Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O femeie care făcea jogging în zona Lacul Morii a fost omorâtă de o haită de câini. Problema semi-proprietarilor de câini

Lacul Morii

O femeie care făcea jogging în zona Lacul Morii a fost omorâtă de o haită de câini azi. Anul trecut, aceeaşi femeie a fost atacată în aceeaşi zonă şi atunci a fost salvată de doi biciclişti. A ajuns la spital cu răni multiple, inclusiv la cap, şi a fost nevoie să fie operată. Un an mai târziu, medicii nu au mai putut face nimic pentru ea.

Şi acum partea şi mai şocantă. După atacul de anul trecut, autoritățile s-au dus în zonă să ia câinii. Au reuşit să prindă şapte. Pe cel de-al optulea, PROPRIETARUL a refuzat să îl predea. Proprietarul.

În acelaşi timp, s-au înregistrat sesizări legate de faptul că unii proprietari de câini din zonă îşi lasă câinii să colinde pe domeniul public.

Sigur, maidanezii pot fi agresivi. Dar problema, în momentul de față, nu sunt maidanezii. Problema o reprezintă semi-proprietarii de câini. Adică acei indivizi care au senzația că domeniul public e curtea lu' mamaia şi nu îşi asumă tot ce înseamnă animalul lor, inclusiv lesa şi botnița, în cazurile cerute de lege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Legal vorbind, dacă acei câini sunt înregistrați la adopție într-o locație, atunci au stăpân. Care ar trebui să răspundă.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    nu stiu altii cum sunt, dar daca eu as fi fost muscat de niste caini in zona respectiva si as sti clar ca sunt haite de caini agresivi acolo (la fel ca toti oamenii din zona) nu as mai iesit la alergat sau plimbat prin zona aia. imi este greu sa ma gandesc ce isi putea imagina femeia aia cand stia ca acolo sunt caini si nu are cum sa se apere. e ca si cum ai trece strada pe trecerea de pietoni. stii ca ai prioritate, dar nu te arunci pe drum fara sa te asiguri.
    • Like 1
    • @ andrei
      Mirea check icon
      Câini agresivi găsești în oraș pe lângă blocuri, hrăniți de imbecili!
      Nu mai treci pe acolo?
      Bine, dar sunt aproape peste tot, ce faci, stai în casă?
      • Like 2
    • @ Mirea
      Valentin check icon
      Nu sunt peste tot. În București nu mai sunt, decât sporadic. La periferie nu prea merg, dar presupun că sunt din plin. În 2013 era o adevărată industrie: magazine de mâncare pentru câini apărute ca ciupercile după ploaie (vreo 6 pe o singură stradă, acum au dat faliment), cuști ilegale, mizerie. Acum lucrurile s-au reglat, cel puțin în orașele importante.
      • Like 0
    • @ andrei
      Dar , ce ste si mai curios , faptul ca acea femeie , a mai fost muscata de cainii vagabonzi aprox, in acelasi locuri , si nu a invatat nimic ,!!
      --Sa fie oare neglijenta din mintea ei ,sau , cine nu si-a facut treaba , cu javrele salbatice
      -- Ma ingrijoreaza faptul ca,,tot mai multi indivizi ,,iubesc javrele de caini ,mai mult decat ,,un pui de Om ,
      --Observ in jurul meu ,mai multi indivizi ( ca oameni nu ) ,cu cainii de lesa ,decat Oameni cu copii de mana plimbandu-se pe aleile dintre blocuri !!
      --Oare chiar traim intr-o Lume Nebuna ?? Cred ca , acele javre salbatice ,nu au fost prinse si duse unde ,trebuia ,de frica ,,ONG-istilor care-i pupa-n fund ??? De ce ei trebuie sa fie mereu ,,gica-contra ??
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      andrei andrei check icon
      Javra sălbatică ești tu la cum gândești
      • Like 0
    • @ andrei
      De ce ,suupara cumva ,Adevarul ??
      - Atunci sa le numim ,caini salbatici este acelasi lucru . Care animal-caine ,care NU este dsalbatic ,ataca Omul ?? Putina logica ,de normalitate nu cred ca , ar strica !
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      andrei andrei check icon
      Putina logica in modul în care scrii nu ar strica. Folosind logica ta unul cere nu știe să scrie e tot un sălbatic deci clar te faci și gura sălbatic, nu? Nu strica putina logica.
      • Like 0
    • @ andrei
      Nu ar strica, si putina Gramatica !
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      andrei andrei check icon
      Ți-am scris pe limba ta că poate așa înțelegi
      • Like 0
  • ove check icon
    Gresit,adevarata problema o reprezinta bugetarii romani corupti si incompetenti pe care ii platim cu bani grei ca sa nu faca de fapt absolut nimic.
    • Like 4
    • @ ove
      Mirea check icon
      Da Gogu, ai dreptate! Bugetarii e "cîh" și pensiile speciale "e dă porc", huoooo!
      Era imposibil să nu apari tu, omul de bine care o ține langa cu bugetarii și pensiile speciale!
      De ce nu ai amintit de "iubitorii dă animăluțe" care "hrănește" potăile pe lângă blocuri?
      Ai habar de comportamentul câinilor?
      Câinele, dacă primește mâncare undeva, consideră acel teritoriu al lui, pe care trebuie să-l apere!
      Treci tu, om necunoscut pe acolo și vezi ce pățești!
      Hai să vorbim de femeia asta.
      Unii o condamnă, a mai pățit-o exact în același loc. Discutabil.
      Dar, până la urmă, cine e mai important aici, câinele?
      Băgăm oameni la pușcărie pentru animale, animalele cum sunt pedepsite?
      Nu mă poate convinge nimeni și nimic în problema animalelor, animalele trebuie să rămână animale!
      • Like 2
    • @ Mirea
      ove check icon
      Degeaba ma critici,daca frecatorii de menta care ""lucreaza"" la stat si-ar face treaba nu ar fi animalute pe langa blocuri,iar de frica amenzilor stapanii de animale ar fi mai responsabili.M-am uitat azi pe Digi24,sa iti spun pe scurt primele patru stiri :prima -focarul de coruptie de la spitalul de oncologie din Suceava cu distinsa sefa de acolo care a luat mita de 62 de ori intr-o saptamana.A doua-stirea cu cainii de care tocmai vb.A treia-stirea cu politaii de pe autostrada peste care a intrat efectiv un tip in masina si si-a recuperat actele,superbugetarii nostrii neavand nici o reactie..A patra-unui pensionar din Sibiu i-a venit somatie de propire pe conturi pentru suma de 8 bani (opt bani) de la secor 6 Bucuresti ?! pentru care nici macar nu este vinovat.Bineinteles cei de la primarie le-au dat cu bineobisnuitul sictir ziaristilor.As putea continua,dar este de ajuns.Vezi oare un numitor comun in toate aceste stiri din aceasta dimineata?Sau esti si tu un ""capabil""din astia de mai sus si esti pur si simplu subiectiv,Gogule?
      • Like 3
    • @ ove
      Mirea check icon
      Eu sunt un om obișnuit, cred că tu ești un iubitor de "animăluțe", (ce diminutiv idiot pentru niște fiare sălbatice care te ucid), care are între neuroni două idei, "bugetarii e dăporc" și "pensiili speciale e dă câh"! Sau invers, nu stiu! Gogule!
      • Like 3
    • @ Mirea
      Mihai check icon
      Cei din administrație și doar cei din administrație sunt de vină. După ce că se înmulțesc ca iepurii, sunt bine plătiți dar fuga de muncă și de responsabilități e prima lor preocupare. Ce măsuri imediate s-au luat după ce femeia respectivă a fost atacată? Ce măsuri pe termen lung s-au luat pentru a evita repetarea situației? Cel mai probabil nimeni nu și-a bătut capul…
      • Like 2
    • @ Mihai
      Mirea check icon
      Când s-au dus hingherii să prindă javrele și un om de "bine" a refuzat să predea javra, tot administrația e de vină?
      Când se fac "decâinizări" și apar "dăștepți" membri de ONG-uri cu protecția animalelor și-i împiedică să-și facă treaba, tot bugetarii "e" de vină?
      • Like 3
    • @ Mirea
      Mihai check icon
      Absolut doar autoritățile sunt de vină. Cum adică nu vrea să predea câinii? Dacă un cetățean are în posesie o armă de foc deținută ilegal și nu vrea să o predea, rămâne cu ea sau se iau măsuri? Exact așa trebuie procedat și în cazul câinilor. ONG-urile n-au cum să împiedice, eventual pot acționa în instanță o faptă presupusă a fi ilegală. Astea sunt tot felul de scuze ca să nu se facă nimic, sportul național al autorităților. E greu, e complicat, nu se poate, a interzis UE și tot felul de astfel de scuze puerile pe care unii le acceptă. Evident că se poate, cum s-a putut în alte țări dar trebuie muncit ceva și asta nu se acceptă ușor în administrație.
      • Like 2
    • @ ove
      Rucs Rucs check icon
      Perfect de acord cu dvs (este o nepasare a majoritatii angajatilor- inclusiv privat; un soi de desensibilizare). Mai putin de acord cu “mita” la medic. Termenul asta nu ar trebui sa existe, ci daca pacientul vrea sa dea, sa fie un firesc, neimputabil. De ce? Cazul meu: acum doi ani m-am operat la privat, unde am platit 13 000 lei (oarecum putin, fata de costul altor interventii). Acum urmeaza sa nasc si aleg sa o fac la stat, pentru ca e mai ieftin. Prefer sa ii dau medicului plus asistente etc niste atentii, ies mult mai ieftin ca la privat. Veti spune, poate, ca ar trebui sa ma astept la tratament decent fara atentii. Nu chiar. Este capitalismul pe care noi insine l-am vrut; sunt mecanisme reglate de piata. Daca medicul de la stat nu primeste atentii, el nu mai sta la stat. Cunosc cazuri concrete. Fie se muta cu totul la privat, fie, si mai des, se muta in strainatate. Franta are un deficit major de medici, si in urban si, mai ales, in rural. Statul roman nu are cum sa concureze cu acele salarii din Franta, nu isi permite sa le dea medicilor la fel de mult. Ca atare, piata muncii e libera, medicul are si el familie, merge unde e mai bine platit. Deci atentia romanului spre medic e de fapt o reglare naturala a pietei, o incurajare si relatie tacita pacient (fara posibilitati mari, ca altfel ar merge la privat)-medic.
      P.s. operatiile la noi la privat de tip hernie sau extractie tumora benigna pe creier se invart in jurul sumei de 5000 euro (hernii)-7-8 mii tumori. Am o prietena ce si-a operat o endometrioza la privat cu 8 mii euro. Repet, daca ai un medic ok la stat, simti nevoia sa contribui cu o atentie chiar sa il incurajezi sa ramana (si) acolo. Altfel merge exclusiv la privat sau in strainatate.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Mirea check icon
      Eu sunt convins că noi toți suntem de vină!
      Spune-mi când ai luat atitudine ultima dată când ai văzut ceva rău!
      N-ai luat, gândești cum gândim toți, la ce să mă bag, nu schimb eu lumea, nu te condamn, așa suntem toți!
      Nimeni nu spune decât ce vrea celălalt să audă, nimeni nu ia atitudine, asta e România!
      • Like 1
    • @ ove
      Mirea check icon
      Superbugetarii *noștri, e cu un i.
      • Like 0
    • @ Mirea
      Mihai check icon
      Nu toți suntem de vină pentru că nu este de compentența tuturor să se ocupe de câinii din cazul de față ci este treaba autorităților legal abilitate. Dacă un cetățean se ocupă de câinii respectivi ceea ce este în afara cadrului lega atunci să vezi ONG-uri, televiziuni și respectivele instituții la ușa lui. Vina este numai și numai la autorități și văd că dai în meteahna lor de pasare a responsabilității. Scopul pentru care avem și plătim taxe care ajung la respectivele autorități este să rezolve aceste probleme. Dacă societatea ar fi perfectă, nu am avea astfel de cazuri și am putea desființa posturile respective de bugetari rezultând economii și scăderi de taxe. Deci ori își fac treaba ori ar trebui desființate. Iar când vine vorba de luat atitudine cel mult poți să îi spui unei persoane ceva și să sesizezi autoritățile dacă problema persistă. Altceva este ilegal pentru că nu ești în măsură să aplici legea. Iar problema nu ar persista dacă făptuitorul ar știi că autoritățile aplică legea și nu știu de glumă. Dar cum lenea și corupția merg mână în mână nu se schimbă nimic. Deci nu mai încerca să pasezi vina pentru că e clar unde este problema și nu există scuze.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult