Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nu e niciodată prea târziu pentru a începe o carieră în IT. Cum ajungi să lucrezi într-o companie de tehnologie după ce ai lucrat înainte în alt domeniu

Tânără la calculator

Foto: Getty Images

Drumul către o profesie începe când ești foarte tânăr, nici măcar major. La finalul liceului, te pregătești pentru facultate, ești admis și urmezi studiile universitare. Apoi din student devii absolvent, din absolvent angajat, iar astfel ajungi să acumulezi informații și experiență și să te pricepi la domeniul tău de activitate. Însă nu de puține ori se întâmplă ca lucrurile pe care știi să le faci, ca urmare a unor decizii luate în alte circumstanțe de viață, să nu fie aceleași cu lucrurile pe care vrei să le faci. Ceea ce pare o sursă de conflict interior este de fapt o mare oportunitate de dezvoltare, într-o lume în care apar joburi la care nici nu visam în urmă cu câțiva ani și în care să îți schimbi profesia la maturitate nu mai e nicidecum o decizie neobișnuită.

Astăzi telefonul pe care îl ai în buzunar are o putere mult mai mare de procesare decât PC-ul performant la care tastai în urmă cu un deceniu, când îți imaginai destinul profesional. Avansul noilor tehnologii deschide nenumărate oportunități de carieră, la care poți să ai acces cu succes chiar dacă domeniul în care lucrezi este altul.

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor.

1200 de absolvenți și o rată de angajare de 70%

1.200 de oameni au urmat cursurile oferite de Wantsome, pentru a începe o carieră în IT sau pentru a-și aprofunda cunoștințele de programare și a obține o slujbă mai bună în domeniu. Dintre aceștia, 70% s-au angajat, au început un internship sau au obținut un job mai bun în IT, arată datele din 2019 ale Academiei, conform cărora oamenii pregătiți de Wantsome și-au găsit locul în echipele a 70 de companii. 

Înființată în Iași în 2017, Wantsome este azi cea mai mare unitate de învățământ independent în domeniul IT din nord-estul României. Calitatea și eficiența cursurilor sale au condus la o dezvoltare rapidă, iar în anul 2019 Academia se extindea cu un sediu la București. „Wantsome e acel prieten pe care te poți baza la început de drum, care te sprijină, care îți dă încredere, care vine cu recomandări, care îți explică foarte clar ce așteptări are industria, cât de pregătit trebuie să fii tu în momentul în care bați la ușă, ce abilități ai ca să reușești și te pregătește în acest sens pe tot parcursul procesului. Facem simulări de interviuri tehnice și de HR, tocmai ca să nu te surprindă nimic în interviurile reale, ca să fii foarte pregătit și să te duci acolo fără emoții”, explică fondatoarea Wantsome, Iuliana Anton. De la Academie, cursanții pleacă cu primul lor proiect concret, pe care îl pot arăta viitorilor angajatori pentru a-și demonstra abilitățile.

70% practică „pe bune”

Creată din dorința de a veni în sprijinul industriei cu oameni bine formați pentru joburile de actualitate și din dorința de a-i ajuta pe cei din alte domenii să facă o reconversie profesională corectă, Wantsome s-a dezvoltat în timp ca o comunitate de învățare, atât pentru cursanți cât și pentru mentori. În prezent, Wantsome susține cursuri pentru profesioniștii în IT care vor să își perfecționeze abilitățile, cursuri pentru cei care vor să înceapă un proces de reconversie profesională în IT, cursuri personalizate pentru companii și cursuri pentru elevi. Succesul acestora se bazează pe faptul că în timpul lor este simulată experiența de lucru la proiecte reale dintr-o companie, 70% din învățare fiind reprezentată de practica „pe bune”.

De la medicină, geografie sau teologie la IT

„Preponderent cursanții noștri sunt persoane care trec printr-un proces de reconversie profesională, au mulți ani de experiență în alte domenii și încep să resimtă că se plafonează și că nu mai au parte de provocări (sectorul financiar (bănci/contabilitate), comunicare/ marketing, vânzări, customer services, drept, medicină/farmacie, HoReCa., teologie, geografie, ș.a.m.d.). Am putea spune că am întâlnit oameni din aproape toate domeniile de activitate. Totodată, avem și studenți/absolvenți de studii superioare care realizează că domeniul pentru care s-au pregătit, nu este ceea ce își doresc și simt nevoia să se reprofileze și să încerce o carieră în domeniul IT-ului”, spun reprezentanții Wantsome.

Mutarea activității în online din cauza pandemiei a deschis porțile Academiei către cursanții din toată țara, dar și din state precum Italia, Anglia, Germania, Irlanda, Norvegia, Spania, Franța, Republica Moldova.

Pe site-ul Wantsome, la secțiunea de noutăți sunt încărcate constant povești de succes ale absolvenților, care au uneori de ales dintre ofertele mai multor companii. 

Deviza Academiei, „Mai mult decât știai”, scoate în evidență felul în care, prin mentorat și experiență practică, cursanții descoperă cât de multă nevoie au nevoie companiile IT nu doar de noile lor cunoștințe de tehnologie, ci și de experiența lor anterioară, câștigată în domeniile din care provin și care poate fi transferată și într-o companie IT.

„IT-ul pentru mine a fost un domeniu impracticabil. Consideram că te naști ori nu cu aptitudini pentru a lucra în această zonă”

„În momentul în care scriem aceste povești de succes parcă plutim și știm să ne-am făcut treaba bine și că a fost un proiect cu sens. Wantsome este un proiect cu sens”, spune fondatoarea Iuliana Anton.

De multe ori, cel mai greu de depășit barieră este cea mentală, după cum povestește o absolventă a cursului de testare manuală, care profesa înainte în domeniul farmaceutic.

„Dorința a apărut după 3 ani de lucrat în farmacie. Farmacia pentru mine a fost prima iubire. Am realizat după 3 ani că nu va fi și ultima. Mă imaginam făcând acest lucru până la pensionare dar, în acest univers, multe întrebări rămâneau fără răspuns.

IT-ul pentru mine a fost un domeniu impracticabil. Consideram că te naști ori nu cu aptitudini pentru a lucra în această zonă. Cu trecerea timpului am dezvoltat în interiorul meu dorința de deschide o mică fereastră spre acest univers. Nu îndrăzneam să deschid ușa pentru că nici nu îmi imaginam că pot ajunge până la mânerul ei. Înainte să încep să aflu mai multe despre acest domeniu credeam că niciodată nu voi putea avea contact cu această zonă. Mi se părea că persoanele care lucrează în IT au abilități cu care s-au născut şi că e imposibil pentru cineva că mine care vine dintr-un domeniu atât de diferit să poată să reușească măcar să înțeleagă lucruri. Provocarea a fost să îmi demonstrez mie această ipoteză pentru a nu mai rămâne cu incertitudini. S-a dovedit că pot să înţeleg lucruri, să le și aplic ba chiar să reușesc să lucrez în domeniul IT. În dimineața următoarei primei zile de lucru îmi părea că visez cu ochii deschiși, a fost o dimineață în care m-am trezit cu zâmbetul de buze. Îmi era dor de un astfel de sentiment”, a mărturisit ea.

Cursuri noi și oportunități pentru absolvenți. Programele cursurilor sunt actualizate în funcție de cerințele pieței

Astfel de transformări fac povestea Wantsome să meargă mai departe.

Trei cursuri noi vor începe în perioada următoare la Academie: Programare C & C++ (din 21 Septembrie), React (din 12 octombrie 2021); Project Management (Octombrie 2021; predare 100% în limba engleză). Acestea se adaugă cursurilor deja existente, pe care le puteți descoperi la secțiunea Ofertă educațională, unde puteți afla și datele de început ale noilor serii. Există acolo o secțiune dedicată elevilor, care pot descoperi domeniul programării și pot dezvolta primul lor joc cu JavaScript, ghidați de mentori practicieni cu multă experiență în domeniu. 

„Cel mai important este că de la noi cursanții pleacă cu primul lor proiect (lucrat pe perioada cursului, sub îndrumarea mentorilor cu multă experiență) care să dovedească ce au învățat sau cu primul lor portofoliu (în cazul cursului de UI/UX Design). Programele cursurilor sunt actualizate în funcție de cerințele pieței, căutăm întotdeauna să dezvoltăm cursuri care să fie în acord cu cerințele companiilor de IT și să dezvoltăm un cumul de abilități importante pentru angajare. Credem în învățarea pentru mâine, de aceea completăm oferta educațională cu programe noi, în funcție de ce tehnologii sunt în plină căutare și dezvoltare (de exemplu, piața de Low-Code din România este abia în formare, de aceea este o oportunitate fantastică pentru cei care aleg să învețe acum)”, subliniază reprezentanții Academiei. Wantsome este prima școală de IT care oferă cursuri de Low-Code în parteneriat cu Plant an App. Prima serie, din care 3 absolvenți au fost angajați la Plant an App, s-a terminat recent și au început înscrierile pentru seria a doua, care se va desfășura din octombrie 2021. 

La Wantsome, companiile pot beneficia de cursuri și oferte personalizate. „De exemplu, vara asta unul dintre cursurile susținute a fost pentru o echipă de testare. Datorită membrilor din echipă cu foarte multă experiență, Wantsome poate adapta programe educaționale existente sau poate dezvolta de la 0, pe nevoile clienților”, precizează Academia. 36 traineri cu experiență susțin peste 49 programe de mentorat cu ajutorul cărora îți poți construi o carieră în domeniul IT.

Wantsome organizează constant sesiuni demonstrative cu participare gratuită. Cei care vor să meargă mai departe urmează un proces riguros de înscriere, în doi pași: un test pe care îl dau cursanții când se înscriu pe site, urmat de un interviu de cunoaștere cu noi.

Consultanță, coaching și ponturi de HR

„Plecând de la rezultatele obținute și de la discuția cu candidații încercăm să-i direcționăm spre un curs sau altul, în funcție de ce li s-ar potrivi. Însă, dincolo se procesul de consultanță pe care îl oferim, alegerea finală este la ei și le recomandăm foarte mult să testeze, să se documenteze singuri (un proces atât de important pentru cei care lucrează în IT) și să se analizeze pe ei înșiși. Nu este o alegere care să o putem face noi pentru ei (râdem de multe ori și spunem că ne dorim un glob de cristal să vedem ce e potrivit pentru fiecare), nu este ca un proces de cumpărare a unui tricou, în care vânzătoarea ne poate spune dacă o culoare ni se potrivește mai bine sau nu. Însă încercăm foarte mult să le explicăm ce presupune un job în domeniu și ce așteptări sunt de la fiecare rol și ce abilități sunt necesare. Ce este important de reținut, este faptul că această primă alegere, nu le va defini întreaga carieră în domeniu, de aceea este mult mai important să înceapă un curs, să reușească să obțină un job și apoi vor da de gust și vor învăța tot mai multe tehnologii și tool-uri și vor putea trece de la un rol la altul”, explică reprezentanții școlii de IT.

Pe lângă partea de consultanță de la început, în cadrul cursurilor de bază există și o săptămână de HR dedicată consilierii și pregătirii pentru interviul de angajare. „Începem prin a discuta despre cum ar trebui să arate CV-ul lor și cum să-și completeze profilul de LinkedIn și ajungem în partea practică în care simulăm cu ei interviuri 1:1 de HR și tehnic. Pe lângă aceste informații, în funcție de domeniul din care provin, îi direcționăm să aplice la diferite companii de IT care au proiecte pentru acele domenii. Astfel, cunoștințele lor anterioare vor fi valorificate la maximum și vor deveni aur curat pentru echipă. Cel mai mare plus pe care ei îl aduc în echipă sunt tocmai aceste cunoștințe pe care IT-iști trebuie să le învețe singuri atunci când lucrează la diferite proiecte, pentru a înțelege clientul și utilizatorul final cât mai bine”, cred mentorii Wantsome.

Cursanții mai beneficiază de sesiuni dedicate de coaching, în care sunt abordate chestiuni precum managementul timpului, dezvoltarea unui plan de învățare, dezvoltare de soft-skills (precum îmbunătățirea abilităților de lucru în echipă). Iar după finalizarea pregătirii ajung să facă parte dintr-o comunitate de absolvenți pentru care Wantsome pregătește periodic evenimente noi și către care comunică oportunități de job-uri și știri importante din industrie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Presedinte Iohanis, din afirmatia dv. cu privire la accidentul de la spitalul din Constanta nu se intelege cine a esuat?! Statul - dar cine este statul? Statul esuat este conducerea lui: presedintele, prim-ministru, parlamentul, partidele politice. De ce nu iati mentionat clar ca sa se stie cine a esuat?
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult