Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O carte bună pentru o Grădiniță Bună. Propunerea de nerefuzat pe care Valeriu Nicolae o face cititorilor pentru a deschide o grădiniță pentru copiii din ghetou

Valeriu Nicolae

În fiecare sâmbătă, la Casa Bună deschisă de Valeriu Nicolae, preșcolarii care altfel nu ar fi avut șansa la niciun program de educație timpurie merg la grădiniță. Deși este vorba doar despre o zi pe săptămână, rezultatele sunt spectaculoase spune activistul, care de ani buni luptă pentru a le oferi copiilor născuți în ghetou șansa la o viață decentă. „Și nouă ne este greu să credem când vedem ce rezultate au la clasa pregătitoare și la clasa întâi copiii de care ne-am ocupat, în comparație cu frații lor. Marea majoritate a fraților aveau calificativul suficient - și acesta este cam maximul la care ne așteptam, acum majoritatea lor au bine și sunt câțiva care au foarte bine. E o diferență foarte mare”, spune Valeriu Nicolae pentru Republica. 

S-a gândit că ar fi minunat dacă grădinița ar fi deschisă 6 zile pe săptămână și dacă mai mulți copii ar frecventa-o și a găsit o modalitate originală de a strânge bani pentru ideea sa.  

Ca să facă la Casa Bună o Grădiniță Bună, unde să învețe între 30 și 60 de preșcolari, Valeriu Nicolae a scris o carte inspirată din propria biografie, „Țigan Țăndări”, a publicat-o pe cont propriu și a decis să o vândă în schimbul unei donații destinate proiectului.

„Așa ne-am gândit noi inițial. După care s-au întâmplat două lucruri foarte faine. Primul, că eMAG a spus că ei vor să susțină acest lucru, că este o carte bună și că au decis să o vândă pe site-ul eMAG fără niciun cost asociat. Am pus un preț de 49 de lei. Totodată, librăriile Humanitas au decis că fac același lucru și că o să vândă cartea fără niciun cost asociat”, spune Valeriu Nicolae.

Primele 400 de exemplare din „Țigan Țăndări” care au ajuns în depozitul eMAG joi s-au vândut în 48 de minute, povestește activistul, care spune că stocul va fi suplimentat cu încă 2.500 de cărți. 

În total, în primele 10 zile de la publicare, au fost vândute 3.000 de exemplare.

„Sunt lucruri pe care nu aș fi îndrăznit să le spun până la cartea asta”

Pe coperta cărții se află bunicii săi. „Bunicul era fierar și s-au îmbrăcat bine pentru poza aia. E super haioasă, că sunt îmbrăcați bine, frumos, dar sunt, bineînțeles, desculți. Iar bunicul nu are curea, are o sfoară la pantaloni. În poză e și un cal, Reta, pe care am învățat să călăresc eu la 3 ani. Și sunt și eu pe undeva mic, în spate, dar nu mă văd”, povestește scriitorul.

Despre ce este cartea? „E despre viața mea, despre cum am crescut, amestecat cu o poveste de dragoste la limita fantasticului. Sunt o mulțime de povești destul de crude, care mi s-au întâmplat mie și lucruri prin care am trecut eu. A fost greu de scris, pentru că partea de introspecție nu e întotdeauna foarte ușoară și am încercat, pe cât am putut, să scriu o carte foarte cinstită, să scriu lucrurile așa cum au fost și să îmi asum greșelile pe care le-am făcut. E un fel de disecție pe mine, sunt lucruri pe care nu aș fi îndrăznit să le spun până la cartea asta”, explică Valeriu Nicolae.

Ce încercăm noi să facem e să dezvoltăm un curriculum special pentru copiii care vin din zone dezavantajate sau zone de ghetou, copii care au un vocabular foarte redus, cărora adulții nu le citesc, cu care adulții nu se joacă

Reacțiile cititorilor de până acum au fost foarte calde, iar unii i-au mărturisit că au și râs, au și plâns citind-o și i-au mulțumit că a scris-o. „Sper că o să facă să mai scadă un pic din frica asta față de românii care nu sunt la fel de verzi ca marea majoritate, ci românii care sunt romi, sau pe jumătate de altă etnie”, spune Valeriu Nicolae.

De succesul cărții va depinde mărimea Grădiniței Bune. Mai mulți bani înseamnă mai mulți copii înscriși - 60. Mai puțini, înseamnă o grădiniță mai mică, pentru 30 de copii.

„Nevoia e mai mare, dar ce încercăm noi să facem e să dezvoltăm un curriculum special pentru copiii care vin din zone dezavantajate sau zone de ghetou, copii care au un vocabular foarte redus, cărora adulții nu le citesc, cu care adulții nu se joacă. Și atunci sperăm să venim cu o metodă mai bună de a-i ajuta și educa. Odată ce o să vedem că funcționează, o să o punem la dispoziție tuturor celor care vor să o copieze și o să încercăm să ajutăm cât putem și unde putem”, spune Valeriu Nicolae.

De grădiniță de sâmbătă se ocupă Corina, un pedagog cu multă experiență, care a primit ajutor și de la o profesoară specializată în metoda Montessori. „Corina e una dintre cele mai bune specialiste pe educație preșcolară. A înfiat un copil considerat a fi un copil cu probleme și puștiul merge senzațional. Are acum 6 ani și citește foarte bine, poate să facă aritmetică de nivel de clasa a II-a/ a III-a. Corina are niște metode foarte bune de a lucra cu copiii și rezultatele se văd”, crede  Valeriu Nicolae.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Cartea asta chiar merită cumpărată. Le dă unor copii o viață mai bună și un start în educație care le poate fi providențial. Așa, poate nu ajung să fie puși să deseneze de profesori într-a cincea, ca să nu deranjeze ora.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult