Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Număr record de cazuri nou confirmate de Covid-19 în România: 555 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore

Secție de terapie intensivă în Catania

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri cel mai mare număr de îmbolnăviri înregistrat în 24 de ore de la începutul pandemiei în România: 555 de cazuri confirmate din 13.147‬ de teste procesate. 

237 de pacienți se află în stare gravă la terapie intensivă, iar 18 oameni au murit din cauza bolii.

Precedentul record a fost înregistrat în plină stare de urgență, pe 11 aprilie, când au fost înregistrate 523 de noi cazuri.

„La acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să îi respecte pe cei care le respectă, riscul ca numărul îmbolnăvirilor să continue să crească este destul de serios”, a avertizat șeful DSU, Raed Arafat la Digi24.

„Ce s-a întâmplat este o consecință a campaniilor negaționste sau a campaniilor care susțin că fiecare om are dreptul să nu respecte regulile”, a spus oficialul. „Sunt oameni care au plecat de la spitale simptomatici și nimeni nu știe cum se comportă în comunitate. Această situație agravează lucrurile”, a continuat Arafat. Acesta a explicat că unele zone ar putea fi carantinate pentru a preveni răspândirea bolii, însă este nevoie de o legislație clară în acest sens.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oamenii sunt im mare parte iresponsabili, din pacate nu numai ei platesc pentru iresponsabilitatea personala, ci si altii. M-as bucura daca cei care debiteaza tampenii precum ca masca e o bataie de joc, e, conform limbajului, "la misto" (am auzit asta in metrou de la o persoana care dupa figura nu parea prea inteligenta.....) ar lua numai ei leapsa, sa ajunga la spital implorand pe medici sa ii ajute sa respire, si sa primeasca raspunsul meritat: "a, taci, domnule, ca e la misto!". Daca s-ar intampla asta, nu as avea nici o problema de constiinta, disparitia prostilor e intotdeauna imbucuratoare. Dar se mai imbolnavesc si altii, care nu au nici o vina, asta e cu adevarat trist. Ei sunt victimele prostilor si iresponsabililor, nu ai virusului, pana la urma.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Daca un bolnav de COVID are o stare generala satisfacatoare ( asimptomatic sau cu simptome minime, fara alte boli grave asociate ) poata sta acasa pana se vindeca, exact precum bolnavii de gripa sau de rujeola sau de varicela.
  Insa daca vrem ca de acum incolo sa internam ORICE bolnav cu viroza doar pentru ca este contagios, sistemul spitalicesc trebuie re-gandit si construite locatii speciale doar pentru astfel de cazuri. Nu e in regula sa internam in spitalele destinate pacientilor cu afectiuni non-infectioase bolnavi cu viroze respiratorii sau cu alte boli infectioase.
  Convertirea a numeroase spitale in "spitale-suport COVID " a lipsit sute de mii de bolnavi cronici cu afectiuni cu potential letal ( cancer, diabet, boli cardio-vasculare ) de dreptul de a beneficia de tratament si investigatii.
  In cifre reale si in statistica, epidemia actuala a fost de amploare medie, asa cum au mai fost trei-patru epidemii de boli virale in ultimii 30 de ani.
  Masurile politico-sanitare luate de guvernanti au aratat pe de-o parte, incapacitatea diriguitorilor sanitari si politici de a elabora strategii rationale si eficiente pentru atenuarea efectelor virozei, iar pe de alta parte au dezvaluit apetitul multor guverne pentru masuri ne-democratice, care au limitat grav unele drepturi si libertati consfintite in Constitutie.
  Consecinta majora a fost declansarea unei crize economice artificiale, cu consecinte dramatice pentru milioane de oameni.

  • Like 1
  • @ Cri
   Delia MC Delia MC check icon
   Un amalgam din care să înțelegem ce? Că-i internează cu o viroză banală? Că se internează de-a valma covid și non-covid? Foarte bine că nu se mai internează asimptomaticii și cei cu forme ușoare. În schimb umblă incognito, e naiv să se creadă că stau toți acasă.
   Că degeaba există spitale suport covid? Păi să fie desființate. Când vine valul 2,3 unde mai duci bolnavii? Că le vom fi desființat că nu ne mai trebuie (ptiu, ptiu, să nu fim de deochi, ce bine ne-am descurcat! ). De unde să fie înființate acele spitale că cele vechi nu se pot întinde ca o gumă? Asta e, nu sunt destule.
   Că bolnavii cronici n-au avut unde se duce? Au intrebat măcar medicii de familie? Da, au fost semnificativ mai puține astfel de secții, din motivul enunțat mai sus, dar au fost. Inclusiv clinici private unde trebuie doar bilet de trimitere.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Pe lângă faptul că probabil secțiile de terapie intensivă vor fi pline ( spre "bucuria" asimptomaticilor, chiar dacă s-ar vrea, n-ar mai fi unde ) problema e că multe țări ne vor închide ușa în nas. Iar o ușă închisă greu se mai deschide.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Problema nu este neaparat numarul in sine ci capacitatea sistemului medical national. Iar daca vom ajunge in situatia Italiei sau a Spaniei va fi jale multa in tara aceasta.
  • Like 3
 • Nici nu e de mirare. Dacă oamenii nu își vor schimba atitudinea și comportamentul, cu siguranță vom avea un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult