Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O criză politică suprapusă peste criza medicală. Ciuma roșie și gripa galbenă au aceeași sursă zero: iresponsabilitatea

Iohannis, Cotroceni, coronavirus

Foto: presidency.ro

Când alegătorii se plictisesc, actorii politici pot anima atmosfera cu jocuri infantile ori imorale. Dar când societatea trăieşte momente dramatice, are nevoie de stabilitate, de lideri care să îi risipească anxietăţile şi să îi ofere imaginea unui „mâine” ordonat şi sigur.

În aceste săptămâni dramatice, premierul italian Conte a avut curajul să semneze din două în două zile decrete care limitau tot mai mult drepturile civile. Ţinea conferinţe de presă la miezul nopţii şi explica pe înţelesul tuturor necesitatea măsurilor pe care le lua, declarând mereu că îşi asumă responsabilitatea politică. Adversarii l-au numit Winston Conte, cu trimitere persiflatoare la încăpăţânarea cu care fostul premier britanic i se opunea lui Hitler, în ciuda tuturor înfrângerilor. Dar figura serioasă şi retorica francă a profesorului de drept i-au convins pe italieni să lase deoparte veşnicele cârcoteli şi să înţeleagă responsabilitatea pe care fiecare o are faţă de comunitate.

Care este, însă, exemplul pe care liderii liberali îl dau românilor înspăimântaţi? Că meschinele jocuri politice nu ţin cont de nimic, că nici epidemiile nu sunt în stare să ne unească şi responsabilizeze, că poţi propune o marionetă pentru funcţia de prim-ministru doar pentru a forţa alegeri anticipate când situaţia excepţională de acum cere stabilitate? Iar atunci când marioneta riscă să ajungă premier, acesta se retrage în ultimul moment să nu îşi supere jupânul? Parcă dovedise mai multă moralitate până şi sulfurosul domn Grindeanu.

Până la deznodământul acestei penibile scenete politice rămâne să ne apere de coronavirus domnul Arafat. Sperăm să nu o facă la fel cum le-a apărat pe victimele „Colectivului” de infecţiile nosocomiale.

Dacă pot candida cetăţeni ai altor state ale Uniunii la funcţii de primari, nu am putea aduce un neamţ adevărat la Palatul Victoria? Sau, mâine-poimâine, la Cotroceni? Acum un secol şi jumătate fusese o alegere câştigătoare.     

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care o fi fost alegerea castigatoare de acum un secol si jumatate? Ça nu se umple capul cu prostiile unei istorii de casa, departe de realitate!
  • Like 0
 • Corina check icon
  O mișcare firească și responsabilă. Cum să mai câștige liberalii următoarele alegeri și ce credibilitate de șef de partid și viitor prim-ministru ar avea Orban dacă ar rămâne pe margine, ca simplu observator până atunci, cu asemenea provocări în societate? Câțu e profesionist, dar nu lider politic.
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Nici nemții nu-s deocamdată atât de nemți cum credem în gestionarea crizei. Și guvernul lor o lalaie în indecizie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult