Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O criză politică suprapusă peste criza medicală. Ciuma roșie și gripa galbenă au aceeași sursă zero: iresponsabilitatea

Iohannis, Cotroceni, coronavirus

Foto: presidency.ro

Când alegătorii se plictisesc, actorii politici pot anima atmosfera cu jocuri infantile ori imorale. Dar când societatea trăieşte momente dramatice, are nevoie de stabilitate, de lideri care să îi risipească anxietăţile şi să îi ofere imaginea unui „mâine” ordonat şi sigur.

În aceste săptămâni dramatice, premierul italian Conte a avut curajul să semneze din două în două zile decrete care limitau tot mai mult drepturile civile. Ţinea conferinţe de presă la miezul nopţii şi explica pe înţelesul tuturor necesitatea măsurilor pe care le lua, declarând mereu că îşi asumă responsabilitatea politică. Adversarii l-au numit Winston Conte, cu trimitere persiflatoare la încăpăţânarea cu care fostul premier britanic i se opunea lui Hitler, în ciuda tuturor înfrângerilor. Dar figura serioasă şi retorica francă a profesorului de drept i-au convins pe italieni să lase deoparte veşnicele cârcoteli şi să înţeleagă responsabilitatea pe care fiecare o are faţă de comunitate.

Care este, însă, exemplul pe care liderii liberali îl dau românilor înspăimântaţi? Că meschinele jocuri politice nu ţin cont de nimic, că nici epidemiile nu sunt în stare să ne unească şi responsabilizeze, că poţi propune o marionetă pentru funcţia de prim-ministru doar pentru a forţa alegeri anticipate când situaţia excepţională de acum cere stabilitate? Iar atunci când marioneta riscă să ajungă premier, acesta se retrage în ultimul moment să nu îşi supere jupânul? Parcă dovedise mai multă moralitate până şi sulfurosul domn Grindeanu.

Până la deznodământul acestei penibile scenete politice rămâne să ne apere de coronavirus domnul Arafat. Sperăm să nu o facă la fel cum le-a apărat pe victimele „Colectivului” de infecţiile nosocomiale.

Dacă pot candida cetăţeni ai altor state ale Uniunii la funcţii de primari, nu am putea aduce un neamţ adevărat la Palatul Victoria? Sau, mâine-poimâine, la Cotroceni? Acum un secol şi jumătate fusese o alegere câştigătoare.     

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @ Adrian Stepan Da, domnule! acum e momentul sa dam apa pesedeilor si sa discreditam la maximum un guvern care, ca oricare altul in lume, nu e pregatit pentru asemenea eveniment mondial, ba a mai venit si pe visteria goala si alte "prostioare" pesediste Si noi, care ne asteptam sa fie niste semizei, niste zmei paralei, care sa intreaca pana si Suedia in planuri bine gandite si aplicate! .Nu lasati oamenii sa se increada in astia, sa nu asculte, sa nu aprecieze! trimiteti-i la politicieni seriosi, cum ar fi: (astept sa enumarati)
  • Like 0
 • Care o fi fost alegerea castigatoare de acum un secol si jumatate? Ça nu se umple capul cu prostiile unei istorii de casa, departe de realitate!
  • Like 0
 • Corina check icon
  O mișcare firească și responsabilă. Cum să mai câștige liberalii următoarele alegeri și ce credibilitate de șef de partid și viitor prim-ministru ar avea Orban dacă ar rămâne pe margine, ca simplu observator până atunci, cu asemenea provocări în societate? Câțu e profesionist, dar nu lider politic.
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Nici nemții nu-s deocamdată atât de nemți cum credem în gestionarea crizei. Și guvernul lor o lalaie în indecizie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult