Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O fetiță de 12 ani, diagnosticată cu Covid-19, și-a făcut singură bagajul și s-a internat în spital, ca să-și protejeze mama bolnavă

pat de spital covid-

Foto: Alan Budman / Alamy / Alamy / Profimedia

Ariana, o fetiță de 12 ani confirmată cu Covid-19, a fost internată la jumătatea lunii iulie la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea. Este singurul copil din unitatea medicală internat fără părinți, iar povestea ei a impresionat cadrele medicale. 

Copila a primit diagnosticul la scurt timp după ce s-a jucat cu o fetiță infectată cu coronavirus, fără să știe. Ariana a insistat să fie internată singură în spital, pentru a-și proteja mama, care are o afecțiune oncologică, scrie eBihoreanul.

„La mijlocul lunii iulie ne-am întâlnit pe o terasă, în oraş, cu nişte prieteni din Cluj, cu care am petrecut cam două ore. Fetiţa lor, cu care Ariana s-a jucat, a fost descoperită cu coronavirus după o zi. Prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) ni s-a cerut testarea amândurora, şi a mea, şi a Arianei", a povestit mama fetei pentru publicația locală. 

Pentru că era asimptomatică, medicul de la DSP le-a comunicat că fetița, testată pozitiv, poate rămâne în izolare la domiciliu, dar că poate fi şi internată la Infecţioase, la alegerea mamei. Femeia și-a crescut singură fata, după ce soțul ei a decedat, înainte de nașterea Arianei, iar cele două nu au fost despărțite niciodată.

„Încă de la aflarea rezultatului, Ariana a hotărât că se internează, mi-a zis că vrea s-o las la spital. Nu avea niciun semn de boală, dar ştie de pe net şi de la televizor că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul", a explicat mama fetiţei pentru eBihoreanul. 

Un al doilea test avea să confirme că fiica avea Covid-19, iar probele prelevate femeii au indicat din nou rezultat negativ la infecția cu coronavirus. 

„Mi-a spus hotărâtă că vrea să o sun pe doamna doctor, că vrea să se interneze. I-am răspuns că eu nu vreau, dar pur şi simplu s-a dus în cameră, şi-a făcut singură bagajul şi apoi mi-a cerut să sun la Salvare, s-o ducă la spital", povesteşte femeia, care mărturisește că din dimineaţa de sâmbătă, 18 iulie, nu şi-a mai văzut fetiţa, dar îşi vorbesc la telefon zilnic, de nenumărate ori.

În plus, pe Ariana o sună şi un psiholog care le-a ajutat şi cu doi ani în urmă, când mama se chinuia cu cancerul. „Toţi ţinem legătura cu ea, iar naşii o vizitează în fiecare seară. Se duc în curte la Infecţioase şi de acolo o văd la geam, îi fac poze şi mi le trimit şi mie", spune mama Arianei.

Medicul curant al Arianei, dr. Adriana Codreanu, de la secţia de Boli Infecţioase II, unde sunt îngrijiţi pacienţii cu Covid-19, a declarat pentru eBihoreanul că are „numai cuvinte de laudă" despre pacienta sa. În condiţiile în care este dovedit că persoanele asimptomatice, inclusiv copiii, pot transmite infecţia celor din jur, decizia fetiţei de a se interna pentru a evita îmbolnăvirea mamei demonstrează că este „foarte deşteaptă, hotărâtă şi cu mult bun-simţ".

Ariana visează să devină medic pediatru „ca să ajute copiii, la fel cum a fost ajutată şi ea când a fost bolnavă, la 3 ani", povesteşte mama. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Servus!
    "Singură, bagaj, spital"
    - Or fost cuvintele ce mi-or sărit în ochi; și ochii mi-or lăcrimat. Nu ca-n prezența unui corp străin, de la sine.

    • Like 0
  • ...
    - Anteriorilor respectabili comentatori. aveți experiența solitudinii într-o "tabără de sănătate"?

    Și dacă da, și dacă nu:
    Bune tăte cele, vă urez!
    Purice Narcis - Teofil
    • Like 0
  • Domnul Dani El-El a auzit doar de Pavel Morozov, nu cred că a fost obligat să citească povestirea, ca să-i intre în cap că delațiunea e o virtute. Chiar nu înțeleg legătura între Pavel Morozov și fetiță. Poate doar vârsta. Dar tare aș dori ca cei care stau claie peste grămadă la mare, la munte și prin alte locuri la fel de aglomerate să fie atinși de înțelepciunea acestei fetițe care știa că mama ei e vulnerabilă și și-a jertfit comoditatea ca să-și protejeze mama. Nu cred că-i e ușor în spital, separată de mamă. E doar un copil!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Bravo ei! O adevărată lecţie.
    • Like 0
  • Varianta moderna si contemporana a lui Pavlik Morozov?
    • Like 2
    • @ Dani-El EL
      Valentin check icon
      Ce legătură are una cu alta? Fetiţa dorea să-şi protejeze mama, nu să o infecteze...
      • Like 1
    • @ Valentin
      Daca ti-este prea greu sa pricepi, inlocuieste-l pe Pavlik Morozov cu Greta Thunberg.

      Daca nici acum nu pricepi ...
      • Like 3
    • @ Dani-El EL
      Fetita asta nu are ipocrizia, nesimtirea si tupeul Gretei, ea chiar crede in ceea ce face si o face fara sa ceara nimic! Dar da, intr-adevar, rezultatul propagandei este comparabil.
      • Like 0
    • @ Dani-El EL
      Valentin check icon
      Nu e vorba de variabilă, ci de ecuaţia în sine.
      Pavlik Morozov şi-a UCIS părinţii.
      Feţita de 12 ani I-A PROTEJAT.
      Nu e acelaşi lucru.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Efort inutil din partea dvs. Era clar ca domnul era cult in cap si dorea sa o arate.
      • Like 0
    • @ Dani-El EL
      Situațiile nu sunt nici măcar pe-aproape asemănătoare dincolo de vîrsta celor doi copii. Pavel Morozov și-a denunțaț tatăl pentru corupție și a fost ucis de familie pentru asta. Fata a vrut să-și protejeze mama, nu să scape de ea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult