Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nuțu nu are o problemă. Noi avem o problemă

Nuțu Cămătaru

Foto: Facebook Codin Maticiuc

Știți care e problema cu volumul despre viața lui Nuțu Cămătaru? (Codin Maticiuc - „Dresor de lei și de fraieri - Viața lui Nuțu Cămătaru”)

Nu e că a vândut 15.000 de exemplare în două zile. Nu e nici măcar faptul că e o carte despre un interlop. Codin Maticiuc sau Nuțu Cămătaru pot să fie ce vor ei dacă scriu bine.

Problema e că unii care n-au habar de literatura contemporană se erijează în apărătorii autorului de zici că l-au descoperit pe noul Bukowski. Și, de fapt, problema e că aceiași indivizi, în apărarea lui Nuțu, scot pe gură clișee de genul „oricum n-avem autori”, „oricum literatura contemporană e varză”. 

Să știți de la mine că unul care vine și spune asta n-a deschis în viața lui un volum de proză sau poezie scris de un autor român contemporan. Pentru el, literatura română se oprește la „Ion”, că așa l-a învățat pe el în liceu profa lui amorezată de Rebreanu.

Problema cu volumul despre Nuțu e că 15.000 de exemplare în două zile înseamnă un record absolut pentru un autor român contemporan. Problema cu volumul despre Nuțu e că singurele două volume care i-ar putea face concurență la vânzări sunt „Suge-o, Ramona” și „Fluturi”.

În realitate, Nuțu n-are o problemă. Noi avem o problemă. Iar problema asta se numește comoditate intelectuală. Că, efectiv, trebuie să ai un creier foarte odihnit ca să-ți imaginezi că literatura română n-a mai dat nimic notabil de la Marin Preda încoace.

Deci, cumpărați-l pe Nuțu. Presupun că e amuzantă cartea.

Și „50 Shades of Grey” e printre cele mai vândute cărți ale unui autor britanic și e normal să fie așa. Diferența e că și „Rămășițele zilei” a lui Ishiguro e pe undeva în topul ăla. Faptul că topul nostru e format exclusiv din Nuțu, „Fluturi” și „Suge-o, Ramona”, asta e adevărata problemă.

Și nu e a autorilor, ci a ălora catre strâmbă din nas la literatura română contemporană de parcă au citit-o pe toată, dar fac apoplexie dacă îi pui să-ți spună numele a trei autori români în viață.

PS. În România, un autor român bine vândut se poate lăuda cu 2000 de exemplare. În Bulgaria, în schimb, un autor bulgar bine vândut e tipărit în 4000 de exemplare. Evident, luăm în calcul un an întreg, nu două zile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa e, problema e cu romanul. Cu romanul care cumpara carti despre acest Nutu. A auzit el oare, romanul asta neaos, cel mai probabil mitocan prin educatie (de fapt, mai corect spus, prin lipsa educatiei), lipsit de respect si ignorant, despre scriitori ca Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Gabriela Adamesteanu, Radu Parachivescu, ca sa nu mai vorbim de Ana Blandiana? Oameni care au scris lucruri ce merita citite.... Sincer, pe Nutu nu l-as publica - l-as impusca..... pacat ca drepturile omului se aplica si la astfel de bestii, pe care unii se incapataneaza sa le confere titlul de oameni.
    • Like 0
  • Nume check icon
    De acord pana la un punct. Mai exista si un element foarte important si anume media din Romania care in goana de trafic publica orice. Deasemenea si Dvs. prin faptul ca ati scris acest articol - chiar daca nu laudativ - sustineti acest eveniment de inalta tinuta culturala si artistica scris de un corifeu al vietii mondene din Romania despre un romantic calaret al lumii interlope bucurestene. Faptul ca faceti comparatii referitor la vanzari arata ca ati petrecut mult, mult prea mult timp pe acest subiect. Si de fapt si eu scriind acest comentariu, care cu siguranta cred ca va fi singurul.
    P.S. Vad ca s-a organizat o conferință de presa. Banuiesc ca mult PR noise. O editura care a publicat cartea. Cineva care a citit-o si a spus ca prin publicarea ei ne vom imbogatii cultural. Sunt multe persoane educate care sunt implicate in acest mare act de cultura. Faptul ca au dorit sa faca parte din acest "proiect" spune mult sau chiar adevarul despre ei. Money, money and just f**ing money. Si atat.
    • Like 0
    • @ Nume
      AdiC check icon
      Pentru că, se știe (sau se știe!), ăștia cu cultura lor trebuie să fie săraci, deci cinstiți, ce e aia să facă bani? La fel și muzicanții, fă, băi nene, muzică cultă, nu te prostitua (!?) pentru bani că așa se cunosc artiștii adevărați...

      Câtă ipocrizie, nenică!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult