Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu le mai dați nimic medicilor!

medic - spital

(Foto Guliver/Getty Images)

Serios. Nu le mai dați nimic medicilor. Altfel veți întreține un sistem corupt și veți hrăni niște monștri.

Sistemul medical a fost mereu unul aparte, pentru că aici se lucrează cu material uman, e vorba de lupta între viață și moarte, de disperare, de agățare de orice șansă atunci când se activează un mecanism primordial al supraviețuirii. Salariile medicilor și personalului au fost mult timp mici, disproporționate cu munca lor, rolul lor, uzura psihică și fizică la care sunt supuși. Sistemul era per se văzut ca unul dintre cele mai corupte. Iată de ce existau suficiente ingrediente pentru un instrument absolut ticălos: plicul.

Pacientul dădea plicul la începutul actului medical, să aibă siguranța că medicul se va uita la el, îl va trata bine, îi va da explicații mai multe, poate chiar și-un număr de telefon. Medicul accepta plicul aici pentru că era verigă dintr-un sistem oricum putred și avea un alibi pentru comportamentul său, chiar dacă nu era, prin sine construcție, un parvenit și-un colecționar de șpăgi.

Pacientul dădea plicul la finalul actului terapeutic, în semn de mulțumire, pentru că așa-i venea lui să facă. Iar medicul nu cerea nimic, nu dădea semne că ar fi interesat de ceva, în afară de satisfacția lui de a face bine omul, chiar dacă avea salariul de rușine. Aici lucrurile sunt delicate și oricum am da-o, avem nevoie de o schimbare de macaz la pacient: nu așa se mulțumește.

Astăzi, când vorbim de salarii de peste 20.000 lei pe lună la unii medici, plicul ar fi trebuit să dispară. Dar de unde! Am folosit trecutul în expunerea de mai sus, dar e valabil încă și-n prezent: se dau plicuri la greu, peste tot, la început, la sfârșit, nu contează.

Propun ceva, dinspre pacient: haideți să nu mai dați niciun plic, niciodată. Educați dumneavoastră sistemul acesta ticăloșit, murdărit de comportamente vechi, întipărite până-n cromozom. Nu mai dați plicul la început, iar dacă un medic vă condiționează, anunțați imediat o instituție abilitată. Acel medic trebuie să plece! Altfel nu vom schimba niciodată sistemul.

La final, când actul terapeutic a fost încheiat și vine externarea, când simțiți nevoia să mulțumiți cumva medicului, mulțumiți-i din inimă, cu niște cuvinte și o strângere de mână. Dacă vreți să-i dați ceva, îi puteți da un mesaj scris, un album foto, o carte cu un rând scris, ceva micuț făcut de dumneavoastră, să vă aduceți aminte unul de celălalt.

Sistemul acesta nu duce lipsă de bani. Asta e o marotă rostogolită mereu în ultimele decenii. Duce lipsă de protocoale, de cheltuieli controlate, de proceduri bine cuantificate, de investiții cu cap. Nu duce lipsă de salarii bune în rândul cadrelor medicale. Nu veți schimba în bine sistemul pompând bani negri în el. Nu-l veți înălbi. Din contră.

Renunțați, vă rog, la plicuri! Haideți să vedem ce iese de aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dap! Aşa e ! Nu le mai dați nimic medicilor ! Nu le mai dați nimic nici frizerilor ! Nu le mai dați nimic nici chelnărilor ! ......
    • Like 0
  • Atunci cand dam Spaga unui medic condamnam un alt pacient care nu are bani pt spaga la indiferenta medicului si poate la chiar la moarte! Poate ca nu ne pasa decat de persoana noastra si nu si de ceilalti pacienti, care nu au bani de spaga, atunci sa ne imaginam ca toata familia are un accident intr-o localitate indepartata si ajungem in situatia in care avem bani in buzunar , dar nu are cine sa dea spaga si medicul nu ne ajuta ca nu a primit plicul cu bani, la o astfel de situatie ipotetica trebuie sa ne gandim, atunci cand dam spaga ne facem rau noua in primul rand si apoi celor din jurul nostru
    • Like 0
  • Vdcd check icon
    Da. Si sa se introduca plata oficiala. Cum adica? Foarte simplu. Pacientul este pe sectorul medicului X, dar vrea ca de el sa se ocupe medicul Y. Doar ca Y nu are NICI UN FEL DE OBLIGATIE. Salariul este sa isi faca treaba pe sectorul unde este repartizat in programul normal si in garzi si este FIX in functie de ce stabileste statul (grad, vechime, etc), neavand nici o legatura cu numwrul si/sau complexitatea cazurilor rezolvate. Cand se duc la ghiseu, se pun la rand unde li se indica, nu striga nimeni ca vrea la ghiseul 5 in lpc de 3, ca functionarul ala e mai competent. Daca se duc sa depuna o plangere la politie, nu incearca nimeni sa urce direct la sef, ca stiu cam cati pasi ar reusi sa faca. Si asa mai departe. Dar la spital toti vor sa aleaga medicul, pe gratis si pe raspunderea totala a medicului, care e tot functionar public.
    • Like 0
  • O descriere realista si in mare parte conforma cu realitatea de peste tot din ramurile vietii sociale. Lucrurile "scartaie" rau de tot iar lumea se grabeste sa le unga perpetuand aceasta stare de lucruri. Numai o lege hotarata a malpraisului poate bune bazele unei noi mentalitati.
    • Like 0
  • Problema se rezolvă simplu. Să se aplice adliteram, fără nicio exceptie, preverile din codul penal referitoare la luarea de mită! Vor face destul de mulți pușcărie dar apoi încet se va intra în normalitate. Și nu numai în ceea ce îi privește pe medici!!
    • Like 1
  • Gabi check icon
    "Nu le mai daţi nimic medicilor". Dar, defapt ce sunt medicii?
    Medicii sunt, cu foarte puţine excepţii, nişte angajaţi ai statului, plătiţi de către stat. De ce doar medicilor să nu li se mai dea nimic? Eu aşi merge puţin mai departe decât atât. Ce-ar fi dacă privaţii nu ar mai da nimic TUTUROR bugetarilor? Şi prin asta nu mă rezum doar la şpăgi.
    Bunul plătitor de taxe păcălit şi minţit, poate din frică, poate din indiferenţă sau poate din optimism prostesc încă mai alimentează acum Aristocraţia Bugetară.
    Dar, ce-ar fi dacă, cu toţii am lua o "vacanţă" un pic...mai lungă? să zicem o "vacanţă" de vreo 6-12 luni. Normal că, pe perioada "vacanţei", din cauză că nu se produc venituri, nu se vor mai plăti nici taxele aferente pentru venituri nerealizate.
    Cu o "vacanţă", două şi concomitent cu sistarea banilor trimişi din diasporă, în mod sigur s-ar pune pe butuci tot sistemul ăsta socialist care batjocoreşte plătitorul de taxe naiv care munceşte în privat.

    În ziua de azi, a fi patriot nu înseamnă să dai bani pentru salarizarea bugetărimii. Înseamnă să NU mai finanţezi, să nu mai alimentezi prin munca ta un buget cheltuit iresponsabil şi un stat care plăteşte salarii unor categorii privilegiate. Şi aici nu mă refer doar la medici - pe care îi respect; pentru că medicii sunt, au fost şi vor rămâne intotdeuna nişte intelectuali. Medicii care ştiu meserie se vor descurca oricum, cu şi fără salariile primite de la stat, cu şi fără şpăgi.
    E vorba de sistarea alimentării bugetarilor aroganţi şi nesimţiţi care se simpt "îndreptăţiţi" la măriri, sporuri, ajutoare şi alte privilegii de tot felul. Dacă eşti patriot, atunci nu mai încuraja, nu mai susţine, nu mai alimenta, nu mai finanţa din banii tăi această batjocură socialistă practicată PE FAŢĂ, care ştie doar să ia bani cu forţa de la cei care produc pentru a plăti politicienii corupţi, pomeni şi salarii grase la bugetari aroganţi şi nesimţiţi. Nu mai arunca cu banii de pomană, nu mai încuraja, nu mai susţine, nu mai alimenta din banii tăi un sistem care nu este interesat de tine, dar care este vădit împotriva celor ca tine care produc bani reali muncind în privat.
    • Like 0
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      Așa trebuie făcut .O grevă generală împotrivă acestor Șobolāni Roșii de sorginte ceușist-comuniste
      • Like 1
  • Pun cei doi centi ai mei aici: cand sistemul informatic al casei de asigurari va functiona normal in 99.0% din cazuri atunci si 99.0% dintre medicii romani nu vor mai fi primit plati in plic.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Medic Șpăgar să plece s-au fie dat afară.Nu ai sā vezi prea curând cu specimenele astea la guvernare.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Pacientul n-o va face fiindcă se teme pentru viața lui sau a cuiva apropiat. Nu va sacrifica asta NICIODATĂ pentru o idee. Abia când si când mai reclamă câte unul vreun medic nesătul.

    Citeam odată povestea șpăgii: după naționalizare, când au fost naționalizate inclusiv cabinetele medicale, pacienții veneau la medic ca înainte, cu onorariul. Medicii, deveniți dintr-odată slujbași la stat prost plătiți și deposedați, acceptau. Așa, incet-încet s-a încetățenit. Atâta vreme cât salariile medicilor erau modeste, banii își urmau drumul impropriu spus firesc. Acum însă nu mai e normal. Noi vrem ca un obicei de 75 de ani să înceteze intr-un an. Nu se prea poate. Medicii sunt cei care trebuie să renunțe la plic, să-i trateze pe toți exact la fel. De la ei trebuie să plece. Vi se pare realizabil? Curând?

    PS: dacă sistemul nu duce lipsă de bani, atunci de ce lipsesc atâtea în spitale?
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      Aveți dreptate că de la ei trebuie să plece. Să refuze banii pacienților și ai rudelor.
      • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult