Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu l-aș fi condamnat pe Vișinescu la 20 de ani

Alexandru Vișinescu, în perioada când era comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat

Dacă aș fi fost judecător în cazul Alexandru Vișinescu, nu l-aș fi condamnat pe acest bătrân, în care răutatea ucigașă încă-i tânără, la 20 de ani în închisorile zilei. Oricum, o să-l caute Șefa lui mult mai curând.

I-aș fi dat un singur an, în temnița de la Râmnicu Sărat, pe care a condus-o. Am fost în ea: e bine conservată, ca acum 60 de ani, pustie și la fel de tăcută cum era când gemea de nevinovați care își așteptau moartea. 

Râmnicu Sărat a fost iadul tăcerii. Gardienii purtau cizme cu talpă de cauciuc. Deținuții n-aveau voie să scoată o vorbă, un sunet, ăsta era chinul cel mai greu, nici în celulă, nici la plimbarea în cerc prin curte. Și când mureau, erau ajutați s-o facă fără zgomot.

Celor care au mai ieșit vii, le-a trebuit un timp să reînvețe să vorbească.

Acolo l-aș fi pus pe Vișinescu unicul deținut, oferindu-i să-și aleagă celula. S-o schimbe cu altele când nu i-o mai plăcea.

Și privilegiul de a zbiera din când în când.

Află mai mult:

Andrei Muraru - „Jur să urăsc din adâncul ființei mele pe toți dușmanii Patriei”. Comandantul Vișinescu se întoarce la închisoare. Ca deținut

Andrei Muraru - Ultimul cuvânt al inculpatului. Vișinescu, în lacrimi, către judecători: „Vă rog să mă lăsaţi să mor!”

Anca Grădinaru - Vișinescu: sfârșit de capitol. Scrisoarea unui profesor de istorie care predă la clasa a VIII-a opționalul despre crimele comuniste

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult