Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O fractură logică: PNL ar putea avea candidat propriu la Primăria Capitalei, însă regula cu alegerea primarului din primul tur a rămas neatinsă

Un boxer își folosește ambele mâini în lupta sa din ring în fiecare meci. Fie pentru a-și păstra tronul, fie pentru a-și detrona adversarul. Dar are un scop. Luptă, pe persoană fizică, pentru victorie. E totul sau nimic și totul depinde de boxer. Trebuie să speculeze fiecare slăbiciune a celuilalt, să folosească fiecare atu împotriva lui și să rămână în picioare după fiecare lovitură încasată. Dacă va câștiga, câștigă prin mainile lui.

În ringul politic remarc același lucru. Dorința crâncenă de victorie și de speculare a momentului pentru interesul celor puțini este mai presus de o victorie cu efecte benefice pentru mulți și pentru mult timp. Lupta politică nu ar trebui să fie pe persoană fizică si nici cu interese de grup și punctuale. Lupta politică ar trebui să fie despre binele unei națiuni întregi. Dar sunt naiv, nu? În realitate așa s-a dovedit a fi dintotdeauna.

Ce se întâmplă de cele mai multe ori este o forțare a limitelor sau un joc de ruletă bazat pe un singur număr (de regulă cel rezultat din sondaje). 

Klaus Iohannis și Ludovic Orban, premier desemnat

Vă amintiți pilda aceea în care i s-a dat unui om atâta pământ cât îi permiteau resursele fizice să parcurgă distanța dus-întors? Omul tot înainta, să mai obțină câte un metru. Însă la întoarcere nu a reușit să mai ajungă la punctul de pornire, sfârșindu-se pe drum. Dar cât pământ ar fi avut dacă ar fi reușit!

Așa și la noi cu deciziile pe care le iau partidele și care, de la sforăitoarele înțelegeri - ba de stânga, ba de dreapta – care au dat alianțe punctuale în parlament pe diverse subiecte (de la salvarea unor parlamentari de urmărire penală până la căderea unor guverne), au ajuns în final să judece strict pe interesul lor punctual.

Așa s-a întâmplat cu partidele de stânga la prezidențiale, ba chiar cu cele de dreapta care, deși există un candidat puternic, vor să își marcheze teritoriul pregătind proprii candidați pentru următoarele alegeri. Dar pilda menționată mai sus e valabilă și în aceste cazuri.

În spațiul public se discută acum despre candidaturile la primăria capitalei. Partidele de dreapta nu se hotărăsc să stabilească un candidat unic. Se tatonează așteptând să facă celălalt primul pas. PNL anunță, chiar prin vocea președintelui țării, că nu se cade să nu aibă candidat propriu.

Regula însă cu alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin a rămas neatinsă. Pare aici o fractură logică. Nu admiți o negociere măcar, (pentru alegerea unui singur candidat, pentru a face “bătălia” pentru București una veritabilă), dar în același timp nu faci niciun gest pentru a schimba regula alegerilor astfel încât să aibă sens ca în primul tur de scrutin fiecare formațiune politică propune alegătorilor un candidat propriu.

Sunt convins ca explicații există pentru această lipsă de acțiune coerentă, logică. Dar se confirmă, încă o dată, ca maniera de face politică a rămas aceeași. Orientată spre partide și interesele lor, nu spre cetățeni. Chiar dacă tot ce se spune în spațiul public de către partide este exact opusul. Cu alte cuvinte, de această dată PNL, se bate și cu stânga și cu dreapta.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In alt plan v-as aminti ca alegerea primarilor in doua tururi e o problema de siguranta nationala.Multe localitati din Ardeal au primari unguri desi populatia este majoritar romana,dar cum electoratul romanesc e impartit pe mai multe partide iar unguri nu au decat un partid sovin si acela e udemereul,au pavoazat toate incaperile din primarie cu sloganuri si harti unguresti si aceasa e doar la vedere,mai sunt si alte aspecte,economice si culturale care le permite domnilor primari unguri sa sape la integritatea statului romanesc.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult