Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nu l-aș fi condamnat pe Vișinescu la 20 de ani

Alexandru Vișinescu, în perioada când era comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat

Dacă aș fi fost judecător în cazul Alexandru Vișinescu, nu l-aș fi condamnat pe acest bătrân, în care răutatea ucigașă încă-i tânără, la 20 de ani în închisorile zilei. Oricum, o să-l caute Șefa lui mult mai curând.

I-aș fi dat un singur an, în temnița de la Râmnicu Sărat, pe care a condus-o. Am fost în ea: e bine conservată, ca acum 60 de ani, pustie și la fel de tăcută cum era când gemea de nevinovați care își așteptau moartea. 

Râmnicu Sărat a fost iadul tăcerii. Gardienii purtau cizme cu talpă de cauciuc. Deținuții n-aveau voie să scoată o vorbă, un sunet, ăsta era chinul cel mai greu, nici în celulă, nici la plimbarea în cerc prin curte. Și când mureau, erau ajutați s-o facă fără zgomot.

Celor care au mai ieșit vii, le-a trebuit un timp să reînvețe să vorbească.

Acolo l-aș fi pus pe Vișinescu unicul deținut, oferindu-i să-și aleagă celula. S-o schimbe cu altele când nu i-o mai plăcea.

Și privilegiul de a zbiera din când în când.

Află mai mult:

Andrei Muraru - „Jur să urăsc din adâncul ființei mele pe toți dușmanii Patriei”. Comandantul Vișinescu se întoarce la închisoare. Ca deținut

Andrei Muraru - Ultimul cuvânt al inculpatului. Vișinescu, în lacrimi, către judecători: „Vă rog să mă lăsaţi să mor!”

Anca Grădinaru - Vișinescu: sfârșit de capitol. Scrisoarea unui profesor de istorie care predă la clasa a VIII-a opționalul despre crimele comuniste

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Atata lume se tot plange, ca e prea tarziu procesul asta, ca e prea batran omul etc.
  Dar cati se apuca sa intrebe procurorii, judecatorii, politistii etc, pt ce rahat or fost platiti 27 de ani?
  Suntem condusi de hoti, criminalii stau pe pensii in libertate dar o dam incontinuu cu justitia si statul de drept.
  Cred ca nu trebuie sa fiu eu ala care sa anunte ca procurorii si judecatorii sunt mai corupti decat parlamentarii. Daca nu ar fi stat nimeni cu ochii pe procesul asta, Visinescu ar fi si acum in libertate.
  • Like 0
 • Corneliu Coposu a stat singur în celulă un număr de ani, șapte sau opt, nu știu sigur...
  Ce tărie de caracter, ce tărie de credință a putut avea pentru ca să îndure această tortură și să-și păstreze sănătatea minții și a sufletului!
  • Like 4
 • Maron_S check icon
  nu stiu de ce a facut Visinescu ce a facut - din rautate pura sau din razbunare, vazand in condamnatii politici intruchiparea celor care luat vitele taranilor infometati din curte la "foncire", ca tocmai ce am revazut Morometii.
  Din orice motiv ar fi facut , faptele sunt condamnabile si un lucru pozitiv este ca justitia s-a trezit dupa atata timp.
  Ar trebui ca noi sa nu facem ca el - sa nu ne dorim sa il tratam asa cum i-a tratat el pe cei din inchisoare, altfel ne invartim in cerc si ne mai trebuie alte generatii care sa poata privi istoria cu echilibru si detasare.


  • Like 0
 • ai mare dreptate, Cristian! din păcate...(păcatele lor) îl vor băga, pesemne, în vreo infirmerie penitenciară unde niște băieți de băieți cu ochi albaștri îi vor aduce, pe șest, păturici, pamperși și ceva păpică...
  • Like 1
 • Ideea nu e noua,si a fost folosita de germani dupa razboi. Au folosit inchisoarea Spandau pentru un singur detinut,pana la decesul acestuia.Este deci(ideea)fezabila dar Comunismul inca nu a fost dezavuat comparativ cu fascismul....
  • Like 1
 • Un an la Râmnicu Sărat era pedeapsa pe care o merita, dar nu se putea da o asemenea sentinţă, legislaţia noastră nu permite. Salut decizia instanţei şi nu-i înţeleg pe cei care cred că trebuia iertat. În primul rând, Vişinescu nu a cerut iertare rudelor celor care au avut de suferit în închisoarea pe care a condus-o. A cerut clemenţă de la instantă, este altceva. În al doilea rând, de ce să ierţi un torţionar? Doar pentru că este bătrân? Nu mai contează faptul că este un criminal? Dacă astăzi Vişinescu a fost condamnat, mâine, un alt regim criminal va avea mari probleme să găsească asemenea specimene de oameni, pentru a-şi pune în practică măsurile criminale. Nu subestimaţi puterea exemplului. În presa acestor zile am avut următoarea ştire: Un fost membru al organizaţiei paramilitare naziste Schutzstaffel (SS), în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la decesul a 300.000 de persoane din lagărul de la Auschwitz în timpul Holocaustului. De vreo 60 de ani, evreii îi aduc pe foştii nazişti în faţa instanţelor de judecată pentru a fi pedepsiţi. Credeţi că asta se întâmplă pentru că evreii nu sunt capabili de iertare? Nu despre iertare este vorba aici, ci despre puterea exemplului: cine va face ca ei, ca ei va plăti! Pentru salubrizarea acestei lumi, avertismentul trebuie să fie clar şi pe înţelesul tuturor. Şi din mormânt vă scoatem! Eu îl aştept şi pe Ficior... Ion Ficior. Referitor la Vişinescu, eu constat o omisiune făcută de presă: legătura dintre el şi Alexandru Drăghici. Sunt consăteni. Suntem consăteni: comuna Tisău, judeţul Buzău. Ne-am născut în aceeaşi comună din Buzău. Perioada în care Vişinescu a fost şef la Râmnicu Sărat coincide cu perioada în care Alexandru Drăghici era torţionarul României. Cum s-ar spune, Vişinescu avea spate. El a fost pus acolo, de către consăteanul său Drăghici, să facă ce a făcut. Nu a fost o victima sistemului, el a fost sistemul. În anii 90, din cate ştiu, au fost făcute nişte demersuri pentru arestarea lui Drăghici, dar acesta a fugit în Ungaria, unde a şi murit. Cu Vişinescu, astăzi, într-un fel, s-a făcut dreptate. Şi acum, o istorioară de acum 60 de ani, ca să înţelegeţi cum gândeau aceşti oameni: Alexandru Drăghici venea acasă, în vizită, la fraţii şi surorile sale din comuna Tisău, Buzău. Pentru a ajunge la casa părintească, trebuia să treacă peste pârâul Nişcov, dar nu era pod... Lăsa maşina pe prundul ... gârlei, se încălţa în cisme de cauciuc, trecea prin apă şi mergea acasă. Într-o zi, nişte consăteni care traversau gârla cu căruţa i-au zis: Bă, Sandule, fă şi tu un pod aici, doar ai ajuns mare la Bucureşti. Te duci şi tu cu maşina acasă, ne uşurezi şi nouă viaţa... O puşcărie aş face pentru voi, bă!, le-a răspuns Sandu... Erau consătenii săi.
  • Like 10
 • Câtă pensie a mâncat din "obzecișinouă" și până acuma ?... Cioacă de ce nu a aflat de el mai devreme?
  • Like 2
 • Julia P Julia P check icon
  Corect unchiul meu a murit la Ramnicul Sarat la 36 de ani a fost arestat la 26 si a facut iadul inchisorilor comuniste: Oradea, Aiud, de Ramnic nu a scapat. Multumesc CTP, sunt o fosta colega de facultate.
  • Like 5
  • @ Julia P
   Julia te intreb si eu ca un necunoscator. De ce a fost arestat unchiul tau in acea perioada si a cui era inchisoarea respectiva?
   • Like 0
  • @ Chico Costi
   Vedeți? De aceea ar fi fost nevoie ca procesele foștilor deținuți politici condamnați de tribunalele poporului din anii lui Gheorghiu Dej să fie reluate și sentințele date date de acestea să fie anulate official. Așa ați fi aflat și dumneavoast
   • Like 0
  • @ Cornelia Elena Topala
   Așa ati fi aflat și dumneavoastră, Chico Costi, de ce a fost arestat unchiul Juliei P.
   • Like 0
 • "Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei."(Sfânta Evanghelie după Ioan_Capitolul 8_7. Nu sunt de acord cu faptele lui Vișinescu, dar nici nu mi-as dori ca tara aceasta, care tind sa cred ca este pe calea cea buna, se intoarce la mentalitatea Evului Mediu. Au trecut prea multi ani, incat doar Cel de sus il mai poate judeca; noi ar fi trebuit sa-l fi iertat deja.
  • Like 2
  • @ Mihai Popa
   crima nu se prescrie nici in biblie, iar crima repetata consider ca ar putea oferii dreptul de ai ucide si pe sustinatorii criminalilor, asa ca sa stie lumea ca poporul roman este iertator, dar totul, totul are o limita, chiar a prostiei.
   • Like 6
 • Si eu sunt de acord ca trebuia inchis doar un an in oricare inchisoare, dar sa aiba conditiile (mizerie, cazare, mancare, rele tratamente samd) din inchisoarea de la Ramnicu Sarat, iar daca apuca eliberarea sa traiasca in continuare cu acest stigmat de puscarias si cu o pensie de CAP-ist.
  • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult