Foto: Facebook Codin Maticiuc
Știți care e problema cu volumul despre viața lui Nuțu Cămătaru? (Codin Maticiuc - „Dresor de lei și de fraieri - Viața lui Nuțu Cămătaru”)
Nu e că a vândut 15.000 de exemplare în două zile. Nu e nici măcar faptul că e o carte despre un interlop. Codin Maticiuc sau Nuțu Cămătaru pot să fie ce vor ei dacă scriu bine.
Problema e că unii care n-au habar de literatura contemporană se erijează în apărătorii autorului de zici că l-au descoperit pe noul Bukowski. Și, de fapt, problema e că aceiași indivizi, în apărarea lui Nuțu, scot pe gură clișee de genul „oricum n-avem autori”, „oricum literatura contemporană e varză”.
Să știți de la mine că unul care vine și spune asta n-a deschis în viața lui un volum de proză sau poezie scris de un autor român contemporan. Pentru el, literatura română se oprește la „Ion”, că așa l-a învățat pe el în liceu profa lui amorezată de Rebreanu.
Problema cu volumul despre Nuțu e că 15.000 de exemplare în două zile înseamnă un record absolut pentru un autor român contemporan. Problema cu volumul despre Nuțu e că singurele două volume care i-ar putea face concurență la vânzări sunt „Suge-o, Ramona” și „Fluturi”.
În realitate, Nuțu n-are o problemă. Noi avem o problemă. Iar problema asta se numește comoditate intelectuală. Că, efectiv, trebuie să ai un creier foarte odihnit ca să-ți imaginezi că literatura română n-a mai dat nimic notabil de la Marin Preda încoace.
Deci, cumpărați-l pe Nuțu. Presupun că e amuzantă cartea.
Și „50 Shades of Grey” e printre cele mai vândute cărți ale unui autor britanic și e normal să fie așa. Diferența e că și „Rămășițele zilei” a lui Ishiguro e pe undeva în topul ăla. Faptul că topul nostru e format exclusiv din Nuțu, „Fluturi” și „Suge-o, Ramona”, asta e adevărata problemă.
Și nu e a autorilor, ci a ălora catre strâmbă din nas la literatura română contemporană de parcă au citit-o pe toată, dar fac apoplexie dacă îi pui să-ți spună numele a trei autori români în viață.
PS. În România, un autor român bine vândut se poate lăuda cu 2000 de exemplare. În Bulgaria, în schimb, un autor bulgar bine vândut e tipărit în 4000 de exemplare. Evident, luăm în calcul un an întreg, nu două zile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Vad ca s-a organizat o conferință de presa. Banuiesc ca mult PR noise. O editura care a publicat cartea. Cineva care a citit-o si a spus ca prin publicarea ei ne vom imbogatii cultural. Sunt multe persoane educate care sunt implicate in acest mare act de cultura. Faptul ca au dorit sa faca parte din acest "proiect" spune mult sau chiar adevarul despre ei. Money, money and just f**ing money. Si atat.
Câtă ipocrizie, nenică!