Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu, nu-s „amărâți ca noi”. Despre forța unui popor mic și palida consolare a românului care a ținut cu croații din solidaritate economică

- Lasă, mă, să câștige croații! Francezii și așa... sunt bogați! Hai, sănătate! 

Gazda, un domn la onorabila vârstă de șaizeci de ani, la care văd meciul, tocmai închide convorbirea cu un amic de-al său. Începe finala. 

Am constatat că marea majoritate a românilor a ținut cu croații în finala Campionatului Mondial pentru că o consideră mai aproape de necazurile noastre de zi cu zi. Bani puțini, lipsa infrastructurii, spitale pe post de muzee... ca la noi. Sau poate că nu, dar ne place să știm că și alții o duc prost. Capra vecinului...

„Vai de fundul nostru, ăștia croații sunt și ei praf. Pe când francezii... ", continuă amabil domnul nostru în încercarea de a ne ridica moralul.

Președinta Croației Kolinda Grabar Kitarovic îl consolează pe Luka Modric, după pierderea finalei Campionatului Mondial de Fotbal (Guliver Getty Images)

Înainte de a ajunge președinte, Kolinda Grabar Kitarovic a fost ministru de Externe, ministru al Afacerilor Europene, ambasador al Croației în Statele Unite și Asistent pentru Diplomație Publică al Secretarului General NAT. Are o licență în științe sociale de la Universitatea din Zagreb și studii post-universitare la Viena, o bursă Fulbright la George Washington University, o bursă Luksic la Kennedy School of Government de la Harvard și a fost „visiting scholar” la Johns Hopkins University. (Sursa aici)

Președintele Croației Kolinda Grabar Kitarovic se bucură la primul gol înscris de echipa sa națională în poarta Franței, la CM din Rusia 2018, meci încheiat cu 4-2 pentru francezi (Guliver Getty Images)

Raportăm simpatiile la fotbal la situația economică pentru că,  nu e așa?,  e mai comod să ne amăgim de 30 de ani, în loc să ne luăm soarta în propriile mâini. La fotbal, la tenis, la șah, la bowling și la orice sport, noi ținem cu cei mai amărâți. Și, evident, amărâții pierd, mai întotdeauna. Iar asta cumva, ne dă o satisfacție.

„Uite vezi, nu se pot pune cu ăia puternici! Cum să ajungă România acolo?".

Sondajele  publicațiilor online de specialitate ce au pus la bătaie întrebarea simplă: „Cu cine țineți în finală?" sunt favorabile net croaților. Deznădejdea din viața de zi cu zi a românilor, orice necaz din viața cetăţii își întinde antenele în orice domeniu, până și în emoțiile suporterului român care se uită la un simplu meci de fotbal, unde Romănia nu e nici măcar prezentă. 

Dar „amărâta" Croaţia nu are o Mamaie sufocată de ospătari indolenți, de prețuri exorbitante pentru servicii de nimic, de hoteluri zugrăvite cu un singur strat, în 30 de ani, peste igrasia acumulată încă din anii comunismului, de bolizi parcați pe dos în fața cluburilor de odraslele șmecherilor. „Amărâta” de Croație e una dintre puterile turistice ale Europei în care autostrăzile se intersectează în funde tangente la litoralul pe care îl exploatează până la fiecare pietricică de la mal și fiecare fir de nisip, care și-a aranjat orașele, care și-a respectat monumentele și istoria. 

Momentul umbrelei 

În altă ordine de idei,  Rusia a organizat o Cupă Mondială impecabil, iar Putin a demonstrat lumii occidentale cine e Șeful. Imaginea de mai jos vorbește de la sine:

Momentul umbrelei, la ceremonia de premiere: doar președintele rus este „acoperit”, în timp ce președintele Franței și președinta Croației se bucură în ploaie (Guliver Getty Images)

Și iată cum nimeni nu vorbește de meritele Federației Ruse de Fortbal,  de FIFA sau de stewarzii care au fost impecabili,  poate doar cu excepția momentului din finală când un grup mic de spectatori a intrat pe teren. Dar acum, la final, nu vorbim de nimeni altcineva. Vorbim de el. Pentru că imaginea care rămâne în mintea privitorului care s-a uitat la Campionatul Mondial este aceea a lui Putin înmânând medalile de campioni. Președintele rus este organizatorul absolut al Cupei Mondiale. Spre deosebire de Occident care are mai multe voci,  neînțelegeri și tensiuni cu privire la emigrație, apărare și libera circulaţie, Rusia are o singură opinie. Pentru omul de rând asta e concluzia simplă. 

Franța este noua campioană  mondială. 

- Ce vorbeşti dom'le?! Franța e o națiune de top, cum să îi bată croații ăștia... Nu aveau cum! Vezi de treabă! Hai, mai torn o vișinată? 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Geo Vila Geo Vila check icon
    Poate că e irelevant ce organizare impecabila au reușit rușii in condițiile in care acest stat nu ar fi trebuit să fie lăsat să organizeze o cupa mondială. Putin a arătat cine e șeful? Asta era problema? După acest rationament, și Coreea de Nord poate organiza cu succes un campionat mondial.
    • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Nu conteaza, simpatiile sau antipatiile avute de fiecare dintre noi, in timpul finalei CM din Rusia ! Important este sa intelegem, cum de-a reusit o tara cu populatia de cel putin 4 ori mai mica ca a Ro si care a trecut, de curand printr-un razboi, sa aiba o asemenea performanta mondiala. Totul tine de mentalitatea poporului respectiv si a politicienilor din aceasta tara ! Atat timp, cat noi gandim ca teleormanenii, vom ajunge Teleormanul Europei in timp ce altii, mai mici decat noi, ne depasesc la toate capitolele.
    • Like 0
  • Nu sunt de acord cu ideile acestui articol., am tinut cu croatii de la primul meci pe care l-au jucat, mi-a placut jocul lor si am zis ca merita, asa cum afirm ca, urmarind evolutia jucatorilor nu cred ca Modrici merita sa fie numit cel mai bun jucator al mondialului (a ratat un penalty in prelungiri iar echipa putea sa piarda la lovituri de la 11 metri, la al doilea gol pe care l-au primit de la fracezi era debusolat, nu stia unde e mingea s.am.d) dar per total echipa asta, dintr-o tara mica, chiar a jucat fotbal. Am tinut cu ei si in finala pentru ca si-au batut francezii joc de Simona Halep cand a castigat turneul de tenis. Ma bucur in schimb ca putem sa le intoarcem gestul. Pana una alta croatii raman vicecampioni mondiali, Nu au pierdut nimic din ce nu aveau, Romanii,, romanii au pe Gigi Becali si pe altii ca domnia sa, de asta nu ajungem niciodata sa ne calificam macar,
    • Like 0
  • Nu vi se pare paradoxal că un popor care se identifică drept "amărîți" visează la prospretitate? Asta să mai fi rămas din România? Amarul ‽
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Visinata anesteziaza simțurile celor care se complac de 30 de ani în situația din România. Noi astia mai lucizi incercam sa-i trezim cu o cafea pe ceilalti. Recunosc, am tinut oarecum cu Croatia, insa nu din rațiuni economice. Cred ca stim ce economie are Croatia. Pur si simplu doream sa castige și ei macar o data cupa mondială la fotbal sau să fie un scor mai strâns. Legat de umbrela lui Putin, probabil ca nu vroia sa raceasca inainte de intalnirea cu Trump.
    • Like 0
  • Poate ma insel dar cred ca Romania sa opus intrarii Croatiei in UE, care a intrat pana la urma avand nasii mult mai puternici ca Romania. Si cred ca romanii au tinut mai mult cu Croatia datorita faptului ca unele ziare franceze au facut echipa nationala de fotbal a Romaniei "tigani lui Hagi" si jaful ala de ziar Charlie Hebdo... a publicat caricatura aia cu Simona Halep si cupa de la Roland Garos.
    Si oare cati albi francezi mai sunt in echipa nationala a Frantei care pare putin ca colorata ?!:)
    Din nefericire pt noi Romania nu mai stie sa faca turism, oare de ce ? Probabil ca se simte lipsa unei structuri centrale si a unor manageri care sa coordoneze domeniul asta, ca ministerul e mai mult asa de imagine si de posturi bine platite ale "sistemului". Cum de am ajuns in asa hal ca un sejur in Grecia sau Turcia sa fie mai ieftin ca pe litoralul romanesc si probabil ca la o calitate mult mai buna ? Probabil din nepasare, iresponsabilitate si muuuuult bla-bla cu vom face si drege , dar la timpul viitor !
    • Like 0
  • Moka check icon
    Ce solidaritate economica???
    Eu remarc aici:
    1. politically crectness-ul romanilor care nu vor sa auda de acest concept dar il practica pe scara larga. Doar ni s-a spus ca acest concept nu e bun dar noi tot vrem sa le dam o sansa celor pe care-i consideram mai slabi.
    2. Intoleranta fata de alte rase, alimentata turbo in ultima luna pe retelele de socializare (prin tot felul de caricaturi) care prezentau Franta drept selectionata Africii.
    Cred ca in acest caz, am avut o combinatie din cele 2 puncte de mai sus si din acest motiv mai toata lumea a tinut cu Croatia.
    • Like 0
    • @ Moka
      Şi nu e selecționata Africii ?
      • Like 0
  • dan check icon
    Solidaritate economica,nu mai stiti ce sa inventati???
    Eu am tinut cu Croatia pentru ca mi-a placut cum jucau.
    Cred ca 80% dintre romani stiu ca Croatia este cu muuuult peste Romania in ceea ce priveste economia ,turismul ,civilizatia....asa ca asta cu solidaritate economica este exagerata rau.
    • Like 7
  • Am tinut cu Croatia ,nu din solidaritate cu niste "amarati" (stiu ca nu se compara cu noi),nici din solidaritate "balcanica" (nu exista asa ceva),nici din vreo alta solidaritate.Am tinut cu ei pentru ca erau echipa care a jucat fotbal la acest mondial.Una dintre putinele,alaturi de Belgia,Anglia si Uruguay.A castigat o echipa care a parcat autobuzul si care la sfarsit a fost premiata de un mujic grobian,care a aratat cam unde e Rusia raportat la civilizatie.
    • Like 0
  • Uitati de influenta momentului Roland Garos, Halep si Hepdo Charlie !
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult