Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Tata Valeriu” a cumpărat din banii lui o casă pentru salvarea copiilor din ghetoul Ferentari: „La început am învățat cum se înmormântează copii. Nu am fost sigur că pot să rezist”

Când a început să îi ajute pe copiii din Ferentari, în urmă cu 12 ani, activistul civic Valeriu Nicolae a crezut că toți vor fi bucuroși să învețe și a sperat că influența lui bună o să înceapă să se vadă într-un timp scurt. Însă până să îi ajute în felul în care aveau ei nevoie să fie ajutați a fost mai întâi nevoie să eșueze și să învețe din greșeli. 

„Până să ajung să o fac bine am dat-o în bară de foarte multe ori, am dat-o în bară rău. Am crezut la început că toți copiii ăia o să fie foarte fericiți să învețe. După un an de chin, în care am crezut că ar trebui că ar trebui să aibă aceleași valori pe care le aveam eu, mi-am dat seama că eram un tâmpit și ar trebui să ascult ce vor copiii și să încerc să folosesc ceea ce vor ei ca un stimulent ca să învețe. Acum e bine și sunt câteva sute de copii cărora le e mai bine acum”, a mărturisit Valeriu Nicolae în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

De 12 ani, Valeriu Nicolae și voluntarii pe care i-a strâns în jurul său le oferă copiilor din ghetou șansa la educație. Au grijă să fie hrăniți, îmbrăcați și îngrijiți. Încearcă să îi țină departe de droguri și să îi ferească de abuzuri într-un loc în care pericolele sunt peste tot și șansele pe nicăieri. „E un loc în care sunt foarte multe droguri, foarte mulți oameni dependenți de droguri, foarte mulți șobolani, canalizarea nu funcționează, tot timpul pute a căcat. Ploșnițe, gândaci peste tot, în general trebuie să schimbăm saltele pentru copii cam o dată la 3 -4 luni că intră ploșnițele în ele. Oameni cu SIDA, prostituate, șmecheri, oameni care vând droguri. Și în mijlocul lor niște copii tare faini care au foarte puține șanse și care acum sunt mult mai bine decât cum erau acum 12 ani”, spune Valeriu Nicolale.

Băgat de interlopi în portbagajul mașinii

A început cu greu, ratând din toate felurile posibile. Mai întâi, lumea a crezut că este un pic nebun. Apoi „a evoluat”, iar oamenii din ghetou au crezut că era „turnător pentru gabori”. Apoi a ajuns „domnul profesor”, deși el nu e profesor. Apoi a fost „domnul Valeriu”. La un moment dat, văzând simpatia prea mare de care se bucură, membrii unui clan interlop au încercat să îl intimideze băgându-l în portbagajul unei mașini.

„A fost o chestie de intimidare: eram un om din afara cartierului, care are o imagine prea bună. M-au luat și m-au băgat într-un portbagaj, nu a fost niciodată o situație în care să mă simt amenințat. Am nervii foarte tari și sunt un optimist incurabil”, spune Valeriu Nicolae.

Astăzi, el este pentru copiii din Ferentari „Tata Valeriu”.

„La început am învățat cum se înmormântează copii. Nu am fost sigur că pot să rezist”

„La început am învățat cum se înmormântează copii. A fost o perioadă grea și mi-a luat ceva timp să mă echilibrez. Nu am fost sigur că pot să rezist. A fost foarte greu să conving oamenii că ceea ce fac eu e o chestiune dezinteresată. Acum e fabulos: vin mamele și ne ajută la curățenie. Ultima înmormântare a fost acum 2 ani, nu mai am niciun copil care să fie pe droguri. Încet, încet, marea majoritate a copiilor sunt bine îmbrăcați, mănâncă mult mai bine, sunt mult mai sănătoși, îi ducem la dentist, îi ducem la doctor”, povestește Valeriu Nicolae.

Un exemplu de copil care este azi mult mai bine decât atunci când l-a întâlnit este Răzvan. Avea vreo 7 ani când l-a găsit, plin de muște, într-o cameră de 8 metri pătrați în care mai stăteau încă 5 persoane. Când s-a însănătoșit, l-a dus la școală, unde învățătoarea i-a spus că e un tâmpit și că nu are ce să facă cu el. Cu chiu cu vai a ajuns în clasa a cincea, dar a vrut să renunțe la educație. Valeriu Nicolae l-a convins să continue să învețe. „Acum e la liceu, are medii foarte mari și e pasionat de istorie. Un puști căruia nimeni nu i-a dat nicio șansă”, spune el.

„M-am întors pentru că m-am simțit vinovat, m-am simțit un blablagiu

În timpul emisiunii, moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu l-au întrebat de ce a simțit nevoia să meargă în Ferentari și nu a continuat să lucreze la ONU sau la Comisia Europeană. „Era cercul ăsta european de conferințe, toți vorbeau și la un moment dat m-am surprins: Bă, vorbesc la fel ca toți ceilalți și practic nu prea fac nimic. M-am întors pentru că m-am simțit vinovat, m-am simțit un "blablagiu" și aveam și mai mulți bani decât aveam eu nevoie”, spune Valeriu Nicolae.

În timp, a reușit să strângă în jurul său o comunitate impresionantă de voluntari, pe care se simte foarte norocos să îi aibă în jurul său. „Eu am fost foarte afurisit, nu am acceptat donații fără ca lumea să vină să vadă ce facem. Dacă vrei să ne ajuți, cel mai bine ar fi să vii să vezi cum ne poți ajuta. Nu am cerut ajutor deloc, m-am descurcat pe banii mei. Asta până anul ăsta, anul ăsta a fost prima dată când am cerut ajutor și nu m-am așteptat în niciun caz la răspunsul pe care l-am avut”, a povestit Valeriu Nicolae.

În 2019, primarul sectorului 5, Daniel Florea, a închis practic proiectul educațional și social derulat de activistul civic la Școala 136, creând în exact același loc un proiect paralel.

Casa Bună

Valeriu Nicolae a cumpărat atunci, din banii săi, o casă în care să continue să îi ajute pe copii. A numit-o Casa Bună, iar ea funcționează astăzi cu sprijinul voluntarilor și donatorilor. „Avem 800 de metri pătrați de grădină unde vrem să facem un teren de sport și am organizat casa care are 174 de metri pătrați în săli de clasă, cu băi, cu o bucătărie profesională primită donație, cu mașină de spălat profesională. Eu am crezut că o să-mi ia un an ca să facem casa asta. Am reușit să-i dăm drumul într-o lună și jumătate și acum suntem aproape la sfârșit. Vrem să avem tabere de câte 6 sau 8 copii pe care să-i cazăm în casă pe timpul întregii săptămâni și să-i tot rotim și în felul ăsta să le creăm o disciplină foarte clară de învățat. Sâmbăta avem între 30 și 38 de copii, iar duminica e greu de spus, câteodată avem și 90 de copii”, spune Valeriu Nicolae.

În ultimul an și jumătate a început să aibă și susținerea acelor părinți din ghetou care reușesc să stea alături de copiii lor. Pentru că nu sunt rare cazurile în care unul sau chiar ambii părinți sunt în închisoare sau sunt dependenți de droguri. „Eu nu am văzut acte de bunătate mai impresionante ca în ghetou, unde familii preiau un copil care a rămas fără părinți și îl cresc ca și când ar fi copilullor. iar de un an și jumătate începe să meargă foarte bine și cu părinții, nu îmi mai iau înjurături, fac cam cele zic eu să facă”, spune Valeriu Nicolae.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta OM,iar,noi toti ceilalti,NU,daca din putinul care-l avem nu livram pt.acest scop nobil,sa participi la formarea unor copii aproape pierduti.
  Este o vorba,si anume,daca sadesti un pom mai esti inca odata OM,dar Valeriu de inca zeci sau sute de ori,inca odata OM,si parinte.
  • Like 0
 • Doamne!?...mai exista astfel de oameni?...imi pierdusem speranta.
  • Like 2
 • ...când a demisionat din Plus, S5 a pierdut cel mai bun candidat la primărie....
  • Like 1
 • superb.
  • Like 0
 • MARE OM acest Valeriu Nicolae,pe care insa nu l observa si nu l ajuta cei cu atributii de la asa numita DIRECTIA de ocrotire a COPILULUI .....,care numai ocrotire nu le asigura,in comparatie cu Valeriu care simte durerea semenilor nevinovati adusi pe lume.
  • Like 3
 • Il urmaresc pe dl.Valeriu si sunt uimita de cata ambitie are sa faca ceva pentru acesti copii.Cel mai mult mi-a placut ideea ca a trebuit sa inteleaga ca nu poate ajunge la vreun rezultat daca nu pleaca de la ce vor copii,nu ce vreu eu sa le livrez.Am lucrat si lucrez cu asemenea copii si stiu ca numai asa reusesc sa fac ceva pentru ei.Este o munca titanica care presupune acceptare,daruire,creativitate.
  • Like 2
 • Am avut ocazia sa l cunosc si personal. Cel mai tare om pe care l am intalnit in viata mea. Reflexiv dar cu picioarele pe pamant, cult dar cu un discurs pragmatic si deschis, emotional si detasat in acelasi timp. Un om al paradoxurilor, dar cum adevarul e un paradox, Valeriu Nicolae isi poarta umil pe umar flamura adevarului intr o lume macinata de emfaza prefacatoriei.
  Multa sanatate si putere de sacrificiu, in continuare!
  • Like 3
 • Tot respectul.
  • Like 1
 • Cre ca nu era rau dca publicati si contul lor pentru sponsorizari ca dca omul face o treaba asa buna ar trebui sa il ajutam.
  • Like 3
 • Corina check icon
  O minune de om. Scrie în Adevărul și Dilema veche.
  Ultima dată în Adevărul părea la capătul puterilor, a spus tot ce avea pe suflet. adevarul.ro/news/societate/Invins-1_5da42f55892c0bb0c68f78ca/index.html
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon