(Foto Guliver/Getty Images)
Serios. Nu le mai dați nimic medicilor. Altfel veți întreține un sistem corupt și veți hrăni niște monștri.
Sistemul medical a fost mereu unul aparte, pentru că aici se lucrează cu material uman, e vorba de lupta între viață și moarte, de disperare, de agățare de orice șansă atunci când se activează un mecanism primordial al supraviețuirii. Salariile medicilor și personalului au fost mult timp mici, disproporționate cu munca lor, rolul lor, uzura psihică și fizică la care sunt supuși. Sistemul era per se văzut ca unul dintre cele mai corupte. Iată de ce existau suficiente ingrediente pentru un instrument absolut ticălos: plicul.
Pacientul dădea plicul la începutul actului medical, să aibă siguranța că medicul se va uita la el, îl va trata bine, îi va da explicații mai multe, poate chiar și-un număr de telefon. Medicul accepta plicul aici pentru că era verigă dintr-un sistem oricum putred și avea un alibi pentru comportamentul său, chiar dacă nu era, prin sine construcție, un parvenit și-un colecționar de șpăgi.
Pacientul dădea plicul la finalul actului terapeutic, în semn de mulțumire, pentru că așa-i venea lui să facă. Iar medicul nu cerea nimic, nu dădea semne că ar fi interesat de ceva, în afară de satisfacția lui de a face bine omul, chiar dacă avea salariul de rușine. Aici lucrurile sunt delicate și oricum am da-o, avem nevoie de o schimbare de macaz la pacient: nu așa se mulțumește.
Astăzi, când vorbim de salarii de peste 20.000 lei pe lună la unii medici, plicul ar fi trebuit să dispară. Dar de unde! Am folosit trecutul în expunerea de mai sus, dar e valabil încă și-n prezent: se dau plicuri la greu, peste tot, la început, la sfârșit, nu contează.
Propun ceva, dinspre pacient: haideți să nu mai dați niciun plic, niciodată. Educați dumneavoastră sistemul acesta ticăloșit, murdărit de comportamente vechi, întipărite până-n cromozom. Nu mai dați plicul la început, iar dacă un medic vă condiționează, anunțați imediat o instituție abilitată. Acel medic trebuie să plece! Altfel nu vom schimba niciodată sistemul.
La final, când actul terapeutic a fost încheiat și vine externarea, când simțiți nevoia să mulțumiți cumva medicului, mulțumiți-i din inimă, cu niște cuvinte și o strângere de mână. Dacă vreți să-i dați ceva, îi puteți da un mesaj scris, un album foto, o carte cu un rând scris, ceva micuț făcut de dumneavoastră, să vă aduceți aminte unul de celălalt.
Sistemul acesta nu duce lipsă de bani. Asta e o marotă rostogolită mereu în ultimele decenii. Duce lipsă de protocoale, de cheltuieli controlate, de proceduri bine cuantificate, de investiții cu cap. Nu duce lipsă de salarii bune în rândul cadrelor medicale. Nu veți schimba în bine sistemul pompând bani negri în el. Nu-l veți înălbi. Din contră.
Renunțați, vă rog, la plicuri! Haideți să vedem ce iese de aici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Medicii sunt, cu foarte puţine excepţii, nişte angajaţi ai statului, plătiţi de către stat. De ce doar medicilor să nu li se mai dea nimic? Eu aşi merge puţin mai departe decât atât. Ce-ar fi dacă privaţii nu ar mai da nimic TUTUROR bugetarilor? Şi prin asta nu mă rezum doar la şpăgi.
Bunul plătitor de taxe păcălit şi minţit, poate din frică, poate din indiferenţă sau poate din optimism prostesc încă mai alimentează acum Aristocraţia Bugetară.
Dar, ce-ar fi dacă, cu toţii am lua o "vacanţă" un pic...mai lungă? să zicem o "vacanţă" de vreo 6-12 luni. Normal că, pe perioada "vacanţei", din cauză că nu se produc venituri, nu se vor mai plăti nici taxele aferente pentru venituri nerealizate.
Cu o "vacanţă", două şi concomitent cu sistarea banilor trimişi din diasporă, în mod sigur s-ar pune pe butuci tot sistemul ăsta socialist care batjocoreşte plătitorul de taxe naiv care munceşte în privat.
În ziua de azi, a fi patriot nu înseamnă să dai bani pentru salarizarea bugetărimii. Înseamnă să NU mai finanţezi, să nu mai alimentezi prin munca ta un buget cheltuit iresponsabil şi un stat care plăteşte salarii unor categorii privilegiate. Şi aici nu mă refer doar la medici - pe care îi respect; pentru că medicii sunt, au fost şi vor rămâne intotdeuna nişte intelectuali. Medicii care ştiu meserie se vor descurca oricum, cu şi fără salariile primite de la stat, cu şi fără şpăgi.
E vorba de sistarea alimentării bugetarilor aroganţi şi nesimţiţi care se simpt "îndreptăţiţi" la măriri, sporuri, ajutoare şi alte privilegii de tot felul. Dacă eşti patriot, atunci nu mai încuraja, nu mai susţine, nu mai alimenta, nu mai finanţa din banii tăi această batjocură socialistă practicată PE FAŢĂ, care ştie doar să ia bani cu forţa de la cei care produc pentru a plăti politicienii corupţi, pomeni şi salarii grase la bugetari aroganţi şi nesimţiţi. Nu mai arunca cu banii de pomană, nu mai încuraja, nu mai susţine, nu mai alimenta din banii tăi un sistem care nu este interesat de tine, dar care este vădit împotriva celor ca tine care produc bani reali muncind în privat.
Citeam odată povestea șpăgii: după naționalizare, când au fost naționalizate inclusiv cabinetele medicale, pacienții veneau la medic ca înainte, cu onorariul. Medicii, deveniți dintr-odată slujbași la stat prost plătiți și deposedați, acceptau. Așa, incet-încet s-a încetățenit. Atâta vreme cât salariile medicilor erau modeste, banii își urmau drumul impropriu spus firesc. Acum însă nu mai e normal. Noi vrem ca un obicei de 75 de ani să înceteze intr-un an. Nu se prea poate. Medicii sunt cei care trebuie să renunțe la plic, să-i trateze pe toți exact la fel. De la ei trebuie să plece. Vi se pare realizabil? Curând?
PS: dacă sistemul nu duce lipsă de bani, atunci de ce lipsesc atâtea în spitale?