Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu m-am gândit, când puștiul meu de 5 ani îmi spunea: „Uite, tata, un avion!", că de fapt era un zbor care îmi aparține. E al tău, al nostru, al tuturor proștilor care cotizăm

Jet de lux

Foto: Wayne Jackson/ Alamy/ Profimedia

În cartierul în care locuiesc, stolurile de ciori acoperă cerul și dârele albe ale avioanelor se pierd sub perdeaua neagră.

De aici, de jos, de la firul ierbii, dintre blocuri, nu m-am gândit niciodată la mai marii țării aflați într-un avion ce taie cerul, precum un val, marea albastră.

Nu m-am gândit, că de acolo, de sus, de după un hublou, politicienii, cu amantele sau soțiile pe genunchi, cu șampania făcând bule în pahare, se uită la țara asta și sărbătoresc victoria lor și înfrângerea noastră.

„Iubi!", îți place?

Nu m-am gândit, când puștiul meu de 5 ani îmi spunea: „Uite, tata, un avion!", că de fapt era un zbor care îmi aparține. E al tău, al nostru, al tuturor proștilor care cotizăm la taxe cu mailul doldora de facturi și somații care vin după prima secundă de întârziere. Ulii dau iama, iar pasagerii de lux petrec cu cei care ne buzunăresc.

Când zbor cu low cost-ul, cu un avion precum acceleratul de Satu Mare de pe timpuri, am imaginea că de acolo, de sus, pământul României e ca un obraz plin de riduri. Respiră tot mai greu, căci democrația e tot mai rarefiată. Ne-au luat aerul, de decenii.

Pe vremuri, Ceaușeștii priveau din elicopter cozile la alimente care se vedeau precum Marele Zid Chinezesc și care se terminau de cele mai multe ori sub tejghea. De acolo, de sus, cocoțați pe piramida parvenitismului, fredonau cu aplauzele de la congrese în cap.

Au trecut 35 ani și cerul de deasupra noastră a văzut de toate. Ulciorul mai merge, încă e loc de manevră pentru cei care tânjesc la ciolan.

De aici, de jos, de unde nu ne-am gândit niciodată, nouă ne rămâne doar să le cântăm o serenadă în zilele ce vor urma. Cu ștampila în mână, în loc de saxofon, poate vor ieși pe ușa de urgență a istoriei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult