Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu l-aș fi condamnat pe Vișinescu la 20 de ani

Alexandru Vișinescu, în perioada când era comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat

Dacă aș fi fost judecător în cazul Alexandru Vișinescu, nu l-aș fi condamnat pe acest bătrân, în care răutatea ucigașă încă-i tânără, la 20 de ani în închisorile zilei. Oricum, o să-l caute Șefa lui mult mai curând.

I-aș fi dat un singur an, în temnița de la Râmnicu Sărat, pe care a condus-o. Am fost în ea: e bine conservată, ca acum 60 de ani, pustie și la fel de tăcută cum era când gemea de nevinovați care își așteptau moartea. 

Râmnicu Sărat a fost iadul tăcerii. Gardienii purtau cizme cu talpă de cauciuc. Deținuții n-aveau voie să scoată o vorbă, un sunet, ăsta era chinul cel mai greu, nici în celulă, nici la plimbarea în cerc prin curte. Și când mureau, erau ajutați s-o facă fără zgomot.

Celor care au mai ieșit vii, le-a trebuit un timp să reînvețe să vorbească.

Acolo l-aș fi pus pe Vișinescu unicul deținut, oferindu-i să-și aleagă celula. S-o schimbe cu altele când nu i-o mai plăcea.

Și privilegiul de a zbiera din când în când.

Află mai mult:

Andrei Muraru - „Jur să urăsc din adâncul ființei mele pe toți dușmanii Patriei”. Comandantul Vișinescu se întoarce la închisoare. Ca deținut

Andrei Muraru - Ultimul cuvânt al inculpatului. Vișinescu, în lacrimi, către judecători: „Vă rog să mă lăsaţi să mor!”

Anca Grădinaru - Vișinescu: sfârșit de capitol. Scrisoarea unui profesor de istorie care predă la clasa a VIII-a opționalul despre crimele comuniste

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult