Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O campanie care va intra în istorie: victoria matematicianului asupra huliganului

Nicușor Dan Președinte

Foto: Profimedia

Nicușor Dan a devenit președintele României. A recuperat în mod fabulos o diferență uriașă față de contracandidatul lui, care a jucat agresiv, dur, folosindu-se de mecanisme primare ale psihicului uman, precum frica și violența. A dat o lecție de supremație a minții și a decenței asupra instinctului și violenței. Asta a reușit să facă Nicușor Dan în numai două săptămâni de campanie electorală. 

Cunosc oameni care nu-l agreau foarte tare pe Nicușor Dan, dar care au devenit rapid susținătorii lui, pentru că au remarcat un lucru destul de limpede: în cursul acestor două săptămâni de campanie electorală, Nicușor Dan s-a comportat ca un om serios. S-a prezentat la toate dezbaterile, a răspuns politicos fiecărui atac, a stat drept în fața fiecărei mizerii care i s-a aruncat în față. Și a fost realmente una dintre cele mai mizerabile campanii electorale de până acum.

Nicușor Dan a fost atacat în feluri nemaiîntâlnite în politica românească. I s-a schimonosit numele, a fost diagnosticat medical de părerologi de pe internet, a fost atacat atât individual, cât și la nivel de familie. I s-a jignit partenera de viață, i s-au comentat copiii. Sunt lucruri peste care puțini reușesc să treacă. Și nu elegant. Pur și simplu. Dar Nicușor Dan a reușit să facă față cu eleganță acestor atacuri murdare și inumane la care a fost supus toată campania.

Modul acesta politicos și demn în care și-a susținut lupta politică a impresionat. Atât pe oamenii care oricum l-ar fi votat, cât și pe o parte importantă a celor care poate n-ar fi făcut-o. 

Dar în campania asta românii au putut vedea în oglindă două imagini: cea a matematicianului introvert și politicos și ce a huliganului agresiv și zgomotos. Și au putut alege ușor.

Pentru că, de fapt, noi, în campania asta, am avut de ales între două tipologii total opuse. Am avut de ales între omul lângă care ne-am simți în siguranță și omul de frica căruia am fugi. A avut de ales între decență și agresivitate. Am avut de ales între cel care întoarce și celălalt obraz și cel care te lovește peste ambii obraji. Și mulți dintre noi, aparent majoritatea, am considerat că e mai înțelept să mizăm pe cel care nu are violența în sânge. Și, mai ales, pe cel care vorbește în termeni logici și ne propune soluții clare, cu date și cifre, nu cu sloganuri și lozinci.

Când euforia victoriei va trece, deși merităm o euforie cât mai lungă, pentru că noi toți ne-am luptat pentru acest rezultat, va trebui totuși să privim și spre situația concretă cu care ne confruntăm economic și social în acest moment. 

Sunt două crize pe care acest nou președinte va trebui să le rezolve cât mai repede: una economică și una socială. 

Nicușor Dan ne-a promis că le va aborda cu seriozitate pe amândouă. Că va găsi o cale către stabilitate, dar și că va găsi numitorul comun al celor două tabere de români care se luptă între ele de mai bine de șase luni cu ură și venin. 

Și, văzând cât de bine a luptat în campania cu huliganul putem, cred eu, avea speranța că Nicușor Dan chiar va fi un bun președinte pentru România. Pentru că România merită, în sfârșit, să aibă un președinte bun. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mulțumim, Carmen. Mulțumim tuturor celor care și-au exprimat clar și public valorile, în ciuda riscurilor, amenințărilor și insultelor. Ați fost <life line> ul nostru.
    • Like 0
  • Mulțumim Carmen. Și mulțumim tuturor celor care au avut curajul să-și afirme valorile, clar și deschis, chiar și atunci când au fost amenințați, insultați sau descurajați. Voi ați fost sprijinul nostru moral când aveam cea mai mare nevoie !
    • Like 0
  • Unii troli/idioți utili nu se lasă și ne asasinează în continuare cu flașneta rusească de inepții!
    O singură precizare, că imbecilitățile maga(woke, neomarxiști, sosroșiști etc.) nu le mai comentez demult, regimurile Băsecu Joianis au mărit PIB-ul da la 75 la 350 miliarde de euro, plus UE, plus Schengen, plus lupta împotriva corupției, întreruptă de regimul de infractori Dragnea-Varanu, plus plus etc....nu-ți place?, Coreea de Nord te așteaptă cu drag...
    • Like 1
  • Nu e nicio împărțire, hai să fim serioși! România nu mai vrea naționalism. Poate că este un arc peste timp, pentru că România a mai fost guvernată de naționaliști. Da, vorbim de cel de al doilea război mondial. Și nu mai vrea naționalism. E simplu. Asta nu înseamnă că României îi plac politicienii pe care îi are. Înseamnă doar că a evitat greșeala Germaniei din anii 20, când a căzut din rău în catastrofal.
    • Like 0
  • Marea greutate, ca să nu-i zic nenorocire, a României este că, aproape, este împărțită, la toate nivelurile societății, în două. Cu acestă discrepanta va fi greu de lucrat. Nu știu cum va fi pusă de acord. Pentruca, mare parte din ea, nu va vrea acordul. Conducătorii lor îi vor asmuti permanent. Și nu numai ei. Și de afară, dinspre est în mod special, vor veni dezinformarea, propaganda nocivă și imboldul "revolutionar" către bolsevismul "burgheziei roșii ". Toate astea le-am mai trăit pe aceste meleaguri. Venite cu concursul interesat al lumii spre care visam să ajungem, nu știu dacă, în aceste momente, mai merită, sua și am primit ajutor, atâta cât s-a putut, de la cei pe care suntem îndemnați să-i contestam Franța.
    Eu nu cred că trebuie să greșim a doua oara printr-o reconciliere, cu capii trădători ai "suveranistior". Ei trebuie să răspundă pentru toate ticăloșiile comise. Mulțimea susținătorilor lor se va convinge de greseala pe care erau gata, gata să o "desavarseasca" și încet își va reveni. Pentru asta ne trebuie oameni cu simț educativ. Nu în sensul leginaruo comunist pe care eram gata să-l simțim.
    Oare va putea Nicușor să impulsioneze asta? Dacă oficialii și autoritățile nu-l vor sprijini în totalitate măcar noi, poporul român să o facem, de fiecare dată în care va fi cazul.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Greașeala mare, uriașă, ați făcut-o voi. Ca și în trecut, în cazurile lui Băsescu și Johannis. Unii dintre voi măcar au realizat asta după un timp. Tu nici măcar acum nu realizezi greșelile astea din trecut. Așa că la ce să mă aștept pentru viitor? Vei susține până în pânzele albe că ai făcut bine ce ai făcut. Dar am o întrebare. Spui așa: ”Eu nu cred că trebuie să greșim a doua oara printr-o reconciliere, cu capii trădători ai "suveranistior". Ei trebuie să răspundă pentru toate ticăloșiile comise”. La care ticăloșii comise te referi? Nu cumva atât de mult trăiești în propria închipuire încât confunzi imaginația cu realitatea? Înțeleg să-i bănuiești pe liderii suveraniști că AR FI VRUT să facă ticăloșii, dacă ar fi ajuns la putere. Nu că ar fi fost reale, fiindcă NU sunt, dar măcar avea sens, avea o logică (bolnavă desigur) ca tu să-i bănuiești. Dar să-i acuzi de ticăloșii DEJA COMISE, asta bate orice logică și orice rezonabilitate. În timp ce ai tăi chiar AU FĂCUT DEJA ticăloșii, printre ultimele fiind anularea alegerilor. Acum se și vede de ce au făcut asta: ca să iasă un om ANUME, omul lor. Ăsta de l-ați votat voi cu ambele mâini. Astfel te-ai pus (și v-ați pus voi toți) la dispoziția acestui Sistem ticăloșit pe care îl combăteați până nu demult. Bravo!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Lasă vrăjeala, ați pierdut, ghinion!
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Am pierdut, evident. Felicitări vouă care ați câștigat. Ați fost mai MULȚI. Nu mai buni, nu mai deștepți, nu mai lucizi, nu mai în adevăr ca noi, ci doar mai mulți. Nu ați învățat nimic din greșelile trecutului (Băsescu-10 ani răi, Johannis-10 ani răi). Băsescu a fost un președinte rău, credeam că nu se poate mai rău. Dar johannis a fost mai rău. Sunt absolut sigur că Nicușor se va dovedi și mai rău ca Johannis. Desigur, voi nu vă veți da seama de asta prea curând. Probabil veți realiza ce ați făcut la scurt timp după ce îl veți vota pentru AL DOILEA mandat, conform proastei tradiții anterioare, atunci când slăbește propaganda nivelul de hipnoză către voi, fiindcă nu mai are nevoie. Calea voastră europeană (spre deosebire de calea europeană a suveraniștilor) e una nedemnă, derizorie. O cale a slugilor. Dacă ar fi venit suveraniștii aveam tot o cale europeană (nu spre est cum e manipularea propagandei) dar una demnă, posibil măreață (dar cuvântul ăsta e luat în derâdere). Ia uitați un fel de a vedea lucrurile, altul decât al vostru: Până nu demult, atât SUA cât și UE erau conduse de ideologia neomarxistă / woke. În SUA s-a schimbat calimera, Iar valul schimbării istorice pornit acolo va acoperi, absolut sigur, mai devreme sau mai tîrziu și Europa. Noi acum am ratat o șansă istorică, aceea de a fi în AVANGARDA schimbării. Pentru prima dată după foarte muți ani am fi avut șansa să nu mai fim sclaveți, ci măreți. În loc de a-i urmări supuși pe alții să dăm noi tonul. N-ar fi fost un motiv de mândrie? Plus că totul ar fi avut și o reflectare economică, geopolitică etc etc Ar fi fost o mare șansă pentru noi. Dar noi nu suntem obișnuiți cu măreția. Ne e chiar frică de ea, e ceva nou pentru noi. Încă o dată am dovedit că nu putem să ne schimbăm destinul decât (mult) după ce o fac alții, copiindu-i pe ei. Vom fi iar de căruță. Europa va primi valul schimbării înaintea noastră, ÎN TIMPUL acestor 5 ani de mandat ai acestui papagal de paie, ghidonat din spate de Sistem. Se vor schimba și la noi lucrurile într-un final, dar abia DUPĂ ce vor face toți ceilalți schimbarea. Și am fi avut ocazia să o facem aproape PRIMII. Asta e calea voastră europeană: cea în urma căruței, fără viziune, fără demnitate, fără succes. O nație vai de capul ei, sluga tuturor și sărăcită și batjocorită de toți. Deocamdată bucurați-vă. Ați mai făcut o tâmpenie. Voi, ”deștepții” nației care luați întotdeauna decizii proaste, pe care le regretați ulterior, fără excepție. Spre deosebire de noi ”proștii” care avem mereu dreptate de la bun început, dar niciodată câștig de cauză. Din cauza voastră a celor (ceva mai) mulți și ”deștepți”....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eh, lăsaț, garantat suntem mai deștepți decât unii care cred în "informațiile aduse de apă" și "energia care întră din pământ prin fustă"!
      Înțeleg pornirea de a te simți neîndreptățit dar nu e cazul.
      O abordare echilibrată, ironic cu adevărat melonistă, v-ar fi adus mai multe voturi, ați ales să vă închinați la un țicnit rusofil și la un golan oportunist, țeapă!
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Nu are rost să-ți reamintesc ceeace nu vrei, în ruptul capului, să vezi. Ar fi pierdere de timp. Acum, tot ce spui, sunt refularile perdantului înrăit.
      Cu bine! Tu esti cel ce "va trebui să ne suporte". Și asta e bine.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Iisus spune (nu-ți da ochii peste cap că n-are rost): ”pomul bun se cunoaște după roadele lui”. Asta, aplicată la situația noastră s-ar traduce așa: ”deșteptăciunea voastră se cunoaște după alegerile făcute de voi” Ne uităm deci în urmă la Băsescu și Johannis. L-ați susținut furibund și pe primul și neînvățând nimic din acea greșeală, și pe cel de-al doilea, dar ați ajuns să vă dați cu pumnii în cap ulterior. La fel veți face după un timp și cu Nicușor. Nu înțeleg de unde aveți atâta trufie în continuare să vă mai considerați deștepți, când acțiunile voastre greșite (din care nu învățați niciodată nimic) strigă opusul :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Doar atât: nu vorbi tu si ai tai de buni, luciditate, adevăr. Te contrazici. Doar tu spuneai ca cei mulți, adică poporul au/are întotdeauna dreptate.
      Bucura-te că veți fi "o piatră de moară ", în continuare pe "grumazul poporului". Dar nici măcar pietrele nu sunt eterne.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Da, sunt perdant, dar nu sunt, n-am fost și nu voi fi niciodată înrăit. Pasional da, dar NU înrăit. Cred că pui în cârca mea cum ești TU de fapt. Tu vezi lumea prin ochelarii tăi negri.
      Și da, poporul are dreptate acum, adică asta e ce a ales și asta va fi respecat de toți, inclusiv de noi, cei perdanți, ăsta e sensul. Dar poporul va avea dreptate și când se va căi ulterior de prostia făcută.
      • Like 0
  • Nu mă aștept la minuni. Îl vom înjura pe Nicușor Dan peste câțiva ani? Poate, dar nu asta este problema. Problema e că am ales Europa. Europa aia a noastră, cu probleme, cu politicieni, cu bube, dar Europa în cele din urmă. Nu există lume perfectă, dar poate exista mai rău. Mult mai rău. Din fericire am reușit să evităm răul. În 1920, Germania avea politicieni corupți de care se săturase. Ca să se vindece, legată la ochi, a ales Răul. Dacă ar fi rămas cu politicienii ei corupți, cu bubele politice pe care le avea, istoria s-ar fi scris altfel. Cum spune românul: rău cu rău, dar mai rău fără rău.
    • Like 6
    • @ Valentin
      Dsv sunteți un om rezonabil. Iar dacă ipoteza de la care plecați ar fi fost adevărată, ați fi avut dreptate 100% Sigur că, teoretic vorbind, pentru a evita Răul suprem, e bine de ales o cale cu bune și rele, dar acceptabilă. Numai că din păcate ipoteza de la care plecați e total GREȘITĂ. Iar aceasta era că alegerea a fost între Vest și Est. E ceva total fals, inoculat doar de propagandă pentru a avea un impact puternic asupra populației de bună credință dar puternic manipulabilă. Niciodată alegerea nu a fost între Vest și Est. Fiindcă niciodată nu a fost vorba deloc despre Est. A fost o alegere dramatică de direcție, dar ambele direcții erau pro-Vest. Și atunci care erau aceste direcții? Erau pro-neomarxismul european versus pro-conservatorismul / suveranismul european. Sau încă, Europa federală versus Europa națiunilor suverane unite. Ambele deci direcții europene, dar total diferite ideologic. Iar suveranismul NU înseamnă izolare de Europa, ci delimitarea responsabilităților referitoare la destinul național. Deci suveranismul înseamnă COOPERARE cu toate țările, dar NU subjugare, nu neocolonialism, nu Europa federală, ci Europa națiunilor suverane aflate într-o cooperare strânsă, în beneficiul tuturor. Nu mi se pare nimc rău în asta. Dar celor ca Ursula care vor o Europă federală condusă de o ideologie neopmarxistă / woke, li s-a părut un pericol masiv această ideologie conservatoare / suveranistă. De aia au făcut tot ce au putut, prin ordine date conducătorilor coloniei România (anularea alegerilor, interzicerea unor candidați incomozi, promovarea unui candidat de paie ca Nicușor dar în spatele căruia s-a adunat tot Sistemul ticăloșit, cu toate instituțiile aservite, o campanie mizerabilă, manipulatoare, bazată pe firici de tot felul: ruși, comunism, sărăcie, dictatură, legionarism, tăierea pensiilor, a rețelelor compensate etc etc etc) În final propaganda bazată pe frica de false probleme, după cum se observă, a învins. Deocamdată bucurați-vă. Aveți impresia că ați făcut bine. Va veni însă vremea când veți regreta profund, veți vedea că ați fost fraieriți (încă o dată) de Sistem, deși va fi prea târziu....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Oprește-te! Nu mai țin aberațiile tale.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Nu te mai enerva aiurea. Eu, perdantul, sunt calm și resemnat (deși îmi mențin opiniile, evident) iar tu, câștigătorul, te enervezi aiurea pe mine. Păi se poate?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Sa vedem ce au livrat românii la ultimele alegeri prezidențiale în turul 2. Nu a fost bun Băsescu? Dar Bombonel, cel mai corupt politician contemporan sau Geoană ,,prostănacul,, (s-a văzut și în ultima campanie) și lipsit de caracter pe deasupra. Johannis a fost catastrofal. Dar puteai vota cu pkagiatorul și hoțul de Ponta? Sau cu Docila? Să ținem minte că alternativa nu a fost Maica Tereza și nici Einstein
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Te înșeli când crezi că mă enervez. Doar te deplâng pentru răutatea ta împotriva poporului. Caci da, îi este și i-ai vrut raul.
      • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Pentru primul mandat, împotriva lui Bombonel, am votat și eu cu Băsescu. Dar pentru al doilea mandat NU, findcă mă deșteptasem deja. Alternative au existat întotdeauna. Nu trebuie să vă gândiți doar la turul 2. Alternative erau în turul 1. În 2009 au fost Geoană dar și Antonescu. Antonescu era perfect frecventabil și OK atunci dar n-a prins turul 2. Iar Geoană, așa controversat cum era el, nu era prostănac, ci doar uneori, inabil. Dar ca anvergură era perfect eligibil și el pentru președinție. Apoi Ponta, în 2014, se dovedise deja un prim-ministru OK, inteligent, competent, a făcut ceva bine pe vremea lui, dar sunt de acord că s-a dovedit ulterior și fără caracter și alunecos ca un pește, în sensul rău al cuvântului. Iar în 2019 eu m-am dus la vot doar în turul 1 unde am votat cu regretatul Mircea Diaconu, un patriot și un om extraordinar, dar evident neluat în seamă de mai nimeni, El da, a fost independent și s-a văzut că n-a prea fost susținut de nimeni, nu falsul independent Nicușor, în spatele căruia s-au strâns toate lichelele Sistemului, atât cu finanțări cât și cu aparatul statal ocult de susținere. Din păcate. În turul 2 din 2019 NU m-am mai dus la vot, fiindcă efectiv nu am putut gira pe niciunul dintre bolovanul de Johannis și proasta de Dăncilă. Cu toate astea, dacă s-ar repeta acele alegeri acum aș vota totuși cu Dăncilă, care s-a dovedit ulterior că a avut mai mult o IMAGINE proastă (adică de proastă) și acum privind retrospectiv ar fi fost o alegere ceva-ceva mai decentă decât dulapul săsesc nesimțit, arogant, lipsit de empatie, contraproductiv etc etc etc Deci dacă suntem lucizi, alternative se găsesc. Inclusiv acum, consider că Nicușor a fost cea mai proastă alegere. Iar în afară de suveraniști, cu care am votat nu pentru candidatul în sine ci pentru o ideologie și o direcție principală a țării, consider că Antonescu ar fi fost o alegere infinit mai bună decât specimenul ăsta confuz și tras de sfori de alții din spate. Înainte să îl aplaudați pe Nicușor, gândiți-vă doar CINE va conduce cu adevărat România în timp ce păpușa asta de paie numită Nicușor e pusă în geam pentru imagine....
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Tu tot nu înțelegi un adevăr simplu: NIMENI nu a vrut răul poporului. Numai că unii au văzut binele într-un fel și alții în cu totul alt fel, dar TOȚI au fost convinși de propriul adevăr. Și doar TIMPUL ne va dovedi cine a avut dreptate. Să zici tu că o tabără politică, deci mulți dintre români vor răul nației este o bazaconie. Poți să spui doar că unii dintre noi greșim în felul în care vedem situația, dar nu să spui că vrem răul nației. E rușinos ce susții. N-o să mai repet asta că văd că pur și simplu nu înțelegi. E peste puterea ta de înțelegere.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Vă spun următoarea situație: un unchi de-al meu e în Spania de peste 20 de ani. Nu are de gând să se mai întoarcă. Are o casă în București, în care nu mai locuiește. E casa părintească. O va lăsa moștenire sau o va vinde. A existat o propunere de lege prin care casele românilor din diasporă ar putea fi rechiziționate de către stat, eventual în schimbul unei compensații minime. Adică să-i ia omului casa. Cum credeți că a votat unchiul meu? Credeți că a votat să i se ia casa? Vorbim de un sistem ticăloșit, dar un sistem care vrea să-ți ia casa, ca pe vremea stalinismului, vi se pare unul corect? Mie nu mi se pare, și nici unchiului meu. Omul a votat pentru ceva simplu: pentru casa părintească, cea în care s-a născut. Să rămână acolo. Simplu.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Probabil că au fost greșit înțeleși. Cred că era vorba despre casele efectiv fără proprietar, cele cu adevărat părăsite. Dar dacă chiar ar fi fost vorba de rechiziționare sigur că ar fi fost o aberație. Cred că a fost o greșeală strategică și de comunicare a AUR. Vă dați seama că nu le lua (rechiziționa) nimeni casele oamenilor. Dar toată lumea le-a căutat suveraniștilor nod în papură, orice ar fi zis sau făcut, iar lui Nicușor i s-a iertat sau explicat orice.....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dvs. ați citit greșit. S-a vorbit și de compensație, ori compensația se dă unui proprietar. S-a vorbit de expropieri. Nu poți expropia o proprietate fără proprietar.. E vorba de case cu proprietar, dar unde nu locuiește nimeni. Și despre compensație... mai bine lipsă! Îți aruncă de-o înghețată, când poți lua pe casa respectivă de zece ori mai mult. Sau o lași moștenire. Măcar Robin Hood lua de la bogați și da sărmanilor. Aici văd că vor să ia de la sărmani.
      • Like 0
  • Au votat 6 milioane de români pentru democrație, pentru libertate, pentru cei care au murit în '89 , pentru bun simț și respect, pentru copiii lor, cu gândul la Uniunea Europeană și pentru România! Au votat 5 milioane de români pentru extremiști mincinoși și violenți, pentru întoarcere la trecutul întunecat, pentru aberații venite din întunericul tictocului, pentru dictatura și pentru rusia! - să fie iertați!
    Dar faptul că aproape 7 milioane de români (!?) au stat degeaba, așteptând nepăsători ca să le hotărască alții soarta, rămâne pentru mine de neînțeles...
    • Like 3
  • Folosesc acest fericit prilej pentru a transmite unor vrednici comentatori de pe Republica, cum ar fi distinsul domn Dan Cojocaru (și alții la fel de distinși ca dumnealui): nu fiți triști; Nicușor Dan va fi și pentru voi un președinte mult mai bun ca simion georgescu.
    • Like 5
    • @ Andrei Olaru
      Trist nu sunt, dar dezamăgit da. Știu că voi nicușoriștii sunteți de bună credință și aveți impresia că ați făcut un mare bine țării și nouă tuturor. Dar NU e deloc așa. O să vă convingeți de asta peste un timp, așa cum ați făcut și în cazul lui Băsescu, apoi Johannis și nu ați învățat deloc din propriile greșeli. Va fi însă deja prea târziu când veți realiza ce greșeală uriașă ați făcut încă o dată. A câta oară? Și până când?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Până una alta greșeală ar fi fost să dăm țara pe mâna rușilor!
      • Like 4
    • @ RazvanP
      Salut. Citește răspunsul meu detaliat către Valentin, ca să nu mă repet. Asta cu rușii e (o zic într-una și degeaba) o temă FALSĂ, ce are un singur scop: manipularea alegătorilor în interesul Sistemului.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Falsă pe naiba, "înțelepciunea rusească", end of story! Sau Конец филма, ca să pricepi mai bine.
      • Like 4
    • @ RazvanP
      Tu în general ai o minte bună (deși uneori cam extremistă) dar mecanismul minții tale merge ce merge și la un moment dat se ”gripează”. Faci din țânțar armăsar și nu mai vezi multe alte lucruri importante pe care altminteri le-ai fi văzut. Ți-am dat și ție un răspuns pe larg. Mai mult nu o să mai insist că văd că dacă mecanismul tău e gripat în dreptul cuvântului Rusia, nu mai ești rațional și nu mai am cu cine vorbi.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Problema este ca dacă ați fi câștigat voi, ne-ați fi persecutat într-un mod inacceptabil într-o democrație. Noi vă trimitem doar câteva ironii. Trăiască nanocipurile din Pământ plat
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Gripat ești tu. Și nu in înțelesul medical. Atunci ai fi avut remedii. Dar așa ești pierdut..
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      E păcat cum un om instruit, profesor universitar poate spune atâtea prostii determinate doar de propagandă. E păcat cum se poate dovedi cineva instruit și educat, atât de manipulat. NU vezi mizeriile făcute de ai tăi (anularea alegerilor, interzicerea unor candidați etc etc) dar ești convins că noi suveraniștii ”vă vom fi persecutat într-un mod inacceptabil într-o democrație”. Adică nu conteaxă mizeriile VĂZUTE cu proprii ochi până acum, ci niște presupuneri, despre ce am vrea noi să facem, în presupunerile voastre. Inteligență pură, ce să mai zic?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Una dintre caracteristicile unei minți bune este să vadă dincolo de propagandă și de scuzele puerile. Ca să-ți întorc complimentul, nu m-aș fi așteptat ca o minte evoluată să pice în capcana unor tâmpenii patente doar pentru că sunt debitate pe un ton de falsă autoritate! Posibil să fie și imunitatea mea la speechul onctuoso-evanghelic de pastor neoprotestant,.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Când principalul vector de imagine al suveraniștilor își exprimă dorința de a-i jupui în piață pe cei care iau decizii care nu îi convin, nu mai poți invoca "scuza" propagandei, sorry.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Deci dacă eu îl înjur pe unul de morții mă-sii tu mă acuzi efectiv că mă duc în cimitir, caut mormântul părinților respectivului și fac niște acte de necrofilie cu ce găsesc pe acolo, nu-i așa? Așa și cu omul ăla care a zis cu năduf, pe bună dreptate, dar metaforic, că nemernicii ăștia din sistem ar trebui ”jupuiți” în piața publică. Credeam că nu e cazul să justific o asemenea vorbă banală în fața unui adult întreg la cap, dar care interpretează răuvoitor o zicere cu năduf a cuiva. Fiindcă da, este rea-voință ce faci tu în acest caz, cu ”jupuirea”...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Man, dacă zice un intelectual rasat, la năduf, povestea cu jupuirea, pot să-i acord prezumția unei scăpări, nu neapărat metaforice, aia jignește inteligența, dar ok, i-a scăpat porumbelul. Când însă aceeași "scăpare" aparține unui golan din galerie, fan declarat al unora care, ce s-ă vezi, s-au îndeletnicit cât se poate de nemetaforic cu chestii de genul ăsta în timpul rebeliunii nu mai "pun botul"
      • Like 0
  • pixel check icon
    cea mai importantă criză a menționat-o chiar el: justiția. sau, mai corect, judecătorii. de la strâmbătatea consfințită de ei a plecat toată furia. toate hoțiile de ei au fost parafate „definitiv”. de la ei a venit scuipatul gros al „faptei care nu există”. de acolo a venit ura și veninul. evident c-o știți, sunteți jurnaliști. ciudat cum de-o uitați.
    • Like 1
  • "merităm o euforie cât mai lungă"- nu vrei sa-tis ubventioneze statul pastilele? avem 35 ani de euforie.
    • Like 0
    • @ fan CTP
      Da, dar e mai bine să mergem în lina acestor 35 de ani decât să virăm brusc spre Rău. În 1920, Germania avea politicieni corupți cu carul. Își pierduse speranța, la fel ca noi. Ca să scape de ei, a ales cu totul altceva, un partid minor, gălăgios și războinic. Acest partid a înecat Europa în sânge.. Românul are o vorbă: rău cu rău, dar mai rău fără rău.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult