Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O criză politică suprapusă peste criza medicală. Ciuma roșie și gripa galbenă au aceeași sursă zero: iresponsabilitatea

Iohannis, Cotroceni, coronavirus

Foto: presidency.ro

Când alegătorii se plictisesc, actorii politici pot anima atmosfera cu jocuri infantile ori imorale. Dar când societatea trăieşte momente dramatice, are nevoie de stabilitate, de lideri care să îi risipească anxietăţile şi să îi ofere imaginea unui „mâine” ordonat şi sigur.

În aceste săptămâni dramatice, premierul italian Conte a avut curajul să semneze din două în două zile decrete care limitau tot mai mult drepturile civile. Ţinea conferinţe de presă la miezul nopţii şi explica pe înţelesul tuturor necesitatea măsurilor pe care le lua, declarând mereu că îşi asumă responsabilitatea politică. Adversarii l-au numit Winston Conte, cu trimitere persiflatoare la încăpăţânarea cu care fostul premier britanic i se opunea lui Hitler, în ciuda tuturor înfrângerilor. Dar figura serioasă şi retorica francă a profesorului de drept i-au convins pe italieni să lase deoparte veşnicele cârcoteli şi să înţeleagă responsabilitatea pe care fiecare o are faţă de comunitate.

Care este, însă, exemplul pe care liderii liberali îl dau românilor înspăimântaţi? Că meschinele jocuri politice nu ţin cont de nimic, că nici epidemiile nu sunt în stare să ne unească şi responsabilizeze, că poţi propune o marionetă pentru funcţia de prim-ministru doar pentru a forţa alegeri anticipate când situaţia excepţională de acum cere stabilitate? Iar atunci când marioneta riscă să ajungă premier, acesta se retrage în ultimul moment să nu îşi supere jupânul? Parcă dovedise mai multă moralitate până şi sulfurosul domn Grindeanu.

Până la deznodământul acestei penibile scenete politice rămâne să ne apere de coronavirus domnul Arafat. Sperăm să nu o facă la fel cum le-a apărat pe victimele „Colectivului” de infecţiile nosocomiale.

Dacă pot candida cetăţeni ai altor state ale Uniunii la funcţii de primari, nu am putea aduce un neamţ adevărat la Palatul Victoria? Sau, mâine-poimâine, la Cotroceni? Acum un secol şi jumătate fusese o alegere câştigătoare.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • @ Adrian Stepan Da, domnule! acum e momentul sa dam apa pesedeilor si sa discreditam la maximum un guvern care, ca oricare altul in lume, nu e pregatit pentru asemenea eveniment mondial, ba a mai venit si pe visteria goala si alte "prostioare" pesediste Si noi, care ne asteptam sa fie niste semizei, niste zmei paralei, care sa intreaca pana si Suedia in planuri bine gandite si aplicate! .Nu lasati oamenii sa se increada in astia, sa nu asculte, sa nu aprecieze! trimiteti-i la politicieni seriosi, cum ar fi: (astept sa enumarati)
    • Like 0
  • Care o fi fost alegerea castigatoare de acum un secol si jumatate? Ça nu se umple capul cu prostiile unei istorii de casa, departe de realitate!
    • Like 0
  • Corina check icon
    O mișcare firească și responsabilă. Cum să mai câștige liberalii următoarele alegeri și ce credibilitate de șef de partid și viitor prim-ministru ar avea Orban dacă ar rămâne pe margine, ca simplu observator până atunci, cu asemenea provocări în societate? Câțu e profesionist, dar nu lider politic.
    • Like 2
  • Parerist check icon
    Nici nemții nu-s deocamdată atât de nemți cum credem în gestionarea crizei. Și guvernul lor o lalaie în indecizie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult