Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nuțu nu are o problemă. Noi avem o problemă

Nuțu Cămătaru

Foto: Facebook Codin Maticiuc

Știți care e problema cu volumul despre viața lui Nuțu Cămătaru? (Codin Maticiuc - „Dresor de lei și de fraieri - Viața lui Nuțu Cămătaru”)

Nu e că a vândut 15.000 de exemplare în două zile. Nu e nici măcar faptul că e o carte despre un interlop. Codin Maticiuc sau Nuțu Cămătaru pot să fie ce vor ei dacă scriu bine.

Problema e că unii care n-au habar de literatura contemporană se erijează în apărătorii autorului de zici că l-au descoperit pe noul Bukowski. Și, de fapt, problema e că aceiași indivizi, în apărarea lui Nuțu, scot pe gură clișee de genul „oricum n-avem autori”, „oricum literatura contemporană e varză”. 

Să știți de la mine că unul care vine și spune asta n-a deschis în viața lui un volum de proză sau poezie scris de un autor român contemporan. Pentru el, literatura română se oprește la „Ion”, că așa l-a învățat pe el în liceu profa lui amorezată de Rebreanu.

Problema cu volumul despre Nuțu e că 15.000 de exemplare în două zile înseamnă un record absolut pentru un autor român contemporan. Problema cu volumul despre Nuțu e că singurele două volume care i-ar putea face concurență la vânzări sunt „Suge-o, Ramona” și „Fluturi”.

În realitate, Nuțu n-are o problemă. Noi avem o problemă. Iar problema asta se numește comoditate intelectuală. Că, efectiv, trebuie să ai un creier foarte odihnit ca să-ți imaginezi că literatura română n-a mai dat nimic notabil de la Marin Preda încoace.

Deci, cumpărați-l pe Nuțu. Presupun că e amuzantă cartea.

Și „50 Shades of Grey” e printre cele mai vândute cărți ale unui autor britanic și e normal să fie așa. Diferența e că și „Rămășițele zilei” a lui Ishiguro e pe undeva în topul ăla. Faptul că topul nostru e format exclusiv din Nuțu, „Fluturi” și „Suge-o, Ramona”, asta e adevărata problemă.

Și nu e a autorilor, ci a ălora catre strâmbă din nas la literatura română contemporană de parcă au citit-o pe toată, dar fac apoplexie dacă îi pui să-ți spună numele a trei autori români în viață.

PS. În România, un autor român bine vândut se poate lăuda cu 2000 de exemplare. În Bulgaria, în schimb, un autor bulgar bine vândut e tipărit în 4000 de exemplare. Evident, luăm în calcul un an întreg, nu două zile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asa e, problema e cu romanul. Cu romanul care cumpara carti despre acest Nutu. A auzit el oare, romanul asta neaos, cel mai probabil mitocan prin educatie (de fapt, mai corect spus, prin lipsa educatiei), lipsit de respect si ignorant, despre scriitori ca Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Gabriela Adamesteanu, Radu Parachivescu, ca sa nu mai vorbim de Ana Blandiana? Oameni care au scris lucruri ce merita citite.... Sincer, pe Nutu nu l-as publica - l-as impusca..... pacat ca drepturile omului se aplica si la astfel de bestii, pe care unii se incapataneaza sa le confere titlul de oameni.
  • Like 0
 • Nume check icon
  De acord pana la un punct. Mai exista si un element foarte important si anume media din Romania care in goana de trafic publica orice. Deasemenea si Dvs. prin faptul ca ati scris acest articol - chiar daca nu laudativ - sustineti acest eveniment de inalta tinuta culturala si artistica scris de un corifeu al vietii mondene din Romania despre un romantic calaret al lumii interlope bucurestene. Faptul ca faceti comparatii referitor la vanzari arata ca ati petrecut mult, mult prea mult timp pe acest subiect. Si de fapt si eu scriind acest comentariu, care cu siguranta cred ca va fi singurul.
  P.S. Vad ca s-a organizat o conferință de presa. Banuiesc ca mult PR noise. O editura care a publicat cartea. Cineva care a citit-o si a spus ca prin publicarea ei ne vom imbogatii cultural. Sunt multe persoane educate care sunt implicate in acest mare act de cultura. Faptul ca au dorit sa faca parte din acest "proiect" spune mult sau chiar adevarul despre ei. Money, money and just f**ing money. Si atat.
  • Like 0
  • @ Nume
   AdiC check icon
   Pentru că, se știe (sau se știe!), ăștia cu cultura lor trebuie să fie săraci, deci cinstiți, ce e aia să facă bani? La fel și muzicanții, fă, băi nene, muzică cultă, nu te prostitua (!?) pentru bani că așa se cunosc artiștii adevărați...

   Câtă ipocrizie, nenică!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult