Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu sunt cinstiți, dar sunt tâmpiți

CTP

Ce suntem siliți să trăim în momentul de față e o premieră în istoria postdecembristă. Luptele intestine pentru șefia de partid s-au desfășurat, de regulă, în perioade în care PNL sau PSD nu mai erau la putere.

În 1992, Radu Câmpeanu a fost schimbat cu M. Ionescu-Quintus în urma pierderii alegerilor de către PNL. Tăriceanu a fost dat jos de Crin Antonescu după ce îi fugise de sub fund fotoliul de prim-ministru. Antonescu a pierdut în fața lui Klaus Iohannis după ce scosese partidul din guvernarea USL. Orban s-a urcat în locul lui Gorghiu după înfrângerea catastrofală a PNL din 2016. 

La PSD, la fel, Geoană l-a ras pe Iliescu, Ponta pe Geoană, Dragnea pe Ponta, Ciolacu pe Dăncilă când partidul era în opoziție.

Îți recomandăm

Acum, pentru prima dată, încăierările Cîțu-Orban, Barna-Cioloș se desfășoară cu ambele partide la guvernare. Ei se bat pentru putere, fiind la putere! Din punctul de vedere al cetățenilor e ca și cum, într-un război civil, ambele tabere ar folosi artileria grea în oraș, distrugând clădirile și omorând locuitorii nevinovați.

La câtă politică românească am văzut, și tot mă uluiește disprețul față de oameni al liderilor PNL și USR PLUS, excitați la culme de bătălia pentru putere. Nici măcar Iohannis nu-i poate opri, căci ar fi și el mușcat fără milă. Nu le pasă câtuși de puțin de cum se simte prostimea cocoșată de creșterea lacomă a prețurilor la energie și la tot. Asta după ce atâția și-au pus în ei speranțe de mai bine.

Dacă ar fi avut niscai urme de umanitate și bun-simț, n-ar fi trebuit să se ajungă la așa ceva. Se adunau la partid, PNL, USR PLUS, toți liderii din țară, cu ușile închise și nu ieșeau de acolo decât când hotărau, prin vot sau cum credeau de cuviință, cine va fi viitorul șef. Apoi, congresul de alegeri se organiza peste o săptămână și ieșea cine s-a stabilit, fără acest bâlci grețos aruncat în capul cetățenilor.

Bâlci din care nu câștigă nimic. În teoria jocurilor, se analizează de obicei jocurile de sumă nulă – când unul pierde, celălalt câștigă – sau de sumă pozitivă – ambele părți câștigă. Rară este situația sumei negative – ambele părți scad în ochii opiniei publice. În lupta „de casă”, pe termen scurt, PNL și USR PLUS, cu lideri cu tot, pierd politic masiv, pe termen mediu și lung, la nivel național. Și câștigă, evident, fără niciun efort, PSD și AUR.

Dacă nu sunt în stare să fie cinstiți, ar putea, măcar, să nu fie tâmpiți. Dar nu e cazul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In afara de “talibanii” USR, cine are putina minute nu va mai vota niciodata USR dupe ce si-au legat numele de AUR
  • Like 0
 • Asa trebuiau sa faca daca erau destepti!Nu ma asteptam ca USR-isto+ sa procedeze ca Dragnea,(sa se alieze cu AUR )ca sa-si dea jos propriul Guvern!
  • Like 0
 • Pe langa faptul ca sunt tampiti, sunt si hoti; nu-i intereseaza decat sa castige ei, nu sa faca ceva pentru aceasta tara. Din pacate, aceasta clasa politica a noastra nu se gandeste la cetateanul roman ci numai la interesele ei.
  • Like 0
 • Ambele partide PNL si USRPLUS au oameni de calitate modesta, meschini si copilarosi, care nu vad interesele tarii atat de importante in fata orgoliilor lor exacerbate!!!!!!!!!!!
  Aici e nenorocirea! A fost deajuns sa fie asmutiti unii impotriva altora de catre cartite PSD-iste infiltrate si sar de coada in sus la orice gest sau vorba a unuia din partidul rival. Pai ei or fi rivali, dar uita efectiv de PSD&Co, care reprezinta cu adevarat zona rivala si anti-occidentala inraita! Desigur, PNL provine din aceeasi mafie postdecembrista, doar ca el contine in ecuatie elemente pro-vest ale fostei securitati, fata de PSD care e intesat cu agenti pro-rusi! Noi, votantii USRPLUS ne-am facut sperante ca USRPLUS(iesit din spuma marii, desigur) va colabora cu migala in aceasta coalitie, inghitind aerele PNL justificate oarecum de procentul obtinut, dar nu!!! Ca si in PNL, in USR soptesc cartite PSD care-i invata sa fie super-cocosi in fata PNL, in loc sa stea asezat la masa pe toate subiectele si sa COLABOREZE pentru a duce tara pe un parcurs onorabil si constructiv. Daca nu sunt cartite PSD, atunci, EFECTIV e vorba de calitate proasta umana sau, pur si simplu prostie de copii care si-au luat-o in cap. Ce tara, ce proiecte!!! Pentru ei orgoliul personal e tot ce mai vad in ceata setei lor de putere. Cu tot regretul o spun, sincer. Oameni MICUTI, de ambele parti! Mai trebuie sa creasca! Speram sa nu se duca tara de rapa pana cresc ei....
  • Like 2
 • Da! Ca de obicei, profund si clar , sau profund de clar!
  ( Tâmpiți, însă, normal să fie! )
  Doar nu vă așteptați ca politica să fie despre si pentru oameni, la noi, in țară! Sau, nu acum! Peste vreo 100 ani (in ciuda lui Brucan!) Sau, până apare vreun Ferdinand...,de import. (Klaus e prea autohton...)
  • Like 2
 • Ca tuturor celorlați, lui Dan Barna i s-a sculat ambiția de a fi cel mai tare. Pohta vine mușcând.
  • Like 3
 • Paul check icon
  Apropos ce scriam mai jos, despre căcâțu aparent reformator, se pare ca cacatu e de fapt omul de paie al aripii talibane basito-pedeliste din PNL, care pana acum a ținut ciocul mic, însă între timp se pare ca li s-a terminat ce au furat pe vremea lu’ base și sunt insetati de sânge. Deci in frunte cu boc-poc furunculul obedient al lui basescu acești subpesedisti dau atacul in PNL… In aceste condiții aripa uselista apare intr-o lumina mult mai favorabilă. Sa nu uitam ca PD-L-ul imputiciunilor basescu și furunculul boc este se fapt partidul care l-a emanat pe dragnea.
  • Like 2
  • @ Paul
   Chestia nu este ce scriai tu mai jos. Chestia este ce ai scris mai sus....Domnule mata vorbesti in termeni de "talibani" "extremism" "batalii la baioneta" "terorism""sange" intr-o asa comparatie cu politicul romanesc. Tu te auzi domn`le si formulez acest comment context intr-o forma de normalitate ce atribuiri DEMENTE formulezi ?. catre politica actuala romaneasca care este de fapt in real un arhaism intelectual de pestera REGIZAT FOLOSIT MANIPULAT DIFUZAT si iar REDIFUZAT...."la fel ca moara care macina malai". Asta-i politica romaneasca !. o ineptie o corcitura O EROARE...o sleacta de babuini in calduri... DAR nu este vina lor....este vina celor care i-au trimis ACOLO respectiv votantii !!! Mda cateodata nu stiu cine sunt mai periculosi politicienii care presteaza sau votantii de gat cu gazetarii care incita la razmerita si purgatorii !!
   • Like 4
  • @ Radu Panaitescu
   Total de acord până la /Votantii/ Acuma , sincer, ce să mai voteze si votanții ?
   • Like 0
  • @ Paul
   Nu mai sunt basisto-PDListi deoarece l-au tradat pe Basescu si pe noi,alegatorii,dizolvandu-se in PNL!
   • Like 0
 • Mie mi se pare că USR-PLUS....este ....suficient de discret în ceea ce privește congresul lor.
  Atât.
  • Like 2
 • Da. Aveți dreptate. Eu și soțul suntem dezamăgiți, scârbiți. Și ca să-i ajutăm eu am votat USR, soțul PNL.
  • Like 0
 • Domnule stiu ca esti un fin observator al societatii indigene per ansamblu dar si individual. Imaginează-ți un scenariu: o țara minunata cu munți, câmpii mănoase și o mare destul de posibil de izolat. Este dorita și laudata. Din nefericire pentru alte popoare, este locuita. Prin depopularea ei se poate face loc pana și in Transylvania cea royal dorita. Depopularea este necesară și, din păcate aplicabila. Noi suntem cei trimisi fie afara fie in ceruri. Prin propria noastră dorința. Ni se face loc pe glob din Antarctica pana in Sahara. Pe pământ și sub. Urgent. Alta omenire, nu românimea are nevoie de acest spațiu ce poate fi obținut prin alte metode decât intrând in conflicte internaționale. Este pădure de tăiat, oricând se poate găsi lemn bun pentru cozi de topor. Ni le alegem singuri. Domnule ești inteligent și voit rău. Schimba-ți direcția și vei fi bun și pentru necăjiți. In jurul dumitale nu sunt tampiti decât o parte, restul sunt cei mai rai, cei vânduți. Asta este realitatea de astăzi, dirijata in direcția sigura a depopulării fie prin emigrare, sărăcie, boala sau sinucidere și repopularea țării dinspre vest spre est. România cea bogata și frumoasa va rămâne acolo unde este, numai romanii nu vor mai aici.
  • Like 0
  • @ Alex Bacall
   Domnule sa aveti pardon... ...ca si multi care comenteaza RATIUNEA. Aveti nevoie urgent de o "MANTUIRE SPITALICEASCA" sau de un "BALSAM SUFLETESC" tip perfuzie ?. cu umorul si ghilimelele ironice de rigoare. Si sa conchid intr-o oarecare masura : De ce credeti ca Romania a devenit asa morbida descreerata si la polul opus frumoasa vazuta numai prin ochii hipiotilor optimisti "drogati" din dragoste ?...DE CE ?...raspuns : pentru ca generatii la rand ati VOTAT cu falusul emotiv din pantaloni si nu cu RATIUNEA dragilor !!!. iar in prezent culegeti roadele acelor ineptii si derapaje sistemice trecute si culmea persevarati in aceeasi greseala cu fiecare drept de vot ! ( in general vorbind si POPULIST )
   • Like 1

Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult