care au rude muncind in strainatate.Sunt cred,multi care la anticipate nu ar mai vota PSD mai ales ca Dragnea este foarte detestat.
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      punctul 1 este fals.nu stiu la ce ratinguri va uitati. eu unul prefer digi24.dar realitatea tv este cam la acelasi nivel cu a3.uneori, la rares bogdan spre exemplu depaseste a3.rtv este in coada listei, mai bine decat b1.
      la punctul 2 plecati de la o premisa falsa.dovedita chiar la ultimele alegeri: i-au votat cca 3 milioane de indivizi.probabil cu tot cu cioarda.
      • Like 0
  • Demisia, anticipate, jos ai voștri, sus ai noștri ! Totul pe fondul nemulțumirii justificate a majorității românilor față de comportamentul disprețuitor al întregii clase politice.
    Cam asta se întâmplă în viața politică românească post decembristă.
    La ce duce asta ?
    La ceea ce am obținut până acum: majoritatea resurselor naturale, energetice și financiare sunt în proprietatea/folosința capitalurilor străine, la disiparea răspunderii guvernamentale ( după 1-2 ani majoritatea guvernelor sunt ”dărâmate”, iar cele care le înlocuiesc ”deplâng” greaua moștenire pe care au preluat-o de la guvernul anterior), într-un cuvânt la o țară neguvernată și neguvernabilă.
    Deci nu, nu ”dărâmarea” actualului guvern este soluția. Soluția o reprezintă asumarea răspunderii tuturor actorilor politici ( partide parlamentare, guvern și președinte ) în guvernarea țării, iar justiția română și europeană să-și îndeplinească datoria de ”paznic” al aplicării legii, fără implicare în jocuri politice.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      "asumarea răspunderii tuturor actorilor politici ( partide parlamentare, guvern și președinte ) în guvernarea țării" - dvs. glumiti, sau sunteti naiv pe bune?
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Auzi, matale ai fost politruc "inainte" ? activist de partid ?
      Nu de alta da' ai un limbaj tipic pentru categoria aia.
      • Like 0
  • Alegeri anticipate. Și pe cine votam?!!¡
    • Like 0
    • @ Sabau Maria
      tot psd
      • Like 0
    • @ Sabau Maria
      Pe Orban, pe Băsescu (pe EBA, pe aia pusă pe listă, de tata președinte), pe Elena de la Costa Rica, pe Ghiță, refugiatul de la Belgrad, cel care la invitat la o cîrciumă din Emirate pe pierzătorul de la prezidențiale, pe Ponta...Avem pe cine vota, numai să candideze, că partidele sunt pline de proști și proaste, că borfași...Tulai Doamne, e plină țara.
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Sorin check icon
      ciudat ca n-ati mentionat USR si Ciolos, poate singurele personaje decente. Tot dati exemple emanate din FSN, dar va faceti ca nu vedeti singurul partid iesit dupa Colectiv. Greu cu asumarea realitatii!
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Raspunsul este foarte simplu , desi ne prefacem ca nu-l vedem de fiecare data cind sunt noi alegeri. Mai bine sa ne infasuram lasitatea si interesele in explicatia semidocta ca nu avem cu cine vota .
      Raspunsul este , niciunul din astia care si-au dovedit deja prostia , neputinta sau hotia.
      Sunt acum o gramada de noi optiuni politice ca alternativa la politicienii vechi. USR , Ciolos & Co si de asemenea noile miscari pe partea stinga a esicherului politic. Pina si echipa lui Ponta este o alternativa mai onorabila la infractorii de acum. Prolabili ca si Corina Cretu , Catalin Ivan si lista de exclusi din PSD vor face o alegere.
      Deci mai mult ca de obicei , romanii au posibilitatea sa incerce o schimbare .
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      De ce nu se dau legi pentru: 1) raspundere ministeriala, ca sa nu-si mai faca de cap toti mafiotii care ajung in functii din care apoi taie si spanzura si-si sporesc averile prin spagi colosale ; 2) desfiintarea de jure a partidelor care ajung la putere mintind cu nerusinare in campaniile electorale ca va curge lapte si miere daca vor fi alese....hai sa ne facem si noi, cei care comentam aici, un partid care sa promita in campania electorala ca nimeni nu va mai trebui sa munceasca daca nu va mai dori dar i se va asigura un venit min de 500 euro, ca nu vor mai plati taxe si impozite, ca politicienii nu vor mai avea salarii si privilegii (ca in Suedia), alte asemenea aberatii... ce parere aveti, se vor gasi cateva milioane de cretini care ne vor crede si ne vor alege??? Eu zic ca da, s-a vazut asta clar si indubitabil la alegerile din 2016...pt o persoana cu un nivel mediu de educatie si inteligenta, cu spirit analitic bazat pe experienta ultimilor 20 ani, era clar ca promisiunile electorale ale PSD vor ramane doar promisiuni...din pacate acestia nu au iesit la vot. RUSINE!!!! Comoditatea si lehamitea bazata pe ideea ca "pleaca ai nostri vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii" sau ca vine "aceeasi Marie cu alta palarie", ne-a adus in situatia in care ne gasim astazi, f bine descrisa de dl Alex Livadaru in articolul sau.
      • Like 0
    • @ Daniela Tudose
      am fost observator la alegerile locale din 2016...ii intrebam pe oamenii care ieseau de la vot cu cine au votat....majoritatea votasera, evident, cu PSD....i-am intrebat de ce....raspunsurile s-au incadrat cam in aceeasi idee: pai de ce sa votam cu altii, ce o sa faca daca vin la putere? tot asa o sa fure ca si astia, dar si mai mult, ca vor fi nou veniti la putere si vor dori si ei sa se imbogateasca.......macar astia de acum si-au umplut buzunarele si poate vor fura mai putin si vor face mai mult pt popor ....nu stiam daca sa rad sau sa plang auzind asemenea argumente...de ce sa ma spal pe dinti daca tot nu ma pupa nimeni?? pai de-aia nici nu te pupa nimeni.....adica de ce sa alegem altii daca tot asa de prost o vom duce?? pai de aia o s-o ducem la fel de prost, pt ca nu alegem altii!!!!
      • Like 0
  • Alien check icon
    Eu cred ca speranta in alegerile anticipate, sau intr-o mai larga participare la vot sunt doar un efect de bula. Avem impresia ca daca facem alte alegeri sau daca vin mai multi oameni la vot se vor schimba rezultatele, si ca majoritatea face parte din bula noastra, citeste aceleasi articole seruite pe feisbuc ca noi si gandeste la fel.
    Eu am foarte mari dubii ca s-ar schimba ceva. Regulile electorale sunt aceleasi, partidele aceleasi, oamenii aceiasi, si pozitiile in transee ale votantilor (sau non-votantilor) cam acelasi ca acum doi ani.
    • Like 1
    • @ Alien
      Sorin check icon
      partidele sunt aceleasi? Daca sunteti atat de sigur, chiar traiti intr-o bula si meritati ce vi se intampla
      • Like 0
    • @ Sorin
      Alien check icon
      Toti suntem in cate o bula. Poate stiti ceva ce eu nu stiu....
      • Like 0
    • @ Alien
      Sorin check icon
      pai, de exemplu, eu stiu ca exista USR, despre care stiu sigur ca nu este precum celelalte partide, mai toate iesite din FSN sau contaminate de fesenism (cum e actualul PNL, pt ca PNTCD e mort si ingropat demult). Daca dv vedeti USR la fel ca pe celelalte partide, atunci n-am ce sa mai zic.
      • Like 0
    • @ Sorin
      Alien check icon
      Usr a participat și la alegerile de acum 2 ani. Poate ar trebui să mai citiți încă o dată ce-am scris....
      • Like 0
    • @ Alien
      Sorin check icon
      acum 2 ani cativa stiau ce e USR, acum stiu mult mai multi, si ar fi dispusi sa le acorde increderea. Vom vedea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult