Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri cel mai mare număr de îmbolnăviri înregistrat în 24 de ore de la începutul pandemiei în România: 555 de cazuri confirmate din 13.147 de teste procesate.
237 de pacienți se află în stare gravă la terapie intensivă, iar 18 oameni au murit din cauza bolii.
Precedentul record a fost înregistrat în plină stare de urgență, pe 11 aprilie, când au fost înregistrate 523 de noi cazuri.
„La acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să îi respecte pe cei care le respectă, riscul ca numărul îmbolnăvirilor să continue să crească este destul de serios”, a avertizat șeful DSU, Raed Arafat la Digi24.
„Ce s-a întâmplat este o consecință a campaniilor negaționste sau a campaniilor care susțin că fiecare om are dreptul să nu respecte regulile”, a spus oficialul. „Sunt oameni care au plecat de la spitale simptomatici și nimeni nu știe cum se comportă în comunitate. Această situație agravează lucrurile”, a continuat Arafat. Acesta a explicat că unele zone ar putea fi carantinate pentru a preveni răspândirea bolii, însă este nevoie de o legislație clară în acest sens.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Insa daca vrem ca de acum incolo sa internam ORICE bolnav cu viroza doar pentru ca este contagios, sistemul spitalicesc trebuie re-gandit si construite locatii speciale doar pentru astfel de cazuri. Nu e in regula sa internam in spitalele destinate pacientilor cu afectiuni non-infectioase bolnavi cu viroze respiratorii sau cu alte boli infectioase.
Convertirea a numeroase spitale in "spitale-suport COVID " a lipsit sute de mii de bolnavi cronici cu afectiuni cu potential letal ( cancer, diabet, boli cardio-vasculare ) de dreptul de a beneficia de tratament si investigatii.
In cifre reale si in statistica, epidemia actuala a fost de amploare medie, asa cum au mai fost trei-patru epidemii de boli virale in ultimii 30 de ani.
Masurile politico-sanitare luate de guvernanti au aratat pe de-o parte, incapacitatea diriguitorilor sanitari si politici de a elabora strategii rationale si eficiente pentru atenuarea efectelor virozei, iar pe de alta parte au dezvaluit apetitul multor guverne pentru masuri ne-democratice, care au limitat grav unele drepturi si libertati consfintite in Constitutie.
Consecinta majora a fost declansarea unei crize economice artificiale, cu consecinte dramatice pentru milioane de oameni.
Că degeaba există spitale suport covid? Păi să fie desființate. Când vine valul 2,3 unde mai duci bolnavii? Că le vom fi desființat că nu ne mai trebuie (ptiu, ptiu, să nu fim de deochi, ce bine ne-am descurcat! ). De unde să fie înființate acele spitale că cele vechi nu se pot întinde ca o gumă? Asta e, nu sunt destule.
Că bolnavii cronici n-au avut unde se duce? Au intrebat măcar medicii de familie? Da, au fost semnificativ mai puține astfel de secții, din motivul enunțat mai sus, dar au fost. Inclusiv clinici private unde trebuie doar bilet de trimitere.